Beg_Ultra

Members
  • Content Count

    10
  • Joined

  • Last visited

About Beg_Ultra

  • Rank
    novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Nema to veze s provincijama, državni zakon im je takav da Bachelor degree mora biti bar 2 god star za radnu vizu (tj uz nju moraš imati i 2 god radnog iskustva, koje naravno možeš steći samo nakon dobijanja diplome)
  2. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Šta god odlučiš da radiš, Z vizu možeš da dobiješ tek u Junu 2020.
  3. Beg_Ultra

    Bosna i Hercegovina

    Gdje god hoćeš, mjenjačnica na svakih 50 metara, na stotine ih ima, i u Sarajevu a i u Mostaru. Sve su iste, mjenjačnica k'o mjenjačnica, kakva je razlika. Eventualno razlika u kursnim listama za neke sitne promile, ali sve je to u 5 deka.
  4. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Hvala, sad ću da iščitam tu temu. Da se osvrnem na drugu stvar: Danas sam instalirao WeChat (naravno na to sam došao prateći ovaj forum), i pročitavši dosta toga o WeChatu na ovom forumu, otprilike sam shvatio kako to funkcioniše. Pa eto, ako ima ljudi koji bi da se međusobno dodamo tamo, i koji me mogu ubaciti u WeChat grupe naših ljudi koji rade tamo, grupe za predavanje engleskog jezika itd, neka mi se jave. Hvala unaprijed.
  5. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Dobro, evo još jedno pitanje: Koja je, osim te famozne Z vize (koja je kako sam shvatio najbolja) još viza dovoljno dobra koju mogu da mi srede? "Dovoljno dobra" u smislu da sam miran i ne moram da se brinem kad vidim policiju tj da mogu legalno i bez problema da boravim u zemlji, i legalno i bez problema da radim i da se ne brinem kad će policija provaliti u školu? Što se tiče laganja, svakako sam planirao da prije prihvatanja bilo kakve ponude, istu postavim ovdje, jer mislim da će ljudi koji su na ovom forumu duže, i koji već žive i rade u Kini, biti kompetentiniji od mene da procijene ponudu i daju mi neki savjet šta da radim, šta da očekujem, šta bih odgovorio na ponudu itd. Kao što rekoh: Meni uopšte nije bitno je li to Z H X L NJ ili ŠKLJ viza, dok god je legalna i ne moram da se brinem na poslu i u slobodnom vremenu. I ne mora kao što sam u prošlom postu rekao biti ni od starta - mogu da uđem u zemlju bez vize i boravim izvjesno vrijeme. Dok god ću je dobiti tokom tog "izvjesnog vremena". Eto, pa ti, kao neko ko je kako vidim iskusniji, i ko govori sa lica mjesta, mi reci koliko je realno ovo što sam iznad naveo, dal' da spustim neke kriterijume i koje, šta bih trebao umjesto ovoga (ako bih trebao nešto mijenjati), itd, znači šta bi ti na mom mjestu, iz tvoje sadašnje perspektive, iskustva itd, svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao Odlučio da idem jesam, sad tražim najbolji način
  6. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Iskreno, najviše me ovo zanimalo jer sam pretpostavljao da je vrlo moguće da dogovor između mene i poslodavca bude takav da jednostavno odem tamo, i onda će mi sređivati vizu. Dva su razloga zbog kojih imam utisak da bi mogao biti takav scenario: prvo, na mnogo mnogo mjesta ovdje na forumu sam upravo to pročitao, da ljudi (po dogovoru sa školama koje ih zapošljavaju) idu u Kinu kao obični ljudi bez ikakve vize (ako im nije potrebna), ili kao turisti sa turističkom vizom, i onda škola završava papire tj vizu (ili osoba koja je otišla i škola zajedno to odrađuju) u toku prvih mjesec-dva boravka te osobe tamo. A drugo, baš kao državljani Srbije, tako i državljani BiH (jedan sam od njih) mogu jednostavno ući u Kinu bez viza. Za nas je u slučaju Kine potpuno identično pravilo kao i za EU: možemo ući u Kinu bez vize, i možemo ostati 90 dana, u periodu od 180 dana. Tako da, pretpostavljam da bi i to "ponukalo" poslodavce da postignu dogovor sa mnom tako da ja jednostavno odem u Kinu, znači sjednem u avion i odem, pa će mi vizu (neku od tih 10-15 kineskih koje postoje, taj dio s vizama me takođe samo konfuzira jer ima previše tih različitih viza, a ovdje na forumu svako priča svoju priču itd), sređivati kad dođem tamo. Baš zato da iskoriste prednost u tome da mi ne treba viza nikako da bih ušao u Kinu, i što mogu ostati 3 mjeseca bez ikakvih intervencija (što je i više nego dovoljno da se sredi viza), jer pretpostavljam da im je tako mnogo lakše nego da se peglaju sa vizom "na daljinu". A upravo planiram da radim legalno, sa regularnom vizom (nekom od tih kamaru koje postoje), zato se i raspitujem za sve, da znam šta mi je činiti. A šta kad mijenjaš posao a već si u Kini? Imaš diplomu sa sobom i sasvim je legalna, ali nemaš te ovjerene kopije iz sudova ministarstava itd iz matične države, nećeš se vraćati kući da bi ispoovjeravao sve diplome i dokumente pa ponovo dolaziti u Kinu, pretpostavljam
  7. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Misliš da ću morati da idem na sva ova mjesta i sve to radim? Kad sam išao da radim za Qatar Airways (zvanično kompaniju br 1 u svijetu i definitivno daleko najozbiljniju i najvažniju kompaniju za koju sam radio), ništa od svega toga nisam morao da radim. Jedino što mi je trebalo iz suda, je uvjerenje o nekažnjavanju, a što nikakve veze sa diplomama imalo nije, niti sam morao da idem i u kakve ambasade. Naravno, nikakve diplome nisam morao ni da prevodim, samo ljekarsko uvjerenje je moralo da bude na engleskom. Sve što se tiče diploma bilo je da sam ponio diplomu sa sobom na intervju za posao, koju su samo pogledali i to je to. Čak se odlično sjećam da kad sam otišao tamo, ponio sam sa sobom i original i kopiju diplome, za slučaj da mi zatreba. Original mi ama baš nikad ni za šta nije zatrebao, a 99% sam siguran ni kopija. Koja i ako možda jeste zatrebala, samo sam je dao ili pokazao i to je to. Ne vjerujem da su kineske škole ni blizu zahtjevne i detaljne kao Qatar Airways, a kamoli još više od toga. Plus ovdje po forumu pišu da mnogi rade i bez papira ikakvih. Ali nadam se da će se javiti neko od onih koji su otišli da predaju engleski po već dogovorenom poslu tj neko ih je čekao na aerodromu i sve je bilo organizovano (jer i ja planiram tako da uradim), pa da će dati objašnjenje iz prve ruke
  8. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Dosta poslodavaca engleskog iz Kine traži Bachelor degree. Kako oni mogu da znaju je li tvoja diploma prava ili si je preuredio u correlu ili nečemu sličnom za pola sata, i isprintao u fotokopirnici u komšiluku? Mislim, kako neko iz Kine može da provjeri tvoju diplomu, je li validna ili ne...
  9. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Da, čuo sam da je moguće i bez ikakvih papira i certifikata raditi kao English teacher, ali opet siguran sam da mora imati koristi od certifikata. Znači, ti predlažeš TEFL, jer za CELTU mnogi nisu ni čuli. Pa, to bi meni i odgovaralo, jer TEFL je jeftiniji. A što se tiče toga kakav mi je engleski, mislim da oni to svakako neće moći da provjere prije Skype intervjua (jer nemam namjeru da idem napamet, već samo na siguricu, tj da prvo apliciram, i onda kako to već ide dalji kontakt mailovima ili čime već, skype interview, zakazivanje leta i ko te čeka na aerodromu itd. Ima nekih grupa na FB koje su kako vidim jako aktivne i stalno izlaze oglasi potražnje učitelja engleskog, tako da mislim da se tu mož naći finih ponuda (a možda nešto naleti i ovdje, nikad se ne zna) Što se izgleda tiče, tu se ne brinem (i da, shvatio sam da su Kinezi veliki rasisti po tom pitanju (na našu sreću lol), ali ako ništa, i da oni to čak ni ne kriju kao nešto loše A da pitam i oko tih famoznih viza, pošto vidim da ih svi pominju: Ako sam dobro shvatio, to ide otprilike po principu gdje će škola da sredi radnu vizu za tebe, ali tek po dolasku, tako da iz početka odlaziš sa tom nekom turističkom ili kojom već? Mada koliko sam ja čuo, za građane Srbije ne treba viza, a od januara čini mi se ni za nas iz BiH, mada moraću to još da provjerim. Da li tu igra neku ulogu to što sam već boravio u Kini više puta (doduše "službeno", radeći letove za Kinu)? Druže, vrati se nekoliko strana unazad, neki član je ostavio email za kontakt, nudi English teaching poslove. Pošto si već tamo, kontam da je malo hitno, pa najbolje pošalji mu email. Usput, Chongqing je super, bio sam tu. Samo, malo stranaca ima
  10. Beg_Ultra

    Zivot i rad u Kini

    Pozdrav svima Novi sam na forumu da noviji ne mogu biti, nema ni 2-3 min da sam se registrovao. Unaprijed da se izvinim ako budem (u ovom i u narednim postovima) pitao stvari koje su već više puta pitane, ali ovo je 69.stranica teme, pregledao sam zadnjih nekoliko stranica pa ne mogu baš sve da pregledam. A sad da pređem na stvar: Znači zadnjih dana sam se mnogo zainteresovao za predavanje Engleskog u Kini. Već sam godinama živio sâm i u inostranstvu tako da mi sa te strane nije apsolutno nikakav problem, a pošto sam radio kao stjuart u avio kompaniji, već sam imao prilike da posjetim Kinu više puta, i 4 različita grada (ne računajući Hong Kong koji sam takođe posjetio mnogo puta). Eh, prvo pitanje: ja nemam završen faks, ali po onome što sam izgooglao, to uglavnom nije nikakav problem. Ali shvatio sam da naravno ne možeš tek tako da odeš, pa treba neki certifikat. Na Googleu sam našao da se sugerišu ovi: TEFL,/TESOL, i CELTA. Ljudi kažu da je CELTA cjenjenija i daje veće kvalifikacije od TEFLa, i naravno skuplja je. A ako sam dobro shvatio, za oba certifikata ukupan proces dobijanja i nastava traje svega mjesec-dva, znači ništa dugo (što prije počnem, prije ću završiti i dobiti cartifikat). Eh, ono što bi mene zanimalo, od ljudi koji su na ovom forumu a predaju/predavali su Engleski u Kini, da li imam ikakvu prednost ako imam CELTU a ne TEFL, tj da li ću brže naći posao s CELTOM, da li ona donosi veću platu nego TEFL, i uopšteno da li CELTA donosi neke malo veće beneficije, npr veće šanse da se naše posao sa obezbijeđenim smještajem ili sa boljim smještajem (i to može biti bolje i gore naravno)? Ustvari za ovaj post samo ću postaviti ovo pitanje, jer ovo me najviše zanima, da bih što ranije krenuo sa tom obukom i što prije dobio certifikat, a tokom same obuke lako je pitati ostale stvari. I da, još da napomenem da moj engleski nije bilo koji neki tamo engleski naučen u školi, već sam godinama živio i radio u inostranstvu gdje mi je engleski bio maternji jezik jer naših ljudi nije bilo, tako da sam tu stekao rutinu i tečnost tako da ga kratko jasno pričam fluent. I nemam istočnoevropski akcenat jer sam srećom oduvijek bio alergičan kad čujem "ruski engleski" bez i trunke truda za ispravnim izgovorom i izgovaranje R i svih ostalih slova tvrdo kao da se priča neki slovenski jezik, tako da sam bukvalno od početka učenja engleskog se trudio da izgovaram što je pravilnije moguće i samim tim to je vrlo blizu američkog engleskog, stalno dobijam pohvale za to (a i tokom mog letenja kao cabin crew, mnogo puta sam boravio u Americi, Australiji, UK i svuda gdje je engleski native, tako da mi je i to pomoglo u usavršavanju). Pretpostavljam da će to iskustvo u CVju od više godina rada u inostranstvu i na takvom poslu sa engleskim kao prvim jezikom, igrati ulogu u dobijanju posla (pored naše boje kože i izgleda, ma kako to rasistički zvučalo, to su samo činjenice). Ah da, inače sam po struci fizioterapeutski tehničar, ali nešto mi se čini da u aziji pored poznatih azijskih masaža nema baš mnogo smisla tražiti takav posao, tako da mislim da je najbolje dječicu učiti engleski