mitar_chl

Members
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

About mitar_chl

 • Rank
  novajlija

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. mitar_chl

  W&T i Jamajka

  Иначе, вреди сваку пару путовање на Јамајку! Богатије се осећам због тих пар дана проведених на Јамајци, него три месеца у САД. Нема толико џепарења по улицама Монтиго Беја и осталих популарних туристичких градова (чуо сам да ово не важи за Кингстон), али ће отприлике сваки трећи грађанин ове државе покушати на неки начин да вам измами који долар или да вам ували неку ситницу коју ће вам наравно наплатити. У неким случајевима је то толико отворено и безобразно, али никада не прелази у крађу из разлога што се боје "туристичких полицајаца" којих има на сваком ћошку. Препознаћете их по смешним белим сафари шеширићима и слободно им се обратите за буквално сваку информацију. Сваку услугу у држави можете платити и америчким доларом, али је скоро увек јефтиније платити јамајчанским. Јамајчански долар је отприлике исти као наш динар па ће вам бити лакше за сналажење, а где год будете могли- ценкајте се! Улице у центру Монтиго Беја су препуне у вечерњим сатима и ту нећете видети ни "т" од тропикане. На први поглед је страшно и небезбедно кретати се јер нема буквално ниједног туристе, нити иједног белца (ретко напуштају ризортове). Ја сам први пут био на ивици напада панике, али сам временом схватио да само треба бити опуштен, понашати се као да си већ десети пут на Јамајци и дати им до знања да добро познајеш начин живота и културу. Генерално је свуда страх најгори магнет за проблеме. И у Србији ти расту шансе да ће те преварити таксиста ако види да си преплашен и да немаш појма где си. Са том опуштеношћу смо без проблема провели дан са полумрачним контроверзним пољопривредницима на брдима, у сред џунгле, на плантажама свега и свачега. Ако желите да проводите време са америчким туристима, није лоше посетити Rick's Caffe уз залазак сунца, плаже Негрила и Оћо Риоса, Dunn's River Falls и Doctor's Cave Beach. Уколико хоћете да упознате Јамајку у правом светлу, онда исцимајте неког од туристичких пандура да вам предложи неког таксисту-водича који ће вас за свеукупно 200-300$ данима возикати комбијем са краја на крај острва и водити вас у забачена села, растафаријанске кампове, локалне кафане, историјска места, забачене плаже, јамајчанске прчварнице где се ждере пилетина итд итд... Ако вам треба један такав, можете ми се јавити приватном поруком, а ја ћу вам предложити највећег бећара Монтиго Беја и околине!
 2. mitar_chl

  W&T i Jamajka

  С обзиром кад је написан претходни пост, верујем да ти нећу бити од помоћи и да си се већ некако снашао. Ал ајд' да поделим своје искуство, да би знале наредне W&T генерације студената. Моје искуство са уласком на јамајчанску територију је било мучно (мојом кривицом). Наиме, четири ортака и ја смо након тешког рада у САД отишли "на бум" у Монтиго Беј, мислећи да нам је довољна америчка виза за улазак на Јамајку. Међутим на сајту нашег министарства спољних послова лепо пише да је уз америчку визу неоходно поседовати и потврду о вакцинацији против малих богиња, рубеола и полиа. Када смо слетели на аеродром, потврду о вакцинацији наравно да нисмо имали. Јамајчански погранични службеници су нам рекли да им је жао и да не могу да нас пусте у државу, јер нисмо безбедни по њихове грађане. АЛИ, уколико сваки од нас плати 100 америчких долара, онда смо безбедни и можемо ући на њихову територију (наравно, платили смо) Дакле, обавезно извадити потврду о вакцинацији још у Србији ако планирате путовање на Јамајку и обавезно водити рачуна о датуму истека америчке визе. Јамајчани уопште немају појма да имате право да боравите у САД и месец дана након званичног истека Ј1 визе, те вас неће пустити у државу ако планирате повратак у Србију назад преко Америке, а америчка виза вам званично истиче у периоду док сте на Јамајци.
 3. Pošto sam student, tj parazit porodičnog budžeta, neizvodljivo mi je da tražim kintu od roditelja da mi pored školovanja plaćaju i putovanja, te bi mi bilo najidealnije da odem u neku stranu državu i u njoj zaradim koji dinar. Time ću videti tu zemlju, a da mi to putovanje ne bude čisti rashod. Interesuje me da l' ste vi negde u inostranstvu radili sezonski posao preko neke agencije(tipa "work and travel"), u kojim zemljama i kako je najlakše otići u inostranstvo na kratki privremeni rad od 2-3 meseca.