ppetrovic

Members
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

About ppetrovic

 • Rank
  novajlija

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 1. Prvo pitanje je sa kojim pasošem ulaziš u proceduru a onda je pitanje da li možeš sa srpskim pasošem da započneš proces u Podgorici a da tamo nemaš prijavljen boravak/prebivalište (pošto pretpostavljam da je to slučaj) ili obrnuto. Najbolje da nazoveš ambasadu i da pitaš.
 2. ppetrovic

  Nedoumice oko vize za UAE

  Da, ideja je da provedem zimu sa ortacima jer se inače viđamo jako retko. Što se tiče znamenitosti, to je opet sve individualno, a budući da neću moći da pauziram od posla duže od 10 - 15 dana, ne znači mi puno što kojekude u Aziji ima svašta lepo da se vidi jer svakako ne bih imao vremena da obiđem sve to, tako da su mi UAE sa društvom najoptimalnija varijanta. U svakom slučaju, ako neko dozna nešto više na temu dužine boravka i visa run varijanti, neka napiše, siguran sam da bi i drugima značila informacija.
 3. ppetrovic

  Nedoumice oko vize za UAE

  Hvala na brizi, ali nemam ni blizu takve namere jer imam svoju IT firmu i sasvim pristojno živim i ovde, a pitam iz razloga što pola moje generacije nije imalo tu sreću da rade isto što i ja i većina njih je upravo u UAE, pa bi mi značila informacija o visa run varijantama jer mi ideja da preguram sledeću zimu odande kod nekog od njih uz podelu troškova zvuči prilično primamljivo, iskren da budem. Posao mi nije vezan za lokaciju tako da ga mogu raditi odakle god poželim i definitivno nemam ni najmanju potrebu da radim na crno, naročito ne u arapskim zemljama sa “domaćinskim” zakonima.
 4. ppetrovic

  Nedoumice oko vize za UAE

  Vidim da za srpske pasoše stoji samo “boravak do 90 dana”, dok za CG i EU pasoše stoji “90 dana u prethodnih 180 dana”. Je l’ ovo znači da ja sa srpskim pasošem mogu da izađem iz UAE 90. dana i uđem ponovo i time “resetujem” trajanje boravka ili su naši službenici samo aljkavo napisali na sajtu?
 5. Ovo je svakako korisno znati. Opet, izgleda da to najviše zavisi od toga kako je granični policajac raspoložen, jer ja nisam bio ni u kakvom srodstvu sa EU saputnicima a nisu mi pravili ni najmanji problem.
 6. Ja sam pre 4 godine ulazio u Mađarsku preko Horgoša sa srpskim pasošem dok je moj saputnik imao austrijski, najnormalnije su nas pustili kroz EU prelaz i nikakav problem nisu pravili oko toga, tako da ne bi trebalo da imate neprijatnosti. Šta više, par bliskih osoba je letos na Horgošu ulazilo sa srpskim pasošima kroz EU prolaz, ne namerno već su bile kilometarske gužve i nisu mogli da se na vreme prestroje kolima u pravi red. Njima su malo zvocali zbog toga ali su ih pustili.
 7. ppetrovic

  Bosna i Hercegovina

  Hvala puno drugari, ovo je baš ono što mi je trebalo! Da, ima dosta polazaka, ali kažem, zbog trenutne situacije na poslu neću biti u mogućnosti da uzimam duži odmor u skorije vreme a opet ne bih da provedem baš svaki vikend kući, tako da mi je varijanta avionom najsigurnija jer situacija na kopnenim granicama može vrlo lako da se otme kontroli baš tad kad budem išao. Pre mesec dana sam ostao zaglavljen na Horgošu preko 4 sata i dolazio na posao u poslednjoj sekundi, tako da mi je avion do BL i natrag najsigurnija i najbrža opcija, a nije puno skuplja od prevoza busom koliko sam uspeo da vidim.
 8. ppetrovic

  Moguća oštećenja pasoša

  Čip radi i nakon 10 godina, ali pošto sistem ima podatke o tome do kada traje pasoš gde se čip nalazi, pretpostavljam da izbacuje obaveštenje o tome pri pokušaju prelaska granice. Koja je poenta biometrije ako ne postoji neki takav sigurnosni mehanizam između ostalih? Takođe i pasoš koji je popunjen do kraja je i dalje savršeno ispravan i u teoriji s njim možeš i dalje da pređeš granicu, npr. u BiH iz Srbije sa srpskim pasošem jer oni generalno ne lupaju pečate u naše pasoše. U svakom slučaju, jako dobro se sećam da sam morao da plaćam taksu za oglašavanje u SGu i da pišem izjavu da je došlo do "trajnog mehaničkog oštećenja" pasoša (to mi je službenik sugerisao da napišem baš tim rečima pa mi je ostalo u sećanju) sa potpisom i brojem JMBGa i da priložim oštećeni pasoš na uvid i prilikom podnošenja zahteva i ponovo nakon preuzimanja novog. E sad, treba uzeti u obzir da je sve ovo bilo u malom mestu u unutrašnjosti i prilično davno, verovatno bi negde drugde sad bilo drugačije i jednostavnije.
 9. ppetrovic

  Bosna i Hercegovina

  Drugari, guglam po Netu već par dana i ne nalazim naročito sveže informacije. Elem, interesuje me da li postoje bilo kakve autobuske linije od i do banjalučkog aerodroma i kako to generalno funkcioniše u smislu cene i satnice polazaka. Planiram već neko vreme da obiđem Banjaluku i okolinu ali zbog posla nemam previše vremena za gubljenje za put do tamo i natrag tako da bih leteo Air Srbijom iz Beograda do Banjaluke i natrag. Sve što sam do sada uspeo da nađem su polasci sa stare autobuske stanice ka aerodromu par sati pre poletanja što je OK, ali od aerodroma ka gradu (u dolasku) ne nalazim ništa sveže i precizno, a gledam da uštedim koju marku ako je ikako moguće.
 10. ppetrovic

  Moguća oštećenja pasoša

  To je bilo i moje pitanje, a objašnjenje službenika u opštini je da čip u pasošu i dalje radi i da ne može da se ošteti pranjem u mašini (ima smisla) pa je s tehničke strane pasoš još uvek funkcionalan i kao takav se mora oglasiti nevažećim isto kao u slučaju gubitka. Barem u teoriji, čip bi mogao da se prebaci u drugi, lažni pasoš i reprogramira po potrebi, a pošto su naši pasoši biometrijski tek radi reda (u međuvremenu je bilo par generacija novijih biometrijskih rešenja koja su kudikamo sigurnija i teža za falsifikovanje i bilo kakve manevre tog tipa) ne sumnjam da je bilo uspešnih poduhvata na tu temu i da su dobili direktivu "od gore" da ih oglašavaju nevažećim za svaki slučaj, a i budući da je u pitanju naša lepa Srbija, uvek dobro dođe još koji dinar u državnoj kasi, tek eto nek se nađe. Doduše, to je sve bilo 2013. tako da se možda u međuvremenu nešto i promenilo. Od tada mnogo strožije vodim računa o pasošu pa nisam imao prilike da ponovo proveravam stanje na terenu
 11. ppetrovic

  Moguća oštećenja pasoša

  Ako u pasošu nema viza koje važe nakon isticanja pasoša, najbrži put do novog pasoša pre vremena je da ga stvarno iscentrifugiraš i priložiš ga kao dokaz, uz pisanu izjavu da je opran u veš mašini i da ga daješ službenim licima na uvid kao dokaz. U tom slučaju su obavezni da ti izdaju novi pasoš nakon što platiš sve takse (oglašavanje u Službenom Glasniku i ostale takse) jer ti od tog trenutka efektivno nemaš ispravnu putnu ispravu. Ovo je provereno u praksi, doduše ja sam svoj pasoš zaista slučajno oprao nepune 3 godine od izdavanja i jedina mana je što u tom slučaju plaćaš dodatne takse koje ne bi plaćao u slučaju da vadiš novi nakon isteka starog, ali verovatno će mnogima značiti.
 12. ppetrovic

  Moguća oštećenja pasoša

  Bolje je da ga opereš u veš mašini nego da slažeš da je izgubljen, jer u slučaju da ti se (da ne čuje zlo) desi da u sledećih 5 godina stvarno izgubiš pasoš: kako kaže Zakon o putnim ispravama. Ovako lepo “slučajno” centrifugiraš pasoš u veš mašini, napišeš izjavu da je slučajno opran i tom prilikom trajno oštećen, daš ga na uvid prilikom predavanja zahteva za izdavanje novog i doneseš ga ponovo na uvid kad preuzimaš novi i ne kači te klauzula iznad.
 13. U teoriji, da. U praksi, može da se desi da država iz koje izlaziš ima internu evidenciju o ulascima i izlascima koje dobavlja od drugih i da te provale da si ostao duže nego što bi smeo. Šanse za to su minimalne ali treba i to uzeti u obzir, naročito sada kad se svi “zagrevaju” za ETIAS i sve što uz to ide.
 14. Pa ne gledaju oni 10 strana unazad pečate. Gledaju samo poslednjih par popunjenih strana i računaju koliko si do sada boravio u Šengenu i da li da te puste ili ne. Kad sam napisao gore da Nemci proveravaju detaljno, mislio sam baš na to da odvoje par minuta po svakom pasošu da detaljno izračunaju broj dana pre nego što lupe svoj pečat. Osim pečata, trenutno ne postoji centralizovani informacioni sistem za Šengen tako da se i dalje oslanjaju samo na pečate u pasošima. Svaka država EU ima svoje baze podataka doduše, naročito države na spoljnim granicama EU ali generalno ne dele podatke s ostalim državama. Znam da deluje neverovatno ali to je jedan od razloga zašto se uveliko gura ETIAS priča. To bi trebalo da krene od 2021. pa mislim da nakon toga više neće ni biti pečata u pasošima.
 15. Iz mog iskustva, Nemci proveravaju detaljno baš, kao i Mađari na Horgošu. Italijani jedva da te i pogledaju kako treba i na ulasku i na izlasku i praktično lupaju pečate na dobar dan.