ppetrovic

Members
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

About ppetrovic

 • Rank
  novajlija

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 1. Kao što je deleter napisao, u principu, ništa od toga njih ne interesuje. U slučaju da ne možeš da se vratiš u svoju zemlju ni avionom (iz bilo kog razloga), uvek postoji opcija da te deportuju, u kom slučaju definitivno dobijaš kaznu i zabranu ulaska na par godina i to definitivno ne želiš da ti se desi. Sve zemlje na Balkanu imaju potpisane ugovore o readmisiji sa zemljama EU (to je bio jedan od glavnih uslova za viznu liberalizaciju pre 10ak godina) što im da je za pravo da te deportuju kad god te nahvataju o trošku tvoje zemlje. Ako sam dobro razumeo, imaš CG državljanstvo. Ne znam kakva je situacija u CG i da li mogu kod kuće da te dodatno sankcionišu, u smislu oduzimanja pasoša ili zabrane izlaska iz zemlje na neko vreme, ali možda potencijalno postoji čak i ta opcija. Znam da su u Srbiji oduzimali pasoše lažnim azilantima svojevremeno. Najpametnija opcija ti je da se ne krećeš nigde izvan svog mesta gde trenutno boraviš dok ne rešiš boravišnu dozvolu. Sve ostalo je solidan rizik koji potencijalno može da ima ogromne posledice.
 2. To ti je definitivno najpametnija opcija trenutno. Takođe, imaj na umu da plaćanjem kazne ne stičeš pravo da odmah ponovo uđeš u zonu Šengena. Verovatniji scenario je da ti lupe višegodišnju zabranu ulaska u Šengen + kaznu, nezavisno od toga da li je platiš na licu mesta ili kasnije.
 3. Da li ćeš biti kažnjena na granici ili ne, to niko od nas ovde ne može da ti kaže. To je diskreciono pravo graničnog policajca koji bude pregledao tvoj pasoš. Kao što rekoh, ja bih sa sobom poneo svu dokumentaciju koju imam a koja se odnosi na dobijanje boravišne dozvole, a na graničarima je da li će to da uvaže ili ne i da li će na osnovu toga da rade dodatne provere ili ne. Definitivno će videti pečat sa mađarske granice već kad budeš napuštala zonu Šengena, tako da ne bih računao na tu kartu da te nemaju "u sistemu". Takođe, ako te kojim slučajem tada puste bez posledica, u povratku takođe mogu da ti prave problem pri ulasku jer različiti granični policajci mogu različito da tretiraju istu situaciju. Javi kako si prošla u svakom slučaju.
 4. Slovački granični policajac nema pojma da li si ti u procesu dobijanja boravišne dozvole ili ne, i nije ni dužan to da proverava. Na tvom mestu, poneo bih svu dokumentaciju koju imam koja dokazuje da si u procesu dobijanja boravišne dozvole, jedino tako imaš neke realne šanse da te puste natrag. Iz perspektive granične policije, dok ne dobiješ boravišnu dozvolu, istu ni nemaš pa na osnovu toga nisu dužni da te puste ako si prekoračila limit. U tome i jeste poenta granične policije, zamisli šta bi se desilo da krenu da puštaju ljude unutra na "majke mi, boravišna samo što nije". Pravilo od 90 dana u 180 dana nije ni uvedeno prvenstveno za sprečavanje ilegalnog rada, već zbog poreskih obaveza ljudi koji borave unutar Šengena. Ako neko boravi 182 dana ili duže unutar Šengena, smatra se da mu je to prebivalište, što sa sobom povlači obavezu plaćanja poreza, zdravstvenog osiguranja i ostalih doprinosa. EU zemlje jednostavno ne žele sebi da tovare i tu vrstu provere za strane državljane, pa su zato sasekli boravak na 90 dana u 180.
 5. Upravo tako. Boravak na osnovu radne vize ne ulazi u standardnu kvotu 90/180. Po povratku iz HR se može istog momenta putovati opet po EU. Čak mislim da je moguća i varijanta da se ostane u HR nakon isteka radne vize i da automatski kreće računanje 90/180 kvote, ali za to već ne znam detalje, najbolje je da se kontaktira ambasada. E sad, Hrvatska (još uvek) nije članica Šengen zone, tako da vreme provedeno u njoj ne potpada pod 90/180 za Šengen. To znači da se može boraviti u HR 90 dana i nakon toga otići npr u Sloveniju na još toliko. Vreme provedeno u Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Kipru je odvojeno od boravka u zoni Šengena, tj. postoji jedna 90/180 kvota za Šengen i posebne 90/180 kvote za svaku od preostalih EU članica koje nisu u Šengenu. Šuška se da će HR i RO uskoro u Šengen, Bugarska neće a htela bi, Kipar opet ima svoju situaciju koja se neće skoro rešiti, i tako.
 6. Kada se izda radna viza, boravak u EU je vezan za tu vizu, tj. imaš pravo da potpuno legalno boraviš u EU onoliko dugo koliko važi radna viza i taj boravak se ne računa u 90/180 kvotu. Nakon isteka vize i povratka kući, bez problema se može putovati u EU ponovo, ali ovog puta u okviru 90/180 kvote.
 7. Nema nikakve veze da li je kartica debitna ili kreditna. Čak i kad se novac povuče sa kartice, može da se odradi refundacija u roku od 45 - 60 dana, zavisi od kartice. Par puta sam ulagao reklamacije i za debitne i za kreditne kartice i uz manje ili više dokaza sa moje strane, uvek sam dobijao novac natrag u roku od mesec - dva. Moguće je da se novac ne vrati u slučaju da firma koja je izvršila naplatu ode u stečaj i tome slično jer u tom slučaju bukvalno fizički "nema para", ali ovde pričamo o aviokompaniji koja je daleko od takve situacije i ovakve stvari se rešavaju sa bankom relativno brzo i jednostavno. Evo, da sačekamo da LadyJelena89 prođe kroz celu proceduru ako se na kraju odluči da podnese prigovor banci pa da vidimo šta će da se desi.
 8. Zašto misliš da nema od toga ništa jer je u pitanju Balkan? Ja bih svakako prijavio ceo slučaj banci jer postoje solidne šanse da novac bude vraćen. Nema to veze ni sa Balkanom ni sa time da li je kartica kreditna ili debitna. Banka je dužna da primi reklamaciju i postupi po propisima jer je na to obavezuje ugovor sa kartičarskom kućom koji je manje - više isti u svim zemljama.