Zelena karta - lutrija

309 posts in this topic

Ne znam sta treba da ima smisla ili ne, odes na sajt i vidis sta ti nije jasno kao i prezentacije na stranicama ambasada.

On 10/29/2020 at 9:07 PM, Tooka said:

rodis u Meksiku Kini

Recimo Kinezi i ovi iz HK-a su non eligible, ali iz Makao-a mogu da apliciraju preko Portugala. 

Dobar dan zelim, imam jedno pitanje zato sto mi bas nije jasno, supruga zeli da se prijavi danas za lutriju, vencali smo se pre godinu dana, medjutim njoj u pasosu je ostalo staro prezime, a sva ostala dokumenta smo promenili, da li to otezava prijavu i remeti nesto.Hvala

Edited by Djole91

Za sat vremena moze da se (proba ako radi sajt) proveri da li je neko izvucen za DV-2022.

On 10/9/2014 at 2:28 AM, noskich said:

Verovatno irelevantno za vecinu ljudi koji iz Srbije imigriraju u US, ali dobijanjem americkih papira postajete dozivotni poreski obveznik US bez obzira gde cete ziveti i raditi. Ako otvorite bankovni racun bilo gde na svetu banke su obavezne da transakcije i stanje na racunu prijavljuju americkoj vladi (FATCA zakon).

Meni dovoljno da to ne pipam, ali razumem ako je situacija bukvalno trbuhom za kruhom.

Nesto vise o tome ovde: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2719745/Americans-continue-renounce-U-S-citizenship-record-numbers-Fatca-rules-come-force.html

Sta kazes na komentar 7 godina kasnije kad je Srbija na ivici provalije, sa najzagadjenijim vazduhom i ekonomijom u Evropi, a nece postojati za 20 godina :)

Ja ove godine idem u USA a poslednji je u pitanju kruh. U stvari prodajem 4 stana i odlazim, zauvek, ovde nikakve buducnosti nema osim ako ti flasa piva i cigarate nisu vrhunac zivota, a da bi radio posteno bas volis da se boris sa kriminalcima i korupcijom. Obrati samo paznju da je porez u USA manji nego kod nas, a zarada od 10x do beskonacnosti veca, za ISTI POSAO KOJI SI RADIO OVDE. Da ne prisam o tome koliko je lako menjati poslove, startovati biznise, uspeti u svemu tome a da ne znas jednog kriminalca ili funkcionera u stranci. Zbog toga se ide u USA, a ne zato sto ti fale pare, a pare fale zato sto nista ne funkcionise jer kriminalci su vlasnici Srbije, sve je povezano, nije sve u zemlji super samo ti je mala plata, nista nije super, sve je na dnu kao i ta plata, a buducnost ne postoji, nije nikad ni postojala. "Bice bolje" je samo ocajni izgovor da se ne uradi nista sa svojim zivotom, i ja krivim i moje roditelje i babe i dede sto su mi to uvek govorili umesto "bezi odavde"...

On 5/8/2021 at 7:13 PM, jms_uk said:

Trokira dosta, ali moze da se vidi

1sLldRi.png

Ja izvucen, i to mali broj. Ali sam vec zavrsio O1 vizu koja treba da se posalje pa svakako idem za koji mesec, GC mi je samo poklon za dalje da se ne mucim sa upgradeom :)

Edited by Talijan

18 hours ago, Talijan said:

Sta kazes na komentar 7 godina kasnije kad je Srbija na ivici provalije, sa najzagadjenijim vazduhom i ekonomijom u Evropi, a nece postojati za 20 godina :)

Ja ove godine idem u USA a poslednji je u pitanju kruh. U stvari prodajem 4 stana i odlazim, zauvek, ovde nikakve buducnosti nema osim ako ti flasa piva i cigarate nisu vrhunac zivota, a da bi radio posteno bas volis da se boris sa kriminalcima i korupcijom. Obrati samo paznju da je porez u USA manji nego kod nas, a zarada od 10x do beskonacnosti veca, za ISTI POSAO KOJI SI RADIO OVDE. Da ne prisam o tome koliko je lako menjati poslove, startovati biznise, uspeti u svemu tome a da ne znas jednog kriminalca ili funkcionera u stranci. Zbog toga se ide u USA, a ne zato sto ti fale pare, a pare fale zato sto nista ne funkcionise jer kriminalci su vlasnici Srbije, sve je povezano, nije sve u zemlji super samo ti je mala plata, nista nije super, sve je na dnu kao i ta plata, a buducnost ne postoji, nije nikad ni postojala. "Bice bolje" je samo ocajni izgovor da se ne uradi nista sa svojim zivotom, i ja krivim i moje roditelje i babe i dede sto su mi to uvek govorili umesto "bezi odavde"...

Ja izvucen, i to mali broj. Ali sam vec zavrsio O1 vizu koja treba da se posalje pa svakako idem za koji mesec, GC mi je samo poklon za dalje da se ne mucim sa upgradeom :)

Ne znam zasto me prozivas nakon 7 godina, ali evo ti @ppetrovic da ti objasni da je Srbija jedna perspektivna zemlja.

A taj komentar pre 7 godina prvenstveno je bio upucen @jms_uk koji sa UK papirima uredno vec plus 15 godina pokusava da dobije zelenu kartu na lutriji. 

Licno nikada ne bih uzimao US u razmatranje kao destinaciju, odbojni su mi previse kriminala, oruzja, siromastva (mozda i najvise siromastva od svih takozvanih "razvijenih" zemalja), nejednakosti, suludih cena medicinskih i pravnih usluga, militarizam, ekstremna religioznost, "US exceptionalism" - ultra patriotizam...

Varijanta sachmara ispod kase, a biblija u fioci. ::crazy:

Ali evo ti na kraju @mveruovic da ti da neke konkretne savete jer je i sam tako otisao preko lutrije. 

Edited by noskich

Mora da si me pomešao sa nekim, sve što sam ja ikada tvrdio je da Srbija itekako može biti OK mesto za život ako sebe pronalaziš u IT-u (i još par modernijih profesija) i spreman si da "odrobijaš" 5 - 6 godina intenzivnog rada na sebi i učenja, što je nešto što bi te ionako sačekalo gde god da emigriraš, pri čemu nikad nisam negirao sve loše strane života u Srbiji, kojih itekako ima i treba ih biti svestan.

Ipak, jedna sitnica mi upada u oči:

18 hours ago, Talijan said:

Obrati samo paznju da je porez u USA manji nego kod nas, a zarada od 10x do beskonacnosti veca, za ISTI POSAO KOJI SI RADIO OVDE.

Mislim da ubrzo sledi jedna velika doza otrežnjenja kad se sleti na američko tlo, i čini mi se da neće biti baš tako lepo, ali dobro, i to je deo odrastanja.

15 hours ago, noskich said:

Ali evo ti na kraju @mveruovic da ti da neke konkretne savete jer je i sam tako otisao preko lutrije. 

nisam otisao preko lutrije ali sve najbolje o utiscima, evo o suludim troskovima, cena za porodjaj svezi podaci sa osiguranjem 1250$ total. 

sto se poreza i doprinosa tice apsolutno manji, oni koji rade kao kontraktori mogu do nule da spuste porez potpuno legalno

Može neka ilustracija za tako velikodušnu optimizaciju poreza? Možeš i u Srbiji kao kontraktor sebi da spustiš troškove poreza drastično, ali ako radiš za platu, manevarski prostor ti je skroz sužen.

Kako postoji mogućnost da sledeće godine skoknem do USa na godinu - dve ili tri kroz intrakompanijski transfer na L1 vizi, baš me interesuje šta bih to mogao da uradim pa da mi porezi budu manji nego što su ovde u SRB.

Porezi na platu su smesni, za vencane parove recimo ko zaradjuje zajedno do 110 000$, placa 12% poreza, prvo odbije 25 000 standardni odbitak i onda izracuna 12% federalnog poreza. Porez lokalne drzave negde postoji negde ne, kod mene je 5.5%. Drugo opterecenje plate je penziono i zdravstveno koje je ukupno 7.6%. 

Ne mozes u Srbiji da radis tako jednostavno kao ovde. Ovde pocinjes svoj biznis tako sto samo pocnes da radis, nema poreske, pecata, apra i ostalih gluposti. Radis cele godine, na kraju godine podvuces crtu i izracunas prvo zdravstveno i penziono koje je 15.6% (kad si preduzetnik placas oba dela, kada radis za platu samo 7.6% i tvoj poslodavac placa drugi deo od 7.6%). Pola od tog iznosa ti se priznaje kao trosak, to skidas sa osnovice, onda skidas sve moguce troskove za firmu, kada sve to zavrsis skines 20% jos od tog iznosa i tek onda dobijes osnovicu za racunanje poreza federalnog i lokalnog. 

Platis racunovodju pa ti sredi sve legalno.

A ko nije venčan i zarađuje više od $110000?

Svo to provlačenje kroz firmu i pravdanje troškova može da se radi i ovde, ogromna prednost Amerike je što postoji mnogo veći prostor da se samostalno vodi knjigovodstvo, ko želi tako da radi. U Srbiji to nije moguće.

Pa nista, posto ti imas 300 00 platu i singl boli te patka za porez sto ces da platis malo vise smile.png Naravno opet ces platiti manji porez nego u Srb.

Ih sad, teško da ću da uganjam $300K ali više od $110K je sasvim izvesno

Nešto mi se i ne uklapa računica od gore ali dobro, ima još godinu dana fore da se prouči materija malo ozbiljnije ako ćemo ovde da banalizujemo celu priču, nije beda

DV-2023 Program: Online Registration

DV-2023 Program: The online registration period for the DV-2023 Program begins on Wednesday, October 6, 2021 at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4), and concludes on Tuesday, November 9, 2021 at 12:00 noon, Eastern Standard Time (EST) (GMT-5).

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-instructions.html

Čovek ti je lepo objasnio, a tebi proradila sujeta... Sve što je napisao za porez stoji, a ti ćeš za veću zaradu platiti i veći porez %, jer ćeš ući u viši razred

3 hours ago, noskich said:

Koji je ovo put, 17-ti pokušaj?

18.

DV-2006, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

Edited by jms_uk

On 10/23/2021 at 7:03 PM, jms_uk said:

18.

Koji se zavrsio kao i prethodnih 17

Based on the information provided, the Entry HAS NOT BEEN SELECTED for further processing for the Electronic Diversity Visa program at this time.

6 hours ago, jms_uk said:

I do kada ćeš da guras sa prijavama? I zbog čega? Da si hteo da se preselis u US mogao si do sada 100 puta sa UK pasošem.

Edited by noskich

On 5/11/2022 at 9:03 PM, jms_uk said:

Hm, 'Based on the information provided...'

Nije me ova tema previse zanimala niti sam se bavio zelenom kartom, ali jel' ovo znaci da to zapravo nije lutrija?

Hm, 'Based on the information provided...'
Nije me ova tema previse zanimala niti sam se bavio zelenom kartom, ali jel' ovo znaci da to zapravo nije lutrija?

Jeste, posto je izvlacenje.

To sto si kvotovao se odnosi na popunjavanje stranice za proveru rezultata.

Sent from my iPhone using Tapatalk

On 6/16/2022 at 8:36 AM, jms_uk said:

Jeste, posto je izvlacenje.

To sto si kvotovao se odnosi na popunjavanje stranice za proveru rezultata.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jasno, delovalo mi je na osnovu one recenice da prvo ipak rade neki background check pa onda izvlace dobitnike iz grupe podobnih ili slicno :D hvala! 

Koga zanima, sledeca tura prijavljivanja pocinje od srede

Applicants must submit entries for the DV-2024 program electronically at dvprogram.state.gov between 12:00 pm (noon), Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4), Wednesday, October 5, 2022, and 12:00 pm (noon), Eastern Standard Time (EST) (GMT-5), Tuesday, November  8, 2022. Do not wait until the last week of the registration period to enter as heavy demand may result in website delays. No late entries or paper entries will be accepted. The law allows only one entry per person during each entry period. The Department of State uses sophisticated technology to detect multiple entries. Submission of more than one entry for a person will disqualify all entries for that person.

https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2024-Instructions-Translations/DV-2024-Instructions.pdf