Followers 0

Amerika - Kontrola

23 posts in this topic

Jedno pitanje za one koji su korisnici airbnb.com  :?

Da li je ok da na aerodromu kazem tj. pokazem da imam rezervisan smestaj preko njih ili mi to nije pametna ideja (tipa oni ne placaju porez na to, pa da li je legalno bla, bla, bla)?

Hvala.

Pozz!  :party:

Ako mislis na aerodrom u NY, tamo te niko nista ne pita o smestaju.

Ako mislis na aerodrom u NY, tamo te niko nista ne pita o smestaju.

Na to sam mislila.  :kamp:

Pozdrav,

Otac mi je stariji čovjek(60 godina) dobio je vizu za Ameriku da posjeti brata(invalid) u Chicago kojeg nije vidio 8/7 godina.

Prvi mu je let pa mu planiram rezervisat direktan let Beograd-New York sa povratnom kartom, jer se on ne bi snašao u presjedanju za Chicago.( planiran ostanak manje od 6 mjeseci)

Otac mi ne zna engleski, zanima me da li će biti problema što slijeće u New York a ne u Chicago.U New Yorku ga ćeka prijatelj koji će ga odvesti naknadno do Chicago ???

Koja pitanja eventualno bi mi mogla biti postavljena na kontroli i da li mora popunjavati neku vrstu formulara?

Uh, pa bice malo komplikovano, ali morace da se snadje. Ako leti Airserbiom, to je, u neku ruku, olaksavajuca okolnost, jer putuje dosta nasih. Najbolje ce biti da se snadje tokom leta, ili vec na check-inu u Beogradu i zamoli nekog ko govori srpski i engleski da ide sa njim zajedno i da mu prevodi. Nema formulara, vec su automati, gde se i skeniraju pasosi, pa opet treba znanja engleskog (ili nekog drugog jezika sa spiska) za snaci se. Tek nakon toga se ide kod imigracionog agenta, gde ce takodje morati da ima nekog da mu prevodi i da odgovori na par osnovnih pitanja, gde ide, koliko ce da ostaje, cime se bavi. Ne bi trebalo da bude problema sto slece u Njujork , a ide naknadno u Cikago.

1 hour ago, Dragance said:

Uh, pa bice malo komplikovano, ali morace da se snadje. Ako leti Airserbiom, to je, u neku ruku, olaksavajuca okolnost, jer putuje dosta nasih. Najbolje ce biti da se snadje tokom leta, ili vec na check-inu u Beogradu i zamoli nekog ko govori srpski i engleski da ide sa njim zajedno i da mu prevodi. Nema formulara, vec su automati, gde se i skeniraju pasosi, pa opet treba znanja engleskog (ili nekog drugog jezika sa spiska) za snaci se. Tek nakon toga se ide kod imigracionog agenta, gde ce takodje morati da ima nekog da mu prevodi i da odgovori na par osnovnih pitanja, gde ide, koliko ce da ostaje, cime se bavi. Ne bi trebalo da bude problema sto slece u Njujork , a ide naknadno u Cikago.

4 hours ago, 19ned said:

Pozdrav,

Otac mi je stariji čovjek(60 godina) dobio je vizu za Ameriku da posjeti brata(invalid) u Chicago kojeg nije vidio 8/7 godina.

Prvi mu je let pa mu planiram rezervisat direktan let Beograd-New York sa povratnom kartom, jer se on ne bi snašao u presjedanju za Chicago.( planiran ostanak manje od 6 mjeseci)

Otac mi ne zna engleski, zanima me da li će biti problema što slijeće u New York a ne u Chicago.U New Yorku ga ćeka prijatelj koji će ga odvesti naknadno do Chicago ???

Koja pitanja eventualno bi mi mogla biti postavljena na kontroli i da li mora popunjavati neku vrstu formulara?

Hvala vam...najvise me brine to da li ce imati problema oko destinacije (zasto new york a ne chicago)...trebao bi se snaci jer nije prvi ni poslijednji koji je ce boraviti u USA a da ne zna engleski... :smile:

Neće biti problem promena destinacija. Vadio sam svoju vizu sa planom da idem za Vašington a na kraju sam išao sa Atlantu 2 meseca kasnije

Veliki pozdrav,

10og letim za NY i zanima me sljedece: dobio sam vizu u Februaru mjesecu, i 8 mjeseci kasnije rezervisem let i krecem (nadam se da nece imigracioni sluzbenik praviti problem oko toliko prolaznog vremena) stavio sam u aplikaciji da cu biti smjesten u NJ-Wanaque a slijecem u NY, nadam se da me nece peglati. Kakva su Vasa misljenja?

Je li bio iko skorije u New Yorku, zanimaju me imigracioni sluzbenici, koja pitanja najcesce postavljaju? 

Hvala unaprijed.

Edited by Ruzmarin
Zaboravljeni dio teksta

Neće zbog toga, većina ljudi koje ulaze u SAD ne ostaju u prvom mestu ulaska nego nastavljaju negde dalje.

1 hour ago, Ruzmarin said:

3 godine neaktivnosti, ajmo da skinemo paučinu sa ove teme malo.

Je li bio iko skorije u New Yorku, zanimaju me imigracioni sluzbenici, koja pitanja najcesce postavljaju? 

Hvala unaprijed.

Bio sam prolazio kroz JFK pre nedelju dana, pitanja su ista kod svih službenika, počinju sa zašto dolaziš u SAD, gde ćeš odsesti (adresa) i koliko dugo. I ponekad bude pitanja u vezi sa novcem, tj. koliko ga imaš u kešu, iako sam stekao utisak da više traže ljude koji nose previše novca (preko 10.000 USD) pošto u par navrata kad sam im rekao da imam par stotina dolara u kešu nisu se preteralo bavili tom temom (kompletno obrnuto u poređenju sa ulaskom Šengen)

Mogao si postaviti ov pitanju u svom prethodnom postu u vezi sa vizom, pošto nije nužno vezano za sam Njujork. :smile:

7 minutes ago, deleter said:

Bio sam prolazio kroz JFK pre nedelju dana, pitanja su ista kod svih službenika, počinju sa zašto dolaziš u SAD, gde ćeš odsesti (adresa) i koliko dugo. I ponekad bude pitanja u vezi sa novcem, tj. koliko ga imaš u kešu, iako sam stekao utisak da više traže ljude koji nose previše novca (preko 10.000 USD) pošto u par navrata kad sam im rekao da imam par stotina dolara u kešu nisu se preteralo bavili tom temom (kompletno obrnuto u poređenju sa ulaskom Šengen)

Mogao si postaviti ov pitanju u svom prethodnom postu u vezi sa vizom, pošto nije nužno vezano za sam Njujork. :smile:

Uglavnom nema razloga za brigu? Pa da, mogao sam postaviti ovo pitanje i u predhodnom postu. 

Mene je, recimo, nakon tih pitanja što @deleter reče CBP službenik sproveo (čitaj: priveo) u neku prostoriju gdje sam čekao ravno 3 sata dok me nisu prozvali i dali mi pasoš sa odobrenim boravkom od 6 mjeseci. Bilo je i pitanje koje me pitao par puta: Da li sam ikad privođen? Naravno da nisam, što sam mu i rekao, ali eto. Neke su opet prozivali da uđu u druge sobe iz te velike prostorije, a vidio sam da su neke Francuze, otac i sin, u toj velikoj, tako reći "čekaonici", ispitivali detaljno. 
To je kao neki security check, valjda. Znam da su neke drugove od drugova vratili sa JFK, jer su rekli da idu na dvije sedmice a izvadili povratne karte na 4 mjeseca (jer su planirali da rade na crno).

Edited by Seaman

Da potvrdim sta je @deleter rekao, sleteo sam u Atlantu a isao sam za Cleveland pre mesec i po dana, sluzbenik mi je postavio par pitanja, svrha putovanja, koliko dugo ostajem, gde odsedam itd. Nekoliko puta mi je postavio isto pitanje - svrha putovanja, mozda im je to neki psiholodski trik ili mu je samo bilo dosadno. Uglavnom prosao sam bez problema, napomena: ne nositi nikakve sendvice ili hranu u zemlju pogotovo ako ima mesa. Mene nanjusio pas pa sam morao na dodatnu kontrolu tzv. zelenom linijom (nije dozvoljen unos mesa). Opet nije bilo problema ali sam se zadrzao dodatnih 20 minuta plus su mi uzeli sendvice :smile: 

Jedna istinita prica, prijatelju su cerku vratili iz Chikaga, imala je vizu regularno dobijenu u ambasadi ali je dosla van recenog termina, sletela u Chicago umesto u Cleveland i otisla sama , a podnela zahtev za vizu sa ocem, pa im je sve to bilo sumnjivo i zadrzali je zbog dodatnih provera. Na kraju su joj uzeli telefon i vratili se sa odstampanom komunikacijom gde ona drugarici prica kako ce ostati u USA , da ima posao na crno ali ce probati da izgura papire itd. Na kraju su je deportovali ali srecom nisu udarili zabranu. 

Savet: nikakva kompromitujuca pisana komunikacija na drustvenim mrezama ili SMS kako god :smile: 

Jos jedna napomena, za koju ne znam da li je tacno, ali nekome moze da znaci, drugar je putovao vise puta i iz njegovog iskustva najlakse se prolazi kad se sleti u Atlantu, navodno su najopusteniji :smile:

Kada se popunjava onaj plavi formular (carinska deklaracija), tu treba da se prijavi bilo kakva hrana - ne samo meso.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Evo sveze, formular od pre par sati u avionu za US:

6_DFBFD55_3055_41_C1_8_D4_A_4_C389_B90_A8_DE.jpg

Idem za 3 nedelje opet za US, da li neko zna da li su e kiosci na JFKu?
Pre par meseci kad sam ulazio u US preko Atlante, bili su kiosci, na kraju samo das taj papiric koji ti izbaci masina. Na kraju te sluzbenik pita samo koliko ostajes i gde i koliko imas para.

Ja sam usao kroz JFK juce (malo posle ovog mog posta gore - iz aviona), ali posto imam Global Entry, nisam obratio paznju na uobicajen proces/red/kioske.

Pozdrav ljudi!

Ja sam prilikom prijave naveo da idem 2og marta sad i da ostajem 10 dana.... ali bogami cu tek u junu kako je krenulo. Da li to moze da napravi kakav problem na JFK kod tih sluzbenika?

Zahvaljujem?

Ne bi trebalo da bude problema oko toga. Ako te u nekoj teoriji i pitaju nesto u vezi sa tim, spremi adekvatno obrazlozenje.

Pozdrav, jel zna neko iz prve ruke koja pitanja postavaljaju sluzbenici na aerdromu u slucaju da te odvedu na detaljno ispitavanje? Jer sam ja bio skoro 6 meseci, vratio se u junu sada, a planiram na prolece opet da idem, pa verujem da ce me mozda nesto cimati jer sam bio toliko dugo. I jel zna neko mozda sta je najbolje reci ? I vezano za proveravanje telefona, da li izbrisati sve ili mozda ne zna promeniti telefon, ne znam ni sam :) pozdrav i hvala na odgovorima :)