hana

Members
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

About hana

 • Rank
  putnik-pripravnik

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. hana

  Madrid

  Hvala na odgorima. Duya, što se tiče tih povoljnih hotelčića, s obzirom na to da ih Španci zovu hostelima, kako da ih tražim, pod "hostels" ili "hotels"? Kako da formulišem takvu pretragu? Nas je dve, volele bismo da budemo u zasebnoj sobi, i ako ima hotela sa cenom od ca. 25 evra po osobi za noć, to bi bilo sjajno. Hosteli su tu negde oko 20 evra (to su valjda klasični), ali u nekima imaš samo višekrevetne spavaonice. To bih uzela u razmatranje samo kad bi bilo jedina opcija...
 2. hana

  Madrid

  Zdravo svima, Može li neko da mi preporuči neki dobar (čist i povoljan ) hostel u Madridu? Ima ih previše na netu, pa ne znam kako da suzim izbor. Hvala unapred!
 3. hana

  Pariz

  Hvala na odgovorima! Meni je jednom drugarica pomenula da postoje jeftini letovi iz Beograda za Brisel, tako da, ako bih pronašla tako nešto, uspela bih da spojim i jeftin put do Pariza i obilazak Brisela (ukoliko je on turistički zanimljiv?). Koliko dugo traje putovanje vozom između Pariza i Brisela, odnosno Pariza i Amsterdama? Znate li možda gde se mogu unapred kupiti te karte za voz? Preko interneta? Ako da, koji je sajt u pitanju i kakve kartice se prihvataju? (Kada sam pre dve godine pokušavala da kupim karte između ruskih gradova iz Srbije, to nije bilo moguće, jer sajt ruske železnice uopšte ne prihvata naše kartice, tako da sam morala da tražim nekoga ko je u Rusiji, da izvrši kupovinu svojom karticom. Ne znam da li je ovde procedura jednostavnija?) Šta mislite, da li je previše ambiciozno za nekoga ko nikad nije bio ni u Parizu da 8-10 dana spoji obilazak i Pariza i Amsterdama? Da li neko zna neki dobar hostel u Parizu (eventualno i u Amsterdamu)?
 4. hana

  Pariz

  Zdravo svima, Imam nekoliko pitanja, nadam se da mi možete pomoći: - Ima li neko da preporuči neki povoljan i dobar hostel u Parizu? - Treba mi i savet koji je najpovoljniji način da se stigne do Pariza? - Šta je zanimljivo i geografski jednostavno da se obiđe osim Pariza, ako smo već tamo? Neko je u ovoj temi pominjao Amsterdam, mada on zapravo i nije blizu? Hvala unapred!
 5. Zdravo svima! Zanima me znate li (i koje) agencije odn. društva kod nas koja organizuju razna putovanja/ture po Srbiji (tipa rafting, planinarenja, istraživanje pećina, obilaske zanimljivih mesta i sl.) Ja znam za društvo "Explore-Serbia" (http://explore-serbia.rs), to mi se čini zanimljivo, samo mi se čini da nemaju baš puno tura. Znate li još neke agencije tog tipa? Hvala unapred!
 6. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Dule, ja sam pokušavala da kupim karte iz Beograda, Rajfajzenovom Virtuon karticom, ali nije uspevalo, i onda mi je neko rekao da to nije moguće iz Srbije, da prihvataju samo ruske kartice. Ja sam na kraju našla čoveka koji živi u Moskvi i koji mi je preko interneta kupio karte, a ja sam njegovom bratu, koji je u Beogradu, dala novac. Na trećoj strani ove teme postavljen je sajt http://ticket.poezda.net i rečeno je da na njemu prihvataju naše kartice, ali da sajt naplaćuje uslugu 6 evra. Nisam probala...
 7. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Mi se nismo registrovale. U hostelu u Moskvi objasnili su nam da nas oni mogu registrovati za 500 rubalja po osobi, ako to želimo. Međutim, pošto su rekli da to ne rade svi gosti, shvatile smo to kao nešto ne toliko obavezno, pa smo odustale i sve te dane i u Moskvi i u Sankt Peterburgu bile smo neregistrovane. Pretpostavljam da bismo probleme imale samo da nas je zaustavila policija, ali nismo im davale povoda. Mi smo dosta šetale po centru i zaista često nailazile na reklame za biznis lanč. Mi smo ih jele u "Kafehausu", njihovom lancu lokala koji meni više liče na "Kosta Kofe" nego na pravi restoran. (Ima ga zaista na svakom ćošku i u Moskvi i u Sankt Peterburgu.) Za 7-8 evra može se pojesti dobra supa, dosta velik sendvič i popiti čaj/kafa. Čini mi se da se kod njih biznis lanč služi od 12:00 do 16:00. Što se tiče Lomonosova - pokušale smo da uđemo, ali, naravno, nismo uspele. Međutim, treba obići Lomonosov i bez toga, lepo je i ako se samo šeta oko Lomonosova i do vidikovca na Vrapčijim brdima.
 8. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Od Beograda do Moskve letele smo Aeroflotom. Povratna avionska karta koštala je 250 evra. Smeštaj u Moskvi za 5 dana nešto malo preko 120 evra, a 5 dana u Sankt Peterburgu nešto ispod 100 evra. Voz do Sankt Peterburga bio je 20 evra, a povratni 30 (bio je bolji, sa klimom). Hrana... ne znam tačno koliko je koštala, jer sam računala samo ukupan trošak. U svakom slučaju, za 11 celih dana u Rusiji, zajedno sa suvenirima i uz svakodnevne sladolede bilo je više nego dovoljno 400 evra po osobi. Plackartna mesta predstavljaju gomilu kreveta u jednom vagonu. Međutim, ja sam imala utisak kao da se nalazim u odvojenom kupeu sa ljudima ispod/iznad i prekoputa sebe - druge nisam ni videla ni čula. Hvala Bogu, pa mi nisu prilazili pijanci. Kao što neko već reče, ne bi trebalo pred polazak kupovati kartu, već što ranije. Ja sam to uradila čak mesec dana ranije, ali meni je bilo važno da baš tada idem, nisam imala alternative, jer sam smeštaj u Moskvi i Sankt Peterburgu rezervisala prema tome. Naravno, bočne treba izbegavati u širokom luku, i gornje i donje. A što se tiče običnih, valjda je stvar subjektivnog doživljaja da li je bolje biti gore ili dole. Gore je nekako izolovanije ako hoćeš da spavaš, ali s druge strane, ležaj ima proporcije malo veće fioke, tu možeš samo leći i spavati, bez mnogo pomeranja. Donji je prostran, ali ako neko strepi da bi mogao biti pokraden, gore se oseća sigurnije i manje dostupno. Ja ne znam šta je Uvedomljenije, ali pošto sam doletela (kopnom sam išla samo na relaciji Moskva-Sankt Peterburg), možda je to nešto što ne znam?
 9. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Vratile smo se pre par dana. Sve je ispalo savršeno, čak nas je i vreme savršeno poslužilo. U Moskvi smo odsele u hostelu "Day`n`Night" - za njega nismo imali preporuku, već su prosto imali mesta kada smo tražile, ali ja bih ovaj hostel svakome preporučila. Nalazi se zaista u centru (10-15 minuta laganog hoda do Kremlja), čist je, sve je uredno, a ljudi koji tamo rade su fenomenalni. Karte za voz nam je rezervisao poznanik koji živi u Moskvi, a putovale smo na osnovu broja rezervacije (odn. odštampane potvrde sa sajta ruske železnice). U Sankt Peterburgu smo bile u smeštaju koji nam je preporučen na drugoj temi o Moskvi koju sam otvorila na ovom forumu (kad sam se raspitivala za smeštaj). Taj hostel je takođe bio sasvim dobar i prijatan, mada je bio udaljeniji od centra u odnosu na moskovski. To je bilo dinamično putovanje, koje bih preporučila svakome ko ima dovoljno kondicije da pešači tokom 10 dana svaki dan po ceo dan. (A i ako nemate kondicije, Rusija će je ipak izmamiti.) Bile smo 5 dana u Moskvi, 5 dana u St. Peterburgu. Videle smo sve što smo planirale. U Moskvi Crveni trg, Kremlj, Hram Vasilija Blaženog, Hram Hrista Spasitelja, Kazanski sabor, Baljšoj teatar, Manježni trg, Arbat, Tvjersku ulicu sa Jelisejevskom prodavnicom, muzej Puškin, Tretjakovsku galeriju, Lomonosov, Vrapčeva brda, Novodevičji manastir, pijacu Vernjisaž, Park pobede - valjda nisam ništa zaboravila. U Sankt Peterburgu Nevski prospekt, Kazanski sabor, Isakijevski sabor, Mihailovski sad, Marsovo polje, Ermitaž (koji je besplatan prvog četvrtka u mesecu), Petropavlovsku tvrđavu, Carsko selo, Peterhof, kuću Dostojevskog. Prisustvovale dizanju mostova u beloj noći. Krstarile smo i Moskvom i Nevom. Jele smo uglavnom brzu hranu, ponekad u Meku, ponekad Biznis lančeve,... U Sankt Peterburgu je fenomenalna Čajnaja loška, čije palačinke mi već nedostaju. Ovo je u najkraćim crtama, a ako se stvarno spremate za slično putovanje (kada? koliko dugo?), rado ću pomoći sa još detalja.
 10. Da ne bih otvarala treću po redu temu o Rusiji - ima li možda neko neke informacije o krstarenju u Moskvi i SPB? Ko to organizuje - gde naći, koliko košta...? Hvala unapred!
 11. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Hvala. Nadam se da će ova tvoja informacija pomoći onima koji ubuduće budu imali ovakav problem. Ja sam svoj u međuvremenu rešila, pošto sam našla preko sto veza čoveka koji živi u Moskvi, pa mi je on sam kupio karte, a ja sam protivvrednost u evrima dala njegovima koji su ovde. Baš je bezveze to što nema drugog načina, ali eto, ako može preko tog sajta, i to je nešto!
 12. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  ej, pa tesko cu ja ovde naci karte:( Ako se neko seti kako bih mogla ovde da ih kupim, nek javi:) Hvaaala!
 13. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Zna li neko koje agencije u Beogradu mogu da mi kupe karte za voz i kolika je provizija? Ja sam preko vlasnice hostela u kom bih odsela našla mogućnost da mi tamo kupe karte, ali traže proviziju 20%... Znate li da li samo rzd.ru odbija naše kartice, tj. postoji li mogućnost kupovine sa našom karticom na nekom drugom ruskom sajtu gde se prodaju karte?
 14. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Eh, ali pazi... meni je važno da putujem noću, pošto nemam prenoćište za tu jednu noć... Tako da nije samo pitanje da li idu vozovi/autobusi za Petrograd, nego i kad... Ništa, probaću da nađem nekoga u Rusiji da mi kupi pa da mu platim, ne usuđujem se da kupujem 5 dana pre polaska za tri osobe... Hvala ti u svakom slučaju!
 15. hana

  Voz Moskva - Sankt Peterburg

  Da li zna neko da li se karte za voz unutar Rusije mogu kupiti u nekoj našoj agenciji, kao što mogu da se kupe, na primer, avionske karte?