Kornelije

Members
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

About Kornelije

 • Rank
  novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kornelije

  Peru

  Zanimalo bi me da li su za posetu Peruu neophodne odnosno preporučljive planinarske cipele i štapovi za planinarenje ukoliko planiram posetiti Maču Piču i Kolka kanjon ili se može bez problema ići samo u patikama? Do Maču Pičua planiram ići minibusom do Hidroelektrike pa dalje peške uz prugu do Aguas Kalijentesa. Od Aguas Kalijentesa bih se peške popeo do Maču Pičua. Što se Kolka kanjona tiče tu planiram rezervisati klasičnu turu sa jednim noćenjem.
 2. Kornelije

  Peru & Bolivija

  Pozdrav svima! Tražim saputnika/e avanturističkog duha za putovanje u Peru i Boliviju koji su voljni istražiti ovaj deo sveta. Samo putovanje bi trajalo dva meseca te bi bilo u sopstvenoj režiji. Već imam kupljenu avio kartu za period od kraja juna do kraja avgusta (Budimpešta-Istanbul-Panama-Lima), te zasad putujem sam. Iskusan sam putnik. Noćenja bi bila uglavnom po hostelima ili skromnijim hotelima, a akcenat bi bio na upoznavanju kulture Inka kao i na obilasku prirodnih atrakcija koje ove zemlje nude. Putovanje planiram započeti u Peruu gde bih proveo prvo dve nedelje, pa bih zatim otišao na mesec dana u Boliviju, te bih se na kraju vratio na još dve nedelje u Peru. Po nekom okvirnom planu puta u obe zemlje planiram obići mnoga mesta koja se nalaze na klasičnoj ruti turista (Lima, Paracas, Ica, Nazca, Arequipa, Colca kanjon, Cusco, Machu Picchu, Ollantaytambo, jezero Titicaca - Ostrva Uros, Copacabana, Ostrvo Sunca, La Paz, Slana pustinja, Tupiza, Potosi, Sucre, Cochabamba, Toro Toro Nacionalni park, Samaipata, Santa Cruz de la Sierra, Rurrenabaque, Chachapoyas i Mancora). Ukoliko ima zainteresovanih slobodno se javite:-)
 3. Kornelije

  Kolumbija

  Što se noćnog života tiče, sigurno je da su gradovi poput Calija ili Medellina dobra opcija. Iako Medellin kao grad nije nešto preterano atraktivan, tamo je izuzetno veselo, pogotovo od četvrtka do nedelje, i naravno kod praznika poput Nove godine je sigurno sve krcato. Iako nemam konkretnu preporuku za lokal, najjakše je naći nešto u parque Llerasu pošto se tamo nalazi mnoštvo lokala. Velika prednost je da je ovde sigurno pešačiti i noću te niste osuđeni na taksi, a to se za Cali baš i ne može reći. Cali je dobar grad za provod, ali se mnogo toga vrti oko Salse. Ne treba ni zaboraviti manja mesta poput Villa de Leyve gde se na glavnoj plazi itekako dobro možete provesti. Manizales kao grad nije loš, ima dobar noćni život, ali zato ima i drugih mesta koja su me više impresionirala te bi ga preskočio ako bi ostao samo 25 dana u Kolumbiji. Za kupanje bi definitivno preporučio ostrvo San Andres. Možete iz Cartagene ili Bogote uzeti neki low cost let. Plaže u Kolumbiji na karipskoj obali baš i nisu nešto lepe te su mesta poput playa Blance prepuna turista pa se tu baš i ne može previše uživati, pogotovo ako se isti dan vraćate za Cartagenu. Obavezno posetite mali gradić po nazivu Jardin u Antiokiji. Za mene je boravak ovde predstavljao sam highlight putovanja po Kolumbiji letos. Ne treba izostaviti ni Guatape, kao ni Popayan, a ako imate vremena nikako ne bi trebalo izostaviti pustinju Guahira koja mi je je sa svojim Vajuu stanovnicima ostala u nezaboravnom sećanju. Što se prirode tiče, za mene je boravak u prirodnom rezervatu Rio Claro predstavljao pun pogodak. Isto mogu da kažem i za Amazoniju. U Kolumbiji ima stvarno mnoštvo nacionalnih parkova te je sama zemlja idealna destinacija za hiking. Pretpostavljam da sigurno planirate skoknuti do Salenta zbog doline Cocora pa tamo već imate jednu opciju za hiking. Pored toga nije loše iz Villa de Leyve skoknuti do nacionalnog parka Iguaque gde takođe možete otići na hiking. Kao još jedna opcija tu vam je nacionalni park Tayrona koji spada u glavne turističke atrakcije Kolumbije, te je odatle putovanje posle moguće nastaviti dalje za pustinju Guahira. Zbog svoje raznovrsnosti koju ova zemlja nudi, definitivno bi trebalo doživeti barem jednu pustinju ako ne stignete do Amazonije.
 4. Prema informacijama koje sam našao spajanje porodice za punoletnu decu (od 18-te godine u Austriji) zakonom nije predviđeno. Postoje neke vanredne situacije kada bi to ipak bilo moguće kao npr. u slučaju invalidnosti. Ako znaš nemački sledeći link bi ti mogao biti od koristi: https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/01b_austria_family_reunification_nr_at.pdf pogledaj odlomak 2.2 Nachzugsberechtigte Familienangehörige Razmotri opciju da zatražiš za sebe mađarski pasoš isto ako već mama i sestra imaju.
 5. Kornelije

  Preporuka za destinaciju , na 2 mjeseca!

  Iako mi se Hoi An kao grad više dopada, slažem se da je "tourist trap". Tako je na svim mestima gde imaš puno turista. Veće cene ćeš svakako plaćati bilo gde je turizam više prisutan. Ista je situacija i na Tajlandu. Logično je da su turistički manje interesantna mesta jeftinija za život. Svako mora za sebe da odluči koliko je spreman da potroši zbog lokacije gde živi i šta mu je bitnije. Za Tajland možda i ne bi bila tolika zezancija sa vizom, ako bi išao samo na dva meseca kao što je naveo. Tu bi morao napraviti samo jednu vizu unapred, što i nije toliko teško uraditi a visa run verovatno ne bi ni trebao raditi. U najgorem slučaju bi jedan re-entry permit rešio stvari ako bi uopšte napuštao državu. Online viza za Vijetnam je praktična stvar ali može biti povezana i sa dužim čekanjem na aerodromu. Ja sam čekao sat vremena da mi zalepe vizu kad sam sleteo u Sajgonu a imao sam unapred popunjen formular sa fotografijom. Tajland definitivno zaslužuje posebnu temu, a ako se prisetimo da je prvo pitao za Kolumbiju, to je zemlja za koju ja lično najviše lobiram pošto ću je posetiti prvi put ove godine a tu ni ne treba viza. Jedino treba uloviti povoljnu avio kartu a to i nije baš uvek jednostavno naći.
 6. Kornelije

  Preporuka za destinaciju , na 2 mjeseca!

  Meni se Da Nang uopšte nije dopao te sam bio srećan da pobegnem iz njega posle jednog noćenja i pola dana provedenih tamo. Doživeo sam ga jedan veliki grad gde jednostavno nema šta da se vidi te ne bi mogao da zamislim ni kratkoročan a kamoli dugoročan boravak tamo. Sve preporučene glavne atrakcije Da Nanga su van grada a one se mogu obići i iz Hoi Ana. Hoi An jeste pretrpan turistima ali ne bez razloga. Jednostavno je puno lepše boraviti tamo. Baci pogled i na grad Cat Ba na istoimenom ostrvu. Ja sam se prijatno osećao tamo te sam upoznao i neke turiste koji su boravili dugoročno na ostrvu. Ja lično bi uvek pre odabrao neko mesto na Tajlandu za dugoročni boravak u jugoistočnoj Aziji umesto Vijetnama. Kod Vijetnama bi svakako Hanoj bio najinteresantniji za život ali pošto želiš biti na moru onda to otpada. Što se motorcikla tiče, u Vijetnamu vredi pokušati voziti jedino ako si iskusan vozač te znaš šta radiš pošto saobraćaj može biti itekako haotičan čak i u manjim mestima poput Hoi Ana.
 7. Kornelije

  Preporuka za destinaciju , na 2 mjeseca!

  Avio kartu za Kolumbiju možeš naći i po ceni od 460€ s tim da je to akcijska cena kad im nisu neki udarni termini poput jula i avgusta, kao i decembra i januara. Ja idem u Kolumbiju na dva meseca u julu te sam kartu platio 630€ iz Londona sa AA, a do Londona sam uzeo BA za 175€ iz BUD tako da su me sveukupno dve karte izašle 805€ što je dobra cena za ovaj period. Po mojim saznanjima Kolumbija nije ni najpovoljnija a ni najskuplja zemlja Južne Amerike. Peru i Bolivija su jeftiniji a opet je povoljnija od Brazila, Argentine ili Čilea. Naravno, u poređenju sa SEA je definitivno skuplja. Hrana ne mora biti skupa, pogotovo ako uzimaš dnevni meni u restoranima i street food. Smeštaj može biti priuštiv u zavisnosti od dela grada kao i mesta gde bi živeo. Troškovi transporta (autobus, avion, taksi) su skuplji od SEA ali te ipak još sve može izaći relativno povoljno.
 8. Kornelije

  Tajland viza Kambodza

  Trebala bi priložiti kupljenu povratnu kartu. To su priložiti i moji drugovi. Nisam siguran da li neko dobio vizu samo sa rezervacijom. Zbog tri meseca im nisu pravili problem u konzulatu. Mislim da možeš uzeti kartu i sa kasnijim datumom povratka od tri meseca. I da, obavezno traži re-entry permit. Viza ti važi od dana izdavanja tri meseca tako da je ne treba zatražiti prerano a dani tvog boravka na Tajlandu se broje od prvog dana dolaska na Tajland. Naravno da ne bi trebala da spominješ da planiraš raditi preko interneta pošto zvanično ideš kao turista. 😊
 9. Kornelije

  Zivot i rad u Kini

  Jasno mi je da je nelegalno raditi bez radne vize ali isto tako znam da su neki ljudi otišli prvo turistički, i tek posle zapošljavanja sredili papire dok su u međuvremenu već počeli raditi, pa mi stoga nije bilo jasno kako ide ovo sa osiguranjem. A pošto su u Kini mnoge stvari moguće zanimalo me kako bi ovo moglo da funkcioniše. Što se penzionog tiče tu nisam naišao na neke informacije ali se nadam da je i to moguće nekako regulisati. Zahvaljujem se na informaciji Snežana.
 10. Kornelije

  Zivot i rad u Kini

  Pozdrav svima, zanimalo bi me da li svi koji rade kao teacheri u Kini imaju obezbeđeno zdravstveno kao i penziono osiguranje? Da li tu ima neke razlike između privatnih i državnih škola ili vrtića? Da li se pravo na zdravstveno i penziono osiguranje stiče tek posle dobijanja radne vize ili može i odmah čim se zaposliš a još ne poseduješ radnu vizu?
 11. Kornelije

  Tajland viza Kambodza

  O tome šta ti treba za vizu, najbolje pogledaj na sajtu konzulata. Na tom sajtu piše da imaju pravo da traže i dodatnu dokumentaciju poput potvrde o zaposlenju. https://www.thaiconsulate.rs/vize/ Ukoliko to budu zahtevali a ne možeš priložiti, onda može i bankovni izvod biti od koristi. Drugovi su mi išli na tri meseca krajem prošle godine, isto rade kao freelanceri te nisu morali priložiti potvrdu o zaposlenju. Multi viza ti se ne isplati zbog visoke cene. Obično svi uzimaju single pa urade visa run pre isteka dva meseca (ili tri meseca ako ćeš je produžavati na Tajlandu) u neku susednu zemlju poput npr. Laosa, pa tamo naprave novu single vizu, te se posle nekog vremena vrate nazad na Tajland.
 12. Kornelije

  Britanske vize

  Pravila deluju poprilično komplikovana kod ovakve situacije. Što se tiče brodske knjižice našao sam informaciju da se sa njom može doći bez vize ali spominje se samo radno osoblje kruzera a ne putnici. Za tranzit do 48 sati postoji Visitor in Transit viza koja važi 6 meseci i jeftinija je od posetilačke (64 GBP). Ako se ostaje duže od 48 sati u UK onda definitivno treba posetilačka viza. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/674190/transit-guidance-v2.0ext.pdf
 13. Kornelije

  Britanske vize

  Koliko dugo se zadržavate na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva? Svi koji ostaju duže od 24 sata se ne tretiraju kao tranzitni putnici. Određenim zemljama se može odobriti tranzit bez vize, ali izgleda da Srbija u većini slučajeva nije među njima. Američka viza bi bila od koristi za tranzit bez vize jedino ukoliko biste bili na putu ka toj zemlji ili se vraćali iz nje. Dozvolu za ulazak u zemlju bez posedovanja vize donosi imigracioni službenik na granici koji vas ne mora pustiti u zemlju. Tako je definitivno preporučljivo napraviti vizu.
 14. Kornelije

  Odlepljena viza u pasošu

  Ha, ha, ha...dobro je znati da nisam jedini sa ovakvim problemom. U međuvremenu sam zalepio vizu, valjda će sad ostati malo bolje prilepljena.
 15. Kornelije

  Odlepljena viza u pasošu

  Jeste, viza je nevažeća, prilepiću je ponovo.