Posted June 17, 2017 On 5/25/2017 at 9:02 AM, SolidSociety said: Biznis viza, nalazim se u Quanzhou-u mogu li znati ko ti je finansirao vizu sam ili skola ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2017 Pozdrav svima. Na ovom blogu: https://workism.tumblr.com/ se mogu naći osnovne informacije o Kini. Od pronalaska posla, smještaja, sređivanja papira, transporta, jezika, kulture ... i turizma, naravno. Zato i naslov, work + tourism = workism. Ideja i plan Workism-a je svaki mjesec objaviti osnovne informacije za novu zemlju. U svakom slučaju, uskačite i virnite šta je sve potrebno znati za Kinu i usudite se, zemlja je zaista luda ali na krajnje pozitivan i iskustven način. Vrijedi probati. Znam jer bila - vidjela - osjetila. A za one koji su već u Kini ili su tamo nekada živjeli, pošaljite mail ili ostavite komentar sa svojim iskustvom i znanjem. Pomozite da se informacije održe svježe. Workism tim će biti sretan kao i svi oni koji su za ovaj izazov. Pozdravvvv, uživajte i slobodno se uključite u ovu entuzijastičnu zajednicu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2017 (edited) Taj koncept naizmenicnog putovanja i rada je odlicna stvar, i jasno mi je sta hocete da postignete, samo sto je termin workism malo nesrecno izabran. Znacenje te reci je bas suprotno, tezak naporan rad i posvecenost iskljucivo poslu uz zanemarivanje svega ostalog u zivotu. A inace se slazem da o tome nema dovoljno informacija i bilo bi veoma korisno imati sajt-servisni centar sa spiskom zemalja i uobicajnim privremenim poslovima za svaku zemlju sa kontaktima. Kao i zajednicu ljudi koji tako rade i putuju i mogu da se ispomazu tipa imam sad ovaj posao i planiram da idem, ima li neko ko je zainteresovan da ga preuzme. Postoje informacije o tome na netu, ali one nisu sistematicne, i treba dosta nekome da poveze sve konce. U najmanju ruku bi bilo odlicno kad biste imali spisak zemalja i za svaku zemlju listu sezonskih poslova koje stranci mogu da obavljaju i naznacen period kada su ti poslovi aktuelni. Edited July 16, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2017 Pozdrav svima, takodje razmatram taj posao predavaca u Kini. Pre svega, upisao sam online TESOL, ceo kurs je moguce zavrsiti za 2 nedelje ako odvojite dnevno po recimo 3 sata. Moze verovatno i brze ali ja se trudim nesto i da naucim kad vec placam i planiram to da radim. Imam par pitanja: 1.Treba mi vasa preporuka za grad, zeleo bih raditi u manjem mestu, mozda do 500.000 stanovnika. 2.Kako doci do White Monkey poslova i da li se isplate? 3.Nisam zavrsio faks i nisam nativ pa ako sam dobro razumeo ne mogu dobiti Z vizu. Koja mi je najbolja alternativa? Imam Cambridge sertifikat ako nesto znaci. 4. Da li mogu da kupim u Kini polovan motor i da vozim sa nasom dozvolom? Zeleo bih kad vec idem tamo i da malo obidjem zemlju. 5.Kako letite za Kinu tj gde kupiti povoljno avio kartu? Cuo sam da ce od 15. Septembra biti direktna linija Beograd - Peking. 6.Na sta obratiti paznju tokom pregovora za posao, sta su dobri a sta losi uslovi? I koji sajtovi su poudzani za job search? Ko zeli mozemo i na WeChat, samo neka se javi u PM prvo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2017 Koja je najpovoljnija skolica engleskog jezika za TOEFL u Beogradu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2018 (edited) 1 minute ago, Gaga79 said: Ja sam uplatila ovaj kurs preksinoc, preko paypala ali mi nije stigao voucher... Kontam da nije istekla ponuda jer mi je uplata prosla. Da li ima nekoga ko je kupovao ovaj kurs i nakon koliko dana je dobio code... ? hvala https://www.groupon.com.au/deals/international-open-academy-1080 Edited March 11, 2018 by Gaga79 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2018 Zdravo svima! Vec neko vreme sam prisutna na blogu i citam pazljivo. Da odmah razjasnim, pocela sam od bloga "Zivot i rad u Kini", da bi ne tako davno jedan od admina pokrenuo ovu temu kao prirodni nastavak (iliti dodatak) pomenutoj temi. Bilo je malo teze doci do nekih informacija na blogu. Neki clan pita nesto, pa tek na drugoj-trecoj strani mu stigne odgovor, a izmedju ljudi pricaju nesto drugo... Uh, trebalo je pohvatati sve! No zovite me ludom, ja sam ipak procitala ceo blog od prvog do poslednjeg posta. Citajuci, videla sam kako su se stvari u vezi teachinga menjale u Kini. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su godinama unazad o ovoj temi govorili (pisali) i prenosili nam svoja iskustva. Zaista ne sumnjam da ste svojim iskustvom i savetima pomogli mnogima, ali i mnoge ohrabrili da se upute na Daleki istok i da oprobaju svoju srecu. Tako cu se izgleda i ja zaputiti vasim stopama. Vrlo uskoro. Imala sam za ideju da se uputim u Kinu pocetkom juna, ali koliko sam primetila svi se izjasnjavaju da je avgust bolja ideja. Doduse, nisam jos ni spremna u full-u... Posto sam ispratila i pohvatala prilicno sve u vezi viza, putovanja, stanova u Kini, nalazenja posla, u vezi samog posla i ostalo, resila sam da krenem prvo sa TEFL sertifikatom. Valjalo bi to pribaviti, zar ne? Mislim na one koji ga nemaju - ta sam! Link koji je posalo @noskich za TEFL od $29 vise ne radi, tj. ponuda je No Longer Available. Ja sam uspela da pronadjem na ovom sajtu neki besplatni TEFL kurs:http://www.theteflcertificate.com/freeteflcourse/ Da li bi neko od iskusnijih clanova mogao da pogleda i kaze da li je ovo okay ponuda? Da ne gubim vreme bezveze ako ne valja i da nastavim da trazim dalje. Ujedno ce znaciti i ostalim clanovima na forumu koji takodje zele da imaju sertifikat. Izvinjavam se svima zbog duze poruke. Pozdrav svima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2018 (edited) Evo ti ga za 9 australijskih dolara: https://www.groupon.com.au/deals/international-open-academy-1119 Samo napomena da kurs ne vredi papira na kojem ces ga odstampati. Ja sam ga kupio i zavrsio jedino zato sto sam imao kredit na tom sajtu Groupon pa sam ga iskoristio. Vrlo se slabo sta korisno nauchi na kursu, a bilo koji respektabilni (renomirani) poslodavac ga nece ni pogledati. E sad, ako je rec o nekoj skolici-vrticu i poslodavca uopste nije briga kakav je kurs i gleda da "imas TEFL/TESOL" pro forme onda ok. Ako je poslodavac iole zahtevan i poznaje materiju on ce traziti ozbiljniji kurs koji sadrzi praktikum od minimum 20 sati. Naravno CELTA je najpoznatiji kurs za to, ali je prilicno skup i pohadja se mesec dana full time. http://www.cambridgeenglish.org/teaching-english/teaching-qualifications/celta/ Alternative su dosta jeftiniji kursevi koji su kombinovani, online plus praktikum. Nisu toliko renomirani kao CELTA, ali su neko srednje resenje. Online materijali su solidni i sadrze 20 sati praktikum. Preporucio bih ovaj iz licnog iskustva: https://www.theteflacademy.com/course-information A cuo sam dobre stvari i o ovome: https://www.i-to-i.com/tefl-courses/140-hour-tefl-course.html Oba su akreditovana od strane UK nadleznih institucija. Edited April 20, 2018 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2018 Hvala puno @noskich! Uplatila kurs! Da mi ne "pobegne" i ovaj. Da, znam koliko vrede svi ovi petparacki kursevi, Miki Maus kursevi kako ti, ili neko drugi rece u nekoj od prethodnih poruka. Ti si u pravu kada kazes da respektabilni poslodavac ovakav TEFL ne bi ni pogledao, ali posto se radi o pro-formi, onda ce i ovo proci. A i, nije da se hvalim, Photoshop mi prilicno ide od ruke, pa cu i doraditi nesto ako zatreba (Joj, sad ne moram da idem u zatvor kada sam rekla ovako nesto? ) Situacija kod mene, u najkracim crtama je sledeca: odlucila sam da odem iz zemlje i dala sebi rok pre kraja leta. Pa ili cu naci posao u struci (sto bih vishe volela), ali ako se to ne desi, ja palim za Kinu. Onda cu sa lepsom platom nastaviti da trazim posao u struci. Nije mi ideja da gradim nastavnicku karijeru, ali imam dovoljno znanja da mogu biti nastavnik u skoli. Btw ja jesam osposobljena za predavaca, doduse likovnog, i malo sam radila u osnovnoj skoli pre jedno... uh 5 godina. Posto sam imala psihologiju, pedagogiju, metodologiju nastave, potkovana sam znanjem neke druge vrste. Valjda se i to racuna? Videcu kako ce se odvijati situacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2018 Ako si nastavnica likovnog, to ti je u Kini plus Ima ovde dosta umetničkih školica, mnogo dece ide na časove crtanja/slikanja itd. Viđao sam par puta i oglase da traže full time art teachers. Za to možeš dobiti radnu dozvolu, ukoliko imaš diplomu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2018 Zdravo Lazare Hvala za info. Nisam znala da su i nastavnici likovnog trazeni. To je extra ako se nastava odvija na engleskom, jer ja ne znam ni rec kineskog. Mada sam uzela da ucim neke osnovne reci, tipa: hvala, dobar dan, da, ne,... Kao deca kad krenu da uce da pricaju. Ja sam diplomirani graficki dizajner, ali takodje mogu raditi u osnovnoj i srednjoj skoli kao nastavnik likovnog. Fax sam zavrsila po starom programu. Pre nekih 15ak dana sam zvala studentsku sluzbu i dobila informaciju da mogu uzeti ekvivalent, pa ce se tako moja diploma izjednaciti sa master diplomom. To je svakako plus! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2018 I ja imam taj takozvani "master" zbog promene programa Najbolje bi bilo da dođeš i počneš da predaješ engleski, da pokriješ startne troškove i vidiš koliko ti okruženje odgovara. A onda usput tražiš neki posao koji bi ti bio prijatniji, recimo kao nastavnica likovnog. Mnogi dođu sa engleskim a posle nađu redovan (i legalan) posao kao predavači matematike, fizike, biologije, muzike, treneri košarke ili fudbala itd. Da, sva pomenuta nastava je na engleskom. Ima mnogo "international schools" u kojima su svi predmeti na engleskom, a još više mešovitih, u kojima su neki predmeti na engleskom a neki na kineskom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2018 Lepo kažeš "master"! Sve me je sramota kada uporedim moju diplomu (i predmete koje sam ja imala) sa predmetima koji se sada uče na mom faxu po Bolonji. No dobro, država kaže da smo masteri i mi se tu ne bunimo. Baš to što si mi predložio i jeste moja ideja, da odem u Kinu i počnem sa engleskim, a posle, kako mi bude. E sad, jedna stvar me izuzetno buni koju svi članovi na forumu konstantno ponavljaju, a ne sećam se da je neko obrazložio i pojasnio tok događaja. Kažeš: "Najbolje bi bilo da dođeš i počneš da predaješ engleski", i nije problem, dođem ja u Kinu. I šta onda? To bi značilo da sam posao našla preko neta, recimo na nekom od sajtova koje su članovi bezbroj puta naveli. To je onda okay, već imam kakav-takav početak. S druge strane, gotovo svi se slažu da je bolje doći i posao tražiti na licu mesta. E taj deo "na licu mesta" je ono što me buni. Ja odem u Novi Sad (tamo nikada nisam bila) i pojma nemam gde su škole i vrtići. Kako onda da znam gde su školice i vrtići u nekom kineskom "gradiću" od 5 miliona stanovnika? Moja ideja je da pregledam oglase po sajtovima, jer sa na njima navodi koja škola traži nastavnika, pa tu je i adresa skole (na kineskom, ali ja pogledam na mapi ), ali koliko takve informacije zaita mogu biti od pomoći? Ili se do školica dolazi preko agenata? Ali onda agenti "oderu" za proviziju koju uzmu. Mada, ja ionako ne znam kako da da stupim u kontakt sa agentima... Eto, samo ako bi moglo to malo razjašnjenje kako se to traži posao na licu mesta, za nas početnike? Moram opet da napomenem da ja lično ne znam nikoga ko je otišao u Kinu i tako da sve informacije koje imam se najviše baziraju na čitanju ovog foruma. P.S. Možda se sad ovo moje pitanje više odnosi na temu "Život i rad u Kini", izvinjavam se što sam skrenula sa teme sertifikata. Ako je tako, prebaci pitanje na temu kojoj pripada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2018 Ako svi kažu tako, onda uradi tako I instaliraj wechat. Mogu ti dati kontakte 5-6 agenata, onda te oni vode po školicama dok te negde ne prodaju. Nemam pojma koliko uzimaju, zavisi kako se dogovoriš. Neki uzmu od tebe jednokratno (deo prve plate), neki uzmu od škole, a kažu da ih ima i koji ti uzimaju svaki mesec (škola plaća njima pa oni tebi) ali ne znam zašto bi neko pristao na tu varijantu, osim ako jedva natuca engleski pa nema izbora. Pored toga, na wechat grupama stalno izlaze novi oglasi da traže teachere. Ima oglasa i na echinacities.com. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2018 Da, već sam razgledala poslove na echinacities.com. To mi je difinitivno prva stanica. Samo treba da završim pismo preporuke i da malo "našminkam" CV. Dosta stvari radim uporedo, pa sam možda malkice spora. A što se pregovora o poslu tiče, svakako je da se svako bori za sebe i za svoju platu i uslove u kojima će raditi - pa kom' opanci, Tom i Džeri Instalirala sam WeChat, ali bi neko morao da me ubaci na neku od tih grupa. Mogu li da ti posaljem moj kontakt u PP? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2018 cao,potreebna mi je mala pomoc...kako da kupim kupon na gruponu za online kurs tefl-a..trazi mi da stavim neku americku drzavu...hvala puno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2018 jel me zzezas ili ozbiljno mislis???:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2018 Kupi na australijskom: https://www.groupon.com.au/deals/international-open-academy-1119 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2018 Pozdrav svima relativno sam pocetnik u predavanju engleskog online, ali s obzirom da krajem godine planiram da odem za London, mislim da je odlicna praksa i za mene sto se tice engleskog, kao i nekog radnog iskustva. Sto se tice engleskog jezika, ucim ga i govorim vise od 20 godina, ali nemam sertifikat kao potvrdu svoje price, sto je, slozicete se , potrebna stavka kada se trazi posao u innostranstvu. Ono sto me trenutno zanima, jeste na koji nacin se dolazi do TEFL/TESOL sertifikata? da li je moguce citavu pricu proci online, ili je potrebno ici na neke casove u realnosti?Takodje, trazim kao i vecina nas, srednju ponudu cene za takav sertifikat, i ne interesuju me muljanja i glupiranja sa sertifikatima...u prevodu, zelim da ako nesto platim, to i dobijem i nemam strah da ce neko da me gnjavi jer mi je sertifikat ovakav/onakav... ne volim da se crvenim zbog malih cifri, niti bi da budem nekome povod za smeh kada mi bude citao CV. Eto, pa ako imate volje i vremena... hvala na odgovoru i savetima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2018 (edited) Sa nasim pasosem ja licno mislim da nema sanse da odes u Londom i da tamo radis kao nastavnik necega osim ako nisi skole zavrsio preko... Nego, ono sto sigurno znam jeste da je mozda najbolje online da prodjes tesol/tefl i sl, za par stotina $ jer je uzivo PREVARA. Platis ogromne pare (1200e) dobijes sertifikat koji ti ne garanture nista. Bolje probati isto to uraditi online i obavezno traziti HARD COPY sertifikata.... Vidis englezi/ameri itd kao kolonijalne sile su smislili "hajde da mi izmislimo neke tamo sertifikate i ljudi samo da dolaze daju nam pare i mi lepo zivimo"... Mnogo bi vise pomoglo u CVu recimo iskustvo kao nastavnik tamo negde preko nego nekakav sertifikat... Edited August 9, 2018 by Pedja94 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2018 Jel kupio neko skoro Tefl kurs od 120h-online? Nisam pametna koji da izaberem. Ima i na Grouponu TEFL Camridge za 50 funti,ali su komentari poprilicno losi 😐. Nije problem ni da platim vise samo ako je kurs Ok. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2018 (edited) Moja preporuka za TEFL koji nije preskup kao CELTA, a opet je kvalitetan i regulisan od strane UK vlade: https://www.theteflacademy.com/ Samo malo upozorenje: ovaj kurs ne mozete zavrsiti "na lepe oci" kao te Groupon kurseve jer treba da prilozite tri razlicita pisana zadatka. Meni licno ti zadaci nisu bili preteski, ali treba vremena da se sa njima pozabavite. To jest ne mogu se zavrsiti za pola sata, treba tu verovatno nekoliko sati rada da se sve prvo osmisli, da razumes sta se trazi od tebe, onda da konsultujes opet materijale, pa da navedes prigodne primere i prilagodis ih situaciji u zadatku... Ukratko, neko ko ne vlada engleskim jezikom sasvim solidno plus ko nije nikada pripremao ovakve pisane zadatke (recimo nije studirao) bi naisao na velike poteskoce. Drugo, treba vremena da se sve to zavrsi. Ko ne radi apsolutno nista drugo u zivotu osim ovog kursa bi mogao da ga zavrsi za oko mesec dana. Ali to znaci da radi na njemu svaki dan. Kurs je tako napravljen da ne mozete da predjete na sledeci modul dok ne zavrsite prethodni. I ne mozete da predate drugi pisani zadatak dok ne prodjete prvi. A kada predate zadatak treba da cekate 1-2 nedelje da vam pregledaju i ocene zadatak, moguce traze da ga predate opet uz savete sta treba da promenite... Ovaj kurs sadrzi i prakticnu komponentu, jedan vikend imate praktikum sto je veoma korisno jer mnogi poslodavci zahtevaju prakticnu komponentu od 20 sati. E sada, vama u ex-Yu bi tu moguce bio problem sto biste morali da putujete u neki od vecih evropskih gradova da pohadjate praktikum. Postoji opcija da sve zavrsite online, ali zaista preporucujem da pohadjate i praktikum jer je veoma korisno. Moduli su zaista kvalitetni, zadaci su veoma relevantni za posao i ljudi koji vam predaju na praktikumu i ocenjuju zadatke su vrhunski predavaci engleskog sa mnogo godina iskustva. Inace, ja sam sa ovim kursom uspeo da nadjem posao u Sidneju iako se ovde prevashodno trazi CELTA. Nekako sam uspeo da se provucem sa ovim kursom jer zadovoljava prakticnu komponentu, a i regulisan je od strane UK vlade. Evo vec oko mesec dana radim i predajem engleski u jednoj od najboljih skola za strane studente, to jest ljude koji dolaze na vizu pohadjanja kursa engleskog u Australiji. Ako je meni bio dobar ovde, verovatno da ce i vama biti dobar za bilo sta. Jedino gde ne bi bio odgovarajuc je negde gde bas insistiraju na CELTA kursu kao u Saudijskoj Arabiji, a CELTA je skuplja pa skoro 10 puta od ovog kursa... I da, dobijate sertifikat postom, sve profesionalno izgleda plus spisak modula koje ste polozili sa vasom ocenom. Nakon sto sve polozite treba verovatno par nedelja da dobijete sertifikat, ali ako trazite online mogu vam poslati email-on potvrdu da ste kurs zavrsili. Sertifikat se izdaje od strane ne ove online skole, vec od Training Qualifications UK i Ofqual koji su institucija UK vlade. Jos jedna stvar - kurs je obicno na popustu od 50%. Ako nije na popustu kada biste vi da platite, sacekajte malo i opet ce biti na popustu. Edited November 7, 2018 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2018 (edited) On 8/10/2018 at 7:04 AM, Pedja94 said: Sa nasim pasosem ja licno mislim da nema sanse da odes u Londom i da tamo radis kao nastavnik necega osim ako nisi skole zavrsio preko... Nego, ono sto sigurno znam jeste da je mozda najbolje online da prodjes tesol/tefl i sl, za par stotina $ jer je uzivo PREVARA. Platis ogromne pare (1200e) dobijes sertifikat koji ti ne garanture nista. Bolje probati isto to uraditi online i obavezno traziti HARD COPY sertifikata.... Vidis englezi/ameri itd kao kolonijalne sile su smislili "hajde da mi izmislimo neke tamo sertifikate i ljudi samo da dolaze daju nam pare i mi lepo zivimo"... Mnogo bi vise pomoglo u CVu recimo iskustvo kao nastavnik tamo negde preko nego nekakav sertifikat... Donekle si u pravu, samo sto u velikom broju ozbiljnih skola neces ni imati sansu da steknes iskustvo kao pocetnik ako nemas neki iole pristojan sertifikat. Pod pristojan obicno se podrazumeva da je minimum 120 sati, plus da ima prakticnu komponentu od 20 sati i da je regulisan od strane neke ozbiljne institucije. E sad, druga je stvar ako ides da predajes po manjim gradovima u Kini, Kambodzi, Vijetnamu i slicno. Za tako nesto i Groupon Miki Maus sertifikat je OK. Ali ako pricamo o poslu na Zapadu, u razvijenijim zemljama poput Juzne Koreje, Tajvana, Japana, bliskom istoku i slicno, kao i u vrhunskim skolama u vec pomenutoj Kini, Vijetnamu itd. onda je itekako bitno koji sertifikat imas, narocito za pocetnika. Nijedan sertifikat ti ne garantuje zaposlenje. Obicno je upravo zagarantovano zaposlenje neka vrsta "prevare" jer ti te skole koje ti daju sertifikat sredjuju poslove koji su ispodprosecno placeni i sa losijim uslovima nego da posao nadjes sam. Skola se po pravilu onda ugradjuje kao posrednik u tvoju platu, a poslodavac dobija radnika ispod trzisne cene i po po njega povoljnijim uslovima. Edited November 9, 2018 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites