I tako mi zakonacismo u Irkutsku u hotelu na zeleznickoj stanici, zgodno kad putujete rano ujutro... A bilo je bas zanimljivo jer tamo sretosmo dva ocajna punika, jednog Amera i Engleza koji su putujuci iz Pekinga izasli da protegle noge po stanici, a voz im sa stvarima otisao! Tu mi, sa nasim dvonedeljnim ruskim vokabularom preuzesmo ulogu prevodioca :), na salteru priskocise u pomoc jos neki Rusi koji natucaju engleski, radnici na stanici, dezurni otpravnik vozova i stanica zacas postade veselo srpsko-rusko-englesko debatno sastajliste! No, Rusi imaju vec razradjene proceduru u tim situacijama, tako da se ubrzo svi u sreci i radosti ispozdravljasmo i izljubismo, nasi drugari odose u Moskvu, a mi za Ulan-Ude, i to putnickim vozom Moskva-Cita. Prljavooo (posle 5 dana puta!), ali sjajno! Atmosfera opustena, neki ljubazni ljudi, svi raspolozeni, deca se igraju, gledaju crtace na laptopu! Pored nas je bilo cak i jedno kerce, koji je samo posmatralo okolinu! Pas koji voli vozove! :)

Pas koji je voleo vozove

I to bese Rusija... Ulan Ude je vec blizi Mongoliji i Kini i po ljudima i po atmosferi... Glavni grad republike Burjatije, a Burjati su narod Mongolskog porekla koji zive na istocnoj obali Bajkala (samani, drevni obicaji i tako to...).

 Ulan Ude i Lenjinova pametna glava

Glavno obelezje grada je ogromna Lenjinova glava na glavnom trgu (najveca na svetu!), a grad je bas lep, sa sve pesackom zonom, divnom crkvom i sve po redu...

 Ulan Ude ulica

Jedino mi zapadosmo tamo u subotu uvece, oko nas svi kosooki i pijani, a grad bas nije turisticki... O tome smo spevali i prigodnu pesmicu:

Ko god dodje u Ulan-Ude,

svi mu se tamo odreda cude.

Jedino u hotelu su videli strance,

a ostali nas gledaju k'o vanzemaljce.

 

Zlatan zub, zadah na vodku

hau du ju du, daj mi koju stotku!

 

Na trgu velika Lenjinova glava,

i neka vesela narodna proslava.

Ulice Suhe-batora, Lenjina, Sverdlova,

drvene kucice kao iz snova.

 

Iako devojke nose stikle damske,

a na maturu haljine balske,

one ulicom sa pivom hode

kao da je flasica vode,

sto i muskarci cine

da li su to slobode

ili je to od zime?

 

Republika Burjatija svakom oku prija,

eh, kad bi samo malo toplija bila!