fikonja

Members
  • Content Count

    11
  • Joined

  • Last visited

About fikonja

  • Rank
    novajlija

Profile Information

  • Gender
    Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. fikonja

    Tajland & Kambodza

    Hvala na odgovorima Pa koliko sam shvatio, viza može i preko neta i na granici, mene čisto interesuje šta je jeftinije ili jednostavnije. Inače, krećem tek u decembru, to je, nadam se, kraj kišne sezone i početak nekakvog leta? Ili me internet sve vreme vara? Takođe, Šumadinac, baš bih voleo da popijemo pivo kada budem u Kambodži, naravno, svakako bi mogli da se čujemo preko foruma pa da se dogovorimo kada dođem. Hvala još jednom i izvinite na ruženju foruma novom temom, nadam se da vam nisam prouzrokovao neprilike.
  2. fikonja

    Tajland & Kambodza

    Pozdrav! U decembru idem za Tajland na pola godine, pa sam usput mislio i da svratim do Kambodže. Imam nekoliko konkretnih pitanja, ako neko ko je bio može da mi odgovori: 1) Štrokave boleštine - koliko znam sa interneta, treba se vakcinisati za tetanus, stomačni tifus i hepatitis a. Koliko to košta da se obavi u Beogradu? Jel možda valja još nešto odraditi od tih vakcina? Ne želim da ostavim kosti u budističkoj zemlji. Malarija - lekovi su strašno skupi, a rečeno m ije da ih valja uzimati ako se ide u džunglu i na udaljene plaže što je upravo ono što planiram. Takođe mi je rečeno da lekove za malariju tamo prodaju kao pez bombone za mnogo manju cenu, pa me interesuje da li je to istina i da li su to pravi, ispravni lekovi? 2) Jel' probao neko da autostopira tamo? Kakva su vam iskustva? 3) Viza za Kambodžu - video sam topike koji se bave ovim pitanjem, ali mi deluju malo zastarelo, pa ako se nešto do tada promenilo - kako je najbolje završiti vizu, na licu mesta, na granici, ili online? Odnosno, šta je jeftinije i zahteva manje birokratije? Hvala unapred!
  3. fikonja

    Kako i kojim putem do Gruzije

    Prošle godine sam bio na letovanju u Gruziji, išao sam sa drugarom i drugaricom autostopom istom ovom putanjom koja je navedena u klubu putnika, pa čisto da dam svoj delić saveta. Nemojte nikako, NIKAKO da skrećete ka Crnom moru pre grada Samsuna. Autoput E80 je odličan i s obzirom da Turci vole da skupljaju stopere, možete da stignete do granice sa Gruzijom za manje od dva dana. Međutim, ja sam imao autokartu Evrope i čitava ta magistrala duž obale Crnog mora je, počevši sa gradom Zonguldakom, delovala kao bogomprokleti međunarodni autoput (vašljiva crvena linija i tako to) ali je zapravo napuštena magistrala kojom prođu kola jednom u dva sata. Tri dana smo stopirali tih 500km od Zonguldaka do Samsuna, kada konačno ponovo kreće autoput ka Gruziji. Tako da eto, ako nećete da zaglavite u brdima kraj crnomorskih sela, predlažem da ne skrećete previše rano ka obali. I još jedna stvar. Turci znaju turski jezik i to je to. Takođe im nije jasno kako to da i niko drugi ne govori turski jezik, ali su razumni, pa će sve da ponovo polako i glasno kako bi ih lakše razumeli. Dakle, naučite neke turske reči.
  4. Kasno sma video ovo :/ Hajde, ako ponovo budes isao u Poljsku u nekom trenutku, javi se
  5. A pa drago mi je da si se snasao Sto se tice Bratislave i Budimpeste, naravno, moze i povratna, lai poenta je u tome da ako nisi siguran da li se vracas vozom, uvek je zgodnije da podmitis. Ja sam voz koristio uglavnom nocu, kada nisam mogao da stopiram. A sto se tice stopa izmedju ova dva grada, nema nikakvih problema, samo ako je dan
  6. Silom prilika, jer imam devojku u Poljskoj, često idem autostopom u tu fenomenalnu zemlju, pa, ako se desi da proveravaš još uvek forum, mogu da ti dam par zgodnih saveta, sve iz ličnog iskustva. Ne znam šta te zanima, ali mogu da pretpostavim šta bi ti trebalo, pa zato evo ovde navodim neke osnovne stvari, a ti slobodno pitaj šta god te još interesuje. Prvo, ako ideš samo autostopom, treba ti u proseku 24h do Poljske. Mada, to dosta zavisi i od sreće i od puta koji izabereš. Kada kreneš iz Beogradas, pretpostavljam da ideš autoputem, prihvati svaku vožnju, gde god da idu, Novi Sad, Subotica, Segedin još bolje. Kod nas na autoputu policija ne pravi problem, u Mađarskoj hoće da pišu kazne (koje nikada ne moraš da platiš). U principu, ako ideš prvo do Krakova, imaš dve mogućnosti: da posle Bratislave skreneš ka Brnu u Češkoj, pa onda odatle autoputem do Katowica pa odatle do Krakowa ili imaš od Bratislave direktanu magistralu do Krakowa, ali koja je manja i nije toliko prometna. Ja sam jednu noć tako zaglavio u Tatrima, na planinskom graničnom prelazu. Autoput je duži, uglavnom, ali je i zgodniji. Druga opcija, takođe zgodna, jeste da ako nećeš da spavaš u šatoru, da uzmeš voz. Tako i brže stigneš. Od budimpešte imaš vozove do Bratislave svakih sat vremena, od Bratislave možeš i do Katowica da stigneš, trik je samo u tome da se lepo organizuješ. Na primer, ako iz Budimpešte ideš za Bratislavu, nemoj da plaćaš punu kartu, košta oko 15 evra. Lakše je da od Budimpešte do granice prosediš u toaletu, oko sat vremena i da onda u Slovačkoj podmitiš konduktere sa 5 evra i gotovo. metod primenjivati što češće i plaćati od granice do granice Ja sam tako od Krakowa jednom do Budimpešte stigao za 5 evra, celu noć smo se vozili. Ako te interesuje još nešto, samo pitaj
  7. fikonja

    kosovo

    Evo, čisto da se ubacim u diskusiju, ako još uvek traje Ja sam bio na Kosovu, išao sam do Prištine i onda još dalje, po nekim selima i vukojebinama. Pri tom, da spomenem, sve vreme sam išao autostopom a granicu (ili administrativnu liniju, kako je kome draže) sam prelazio peške i, mogu ti reći, ama baš nikakvih problema nisam imao. Išao sam sa drugaricom i odmah smo odbacili ideju da se pravimo da smo iz neke druge države, s obzirom da je to komplikacija i deluje kao da može da te uvede u još više komplikacija, te smo, naravno, sve vreme vrištali na srpskom, i na ulici, i u kafani i u kolima raznih vozača. Nikakvih problema nisam imao, ovi stariji šiptari govore srpski (mada kada u sve ubacuju Lj umesto L nemoguće je ne pomisliti na sve one viceve koje si čuo) i niko mi ništa nije rekao. Uglavnom pitaju kako je u Beogradu. Ovi mlađi, međutim, nemaju pojma srpski. Sve u svemu, bili su vrlo gostoljubivi, jedno veče smo čak i prespavali u trafici kod nekog momka, u kafani su nas častili pivo i ako nemaš problem da danima budeš okružen albanskim zastavama, nikakvih problema nećeš imati. Osim, naravno, ako baš ne planiraš da recituješ "Na Gazimestanu" u bulevaru Madlen Olbrajt Srećno!