--> Povratak na forum

Na forum Kluba putnika dobrodošao je svako; baš kao i za pristupanje Klubu putnika, i za pristupanje forumu potrebna je samo dobra volja.

Pristup forumu je slobodan, uz obaveznu registraciju ako želite da pišete poruke. Forum nije samo mesto gde dobijate besplatne informacije: svi učestvujemo u njegovom stvaranju i izgradnji, i svima nam je veoma stalo da on bude kvalitetan i svakome prijatan. Stoga vas molimo da se pridržavate sledećih pravila koja će nam obezbediti kvalitetnu komunikaciju.

***

Odluke o sadržaju sajta i foruma donosi uredništvo Kluba putnika. Pisanjem na forumu prihvatate da vaše javne poruke budu pod licencom naznačenom na dnu foruma. Ako procenimo da je neki sadržaj neadekvatan ili štetan za forum, taj sadržaj biva uklonjen. Ukoliko procenimo da neka osoba ometa rad foruma, biće joj oduzeta mogućnost da ga koristi. Moderatori foruma nisu u obavezi da obrazlože uklanjanje sadržaja ili zabranu pristupa forumu.

Forum Kluba putnika nije javni servis niti državna institucija. Korišćenje ovog foruma nije pravo koje se stiče rođenjem, nego privilegija. A priori smatramo da ta privilegija svakome pripada, dok se ne pokaže suprotno.

Forum, kao i ostatak sajta i ceo Klub putnika, je naša kuća. Ako ste novi, poštujte one koji su u zidanje kuće uložili godine neplaćenog rada.

***

Upoznajte se sa forumom
Pre nego što se uključite u rad foruma, posvetite malo vremena prelistavanju starih i novih tema, kako biste stekli predstavu o načinu na koji forum funkcioniše.

Ne ponavljajte teme
Pre nego što otvorite novu temu, proverite da li je nešto o tome ovde već pisano, koristite pretragu. Ako takva tema već postoji, dopišite u nju ono što ste želeli da kažete. Nemojte nikada praviti dve identične teme. 

Čuvajte konzistentnost tema
Ukoliko vas razgovor o jednoj temi asocira na nešto drugo, za to drugo otvorite novu temu, a nemojte dopisivati u već postojeću. Svaka tema je posebna celina, i sadrži informacije koje odgovaraju njenom naslovu.

Davanje naslova
Kada otvarate temu, dajte joj naslov koji odrazava njenu sustinu. Recimo, "Viza za Liliput" ili "Kako do Marsa" su dobri naslovi, a "potrebna pomoc" i "HITNO" su loši naslovi.

Nesvrstani
Sve što nema veze sa putovanjima, Klubom putnika ili sajtom, piše se u ogranku «Nesvrstani».

STOP nevezanim komentarima
Da bi jedna tema bila upotrebljiva, mora sadržati korisne informacije. Ako se tema tiče dobijanja vize za Liliput, nemojte tu da pišete privatne pošalice i doskočice, postove koji se sastoje od jedne reči, i tako dalje. Ako neko želi da dobije informaciju, ne treba da se probija kroz more nevezanih komentara kako bi je pronašao.

STOP dnevnopolitičkim temama
Rasprave o politici koje se svode na strančarenje nisu dozvoljene na ovom forumu. Politika u širem smislu te reči, preispitivanje principa na kojima je zasnovano društvo i sl. je u redu.

STOP agresiji
Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i razmislite šta ćete napisati. Forum ne služi da ljudi pišu prvo što im padne na pamet. Pazite da nekoga ne uvredite. Nikome ne koriste uvredljive poruke i beskonačne rasprave. Dakle, bez vređanja i bez agresije.

STOP trolovanju
Forum Kluba putnika ne služi da biste se iživljavali na njemu, napadali bilo koga, propagirali svoje ideje i borili se za svoje viđenje pravde. 

STOP velikim slovima
Konstantna upotreba velikih slova (pod Caps lock-om) ima značenje vikanja što je nepotrebno na forumu. Posebno je nepotrebno pisati naslove tema koristeći samo velika slova. To kvari opšti izgled foruma, a ne čini da vaša poruka bude primećena. Sem toga, izgleda ružno, kao da smatrate da je vaše pitanje važnije od pitanja koja su postavili drugi korisnici.

STOP komercijalnim ponudama
Na ovom forumu nema mesta besplatnom reklamiranju komercijalnih ponuda i agencijskih aranžmana. Ukoliko ste zainteresovani za promovisanje vašeg sajta ili nečeg drugog, kontaktirajte nas.

STOP pirateriji
Zabranjeno je postavljanje linkova za ilegalno preuzimanje vodiča, komercijalnog softvera, kao i ka sajtovima na kojima se takvi linkovi razmenjuju.

STOP komercijalnim linkovima u potpisu/temama
U poslednje vreme vlada prava najezda prefinjenih spamera koji vode lažnu diskusiju, samo u cilju ostavljanja nekog linka u temi ili da bi se linkovi ka njihovim sajtovima videli u potpisu profila. Naravno da se može linkovati ka sajtovima aviokompanija i slično, ali spameri će biti momentalno banovani.

***

Nadamo se da ćete ubrzo postati stalan učesnik foruma i na taj način obogatiti sadržaj i uvećati značaj istog, kao i da će Klub putnika postati i vaš klub.