Kornelije

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

About Kornelije

 • Rank
  novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Prema informacijama koje sam našao spajanje porodice za punoletnu decu (od 18-te godine u Austriji) zakonom nije predviđeno. Postoje neke vanredne situacije kada bi to ipak bilo moguće kao npr. u slučaju invalidnosti. Ako znaš nemački sledeći link bi ti mogao biti od koristi: https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/01b_austria_family_reunification_nr_at.pdf pogledaj odlomak 2.2 Nachzugsberechtigte Familienangehörige Razmotri opciju da zatražiš za sebe mađarski pasoš isto ako već mama i sestra imaju.
 2. Kornelije

  Preporuka za destinaciju , na 2 mjeseca!

  Iako mi se Hoi An kao grad više dopada, slažem se da je "tourist trap". Tako je na svim mestima gde imaš puno turista. Veće cene ćeš svakako plaćati bilo gde je turizam više prisutan. Ista je situacija i na Tajlandu. Logično je da su turistički manje interesantna mesta jeftinija za život. Svako mora za sebe da odluči koliko je spreman da potroši zbog lokacije gde živi i šta mu je bitnije. Za Tajland možda i ne bi bila tolika zezancija sa vizom, ako bi išao samo na dva meseca kao što je naveo. Tu bi morao napraviti samo jednu vizu unapred, što i nije toliko teško uraditi a visa run verovatno ne bi ni trebao raditi. U najgorem slučaju bi jedan re-entry permit rešio stvari ako bi uopšte napuštao državu. Online viza za Vijetnam je praktična stvar ali može biti povezana i sa dužim čekanjem na aerodromu. Ja sam čekao sat vremena da mi zalepe vizu kad sam sleteo u Sajgonu a imao sam unapred popunjen formular sa fotografijom. Tajland definitivno zaslužuje posebnu temu, a ako se prisetimo da je prvo pitao za Kolumbiju, to je zemlja za koju ja lično najviše lobiram pošto ću je posetiti prvi put ove godine a tu ni ne treba viza. Jedino treba uloviti povoljnu avio kartu a to i nije baš uvek jednostavno naći.
 3. Kornelije

  Preporuka za destinaciju , na 2 mjeseca!

  Meni se Da Nang uopšte nije dopao te sam bio srećan da pobegnem iz njega posle jednog noćenja i pola dana provedenih tamo. Doživeo sam ga jedan veliki grad gde jednostavno nema šta da se vidi te ne bi mogao da zamislim ni kratkoročan a kamoli dugoročan boravak tamo. Sve preporučene glavne atrakcije Da Nanga su van grada a one se mogu obići i iz Hoi Ana. Hoi An jeste pretrpan turistima ali ne bez razloga. Jednostavno je puno lepše boraviti tamo. Baci pogled i na grad Cat Ba na istoimenom ostrvu. Ja sam se prijatno osećao tamo te sam upoznao i neke turiste koji su boravili dugoročno na ostrvu. Ja lično bi uvek pre odabrao neko mesto na Tajlandu za dugoročni boravak u jugoistočnoj Aziji umesto Vijetnama. Kod Vijetnama bi svakako Hanoj bio najinteresantniji za život ali pošto želiš biti na moru onda to otpada. Što se motorcikla tiče, u Vijetnamu vredi pokušati voziti jedino ako si iskusan vozač te znaš šta radiš pošto saobraćaj može biti itekako haotičan čak i u manjim mestima poput Hoi Ana.
 4. Kornelije

  Preporuka za destinaciju , na 2 mjeseca!

  Avio kartu za Kolumbiju možeš naći i po ceni od 460€ s tim da je to akcijska cena kad im nisu neki udarni termini poput jula i avgusta, kao i decembra i januara. Ja idem u Kolumbiju na dva meseca u julu te sam kartu platio 630€ iz Londona sa AA, a do Londona sam uzeo BA za 175€ iz BUD tako da su me sveukupno dve karte izašle 805€ što je dobra cena za ovaj period. Po mojim saznanjima Kolumbija nije ni najpovoljnija a ni najskuplja zemlja Južne Amerike. Peru i Bolivija su jeftiniji a opet je povoljnija od Brazila, Argentine ili Čilea. Naravno, u poređenju sa SEA je definitivno skuplja. Hrana ne mora biti skupa, pogotovo ako uzimaš dnevni meni u restoranima i street food. Smeštaj može biti priuštiv u zavisnosti od dela grada kao i mesta gde bi živeo. Troškovi transporta (autobus, avion, taksi) su skuplji od SEA ali te ipak još sve može izaći relativno povoljno.
 5. Kornelije

  Tajland viza Kambodza

  Trebala bi priložiti kupljenu povratnu kartu. To su priložiti i moji drugovi. Nisam siguran da li neko dobio vizu samo sa rezervacijom. Zbog tri meseca im nisu pravili problem u konzulatu. Mislim da možeš uzeti kartu i sa kasnijim datumom povratka od tri meseca. I da, obavezno traži re-entry permit. Viza ti važi od dana izdavanja tri meseca tako da je ne treba zatražiti prerano a dani tvog boravka na Tajlandu se broje od prvog dana dolaska na Tajland. Naravno da ne bi trebala da spominješ da planiraš raditi preko interneta pošto zvanično ideš kao turista. 😊
 6. Kornelije

  Zivot i rad u Kini

  Jasno mi je da je nelegalno raditi bez radne vize ali isto tako znam da su neki ljudi otišli prvo turistički, i tek posle zapošljavanja sredili papire dok su u međuvremenu već počeli raditi, pa mi stoga nije bilo jasno kako ide ovo sa osiguranjem. A pošto su u Kini mnoge stvari moguće zanimalo me kako bi ovo moglo da funkcioniše. Što se penzionog tiče tu nisam naišao na neke informacije ali se nadam da je i to moguće nekako regulisati. Zahvaljujem se na informaciji Snežana.
 7. Kornelije

  Zivot i rad u Kini

  Pozdrav svima, zanimalo bi me da li svi koji rade kao teacheri u Kini imaju obezbeđeno zdravstveno kao i penziono osiguranje? Da li tu ima neke razlike između privatnih i državnih škola ili vrtića? Da li se pravo na zdravstveno i penziono osiguranje stiče tek posle dobijanja radne vize ili može i odmah čim se zaposliš a još ne poseduješ radnu vizu?
 8. Kornelije

  Tajland viza Kambodza

  O tome šta ti treba za vizu, najbolje pogledaj na sajtu konzulata. Na tom sajtu piše da imaju pravo da traže i dodatnu dokumentaciju poput potvrde o zaposlenju. https://www.thaiconsulate.rs/vize/ Ukoliko to budu zahtevali a ne možeš priložiti, onda može i bankovni izvod biti od koristi. Drugovi su mi išli na tri meseca krajem prošle godine, isto rade kao freelanceri te nisu morali priložiti potvrdu o zaposlenju. Multi viza ti se ne isplati zbog visoke cene. Obično svi uzimaju single pa urade visa run pre isteka dva meseca (ili tri meseca ako ćeš je produžavati na Tajlandu) u neku susednu zemlju poput npr. Laosa, pa tamo naprave novu single vizu, te se posle nekog vremena vrate nazad na Tajland.
 9. Kornelije

  Britanske vize

  Pravila deluju poprilično komplikovana kod ovakve situacije. Što se tiče brodske knjižice našao sam informaciju da se sa njom može doći bez vize ali spominje se samo radno osoblje kruzera a ne putnici. Za tranzit do 48 sati postoji Visitor in Transit viza koja važi 6 meseci i jeftinija je od posetilačke (64 GBP). Ako se ostaje duže od 48 sati u UK onda definitivno treba posetilačka viza. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/674190/transit-guidance-v2.0ext.pdf
 10. Kornelije

  Britanske vize

  Koliko dugo se zadržavate na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva? Svi koji ostaju duže od 24 sata se ne tretiraju kao tranzitni putnici. Određenim zemljama se može odobriti tranzit bez vize, ali izgleda da Srbija u većini slučajeva nije među njima. Američka viza bi bila od koristi za tranzit bez vize jedino ukoliko biste bili na putu ka toj zemlji ili se vraćali iz nje. Dozvolu za ulazak u zemlju bez posedovanja vize donosi imigracioni službenik na granici koji vas ne mora pustiti u zemlju. Tako je definitivno preporučljivo napraviti vizu.
 11. Kornelije

  Odlepljena viza u pasošu

  Ha, ha, ha...dobro je znati da nisam jedini sa ovakvim problemom. U međuvremenu sam zalepio vizu, valjda će sad ostati malo bolje prilepljena.
 12. Kornelije

  Odlepljena viza u pasošu

  Jeste, viza je nevažeća, prilepiću je ponovo.
 13. Kornelije

  Odlepljena viza u pasošu

  Moja kambodžanska viza od pre nekoliko godina je zbog očigledno nekvalitetnog lepka skoro u potpunosti odlepljena u pasošu. Šta je pametnije uraditi? Da li je ponovo zalepiti lepkom ili ostaviti da se u potpunosti odlepi pa je tako nositi u pasošu? Da li bih mogao imati problema na granici zbog ovoga?
 14. Iako bi bankovni izvod, putnički čekovi kao i kreditne kartice mogli biti prihvaćeni, izgleda da Rumuni insistiraju na kešu, te za razliku od mnogih drugih zemalja ne prihvataju karticu kao dokaz posedovanja novčanih sredstava. Čitao sam na drugom forumu o iskustvu putnika koji je imao "samo" 450€ kod sebe te ga nisu hteli pustiti, pa je ponudio opciju da prilikom ulaska u zemlju, na aerodromu u Bukureštu, podigne na bankomatu nedostatak novca koji mu je nedostajao, međutim to mu nije prihvaćeno, te mu je ulazak odbijen. Pretpostavljam da nisu baš svaki put ovako strogi ali uvek se može desiti da naletiš na nekoga.
 15. Izgleda da Rumuni stvarno imaju pravo da zahtevaju ovaj iznos pošto na sajtu njihovog Ministarstva spoljnih poslova piše da stranci (koji nisu EU državljani) moraju kod sebe imati 50€ po danu boravka u Rumuniji ali nikako ne manje od 500€ u kešu. Sudeći po ovome izgleda da od svih EU zemalja najviše para treba poneti za Rumuniju.