MiroB91

Members
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

About MiroB91

 • Rank
  novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dobro veće svima, Dali ima ovde nekog pravnika ili nekog drugog koji se razume o zakonu o državljanstvu i bi mogao da mi pomogne ili da mi da savete oko sledećeg: Iz kojih razloga je potrebno državljanstvo Srbije (najpre mislim na razloge radi zapošljenja, ali mogu biti i razlozi iz drugih oblasti). Moram da naglasim da sam bio državljanin Srbije od rođenja (po ocu) i Makedonije (po majci), rođen u Nemačkoj. Imao sam zakonsko pravo sticati nemačko državljanstvo nakon mojih 20 godina u Nemačkoj. Preselio sam se u Makedoniju gde sam radi studija trebao makedonsko državljanstvo, i dobio sam dozvolu nemačke vlasti za dvojno državljanstvo. Trenutno studiram u Beogradu na Fakultetu za Diplomatiju i Bezbednost (vanredno) i planiram da provedem deo života u Beogradu i da radim tamo. Želim vratiti svoje srpsko državljanstvo uz mogućnost zadržavanja svog dvojnog državljanstva (odobravaju se više državljanstva prema zakonu i procedura vraćanja državljanstva bivšim državljanima vrši se vrlo jednostavno putem davanja izjave). Najidealnije bi bilo ako postoje razlozi radi zapošljavanja (prema oblastima moje struke) koje zahtevaju posedovanje državljanstva (pošto sve to bih trebao detaljno argumentirati nemačkim vlastima da bih dobio dozvolu, jer da bih vratio srpsko državljanstvo bez dozvole Nemačke, izgubio bih nemačko državljanstvo prema zakonu). Hvala unapred na korisnim informacijama.
 2. Pitanje za državljanstvo i jeste povezano sa imovinom i mnogim drugim stvarima, ako odlučim da živim i radim u Beogradu onda ću morati prije ili kasnije uzeti srpsko državljanstvo jer je kod nas velika birokratija i haos ako živiš u Srbiji kao stranac, bar je u Makedoniji tako, sve je povezano sa ličnom kartom koji god posao da obaviš i kad nemaš ličnu kartu kao građanin nego si stranac onda je sve jako teško ili nemoguće, a to je sigurno slučaj ne samo u Srbiji nego i u svim ostalim bivšim jugoslovenskim republikama (sem Slovenije i Hrvatske koje su u EU). Ja mogu u svakom trenutku vratiti srpsko državljanstvo ali ne znam koliko bi to bilo pametno da rizikujem da izgubim nemačko. Nemačka još uvek ne dozvoljava dvojno državljanstvo sa zemaljima koje nisu u EU (sem te posebne dozvole koju moraš dobiti pre nego što dobijes strano državljanstvo) - prave se neke napore u vezi modernizovanja zakona o državljanstvu koji nije više prikladan savremenom životu i kad će to da se ostvari ne znam. Kategorično su protiv dvojnog državlajnstva jer smatraju da se sa tim ugrožava lojalitet građana prema Nemačkoj.
 3. @pedjalon Hvala ti na odgovoru. Doznao sam na strani Ministarstva pravde da imam pravo na nekretninu kao strani državljanin i da moram pre sklapanja ugovora podneti "zahtev o uzajamnosti u pogledu sticanja prava svojine na nepokretnostima". Međutim, tražim neki razlog za sticanje srpskog državljanstva - jeste da sam Srbin poreklu ali tražim neke ekonomske razloge...bile to imovinske razloge, razloge poreznih olakšica ili slično. Ja trenutno imam dvojno državljanstvo, a Nemačka želi da dokažem da bih ja imao neke ekonomske ili slične deficite ako ne poseđujem srpsko državljanstvo - i verujem da bih imao samo ne znam tačno kakve deficite - i morao bih podneti zahtev Nemačkoj za dozvolu zadržavanja nemačkog državljanstva (jer se bez te dozvole gubi državljanstvo). To sa državljanstvima je prilično kompleksno i postoje razne moguće konstelacije za dvojno, trojno ili višekratno državljanstvo.
 4. Da malo razjasnim situaciju u kojoj se nalazim: Naime, ja sam bivši državljanin Srbije (Srbin po ocu) jer sam rođen u Nemačkoj, imao zakonsko pravo na državljanstvo i to iskoristio a pritom sam se morao odricati srpskog i makedonskog državljanstva (Makedonac po majci), ali zbog imovinskih i poslovnih razloga sam uspeo vratiti makedonsko državljanstvo zadržavši nemačko i postati dvojni državljanin. Sada dolazim u situaciju gde jedan dobar prijatelj mog tate, koje su zajedno odrasli kao deca, koji ima srpsko i švedsko državljanstvo i koji poseduje nekretninu i razmišlja o mogućnosti da meni, kao sinu njegovog dobrog prijatelja, pokloni tu nekretninu. Sad se pitam, dali ja kao strani državljanin bih smeo da prihvatim takav poklon i da sključim takav ugovor - ipak (još) nemam srpsko državljanstvo, a ukoliko je pravno moguće prihvatiti poklon, imao bih dobar razlog (imovinski) da vratim srpsko državljanstvo i dobijem pravo na trojno državljanstvo (ako se to pravo ne kosi sa pravama dotičnih zemalja). Dali neko zna išta o pravnoj mogućnosti takvog poklona ili dali možda neko lično je doživeo ili saznao za neku sličnu situaciju - poklon nekretnine u Srbiji stranim državljaninu? Hvala unapred na bilo kakvu korisnu informaciju.
 5. MiroB91

  Trojno drzavljanstvo, problem ?

  Zeleo bih pitati u vezi trojnog drzavljanstva, dakle, ja trenutno imam dvojno. Tata mi je iz Srbije, mama iz Makedonije, a ja sam rodjen u Nemackoj. Podneo sam zahtev za nemacko drzavljanstvo jer sam imao zakonsko pravo na to, medjutim pritom da se odricem oba drzavljanstva Srbije i Makedonije. Posle 22 godina sam se preselio u Makedoniju sa roditeljima ali zbog posla sam trebao imati makedonsko drzavljanstvo. Podneo sam onda zahtev za zadrzavanje nemackog drzavljanstva (posto se obicno gubi automatski po zakonom ako uzmes drugo drzavljanstvo ne EU-clanice) i bilo mi je odobreno zbog posla i studija. Dakle, vratio sam makedonsko drzavljanstvo a zelim na isti nacin vratiti i srpsko ako je moguce (ili da cekam dok Srbija ne postane EU-clanica ali je znak pitanja dali ce to ikada biti). Znam da Srbija obicno dozvoljava dvojno i visestruko drzavljanstvo kao i Makedonija, a sprsko drzavljanstvo bih naprimer trebao zbog olaksanja procedure za nasledje imovine jer srpski drzavljani ipak lakse nasledjuju nesto nego neki stranac. Ili bilo koji drugi uslov za posed drzavljanstva. Nemacka u tom zahtevu zadrzavanja zeli da obrazlozis (1) zbog ceka ti je potrebno strano drzavljanstvo i (2) zbog cega moras zadrzati nemacko. Tacka (2), ukoliko podnesem ponovo takav zahtev, bi bila vec ispunjena iz uspesnog zahteva za zadrzavanje nemackog drzavljanstva u vezi sa makedonskim drzavljanstvom zbog priznanja moje profesije kao profesor sa drzavnom licencom u slucaju povratka u Nemackoj. Znam da je malo konfuzno ali mislim da ovde u mom slucaju jedno se poveze sa drugom ako imam dosta dobrih razloga za trojno drzavljanstvo. Sta vi mislite? Hvala unapred.