sencci

Members
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

About sencci

 • Rank
  novajlija

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kada se situacija sa koronom smiri planiram kombinovati Atinu sa jednom od destinacija koje su na cca 1-3 sata udaljenosti. Nadam se da bi to mogao biti septembar. Bila bi to kombinacija ljetovanja i obilazaka.. Za Atinu bi odvojili 3-4 noći svakako, a preostalih 10-tak dana iznajmili bi smjestaj na Peloponezu ili nekom od otoka te kombinovali obilaske i kupanje, plaže.. Naš dolazak u Atinu je avionom, dakle nismo sa autom. Cackao sam malo za informacijama, pa bi se pored noćenja i boravka u Atini moglo dodati nešto od ovoga: 1) Bus ili rent-a-car: Peloponez tj. Argolski zaljev i Korintski zaljev sve što se ima obići i vidjeti, ostrvo Poros isto nije tako daleko. Iznajmiti smještaj u Nafplionu, Tolo-u ili slično za bazu. 2) Brod/trajekt iz Pireja: Saronski otoci. Varijanta tamo iznajmiti smještaj ili eventualno doći na jednodnevni izlet iz Pireja ili sa Peloponeza ako se tamo stacioniramo. 3) Brod/trajekt iz Rafine: Sjeverni Kikladi tj Andros, Tinos, Mykonos, Syros.. Iznajmiti smjestaj na jednom od ovih otoka i odatle obilaziti ostale, šetati i kupati se na plažama.. 4) Brod/trajekt iz Lavriona: Kea-Kythnos. Iznajmiti smjestaj na jednom od njih, i odatle obilaziti ostale ostalo u tom dijelu.. Opcija 1. i 2. su možda najlakše. Opcija 4. Kea-Kythnos mi je ok, ali koliko mogu da vidim tamo je smještaj preskup, pa mi je pored drugih ova opcija na zadnjem mjestu. Jako mi se sviđa opcija br. 3. (Andros, Tinos, Mykonos)... Vidim da je pristupačan i smještaj na ovim otocima (osim naravno Mykonosa), pa me ova kombinacija i najviše interesuje. Šta mislite? Je li neko pravio ove kombinacije, posebno br. 3. i kako izgleda u praksi? Volio bih znati cijene.. prevoz, trajekti, redovi plovidbe i sl. Ima li neki siguran link za provjeru ovih informacija? Je li se mora rentati auto i uzimati turističke ture za izlete, ili je ipak moguće i lokalnim busevima obilaziti? Svaka info i iskustva su dobro došli!
 2. sencci

  Pariz - budget i samostalno

  Iz ranijih postova mogu zaključiti da su sjeverni dijelovi poput Saint Denisa za izbjegavanje kod biranja lokacije smještaja. Molio bih za mišljenje o nekim dijelovima Pariza. Južni dio: Villejuif, Vitry sur Seine, Montrouge. Creteil. Zapadni dio: Colombes, Nanterre. Istočni dio: Bobigny, Montreuil, Noisy le Grand, Rosny sous Bois. Gdje god bio gledao bih da bude što bliže javnom prevozu. U tim dijelovima je povoljniji airbnb smještaj, jesu li većina za preporuku? Ima li neki posebno da se izdvaja po tome da je ok?
 3. sencci

  Pariz - budget i samostalno

  Da. Znam, sigurniji je booking po tom pitanju (ali i skuplji), samo nisam znao da je baš toliko to izraženo u Parizu, u odnosu na ostale gradove. Recimo, par puta do sada sam rezervisao preko airbnb-a (racunajući i Moskvu prošle godine) i nije bilo nikakvih problema, bar ja nisam naletio.. U principu, i ja volim više neturistička mjeta. Očajno se osjećaš u Firenci, Veneciji itd.. kada od turista jednostavno ne možeš da doživiš mesto u koje si došao. Čak i kada se nađem u tako slicnim mjestima, volim se zavući u manje atraktivne ulice i biti u dodiru sa domaćim stanovnicima i atmosferom.. A recimo Moskva, grandiozan i atraktivan grad nije tako prenatrpan turistima (osim Kremlja i Crvenog Trga, ali ni tu nije strašno) pa se toliko toga može vidjeti i doživjeti na miru, a zaista toliko toga vrijedi i ima se vidjeti... Vjerujem da je Pariz poprilično skup što se tiče restorana. Možda poneki za brzu hranu ili kod Turaka i slično da je malo podnošljivije. Gledam poređenje troškova između Pariza i Moskve: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Russia&country2=France&city1=Moscow&city2=Paris&tracking=getDispatchComparison Ali što se tiče toga, verovatno bih kao što kažeš kupovao namirnice iz supermarketa i nešto kombinovati, mada je i u tim cijenama razlika u odnosu na recimo Moskvu poprilična. Iako se ne moraju uzeti ovi podaci bukvalno (bude akcija, ima skupljih i jeftinijih marketa itd..) ipak jesu neko mjerilo.
 4. sencci

  Pariz - budget i samostalno

  Da li je oko i za vrijeme 1. Maja velika turistička gužva u Parizu? Vjerujem da bude i protesta na taj datum (ne kao kod nas samo roštilji i plandovanje ;) Tj. da li je bolje, ako ikako budem mogao, izbjeći sedmicu u kojoj pada ovaj praznik?
 5. sencci

  Pariz - budget i samostalno

  Hvala na odgovoru i informacijama. Provjeriti ću, vjerovatno na službenim stranicama javnog prevoza postoje cijene i opcije za više karata i sl. Što se tice smjestaja, na više mjesta sam procitao da treba zaobići sjeverna predgrađa, da li je to istina ili malo pretjerivanje? Da li znaš iz iskustva, koji su dijelovi grada gdje je realno naći mali apartman za dvoje, a da je dobro povezan sa centrom, za oko 40e/noć? Gledajući AirBnb najviše opcija oko te cijene mi izbacuje područje Villejuif-a, mada ima i ponešto u drugim dijelovima. Da svakako, zlatno pravilo. 👍
 6. sencci

  Malta-plaze, smestaj, iskustva

  Iako ima još nekih opcija, razmišljam o opciji samostalne posjete Malti, gdje bih se lično organizovao oko prevoza, smještaja, hrane, obilazaka.. To bi bilo van sezone na proljeće, vjerovano april, kada su i cijene smještaja umjerenije. To bi bilo budget putovanje 100% radi obilazaka, a ne ljetovanje. Volio bih biti smješten u Valetti ili što bliže, preko (vjerovatno preko AirBnb-a) uzeti neki solidan što jeftiniji smjestaj nista specijalno, ali sa privatnim kupatilom (po mogucnosti i mini kuhinjom ako bih našao po ok cijeni). Dosta bitna mi je lokacija smještaja, tj. da je dobra povezanost sa starom jezgrom Valette, ali i ostalim dijelovima ostrva. Prema tome koji dio ili dijelove grada mi preporučujete? Kakav je prevoz i da li je skup? Generalno, je li izvodljiv samostalan obilazak zanimljivih tački na Malti koristeći javni prevoz (bez rentanja auta) na ostrvu? Kakve su cijene osnovnih namirnica u supermarketima? Ima li možda nekih povoljnih budget restorana, makar bili 😊 tipa brze hrane i slično? Zamolio bih za neke konkretne primjeri cijena, tipa supermarketi, javni prevoz i sl..?
 7. Pozdrav svima. Na proljece planiram nekih 7-8 noći provesti u Parizu bez agencije tj. u vlastitom aranžmanu počev od prevoza, smještaja itd.. Planiram pronaći (vjerovatno preko AirBnb) solidan smjestaj nista specijalno, ali da ima svoje kupatilo i mini-kuhinju, na ok lokacijii tj. ako ne u samom centru, onda da je dobro povezan javnim prevozom i da je što povoljniji uz ove paramere što sam naveo. Koji dijelovi grada su za preporuku, a koje izbjegavati? Vjerujem da je javni prevoz dobro organizovan? Prosle godine smo bili u Moskvi gdje metro, savršeno funkcioniše sa koje god tačke polazili. Da li je i sa Parizom sličan slučaj? Kakve su cijene osnovnih namirnica u supermarketima? Ima li možda nekih povoljnih restorana? Kada kažem povoljnih, mislim na one poput Mu-Mu i Grabli u Moskvi gdje se super povoljno može sjesti i naći odlična hrana tj. za cca 5-6e sebi iskombinirati neki ok ručak. Mogu neki konkretno primjeri cijena, supermarketi, javni prevoz i sl.? Interesuje me dosta toga onako za budget putnika 😉 pa se nadam da ću dobiti odgovore i savjete da se na vrijeme organizujem.
 8. sencci

  Moskva - samostalno

  Već dosta korisnih informacija i utisaka, 😃 za svaku pohvalu 👍 bravo! Da malo oživim temu. Moj put se odgodio sa maja na sredinu juna, što je možda i dobro jer vjerovatno mogu očekivati još malo toplije vrijeme, ali ne pretoplo. Letovi su rezervisani preko Istambula - Vnukovo, odbrojavanje je počelo! 😉 Sada treba skupiti što više informacija o tome šta mogu stići posjetiti za 8 punih dana (9 noćenja) i napraviti neki plan obilazaka, koji cu prilagoditi svom hobiju - fotografiji. Ali prije svega prvi korak trenutno je pronalazak smještaja. Vidim da je raspon cijena veliki i da je ponuda raznovrsna. Prema mojim potrebama neki optimum bi bio oko +/- 30, 35 eura za dvoje. Nemam velike prohtjeve, najbitniji su lokacija, blizina metroa, možda nekog tržnog centra ili pristupačnog restorana, čistoća.. Ništa napucano. Jedino što bih izbjegao jesu spavaonice (dormitory) i bitno nam je da imamo sopstveno kupatilo. Eh sad.. razmišljam šta je najisplativije??? Za što manju cijenu naći sobu sa kupatilom, a hraniti se u nekim od jeftinih ekspres restorana tipa Grabli i Mu-mu i sl. Ili ipak odabrati neki apartman sa kuhinjom makar i malo skuplji od sobe, a kupovati namirnice u supermarketima i u apartmanu pripremati obroke? Možda dođe na isto. Također, što se tiče lokacije je li bolje odabrati jeftiniji smještaj, a da je malo izvan centra (recimo 20-30-40 min metroom) ili skuplji bliže centru? Airbnb je najpovoljniji za privatni smještaj. Ali vidim da na bookingu recimo ima malih jeftinih hotela, cijena počev od 25-30-35e soba sa sopstvenim kupatilom. U nekima je u tu cijenu čak doručak uključen. Ali recimo da su izvan centra locirani, neki malo bliže neki dalje. Koja bi od svega ovoga bila najbolja kombinacija šta mislite? Možda i preporuke za neke smještaje u ovoj cijeni, ili bar distrikte gdje nebi bilo loše tražiti?
 9. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Da. Rijetko dobra cijena za lokaciju i smještaj u Štokholmu. Vidim da su i prethodni gosti ostavili jako pozitivne komentare za lokaciju, vlasnicu i smještaj. Airbnb ne dopušta tačnu lokaciju prije potvrde rezervacije. Ali poslao sam privatnu poruku vlasnici i odgovorila mi je da se najbliža metro stanica apartmanu (3-4 min hoda) zove Svedmyra T-bana.
 10. sencci

  Marsej

  Da oživim malo ovu temu 🙂 Trenutno razmišljam da sebi osmislim neko sedmodnevno putovanje ka destinaciji do koje sa ovih naših ex yu prostora imamo povoljne letove. Prvo, poprilično sam se zainteresovao za sjevernu Evropu (Danska, Švedska itd...), i to najviše Štokholm (povratni letovi u nekim terminima i za 30-tak eura Wizzair-om/Tuzla) Ali kako vrijeme odmiče sve mi se više cini da cu ipak odustati od te ideje zbog izuzetno visokih cijena smještaja. Onda naletih na povoljne letove za Francusku (Marsej, Nica, Lyon, Nant..) iz Dubrovnika i Splita - aviokompanija Volotea, pa bi se moglo nešto iskombinovati. Nica mi je ok, ali nekako previše šminkerski. Nant bi isto bio dobar.. Inače, bavim se umjetničkom i uličnom fotografijom pa imam osjećaj da bi mi upravo Marsej ipak najviše legao. Vidim da tamo nebi bilo problema naći neki studio apartman čak da je u centru za oko nekih 40e ili čak nešto niže. Interesuju me sve korisne informacije, koji kvart grada preporučujete za smještaj, a koje da izbjegavam, korisne informacije o cijenama u supermarketima, o javnom prevozu.. Kakva je veza grada sa aerodromom MRS (Marseille Provence Airport)? itd... Svaki savjet dobro došao!
 11. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Da li je nešto na ovako (lokacija) ok: https://www.airbnb.com/rooms/19919897?location=Stockholm%2C Sweden&adults=1&check_in=2019-05-15&check_out=2019-05-22&guests=1&s=aPBUIwmf#neighborhood Cijena je odlična (za Štokholm), a podzemna je navodno blizu.
 12. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Hvala na odgovoru. Vidim da svakodnevna vožnja na potezu Malme-Kopenhagen-Malme i nije najsretnija opcija (cca 20eur dnevno). OK bi bilo možda jedanput maksimum 2 puta.. kao što ste vi, ali sve preko toga... Preostaje varijanta pronaći smještaj umjerene cijene (a kada kažem umjerene mislim na max 40-50 eura) u Kopenhagenu, što je vjerovatno nemoguća misija. Za tu cijenu se čak može nešto i pronaći (ali istina rijetkost je i na airbnb-u i nisu baš atraktivni kvartovi) po rubovima Stokholma.
 13. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Još jedno pitanje koje se doduše ne tiče Stokholma, ali se tiče Švedske (i Danske). Kakva bi kombinacija bila uzeti jeftini let za Malme (Wizzair), a onda izabrati smještaj u Malme-u ili možda u Kopenhagenu.. Uglavnom kombinovati ta dva grada i možda još neka mjesta obići u blizini. Da li je lakše u Kopenhagenu naći povoljan smještaj nego recimo u Stockholmu ili je slično? U gradu Malme vjerovatno jeste lakše za smještaj, ali razmišljam više bih vremena ipak provodio u Kopenhagenu. Ili čak kompromis - jeftiniji smještaj i spavanje u Malme-u 🙂 a više puta odlasci iz Malme u Kopenhagen. Znam da nije daleko, ali isplati li se skoro svakodnevno prebacivati tamo i nazad? Koje su varijante prevoza i koliko uopšte košta?
 14. sencci

  Štokholm - za budget putnika

  Ovo je baš dobro znati. Teško bih saznao zato hvala i na ovim savjetima da izbjegavam ta pojedina naselja. Kista i Solna znači su ok. Pratiti ću kakva je tu ponuda. Ako nešto iskrsne u još nekom dijeliu grada koji nismo još spomenuli biću slobodan da upitam za informaciju i savjet 👍