Posted March 20, 2015 Možda jednog dana, ako budemo imali resursa za to. Sumnjam da će udaljenije destinacije biti moguće u naredna 2-3 leta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2015 Ovo je slovenačko-hrvatski pandan Indegogo-u. Znam da nemate vremena, ali vredelo bi pokušati. Mislim da na balkanskoj platformi imate veće šanse da prikupite sredstva nego na globalnoj. https://www.travelstarter.com/projects Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Negde mi je izaslo da ce PK 2015 biti u Atini? Da li postoji sansa za to? I kada ce se znati definitivna lokacija? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Stoji na sajtu, kada se gugla:Putnička kuća - Klub putnikawww.klubputnika.org/putnicka-kucaЗа мобилне уређаје - Putnička kuća 2015. nalaziće se u Atini/Ateni, prestonici Grčke. Kao i uvek, njena vrata biće otvorena za sve putnike, ...Realno mrtva lokacija, sve sto je blizu su Grcka ostrva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Cak mislim da je Solun bolje mesto. Moze da se poveze sa Makedonijom, Istanbulom, na moru je, sam po sebi je lep. Ko zeli moze da nastavi ka Atini. Cene iznajmljivanja stanova su u Solunu jako "pale". I bez obzira na sezonu mislim da bi to bilo prihvatljivo. Jedino sto nije toliko "egzoticno". U svakom slucaju odluku ce doneti oni koji ce Putnicku kucu organizovati. Ja sam vec spremio svoju skromnu donaciju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Једина мана би била не баш најбоље копнене везе са околним земљама. Али, све остало је чини савршеним избором. У питању је дивна земља, врло пријатан и братски народ, веома сличне историје и судбине са нашом (Србија), сличног менталитета, са културним тековинама које су један од темеља модерне Европе, обиљем културно историјских локалитета, манастира и предивном и врло разноврсном природом на релативно малом простору, као да је у питању свет у малом. Врло је једноставно доћи до тамо и снаћи се за превоз, цене су сличне или повољније него у Београду и вероватно би лако нашли становнике који би помогли у тражењу смештаја, а има и доста сународника који су се трајно или привремено преселили тамо и говоре грчки језик. Клуб овим избором добија шансу за консолидацију и стицање нових следбеника после свих промена. До Атине је уз Истанбул убедљиво најједноставније доћи што ће бити добра прилика за све који су због компликованости пута раније одустајали. Мало тежа доступност других земаља пружа могућност за квалитетније а опуштеније упознавање саме Грчке за ограничено време које је на располагању. Штета би било пропустити ту прилику. А за оне којима то није довољно, Грчка је авионским превозом сасвим добро повезана са другим дестинацијама широм Медитерана и Европе. Присутне су и нискотарифне авио компаније, а Рајан ер нуди везу од Атине до Солуна врло повољно. Вероватно би и рекорд у заинтересованости био оборен неколико пута већом. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Izgleda da su se izleteli malo, pa nema nikog od admina. Solun je 100 puta bolji, moze da se ide u 4 razlicite zemlje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Клуб овим избором добија шансу за консолидацију и стицање нових следбеника после свих промена.Jbte, nije ovo sekta Što se tiče Atine, dobro će doći nekome ko je na proputovanju - za gde? Ja sam je posetio na par dana pre nekoliko godina na putu za Santorini, međutim nisam siguran koliko je to često, te mislim da možda i nije najbolji izbor za PK. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Admini su već u Atini, proverena informacija! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Izgleda da su se izleteli malo, pa nema nikog od admina. Solun je 100 puta bolji, moze da se ide u 4 razlicite zemlje Слично бих написао и за Солун Јесте боља локација за обилазак више земаља али није за Грчку, а и атински аеродром је боље повезан летовима. На њиховом месту, ставио бих можда на гласање између ова два, тако би више људи било задовољно јер су учествовали у одлуци. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Solun/Atina nije bitno, u svakom slučaju Grčka je odličan izbor Prelako doći, Balkan flexi i fenomenalne ture se mogu napraviti, a da ne pričamo o low cost za dalje... Raduje me što će je sasvim sigurno biti i što ću prvi put moći da je posetim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 (edited) Što se tiče Atine, dobro će doći nekome ko je na proputovanju - za gde? Ja sam je posetio na par dana pre nekoliko godina na putu za Santorini, međutim nisam siguran koliko je to često, te mislim da možda i nije najbolji izbor za PK. За све Кикладе, Додеканезе, добар део северноегејских острва, Крит, Пелопонез, Атику, Евију, па чак и Пелион и Спораде. Свако острво је јединствено на свој начин и може употпунити по бар 3 дана, Родос, Андрос, Тинос, Милос и Наксос и више од 7, а за Крит и Пелопонез и 30 може бити мало. Зато и поменух могућност квалитетнијег обиласка. Уосталом, ПК је ипак само једна од тачака на пропутовању и не праве се само кружне руте, зар не? Што се тиче примедбе, могле су се употребити и речи- присталице, пратиоци, љубитељи, чланови, фанови итд. па прихвати ону која ти се највише допада, не мора се све одмах тумачити као злонамерно. Edited April 16, 2015 by раноранилац Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2015 Дал је обилазио неко оне грчке старудије, из класичне старине, Спарту, ово оно? Некако мислим да је занемарен тај део кад се обилази Грчка... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Заправо и није Већина кад дође у Грчку, нарочито са запада, а у новије време и са далеког истока, осим плажа, "најтлајфа" и благодети модерног туризма највише тражи остатке античког периода, Атину и Спарту, захваљујући популарној култури, а и чињеници да се западна цивилизација у великој мери темељи на античким достигнућима. Доста мање људи се занима за Источно римско царство, касније названо Византија, периода од великог значаја за саме Грке, и тек неколицина за њихову новију историју, период ослобођења од Турака и других освајача, формирање модерне државе, етничко чишћење из Мале Азије, грађански рат итд.. А у ствари је ово потоње пуно корисније за разумевање данашње Грчке, и за нас из Србије за увид у то колико нам је судбина и историја била блиска и слична. Тај феномен да се очекује антички Атињанин и Спартанац у савременој Грчкој и разочарење при откривању реалности о протоку времена и променама које доноси посебно је било изражено и експлатисано у турбулентним временима ослобођења од Турака и јачања европских сила, Енглеске, Француске и Немачке, који су им отуђили и разорили значајан део културног блага, од чега већи део ни данас није враћен. У неким музејима у Грчкој може се видети празан простор, ограђен и са свим подацима о неком културном благу, као и у ком страном музеју је део сталне поставке, на пример Британском или Лувру итд.. Ово се може видети и осетити и читањем путописа из тог доба. Један од примера је и књига коју сам поменуо овде- https://www.klubputnika.org/forum/topic/8115-путовање-кроз-грчку-палестину-египат-и-магреб-т/ Што се тиче саме Спарте, због вредности које су неговали и начина живота, није остало пуно тога за видети, али на Пелопонезу и данас постоји место које се зове Спарта са мањим археолошким музејом и интересантним експонатима. Свакако, уз познавање мало историје и још мало маште, посета самом месту може бити врло интересантна. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2015 Дал је обилазио неко оне грчке старудије, из класичне старине, Спарту, ово оно? Некако мислим да је занемарен тај део кад се обилази Грчка... Bio sam u Nafpliju, ali, zbog nedostatka vremena, nisam puno obilazio okolo. Hteo sam u Mikenu, Olimpiju, ali avaj. Citav Peloponez je svakako vredan posete, u svakom smislu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 У неким музејима у Грчкој може се видети празан простор, ограђен и са свим подацима о неком културном благу, као и у ком страном музеју је део сталне поставке, на пример Британском или Лувру итд..Isto važi i za, skoro dve i po hiljade godina star, bronzani stub iz Delfa, koji je smešten u ovaj ćumezu u Istanbulu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) Meni je dvoljno d aobidjem Zejtinlik, Meteore, mozda ispenjem Kajmakcalan ili Olimp i odem do Krfa.Super je destinacija. leto, toplo, sunce, malo da oduvamo ove depresivne oblake nad Srbijom..... Edited April 18, 2015 by Che Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Za to mozes i u svojoj reziji da odes na par dana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) Za to mozes i u svojoj reziji da odes na par danaPa i ovo je na prar dana a pola stvari obavicu usput, to je kao neki plan koji je podlozan izmenama naravno.... Edited April 18, 2015 by Che Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 Isto važi i za, skoro dve i po hiljade godina star, bronzani stub iz Delfa, koji je smešten u ovaj ćumezu u Istanbulu. Нема ко од освајача у пролазу није накупио колико је могао да понесе. Срећом културног блага тамо има толико пуно да је ипак доста остало. Слично је и код нас било са археолошким налазиштима Винча, Лепенски Вир и многим другим... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) Meni je dvoljno d aobidjem Zejtinlik, Meteore, mozda ispenjem Kajmakcalan ili Olimp i odem do Krfa.Савршен избор Можда те заинтересује и ово:http://climbkalymnos.comфотогалерије: http://climbkalymnos.com/photo-gallery/ Edited April 18, 2015 by раноранилац Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) A ne ne, to je vec druga sfera koja se proteze iz klasicnog planinarenja i visokogorstva.Hvala u svakom slucaju:) Edited April 18, 2015 by Che Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2015 (edited) Da, da, nema penjača koji ne sanja da ode na Kalymnos da penje. Edited April 18, 2015 by Luda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2015 Da malo aktiviramo temu, Kuća se otvara za manje od mesec dana. Šta po vašem mišljenju svakako treba videti u Atini? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2015 Da li ići preko Bugarske ili preko Makedonije Vozom naravno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites