Posted December 18, 2017 Jug Azije je izgleda popularan ovde na forumu... Kina, Tajvan, Malezija, Kambodza... evo rekoh da pitam nesto o Singapuru. Postoji mogucnost da dobijem posao tamo, pa me interesuje koja plata bi bila prihvatljiva za zivot tamo, da znam koliko da trazim . Znam da je Singapur skup... video sam po internetu cene ... moze i neki savet da date. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2017 (edited) Da li planiras da ides sam ili sa porodicom? Svako ima razlliciti still zivota, sve zavisi od osobe do osobe Edited December 18, 2017 by Ljuba1985 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2017 (edited) Singapur je skup za strance, za lokalce ne. Ko ima makar PR - stalni boravak, moze se prijaviti za drzavni stan HDB koji je i do 3 puta jeftiniji nego trzisna cena koju placaju stranci. Sve osnovne potrebe su pristupacne - jeftin javni prevoz, solidna osnovna zdravstvena nega, drzavno obrazovanje, hrana - uopste ne moras da kuvas, hrana u hawkerima koji su marketi sa tezgama gde prodavci prodaju raznoliku hranu je veoma povoljna. I za sve to u proseku bi platio 7-10% poreza, veoma nizak porez i neverovatno sta drzava sve obezbedjuje za njega. Lokacija je odlicna, blizu si najveceg dela sveta. Imas low cost letove za skoro svuda pa je veoma lako putovati, cak i za vikend. Imas feri do Batama u Indoneziji i bus do Johor Bahru. Za vikend mozes skoknuti do Malezije ili Indonezije. Sve ti je blizu, sigurno, cisto... Problem je sto je Singapur od 2011 drasticno poostrio imigraciju. Sada je tesko dobiti i radnu vizu, a kamoli PR i drzavljanstvo. Nalazenje posla i volja poslodavca da te prijavi za radnu vizu nije garancija dobijanja iste. A kriterijumi za dobijanje viza, PR i drzavljanstva nisu transparentni vec ti odobravaju i odbijaju bez obrazlozenja. Tako da sta da ti kazem, ako ides da radis racunaj da ako hoces da zivis skromno i iznajmljujes svoj dvosoban HDB stan, nemas kola, zivis skromno, trebace ti verovatno makar 3000 dolara mesecno. Da bi uopste dobio radnu vizu mora da ti bude ponudjena minimalna plata unutar viznog ranga u koji taj posao upada (razlicite su radne vize za strucnjake, rukovodioce i prostu radnu snagu)... Ne znam u kakvoj si situaciji sada? Ako si u Srbiji i bez posla ili sa losim poslom i nista te tu ne vezuje onda sto da ne, ako ispadne da ne valja vratices se ili otici negde drugde. S druge strane ako si sada zadovoljan svojim zivotom gde jesi onda budi nacisto sa odgovorom na pitanje zarad cega zelis da ides u Singapur? Edited December 18, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2017 Idem sam... ne vezuje me nista da bi ostao ovde, a motiv je zarada. Nemam neke prohteve , nisam pusac... Koliko sam skapirao, ne bi trebalo da prihvatim nista ispod 3000$ ? A ako bi poslodavac placao stan, koja je onda zarada koja bi bila prihvatljiva? Naravno da ne bude neki veliki krs od stana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2017 (edited) Po pravilu poslodavac ne placa stan. To je izuzetak samo za rukovodioce i za manuelne radnike na gradjevini koji bas zive u tom krshu kako ga ti nazivas. Mozes i da delis stan, pa i sobu kako bi ustedeo jos vise. Naravno ako nemas visoke kriterijume komfora i privatnosti. Nezahvalno je savetovati nekoga o plati, a da se ne zna iz kakve situacije taj dolazi i sta radi. Ako si nezaposlen u Srbiji i ne mozes da nadjes posao onda je bolje i manje od 3000 u SIngapuru nego da sedis besposlen u Srbiji. O kom je poslu rec? Neophodna je minimalna zarada da bi ti radna viza uopste bila odobrena. http://www.mom.gov.sg/passes-and-permits Edited December 20, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2017 (edited) Ja sam imao tamo radnu vizu na 6 meseci sa platom od 1500 al sa tim sto mi je zena radila tamo 6 godina i ona je imala dosta vecu platu pa smo mogli isplacati sve troskove. Dosta je bila komplikovana procedura sredjivanja radne dozvole jer pored sredjivanja papira morao sam da budem van Singapura kad se viza sredjivala. Tako je bar bilo 2014, ako ti treba neka pomoc sto se toga tice mogu ti pomoci. Edited December 20, 2017 by Ljuba1985 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2017 (edited) 1500 je vec jako mala plata za solo coveka. Moze se preziveti ko deli sobu sa cimerom, ali bi bilo tesko nesto znacajnije ustedeti. Onda mu je bolje da ide za Kinu. Jer em sto nece mnogo ustedeti, em sto nema nikakve sanse sa takvom platom da dobije stalni boravak. Edited December 21, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2018 On 20/12/2017 at 10:38 PM, Pavle78 said: Idem sam... ne vezuje me nista da bi ostao ovde, a motiv je zarada. Nemam neke prohteve , nisam pusac... Koliko sam skapirao, ne bi trebalo da prihvatim nista ispod 3000$ ? A ako bi poslodavac placao stan, koja je onda zarada koja bi bila prihvatljiva? Naravno da ne bude neki veliki krs od stana Ako je motiv zarada, tj. ušteda trebaće ti više od 3000 u Singapuru. Sa 3000 možeš da preživiš. Samo da znaš preživljavati u Singapuru je surovije nego preživljavati u siromašnijim zemljama. Kad pregovaraš o plati i poslu, vodi računa da se raspitaš, tj. dobiješ zdravstveno osiguranje. To ne mora biti uključeno. Retko ko će da ti plaća stan (ovo možda rade još samo neke velike organizacije, NGOi i sl., firme teško). Smeštaj firme obezbeđuju ili kao kolektivni, za fizikalce itd. ili u hotelu za one koji dolaze na određeno. Ako dolaziš na neodređeno/stalno šanse za tako nešto su male. Kad pregovaraš o plati ne predlaži cifru, nego insistiraj da oni tebi kažu koji je budžet za tu poziciju, uvek možeš to da opravdaš ogromnom razlikom u standardu tamo i ovde, tj. da je tvoja trenutna plata nerelevantna. Da bi imao realnu sliku o ceni stanova proveri propertyguru, oni imaju najveću bazu. Condominium je skuplji ali je totalno servisiran, HDB su blokovi kao novobeogradski. Hrana i stan će ti biti najveći troškovi. Ovo za jeftinu lokalnu klopu je istina, ali je fakat da ćeš poželeti nešto evropsko da pojedeš s vremena na vreme, a onda će ti trebati 8sgd za krišku sira, min 15sgd za burger i sl. Najlakše bi bilo da napišeš koja su firma i pozicija u pitanju i koliko ti para i koje uslove nude, onda ću moći i da ti predočim šta možeš očekivati za to. Sem toga, meni je Sing treća imigracija i dosada najbezbolnija i najprijatnija, ovde sam 4.5 godine i nemam nameru nigde da se selim. To možda najbolje oslikava moj doživljaj ove zemlje. Ali, ruku na srce, mi ovde ne živimo na budžetu i ne moramo da razmišljamo o troškovima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2018 (edited) Kako se zivotni standard i uopste kvalitet zivota kotira u odnosu na Evropu? Kojoj evropskoj drzavi\gradu bi Singapur bio najslicniji? Edited February 12, 2018 by rodja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2018 8 hours ago, rodja said: Kako se zivotni standard i uopste kvalitet zivota kotira u odnosu na Evropu? Kojoj evropskoj drzavi\gradu bi Singapur bio najslicniji? Singapur je totalno drugačiji od Evrope. Ja ne nalazim paralele ni sa jednom evropskom državom. Standard je mnogo viši u odnosu na Evropu. Može i mnogo više para da se zaradi/ uštedi jer stranci ne uplaćuju doprinose a porez na zaradu je relativno mali. Samim tim socijalna zaštita je nepostojeća i sam moraš da razmišlkaš od čega ćeš da živiš kad zanemoćaš. Kvalitet života je donekle direktno vezan sa visinom primanja. Ali i sa tom nekom socijalnom zaštitom i uslovima rada. Ovde se radi dosta, godišnji su relativno kratki. Ja imam 18 dana plaćenog odmora, prekovremeni mi se ne plaća. Ali na primer, mogu da radim iz Srbije i da uzmem neplaćenog koliko hoću. Ja sam živela u Srbiji, Češkoj i Nemačkoj pre Singapura. Čini mi se da sam svoje slobodno vreme najkvalitetnije provodila u Češkoj, najviše uživala na poslu u Srbiji i najlakše živela u Singapuru. E sad, da me pitaš šta je najbitnije, verovatno ova lakoća življenja u Singapuru. Nema birokratije, nema kriminala, nema evropskog nacionalizma i budalaština, ljudi su neverovatno ljubazni i predusretljivi, poštuje se red i privatnost, niko te ne smara da se integrišeš. Meni se lično dopada i klima i njihova lokalna kultura. I čini mi se da su nam po mentalitetu sličniji nego zapadni Evropljani. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2018 Izvinjavam se što oftopičim, ali moram Marice da te zamolim za paralelu između Češke i Singapura. Kažeš da si slobodno vreme najkvalitetnije provodila u Češkoj, pa bih voleo da čujem malo više detalja. Šta podrazumevaš pod tim? Ima već nekih godinu dana koliko sam "Brnjak", i generalno mogu da kažem dosta pozitivnih stvari o Češkoj republici, ali slobodno vreme i uopšte način druženja i interakcije sa Česima nikako nije jedna od tih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2018 1 hour ago, vint said: Izvinjavam se što oftopičim, ali moram Marice da te zamolim za paralelu između Češke i Singapura. Kažeš da si slobodno vreme najkvalitetnije provodila u Češkoj, pa bih voleo da čujem malo više detalja. Šta podrazumevaš pod tim? Ima već nekih godinu dana koliko sam "Brnjak", i generalno mogu da kažem dosta pozitivnih stvari o Češkoj republici, ali slobodno vreme i uopšte način druženja i interakcije sa Česima nikako nije jedna od tih Šume, brda i planine! I jeftin, i dobro organizovan prevoz do njih. A tu su ti i mapy.cz sa svim šetačkim i biciklističkim mapama za dž. Za mene nema boljeg provoda vikendom od 50km šetnje po prirodi. Otuda ta konstatacija da sam vreme tamo najkvalitetnije provodila. Brno ima predivnu klimu i tu ti je Blansko iz kojeg peške možeš do tih lepih šuma i pećina Moravskig krasa da lunjaš dok s nogu ne spadneš. A ljudi... slažem se, jedan su od zatvorenijih naroda. Samo, mene to nije ni najmanje pogađalo. Ja između piva s ortacima i šetnje po prirodi, uvek biram ovo drugo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2018 " da se zaradi/ uštedi jer stranci ne uplaćuju doprinose a porez na zaradu " MIslio sam na singapurcane, kako se oni kotiraju u odnosu na evropu? Sto se tice socijalne zastite na wikipediji pise da drzava dosta pomaze, da li je to istina? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2018 Imas osnovnu zdravstvenu negu, drzavne skole, jeftin prevoz, jeftinu hranu. 80% stanova u Singapuru su HDB drzavni stanovi koji se daju na koriscenje gradjanima na 100 godina po mnogo povoljnijoj ceni nego sto je trzisna. Postoji CPF fond koji je neka vrsta penzionog fonda ciji deo se moze koristiti za otplacivanje tog HDB stana. Najveci problem u Singapuru imaju stariji ljudi koji su ziveli u periodu kada nije bilo CPF-a pa nemaju pravo na penziju. Oni mogu dobiti neku minimalnu pomoc i neki od njih tesko zive, skupljaju karton i slicno. Po pravilu je rec o ljudima koji nemaju decu. Deo kineske i uopste azijske kulture je da deca brinu o roditeljima. Kada se kaze socijalna zastita u Srbiji se uglavnom pomisli na nesto tipa sedis kod kuce a primas neku sumu sa kojom mozes da zivis OK. Toga nema. Medjutim, kao sto vec pomenuh drzava u Singapuru zaista uspeva da sa jako niskom poreskom osnovom resi najveca zivotna pitanja. Posto je rec o gradu drzavi na malom prostoru nedostatak istog je veliki problem. I to su resili sa HDB, sa obaveznim parkovima izmedju zgrada, izuzetno dobrim i jeftinim javnim prevozom, jako visokim taksama na kola, cigarete, alkohol... Mislim da zaista prosecan drzavljanin Singapura nema nekih velikih briga u zivotu. Posla ima, stan nije problem, prevoz nije problem, hrana nije problem, osnovne zdravstvene i usluge obrazovanja... E sad druga je stvar sto mnogi imaju veliki apetit za luksuzom pa se onda zale sto moraju da placaju visok porez na automobil, sto hoce da zive u luksuznim kondoima cije su cene milionske i slicno. Singapur je zemlja po meri ondasnjeg coveka i to je danas zaista retkost. Jer se uglavnom sve radi po meri najvecih tajkuna, a ne obicnih ljudi. Zato kazem to je danas jedna od retkih drzava, kada to kazem mislim na to da nije rec o slaboj instituciji koja se svodi na monopol sile i sprovodjenje zakona, a ostavlja trzistu da divlja i odredjuje sve ostalo. Ne, rec je zaista o drzavi koja planski resava svoje probleme i utice na vazne aspekte zivota gradjana, uglavnom pozitivno, ali ima i nekih negativnih naravno, nista nije savrseno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2018 8 minutes ago, rodja said: " da se zaradi/ uštedi jer stranci ne uplaćuju doprinose a porez na zaradu " MIslio sam na singapurcane, kako se oni kotiraju u odnosu na evropu? Sto se tice socijalne zastite na wikipediji pise da drzava dosta pomaze, da li je to istina? U Singapuru obitavaju dva potpuno odvojena sveta: Singapur za Singapurce (i one koji su na putu to da postanu, to jest one koji imaju PR) i Singapur za nas sa radnim dozvolama. Ja sam ti ovo gore pisala iz ugla ovih potonjih, jer je situacija sa dobijanjem PRa sve zategnutija. Noskich je to već pomenuo, pa da se ne ponavljam. Singapur je nehuman prema penzionerima. Ali generalno, sem najstarijih, ima gomilu socijalnih pogodnosti za Singapurce, beneficije za kupovinu stanova, povoljne kredite, subvencije za školovanje, decu, etc. Mi sa radnim dozvolama nemamo te pogodnosti. Ako imaš dete za vrtić ono će te koštati 2000SGD, Singapurac ili PR može da prođe sa 200SGD. Ako ćeš da kupiš stan treba ti 2 miliona, njima treba 800hiljada, itd... Ali ako si stranac, verovatno će ti firma dati beneficije koje ne daje lokalcima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2018 Hvala na odgovorima. Sve u svemu izgleda da dobre stvari nadmasuju lose, zaista sam zainteresovan za Singapur. Kao sto je vec pomenuto, lako moze da se obice pola sveta ako ti je baza u Singapuru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2018 5 minutes ago, rodja said: Hvala na odgovorima. Sve u svemu izgleda da dobre stvari nadmasuju lose, zaista sam zainteresovan za Singapur. Kao sto je vec pomenuto, lako moze da se obice pola sveta ako ti je baza u Singapuru. Ako su ti putovanja prioritet, Singapur je idealno mesto za biti! Nema boljeg! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2019 Poštivanje, Posjedujem švajcarsku diplomu za moleraj i interior dekoracije sa 15 godina iskustva kao samostslni radnik. Pričam engleski i italijanski. Kakve imam šanse da nađem posao ? Hvala lijepo i šaljem vam tople pozdrave. Jasmin Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2019 U Singapuru nikakve, tamo se za takve poslove "uvoze" radnici iz siromasnih zemalja tipa Bangladesha, Nepala, Filipina i slicno. Oni rade za smesne novce i zive u "vojnickim" uslovima, kreveti na sprat i njih desetine u sobi i slicno... Singapur nema minimalac i bilo kakvi fizicki poslovi su slabo placeni. E sad kada bi imao fakultetsku diplomu interne dekoracije i imao iskustvo na visokom nivou u recimo nekim luksuznim hotelima, onda bi to bilo nesto drugacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2019 Bez Kineskog jezika su ti male sanse, jer oni koji drze gradjevinu u Singapuru pricaju samo Mandarinski, i nepada im napamet da se zamlacuju sa nekim Englezima prvo, a kao drugo da placaju nekog stranca 5-10x vise od onoga sto jedan Azijac moze isto da uradi. Male su sanse u drzavi velicine Novog Sada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2019 7 hours ago, boranija said: Male su sanse u drzavi velicine Novog Sada. Za molera jesu, ali za profesionalca u odredjenim oblastima sanse su ogromne. Na prvom mestu finansije i IT. Druga je prica sto je sada jako tesko kao stranac dobiti radnu vizu u Singapuru, ali ponuda poslova je odlicna za odredjena zanimanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2019 3 hours ago, noskich said: Za molera jesu, ali za profesionalca u odredjenim oblastima sanse su ogromne. Na prvom mestu finansije i IT. Hong Kong jede Singapur u oba segmenta pod jedan, A ovde se trenutno govori o gradjevini tako da mesati IT u prici nije primereno. A i ko dobije radnu vizu u Singu primera radi da dovede zenu ako nema platu od 6000 SGD moze samo da sanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2020 Pozdrav svima, Da li neko moze da mi kaze koliko otprilike ima ljudi sa prostora Balkana u Singapuru? Jel ima neko organizovano druzenje itd.. Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2020 13 hours ago, MarkoR said: Pozdrav svima, Da li neko moze da mi kaze koliko otprilike ima ljudi sa prostora Balkana u Singapuru? Jel ima neko organizovano druzenje itd.. Hvala unapred Ne znam da iko vodi statistike o broju Balkanaca u Singapuru. Imaš grupu na FBu, mislim da se zove Singapurćani. Ja nisam na FB već 5godina pa nisam sigurna kakvo je trenutno stanje, ali oni su se nekada okupljali s vremena na vreme. Imaš i kafić/restoran Sahara na Boat Quay-u gde dolazi puno Balkanaca. Ako odeš tamo za vreme neke utakmice u kojoj igra neki od balkanskih timova srešćeš gomilu ljudi. A ima ih i inače, kad god prođem čujem srpski. Ima i Next door cafe, ali nije u centru. Ja lično u Sahari nikada nisam bila, ali je na takvoj lokaciji da ju je teško zaobići. U Next door cafe-u smo bili na bureku i ćevapima. Ali u sred bela dana kada je malo gostiju bilo, i svi odreda stranci. Tako da ne znam kakva je inače situacija tamo. Ja inače nisam ljubitelj okupljanja po nacionalnoj osnovi, moglo bi se reći da i zazirem od istih, pa ne mogu baš biti od velike koristi. Ali eto za početak bar imaš tu listu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2020 Hvala na detaljnom izveštaju Nisam ni ja previše nostalgičan, u tom smislu, okupljanja itd.. Samo me interesovalo da li ima naših naroda i narodnosti u ovom delu sveta... čime se uglavnom bave itd.. Ja sam prilično nov ali posećujem Singapore redovno zadnjih 4 godine. U svakom slučaju hvala na odgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites