sencci

Members
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

About sencci

 • Rank
  novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. sencci

  Moskva - samostalno

  Već dosta korisnih informacija i utisaka, 😃 za svaku pohvalu 👍 bravo! Da malo oživim temu. Moj put se odgodio sa maja na sredinu juna, što je možda i dobro jer vjerovatno mogu očekivati još malo toplije vrijeme, ali ne pretoplo. Letovi su rezervisani preko Istambula - Vnukovo, odbrojavanje je počelo! 😉 Sada treba skupiti što više informacija o tome šta mogu stići posjetiti za 8 punih dana (9 noćenja) i napraviti neki plan obilazaka, koji cu prilagoditi svom hobiju - fotografiji. Ali prije svega prvi korak trenutno je pronalazak smještaja. Vidim da je raspon cijena veliki i da je ponuda raznovrsna. Prema mojim potrebama neki optimum bi bio oko +/- 30, 35 eura za dvoje. Nemam velike prohtjeve, najbitniji su lokacija, blizina metroa, možda nekog tržnog centra ili pristupačnog restorana, čistoća.. Ništa napucano. Jedino što bih izbjegao jesu spavaonice (dormitory) i bitno nam je da imamo sopstveno kupatilo. Eh sad.. razmišljam šta je najisplativije??? Za što manju cijenu naći sobu sa kupatilom, a hraniti se u nekim od jeftinih ekspres restorana tipa Grabli i Mu-mu i sl. Ili ipak odabrati neki apartman sa kuhinjom makar i malo skuplji od sobe, a kupovati namirnice u supermarketima i u apartmanu pripremati obroke? Možda dođe na isto. Također, što se tiče lokacije je li bolje odabrati jeftiniji smještaj, a da je malo izvan centra (recimo 20-30-40 min metroom) ili skuplji bliže centru? Airbnb je najpovoljniji za privatni smještaj. Ali vidim da na bookingu recimo ima malih jeftinih hotela, cijena počev od 25-30-35e soba sa sopstvenim kupatilom. U nekima je u tu cijenu čak doručak uključen. Ali recimo da su izvan centra locirani, neki malo bliže neki dalje. Koja bi od svega ovoga bila najbolja kombinacija šta mislite? Možda i preporuke za neke smještaje u ovoj cijeni, ili bar distrikte gdje nebi bilo loše tražiti?
 2. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Da. Rijetko dobra cijena za lokaciju i smještaj u Štokholmu. Vidim da su i prethodni gosti ostavili jako pozitivne komentare za lokaciju, vlasnicu i smještaj. Airbnb ne dopušta tačnu lokaciju prije potvrde rezervacije. Ali poslao sam privatnu poruku vlasnici i odgovorila mi je da se najbliža metro stanica apartmanu (3-4 min hoda) zove Svedmyra T-bana.
 3. sencci

  Marsej

  Da oživim malo ovu temu 🙂 Trenutno razmišljam da sebi osmislim neko sedmodnevno putovanje ka destinaciji do koje sa ovih naših ex yu prostora imamo povoljne letove. Prvo, poprilično sam se zainteresovao za sjevernu Evropu (Danska, Švedska itd...), i to najviše Štokholm (povratni letovi u nekim terminima i za 30-tak eura Wizzair-om/Tuzla) Ali kako vrijeme odmiče sve mi se više cini da cu ipak odustati od te ideje zbog izuzetno visokih cijena smještaja. Onda naletih na povoljne letove za Francusku (Marsej, Nica, Lyon, Nant..) iz Dubrovnika i Splita - aviokompanija Volotea, pa bi se moglo nešto iskombinovati. Nica mi je ok, ali nekako previše šminkerski. Nant bi isto bio dobar.. Inače, bavim se umjetničkom i uličnom fotografijom pa imam osjećaj da bi mi upravo Marsej ipak najviše legao. Vidim da tamo nebi bilo problema naći neki studio apartman čak da je u centru za oko nekih 40e ili čak nešto niže. Interesuju me sve korisne informacije, koji kvart grada preporučujete za smještaj, a koje da izbjegavam, korisne informacije o cijenama u supermarketima, o javnom prevozu.. Kakva je veza grada sa aerodromom MRS (Marseille Provence Airport)? itd... Svaki savjet dobro došao!
 4. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Da li je nešto na ovako (lokacija) ok: https://www.airbnb.com/rooms/19919897?location=Stockholm%2C Sweden&adults=1&check_in=2019-05-15&check_out=2019-05-22&guests=1&s=aPBUIwmf#neighborhood Cijena je odlična (za Štokholm), a podzemna je navodno blizu.
 5. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Hvala na odgovoru. Vidim da svakodnevna vožnja na potezu Malme-Kopenhagen-Malme i nije najsretnija opcija (cca 20eur dnevno). OK bi bilo možda jedanput maksimum 2 puta.. kao što ste vi, ali sve preko toga... Preostaje varijanta pronaći smještaj umjerene cijene (a kada kažem umjerene mislim na max 40-50 eura) u Kopenhagenu, što je vjerovatno nemoguća misija. Za tu cijenu se čak može nešto i pronaći (ali istina rijetkost je i na airbnb-u i nisu baš atraktivni kvartovi) po rubovima Stokholma.
 6. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Još jedno pitanje koje se doduše ne tiče Stokholma, ali se tiče Švedske (i Danske). Kakva bi kombinacija bila uzeti jeftini let za Malme (Wizzair), a onda izabrati smještaj u Malme-u ili možda u Kopenhagenu.. Uglavnom kombinovati ta dva grada i možda još neka mjesta obići u blizini. Da li je lakše u Kopenhagenu naći povoljan smještaj nego recimo u Stockholmu ili je slično? U gradu Malme vjerovatno jeste lakše za smještaj, ali razmišljam više bih vremena ipak provodio u Kopenhagenu. Ili čak kompromis - jeftiniji smještaj i spavanje u Malme-u 🙂 a više puta odlasci iz Malme u Kopenhagen. Znam da nije daleko, ali isplati li se skoro svakodnevno prebacivati tamo i nazad? Koje su varijante prevoza i koliko uopšte košta?
 7. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Ovo je baš dobro znati. Teško bih saznao zato hvala i na ovim savjetima da izbjegavam ta pojedina naselja. Kista i Solna znači su ok. Pratiti ću kakva je tu ponuda. Ako nešto iskrsne u još nekom dijeliu grada koji nismo još spomenuli biću slobodan da upitam za informaciju i savjet 👍
 8. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Hvala puno na korisnim informacijama! Došao bih iz Sarajeva Norwegian air-om na Arlandu ili iz Tuzle Wizzair-om na Skavstu) (još povoljnije). Kakva su naselja južno od Stokholma kao Salgsta, Huddinge i slično? Ima Salgsta Gate Hotel jako povoljan. Možda neko zna za njega slučajno? Odatle veza je metro st. Fittja. Kakva su naselja sjeverno, kao Kista i Solna? U tim dijelovima i slično nalazim povoljne smještaje na airbnb-u. Mislim da su na nekih cca 30min od grada prevozom. U suštini trebam nešto skromno, povoljno. Samo da nije spavaonice koja se dijeli sa drugima i da imam vlastiti toalet. Idealno.neki skromniji studio (wc+mala kuhinjica) s dobrom vezom prema gradu.
 9. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Hvala. Čuo sam da ima i opcija Travel card za 7 dana uključuje sve javne prevoze, koja se poprilično isplati. Vjerovatno bih pronašao neki povoljan apartman ili budget hotel izvan centra, a sve bi trebalo da je dobro povezano sa centrom. Nebi loše bilo da je u okolini smještaja blizu supermarket ili neki veći shoping centar. Svaka informacija ili preporuka za naselja gdje da tražim je dobro došla...
 10. Pozdrav svima! Razmišljam o posjeti Štokholmu sredinom maja. Za razliku od nekih drugih (izvikanih) destinacija o kojima se dosta piše i zna, ovaj grad me zaintrigirao i želio bih ga otkriti u nekih 7 dana koliko ću imati na raspolaganju. Do tamo bih došao letom jednim od niskobuđetnih aviokompanija za povoljan iznos, što znaci da bih vjerovatno sletio na neki od sporednih aerodroma. Znam da je Švedska poprilično skupa za posjetu. Da li je tako strašno ili se može priuštiti neki budget boravak? Za početak me interesuju korisne i praktične informacije. Smještaj? Svjestan sam da je u Stokholmu poprilično skup smještaj. Ipak, pored svih strašnih priča o skupoći smještaja raduje me kada vidim da se može na airbnb-u pronaći tu i tamo poneki skromniji apartman, izvan centra.. po naseljima u okolini.. uz malo sreće počev od nekih 40e ili nešto više.. Kakva su iskustva i preporuke po tom pitanju? Koji dio grada je npr. za preporuku gdje su cijene smještaja umjerene, a da je dobro povezan javnim prevozom sa gradom? Hranu bih lično pripremao generalno, ništa specijalno, da se napuni želudac i preživi za pješačke ture :-) Interesije me recimo jesu li osnovne namirnice u supermarketima skupe? Restorane bih preskočio, možda jedino neka brza hrana u slučaju da baš baš zatreba onako usput. Cijene javnog prevoza? Dakle, da li je Stokholm moguće izvesti u nekom sopstvenom "budget" aranžmanu ili odustati od te ideje?
 11. sencci

  Moskva - samostalno

  Hvala vam ljudi na odgovorima, a izvinjavam se što sa zakašnjenjem odgovaram jer sam ovih dana u frci.. Nema šta, Moskva je,ne sumnjam super i nije neki bauk za organizovati se samostalno uz dobru informiranost i pripremu. Za one koji takav naćin vole (kao ja) je ujedno velika prilika i izazov u pozitivnom smislu, a tek Kina što član Miki_MM1 reće.. Još nije donesena konačna odluka, jer su u opciji i neke druge destinacije, li sve u svemu i ako ne odem osat će velika želja i narednim planovima sigurno!
 12. sencci

  Moskva - samostalno

  Pozdrav. Planiram proljetno putovanje i razmatram par destinacija, od kojih je jedna meni jako interesantna, ali velika nepoznanica! - Moskva. Išlo bi nas dvoje i put bi organizovali individualno tj. sami bez agencije. Došli bi Wizzair letom iz Budimpešte, blokirali smještaj preko net-a, i to bi bilo u maju. Prvo, da li preporucujete da samostalno organizujemo put? To smo i prije radili po evropskim destinacijama, i vrlo lako smo se snalazili, od prevoza, smještaja, hrane i sve ostalo.. Kao što rekoh Rusija i Moskva su mi nepoznanica i najdalji put do sada, pa nisam siguran je li samostalnu organizaciju tamo, kao i u svakom drugom evropskom gradu lako i jednostavno osmisliti i provesti: od procedura na aerodromu i ulaska u zemlju, do prevoza od aerodroma do smještaja i generalno javnog prevoza po gradu za vrijeme boravka.. do (za naša primanja pristupacne) cijene hrane i slično.. Je li sredina maja pravo vrijeme (ne toliko hladno) za posjetu? Također, gledali bi smo da se za smještaj uklopimo u neku cijenu 30-40 eura app za dvoje. Može li neki savjet i preporuka za lokaciju dobro povezanu sa gradom. Šta mislite o necemu ovako recimo: http://www.booking.com/Share-yqjuzy Svaki savjet dobro došao!