Mičama

Members
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

About Mičama

 • Rank
  novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mičama

  Zivot i rad u Kini

  Meni traži da unesem broj nekog ko je tamo duže od 6 meseci, ali sam videla u komentarima da ni to ne pomaže. Ali hvala, pokušavaću i dalje.
 2. Mičama

  Zivot i rad u Kini

  Diploma Prištinskog univerziteta se izgleda jedino u Srbiji ne ceni, jer ima ljudi odavde svuda po svetu koji i studiraju master ili doktorske i rade. Da li postoje i stipendije za studije? Nastavak studija možemo jedino u tom slučaju da razmotrimo. Nisam sigurna da li je za Kinu potrebna viza nama sa koordinacionim pasošima, jedan dečko odavde je otišao sa tim pasošem za Kinu bez problema, ali ne znam kojim putem niti u koje mesto. A bezvizne srpske pasoše da izvadimo je gotovo nemoguće. Na čitavom Balkanu jedino mi imamo problem sa dokumentima. Sa WeChatom je situacija ista kao kod MarkoToro, i u komentarima na Google Play-u videh da se to dešava širom sveta. Što se povratka tiče, ne očekujem da se bilo šta promeni na Kosovu, osim možda na gore, ali ne znam kako ćemo se snaći u Kini i da li ćemo imati želju da ostanemo duže od godinu dana.
 3. Mičama

  Zivot i rad u Kini

  Pozdrav, ljudi. Iščitala sam dosta strana na ovom forumu, ali me neke stvari ipak bune. Muž i ja imamo želju da negde do jeseni spremimo sve i odemo za Kinu na barem godinu dana. Vidim da je, kako vreme ide, sve komplikovanije, a s obzirom da živimo na Kosovu, nama će neke stvari ići još teže. Elem, već neko vreme pokušavamo da instaliramo WeChat, ali nikako ne uspevamo, kaže da su naši brojevi telefona "sumnjivi". Ne znam da li je to do aplikacije, ili do toga što su nam brojevi sprski ali registrovani u kosovskom mtsu. Takođe, da li bi nama bio problem to što se za nas izdaju posebni pasoši za koje su inače potrebne vize za putovanja? Zamolila bih nekog ko ima slična iskustva da mi odgovori na sledeća pitanja, ili da me uputi negde gde mogu da dođem do odgovora: 1. Pre 5 godina sam završila Engleski jezik i književnost po starom sistemu, imam otprilike isto toliko godina iskustva u držanju privatnih časova deci i još par sertifikata za engleski jezik (TKT od strane Kembridža i za poslovni engleski, završila bih i Tefl ako treba) - imam li šanse da dobijem radnu vizu i legalno radim kao nastavnik engleskog? I da li je zbog te vize neophodno da unapred nađem posao? 2. Moj muž je i dalje student. Koliko shvatam, za dobijanje vize je jako bitno da se ima BA. Da li on uz mene može da dobije neku vizu, porodičnu na primer, i šta bi mogao da radi? Inače studira arhitekturu. Ako može da dobije porodičnu vizu i bude tamo legalno, da li može da je dobije istovremeno kad i ja radnu, ili bih morala ja prvo da budem tamo neko vreme pa tek onda on da dođe? Pod uslovom da i ja mogu legalno da odem, naravno. 3. Koji deo Kine nam preporučujete? Mi bismo nešto na jugu, kraj mora. Mislili smo Šendžen ili neko manje mesto u blizini. 4. Kakav je osećaj kad se posle nekog vremena vratite kući? Nas dvoje imamo ok poslove ovde, ali nas ubija ova politička situacija i najviše na to mislimo, šta kad se vratimo. Zbog komplikacija sa dokumentima (koga zanima, objasniću naš poseban status) nismo putovali po inostranstvu, iako imamo finansijskih uslova. To bi nam, dakle, bio prvi put da idemo negde u inostranstvo i da sređujemo papire, karte, i sl. pa smo dosta i zbunjeni oko svega. Izvinjavam se na ovako dugačkom tekstu, i zahvaljujem na svakom odgovoru i savetu.