T1000

Members
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

About T1000

 • Rank
  novajlija

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. T1000

  Zivot i rad u Kini

  Ako mogu da pojednostavim dileme ovde koje se nameću, ovako to ide ukratko: Jedina legalna plata je ona koja je oporezovana i na koju firma/škola placa drzavi i porez i socijalne doprinose ali i vi tako da su to sve ponude ili bruto ili na crno. U Kini za stranca je to jedino izvodivo uz radnu dozvolu kojoj samo *prethodi* Z radna viza uz koju se ulazi kad se skupi dokumentacija i tek onda dobija dozvola. Porez na primanja se prijavljujuje i uz M biznis vizu bez radne dozvole sa preko 183 dana boravka. To je ono što zanima državu i od čega vam zavisi budući boravak, povratak ili retroaktivno krivično gonjenje kad provale koliko ste bili, zaradili, otišli a niste platili. Sve ostalo su indijanske varijante gde agencije jednokratno zarađuju na neinformisanim a ambicioznim strancima. Za škole po zakonu nije nužno da si native već da imaš kvalifikacije i iskustvo, to što vam zbog toga spuštaju cenu dosta govori o namerama da vas drže što dalje od legalnih tokova a pritom još pride zarade. Nije više 2005, možeš biti avanturista par meseci do godinu na neke sada već skupe fore. Ko planira nešto dugoročno nek se drži pravila i zakona dok ne nauči da razmišlja kao Kinez a to dođe uz jezik obično. I ne bih preporučio ništa ruralno od Kine za long stay osim Yunnana ko voli prirodu. Veliki je rizik da ćete se potrovati dal' od industrijskog zagađenja ili od nekontrokisane hrane i vode, bolnice po selima bolje da ne vidite. Prevelike su kulturne razlike, može se uspeti u manjim sredinama (tier 3 cities) ali ne nikako sam. Najbolji put ko se vidi duže u Kini je upisati neku školu jezika, kungfu-a, kin medicine. To Kinezi cene i pomoći će vam da ostanete. Ostalo, na frku, na kratko, dugo, ilegalno.. Bacanje para i vremena. Bolje idite na letovanje.
 2. T1000

  Zivot i rad u Kini

  Sport i nauka su kul, za eng teaching taj voz je odavno prošao, bar u 1st tier gradovima, po unutrašnjosti sigurno još ima potrebe ali ta mesta nisu baš za lagodan život. Evo nešto od skoro, biće od koristi verujem: https://www.thebeijinger.com/blog/2016/01/14/foreigners-dubious-newly-announced-ease-entry-procedures
 3. T1000

  Zivot i rad u Kini

  https://chinascampatrol.wordpress.com/ http://www.chinascambusters.com/ http://www.chinaforeignteachersunion.org/2012/12/china-foreign-teachers-union-posts-esl.html https://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=88874 itd... da ne pisem mnogo citajte sami, registrovao sam se ovde samo iz razloga da vam skrenem paznju da u kini, medju milijardama ljudi nema lakog zaradjenog leba! (video link na FB pa bio radoznao da vidim sta pise) prava diploma i 2god radnog iskustva -> prava radna Z viza -> pravi ugovor i to su JEDINI PRAVNI ZAHTEVI po zakonu ako imate pasos, 21 god i niste osudjivani!!!! i zdravu jetru, ne znam zasto ali to im je najbitnije na med. pregledu za radnu vizu. I znate engleski jel... Tacnije: 1. Bachelor degree from any accredited university 2. Minimum of 21 years of age 3. Two years prior work experience 4. Fluency in the English language 5. Police certificate confirming no criminal record 6. A valid passport and work visa (Z visa)" i to je to! NE MORA da si nativ eng speaker, cak ni tofl, tesol cert!! ugovor citajte pre nego sto potpisete da ne bi bilo posle plakanja tipa gde mi je plata... prica sa native speakers je samo ta da vise para donose agentima, citaj bolje se prodaju. Ti koji vam ne traze ni da vide diplome tih se najvise pazite jer vec imaju ugovoren posao vi im dodjete kao kec na desetku. Uz prave papire, vizu i ugovor naravno da placate porez NRKini a uplacujete i penziono na koje imate pravo ali tek posle 15 godina... i tako dalje, ako se setim jos necega relevantnog editovacu ovaj post. ukratko, svako raspitivanje, probanje, verovanje na prazno a da ne znas sta tacno pitas, radis je porcija na tanjiru za lokalne lesinare (agente) a posto je tamo korupcija normalna naravno da panduri znaju za te poslove i naravno da svi zaradjuju na zbunjenim strancima, zamisli zlatna koka pa jos dosla u tvoje dvoriste, taj mindset... kako to sve znam? recimo da sam ziveo i radio jako jako dugo u zhongguo... mnogo ima da se nauci, u svakom slucaju kina je izuzetno veliko iskustvo za koju je sada, ako mene pitate kasno, zagadjenje je uzelo velikog maha a bolje da ne znate kako kineska bolnica izgleda iznutra... Dok je Tajvan vec izuzetno kul!! Srecno i man zou!!