fialka

Members
 • Content Count

  40
 • Joined

 • Last visited

About fialka

 • Rank
  putnik-pripravnik

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Хвала ти пуно још једном на одговору и издвојеном времену.
 2. Хвала ти пуно на одговору. Јасније ми је сада. Само да прецизирам: Ако се ја вратим, на пример, 01.09.2019. у Србију, да ли могу већ у септембру поново да одем, рецимо, до Мађарске или исте те Хрватске? Односно, пошто је то правило од 180 дана, гледало би се тако уназад, тј. колико сам дана туристички боравила у ЕУ од 01.03.2019. (без рачунања радне дозволе и одласка на рад)?
 3. Поздрав свима. 🙂 Унапред се извињавам због можда баналног питања, али интересује ме једна информација. Наиме, планирам овог лета да се пријавим за неки сезонски посао на мору у земљи чланици ЕУ. Имам српски пасош и ишла бих на легалну варијанту, тј. уговор, издавање радне визе и тако то. Остала бих најмање три месеца. Е, сад, мене занима следеће: Када ми се заврши тај уговор и ја се вратим кући у Србију, како иде даље са одласцима у земље ЕУ током 2019. године? Како се онда гледа чувено правило 90/180? Могу ли одмах да путујем поново у ЕУ или морам да чекам неко време? Сви људи које ја знам да су радили негде на мору у ЕУ су одлазили углавном неким муљањем и на црно, тако да нисам у могућности да од њих добијем такве врсте информација. Унапред хвала свима који издвоје време и помогну ми било како са овом дилемом.
 4. fialka

  Putovati i zaradjivati

  Ау, какви доживљаји...
 5. fialka

  Putovati i zaradjivati

  Jaкo занимљив пост. Такође делим став аутора чланка и заиста ми је бизарно (и безобразно) користити друге људе и њихову милостињу, сажаљење и добру вољу. Имамо овде фину паралелу: западњаци vs "људи из сиромашних земаља" - најчешће Азије или Африке, што тек подиже безобразност на виши ниво. Што се каучсурфинга тиче, мислим да ипак не може да се пореди са овим јер се обично даје нешто заузврат, било да је у питању неки сувенир из Србије, евентуалне намирнице/пиће које ћеш купити тамо домаћину (и себи) или макар сопствене приче и искуства које ћеш поделити са њим. Дакле, гребатори - марш.
 6. fialka

  Putovati i zaradjivati

  Није баш везано за ову тему, али могао би да се подвуче сличан наслов. Дакле, "Зарадити ( у овом случају испросити) за наставак путовања". Аутор текста се ограђује и пажњу скреће само на људе (најчешће западњаке) који стварно просе, не и оне који свирају, продају ручно прављен накит и слично. Да ли је и колико ово морално оправдано? https://adventure.com/begpacking-worst-travel-trend/?utm_medium=social&utm_source=facebook
 7. https://013info.rs/vesti/servisne-informacije/od-danas-autobusi-pancevo-beograd-ne-staju-kod-skupstine-i-u-admirala
 8. fialka

  Autobuske Linije - Evropa

  Ја бих да похвалим чешку бус агенцију RegioJet. Путовала сам њима пре пар дана од Беча до Прага (и натраг) за веома мале паре. Иначе је у питању студентска агенција која за смешне паре има линије по већини земаља Европе (Србија, наравно, није у понуди). Карте могу да се купе онлајн или у њиховим представништвима. Цена поласка варира од времена дана када се путује (не знам зашто). Бусеви су модерни, а поласци тачни у минут. Ту су и неке ситнице које олакшавају путовање, типа: екрани у седишту испред преко којих можете да бирате да ли ћете да слушате музику, гледате филм или претражујете интернет (који, додуше, ради само на територији Чешке); представник агенције који неколико пута пролази кроз бус и нуди бесплатни чај/кафу/топлу чоколаду/новине; утичница код седишта за пуњење телефона итд. Према мом мишљењу, однос цена-квалитет и више него идеалан. П. С. Сад видех да имају и возове у понуди, али за сада нисам имала искуства са тим.
 9. Хвала и теби на исцрпном одговору. Не планирам још дефинитивно у Холандију, више је све на нивоу шбб кбб, али сам желела да чујем искуства из прве руке. Мада, признајем, имала сам другачије представе о овој земљи.
 10. Ех, штета... Хвала на одговору.