Posted May 31, 2016 Je l' ima neko iskustva sa trajektima od/do Krita? Konkretno, zanima me da li je neophodno/pozeljno rezervisati karte unapred i koliko? Je l' nije problem kupiti kartu dan/dva pre polaska, i da li se menjaju cene ili su fiksne? Nedavno sam poceo da 'bekpekujem' solo, pre toga dosta dugo nisam isao u inostranstvo. Pre mesec dana kada sam isao u Budimpestu/Prag policajac na granici mi je rekao da postoji velika verovatnoca da me Madjari nece pustiti da predjem granicu zato sto nisam imao putno osiguranje. Medjutim, Madjari me nisu nista ni pitali. Da li postoje neke slicne zajebancije sa Grckom? I da li je generalno preporucljivo uzimati putno osiguranje, i koliko traje procedura? Unapred hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2016 Osiguranje uvek uzimas zbog sebe. Kosta, u proseku, oko 1 evro po danu, tako da, za neko krace putovanje, to je stvarno sitnica. Carinik ima pravo da te vrati sa granice, ukoliko ti zatrazi osiguranje, a ti ga nemas, iako se to u praksi retko desava. Procedura je u 3 klika, popunis podatke, platis online karticom, stigne ti pdf i eto, osiguran si. Ili, odes do najblizeg osiguranja i popunis sta vec treba, platis, dobijes papir i to je to. Ja to obicno odradim online na sajtu Uniqa-e, ocas posla: https://webshop.uniqa.rs/prod/putno_2_1.aspx Za trajekte je uvek preporucljivo kupiti kartu ranije, moze da bude povoljnije, narocito ako se putuje u sezoni. Moze i dan/dva pred put, ali, postoji mogucnost da ne bude vise jeftinih karata, pa da te izadje dosta skuplje. Ne znam konkretno za trajekt za Krit, ali, tako je barem bilo za neka druga ostrva davnih dana kad sam isao u te krajeve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2016 ja na primer nikada ne kupujem osiguranje i nikada me niko nije pitao na granici o tome. znam mnoge koje kupuju, a može se dobiti i potvrda u rzzo da će naše osiguranje platiti troškove, i važi za zemlje sa kojima imamo potpisan sporazum (to je uglavnom većina evropskih zemalja) dobija se besplatno, važi čini mi se 6 meseci i važi za zemlju u koju putuješ. dakle ako si na proputovanju vadiš za svaku od zemalja ili samo za onu u kojoj se najduže zadržavaš. dakle to je lični izbor, kao što kaže Dragance. za Krit imaš najmanje dva OGROMNA trajekta dnevno i uvek možeš naći karte i pred sam put. čini mi se da na tom pravcu nema tih popusta za kupovinu unapred. tako je bar bilo pre nekoliko godina kada sam ja putovao, jer mi je to bilo važno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2016 Da ne otvaram novu temu, interesuje me sta mislite kako bih najlakse mogao do Iosa? Idem sledece nedelje, gledao sam sve moguce opcije i najblizi sam varijanti do Soluna vozom ili busem jer mi je Solun na istoj udaljenosti kao i BG(jug srbije). Pa onda avion Solun-Sanotrini i Ios je tu odmah pored. Ako nema ima neki bolji predlog da razmotrim bio bih jako zahvalan. Takodje gledam da prodjem sto jeftinije. Takodje, gledam ove grcke sajtove nista ne razumem, nisam ni siguran da postoji direktan let Solun-Santorini sto mi deluje neverovatno. Uvek izbacuje preko Atine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2016 Treba proveriti kakva je konekcija trajektom izmedju Santorinija i Iosa. Mozes i nekako do Atine(Pireja), pa odatle trajektom za Ios. A proveri gde su najpovoljnije cene letova za Santorini iz BGa, Soluna, Sofije, Skoplja(ako lete uopste iz svih gradova). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites