Workaway

24 posts in this topic

Nemam konkretno iskustvo, ali družio sam se nedavno u Španiji sa ljudima koji rade preko tog programa, tzv. "workawayers". Svi su radili po hostelima. Ovi sa kojima sam ja razgovarao imali su obezbeđen smeštaj i hranu, a neki su imali i džeparac za sitne troškove, oko 100 evra mesečno. Radili su 7-8 sati dnevno. Neki su malo kukali da previše rade, neki da im je smeštaj loš, ali uglavnom su bili zadovoljni. Tada sam prvi put saznao za taj sistem, i čini mi se da sasvim okej funkcioniše. 

Eto, nisam ti bog zna koliko pomogao, ali to je sve što znam  flowers::

Da li neko ima iskustva sa Workaway programom? 

Iskustva?

Imam ja,evo upravo sam na četvrtom mjestu.pitaj ako te nešto zanima

Imam ja,evo upravo sam na četvrtom mjestu.pitaj ako te nešto zanima

Zanima mene! :)

Koliko je pouzdan program ,tj ljudi kod kojih se ide? Na kojim si sve mestima bio, i koje si poslove uglavnom radio? Koliko je lako da te odabere neko, odnosno da prihvati da dodjes kod njega. 

Eto nije mnogo za pocetak :D

Zanima mene! :)

Koliko je pouzdan program ,tj ljudi kod kojih se ide? Na kojim si sve mestima bio, i koje si poslove uglavnom radio? Koliko je lako da te odabere neko, odnosno da prihvati da dodjes kod njega. 

Eto nije mnogo za pocetak :D

Pouzdan-svaki domaćin ima preporuke od volontera koji su bili tamo,pozitivna,negativna,dobra.i naravno opis što su radili blabla :-) .princip je ko i couchsurfing...povjerenje.da nama volonterima je teže jer ako ti se ne svidi ostaješ na ulici al i oni riskiraju,ima obitelji sa djecom i puštaju tebe-stranca u svoju kuću i to ne na par dana.u moja 4 iskustva nisam imao problema.čisto suprotno...moj prvi host je skoro plakala kad sam odlazio,čak mi dali i novce za vlak,kupili tortu za rođendan,ma oni su mi druga obitelj...

Ispuniš lijepo i profesionalno svoj profil,pošalješ zahtjev sa svojim vještinama,kolko možeš ostati i kada bi došla.da se razumijemo to su spe poslovi koje 90%ljudi može raditi.malo motivacije i truda.svako može raditi u vrtu,hraniti životinje,čistiti u hostelu,bojati zidove...

U oktobru moje iskustvo je spomenuto u austriji,farma s konjevima,hranjenje,čišćenje,piljenje drva,pomoć u kuhinji.ovisno o tjednu nekad je samnom bilo 4 volontera,nekad jedan a nekad i samo ja.prvo iskustvo sam uzeo što bliže baš u slučaju da ako što pođe loše da se lako vratim doma.

Nakon isprobavanja situacije krenuo sam na duži put.februar na jugu portugala.gradio sam hotel za djecu sa posebnim potrebama.fantastično.ekipa ostalih volontera čudesna...kanada,engleska,brazil,njemačka...ljudi iz svih krajeva.bojao sam zidove,radio male drvene kučice za životinje,rušio zidove,igrao sa lokalcima 2 puta tjedno nogomet,napio se u selu sa dvije ulice i nisam mogao nači put natrag,izgubio mobitel,drugi dan me uredno čekao od lokalnog čiče koji ga je pronašao,upoznao prijatelje za cijeli život.

Ožujak-hostel tenerife,čistio kupaone,spavaone,imao auto i vozio goste na aerodrom.tu nisam proveo puno vremena sa ostalim volonterima al sam sa gostima imao nezaboravne trenutke.radi sam ponekad noćnu smijenu-točnije spavao.

Sad sam u irskoj-pomažem u vrtu,kopanje,sađenje,čupanje trave.irsku sam odabrao zbog traženja posla,no imao sam sreču da dobijem posao branja jagoda i ostalog voća i prije nego dođem u irsku.pa sam planski potražio volontiranje u vrtu da dobijem malo kondicije za posao :-) ovdje mi je super.malo ruralno,al nemam priliku trošiti novce pa je super :-) .imam bicikl al i dosta kiše pa nije ugodno raditi.al domačin je super,putuje svaku zimu u aziju,ima organsku hranu,pokušava me preobratiti da jedem više povrća i bogami uspio je.

Svugde sam radio 25sati tjedno,sub i ned slobodno.osim hostel,tamo je bilo 36sati i jedan dan slobodan.da puno al za hostel nije običaj da daje za 25sati i hranu,a ovdje smo imali krcat frižider.u austriji me vodili na izlete,išli u planine,klagenfurt,villach,na jezero.ko član obitelji.u portugalu gazda nam dao kombi i nas šestero volontera se vozikali po jugu portugala.u irskoj nas vodili na cliffs of moher,limerick,ennis,kad god ide negdje povede i nas.sve besplatno

Znači raspisal sam se i mogel bi još pet strana o svakom mjest napisati.ja za sad imam predivna iskustva.hrpu prijatelja,evo cura iz amerike koja je bila u austriji dolazi natrag i krajem godine idemo zajedno jedan mjesec odraditi.naučiš nove vještine,učiš jezik,putuješ,putuješ jeftino :-) ,možeš tražiti posao usput...najbolja odluka mog života.nojedna cura je imala loše iskustvo u italiji,tražili da radi 8 sati,tretirali ju ko zaposlenika.tak da trebaš probati :-)

ninach, hvala puno za ovaj upis, volim da citam ovakva iskustva. Nedavno sam platio clanarinu za workaway, ali ne planiram pre Oktobra sa Malte. U poslednje vreme sam zainteresovan za Tenerife, pa bih ti bio zahvalan da napises nesto o zivotu na ostrvu, kako ti se cini, da li bi mogao sebe da zamislis da zivis tamo? U kom delu ostrva si bio? Poz

Edited by Doc Holiday

ninach, hvala puno za ovaj upis, volim da citam ovakva iskustva. Nedavno sam platio clanarinu za workaway, ali ne planiram pre Oktobra sa Malte. U poslednje vreme sam zainteresovan za Tenerife, pa bih ti bio zahvalan da napises nesto o zivotu na ostrvu, kako ti se cini, da li bi mogao sebe da zamislis da zivis tamo? U kom delu ostrva si bio? Poz

Pozdrav Doc!

Evo prvo da ti dam savjet da minimum 2-3mjeseca prije nego planiraš putovati da kontaktiraš domačine.narano nije za svaku destinaciju isto ali mislim za tenerife je ok 2-3mjeseca ranije.posebno taj dio kada počne high season.recimo za island mi je jedan domačin odgovorio da su godinu dana unaprijed bukirani.

Tenerife je posve drukčiji na sjeveru i na jugu.nevjerojatan kontrast.kad sam ja bio(cijeli ožujak)sletio sam na sjeverni dio pa uzeo bus do juga.na sjeveru kiša,vjetar,hladno,sve zeleno.pola sata kasnije,kratki rukavi,pijesak,kamen,sunce...moj dojam je da na sjeveru puno više lokalnog stanovništva dok je jug krcat turizmom.čak i u malim mjestima je sve puno stranci koji tamo žive.imaš male gradiće i mnogi od njih se dijele po nacionalnosti.u jednom žive nijemci,jednom englezi,talijani...negdje je više španjolci,negdje manje.

Ja sam bio u malom mjestu los abrigos na jugu otoka.ako misliš živjeti tamo obavezno nabavi auto ili skuter.busevi voze,ali rijetko,posebno vikendom.za posao ako tražiš onda vjerojatno turizam.barovi,nočni život,hoteli su ti na jugu-los christianos i playa de la americas.čuo sam da je dosta lako nači posao u baru,al ovisi ako nisi eu državljanin,neznam kolko je to velika prepreka.plača neznam kolika je,imaj na umu da je španjolska u krizi al imam dojam da je možda na tenerifima lakše nego na kopnu.pivo jako jeftino u dučanu :-)

dal se vidim tamo...ne...al trenutno se ne vidim nigdje pa nisam najbolja osoba da ti to velim.skačem iz države u državu,al da,volio bi se vratiti i vidjeti sjever.izgleda mi dosta opuštajuče,vrijeme je odlično,lijepe cure(ja bio u malom mjestu pa ih je i malo,plus engleski im je očajan).ako ideš u ona dva mjesta onda zaboravi na to,hrpe pijanih turista,krcato barovima i hotelima,partijanje.a u manjim mjestima gotovo nemoguće do posla.tak da volontiranje je najbolje riješenje svakako prije nego odlučiš da se želiš preseliti.nadam se da sam bio od pomoći,ako imaš još pitanja o otoku možeš se prebaciti na temu kanari pa tamo nastavimo.a za workaway tu :-)

Poz, gledam oglase po workaway sajtu, skoro nigde ne nude hranu, pa se pitam da li se to podrazumeva ili moras da trazis... I jos jedno pitanje da li je neko probao sa helpx om i sta je bolje wa ili helpx?

Uglavnom je navedeno da li nude hranu ili ne. Ako nije navedeno onda ih možeš pitati. Sve u svemu, to je njihova odluka i ti ne možeš zahtevati da je obezbede ako to ne žele. 

Ja sam istraživala prvo helpx, ali čim sam pronašla workaway shvatila sam da je bolji, pregledniji i da ima više ponuda koje mene zanimaju. Ali ne bih da namećem svoje mišljenje, izbor je na tebi. 

Eto, nadam se da sam bar malo pomogla. :smile:

Nema na čemu. :smile:

Važno je da obeležiš sve države u koje bi putovao i da obeležiš da si slobodan da radiš odmah, ako jesi, a onda će oni kojima je potrebna pomoć sami da ti šalju poruke i nude poslove, meni je stiglo 50ak poruka za mesec i po dana.

Srećno :smile: 

E pa super nisam znao za tu opciju, uskoro idem na letovanje u Grcku pa cu probati na tu foru da ostanem duze  a  usput da mozda i nadjem neki posao. Jos nesto video sam da na forumu  postoji sajt http://www.bugmenot.com/  na kom mozes da dobije besplatno neciju sifru za logovanje na sajtove poput wa i helpx, ali ne funkcionise. Da li znas neku drugu foru posto mi se bas ne placa ta clanarina.

@Migezr:ne znam kolika je ta clanarina,ali da bi kasnije zaradio moras prvo malo i da ulozis:-)

Ne znam za te fore.

Ja sam pošteno platila. :biggrin: 

Članarina je 23 evra i u pitanju je volontiranje,  dakle tu nema zarade.

Edited by love2travel

Pozdrav svima, hteo sam da vas zamolim ako je neko voljan da mi pozajmi svoj nalog na nedelju dana...

Pozdrav, interesuje me da li je neko isao preko workaway-a negde u neku EU zemlju sa srpskim pasosem, i da li mu je bila ptorebna viza ?

Takodje granicne kontrole su rigorozne pa postoji mogucnost da vam traze rezervaciju smestaja, povratnu avionsku kartu i da im pokazemo da imamo dovoljno novca da izdrzavamo sebe za period koji boravimo u njihovoj zemlji? Kako ovo zaobici ?

Mislim da je jedini nacin da nadjemo hosta koji ce da nam posalje 'invitation letter' ali deluje mi da nece bas mnogo njih to da uradi...

Nema skoro pa nikakve sanse da ti neko od domacina ide to raditi. Samo se ponasaj normalno ko da ides na normalan put. Nikakav rad i volontiranje ne spominji. Kak ljudi koji idu na couchsurfing produ granice? Koji kampiraju i stopiraju...

Pozdrav ninach, hvala na odgovoru. Nov sam na forumu, jel moguce nekako poslati privatnu poruku posto imam par pitanja.

Naime, sta ako mi traze povratnu avionsku ili rezervaciju smestaja, ili da im pokazem da li imam dovoljno novca kod sebe ?

Rezervisi smjestaj koji ima "free cancelation" na bookingu, odstampaj papir da mozes da pokazes na granici, zatim otkazi smjestaj.
Avionsku kartu kupi mada i to moze na isti nacin da se izmajmunise.
Pare ponesi, ako nemas onda reci da ti je ostatak na kartici, ako nemas karticu izvadi neku prije nego sto krenes.

I ne izgledaj sumnjivo, preplaseno... Ako ti sam vjerujes da si ok vjerovace i neki granicar.

Skoro svi imaju free cancelation 14days before arrival, to mi je palo na pamet, al ne znam dal ce da proveravaju to ?

Razmisljao sam da kupim avionsku u jednom pravcu, kazem ne znam tacno kolko cu se zadrzati i kazem zelim da obidjem minhen,stutgart i taj juzni deo nemacke itd...

Pozdrav svima! Jel ima neko clanstvo u WorkAway, da mi proslijedi par adresa? Za uzvrat imam clanstvo u WWoofingu u Norveskoj, ako treba kome. 
Zelio bih otici par sedmica na jedno mjesto u Francuskoj i nema smisla placati 20 evra za to...

Da li možete da mi objasnite kako da platim članarinu slabo pričam engleski

On 5/18/2016 at 1:54 PM, love2travel said:

Ne znam za te fore.

Ja sam pošteno platila. :biggrin: 

Članarina je 23 evra i u pitanju je volontiranje,  dakle tu nema zarade.

Da li možete da mi objasnite kako da platim članarinu slabo pričam engleski unapred hvala

@Miroslava Janackovic

Prepoрučujem da koristiš Google Chrome jer ima prevodilac za sve sajtove. 

Kad odeš na https://www.workaway.info/en/account/workawayer odmaš će ti izaći opcija da platiš, cena je 39€. Ispod ispisane cene imaš: credit card - kartica, PayPal i present code - to je poklon kod ako si od nekog dobila.

Ako izabereš karticu: card number - broj kartice, expiration date - datum isteka kartice, CVV - bezbednosni kod na poleđini kartice. I na kraju klikneš Pay now (Platiti).

Edited by MarkoToro