mnikola

Members
 • Content Count

  138
 • Joined

 • Last visited

About mnikola

 • Rank
  putnik srednjeprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. mnikola

  Barselona

  Preporuka za Bergamo, simpatičan gradić, Città Alta (stari deo grada na brdu) je interesantan, odatle se pruža lep pogled na Bergamo i okolinu. Ko voli da pešači, može da prošeta od aerodroma Orio al Serio do Bergama.
 2. mnikola

  Kuba

  Izgleda da su se stvari promenile, pre nešto manje od mesec dana sam dobio i ulazni i izlazni pečat u pasoš (nisam morao da tražim), a nemam američku vizu u pasošu. Ne bi trebalo da bude problema, mi smo takođe po dolasku u mesta nalazili kuću u kratkom roku. Po dolasku u sledeće mesto svratiš u neku kuću, ako nemaju mesta, skoro sigurno imaju nekog rođaka ili komšiju koji ima slobodnu sobu. Takođe, u prethodnoj kući možeš pitaš da li znaju nekog u mestu u koje ides (uglavnom uvek imaju nekog da preporuče).
 3. mnikola

  Kuba

  Nema na čemu :). Bili smo na plaži u Varaderu, bilo je puno talasa, ali nam je bilo zanimljivo tih sat vremena. Nisam tip koji voli sunčanje i provodi ceo dan na plaži, za ta dva sata je Varadero lepo poslužio. Drugari koji su išli sa nama su se kupali i na plaži Ankon, 15km udaljenoj od Trinidada, kažu da je bilo okej. Selo Kaleton (Plaja Larga) ima manju plažu, ali i tu im je bilo okej. Pred kraj smo išli na Kajo Hutias (Cayo Jutías), severno od Pinar del Rija i Vinjalesa, put do tamo je katastrofalan, deo od 45km smo vozili oko dva sata i tamo zatekli lepu plažu koja je tog jutra bila poplavljena, nije radio restoran, nije bilo vode u toaletima, tek kasnije su otvorili bar. Generalno, i ta plaža je lepa, ali je i tu bilo talasa. Odmah iza Plaje Hiron (Playa Girón) na putu ka Plaji Largi u Zalivu svinja je stenovita plaža Punta Perdis (Punta Perdiz) gde može da se snorkeluje i/ili roni, a u blizini je i Cueva de los Peces (Pećina riba) - ulaz 1 CUC, gde može da se pliva i roni. Suma sumarum, peščane plaže izgledaju slično, razlika je u dužini/širini. Inače, sezona na Kubi je od decembra do marta, period oko Nove godine je špic sezone.
 4. mnikola

  Kuba

  1. Bili smo na Kubi 14 dana sredinom januara i iznajmili smo auto, bilo nas je četvoro. Auto smo rezervisali mesec dana pre putovanja preko sajta www.enjoycuba.es i odmah smo morali da platimo. Rent a kar agencija na Kubi je bila Cubacar. Cena za 11 dana najma je bila 836 evra sa osiguranjem. Trebalo je da pokupimo auto u podne, ali smo na kraju čekali do 17:15h da nam nađu neki auto. Na kraju smo dobili Pežo 301, sasvim pristojan auto, prostran, ima veliki gepek. Dobili smo automatik, iako nismo tražili, dakle, imaju i automatike u ponudi. 2. Mi smo sleteli u Havanu, proveli u njoj dva dana, potom dva noćenja u Matansasu (uz jednodnevni izlet do Varadera), jedno noćenje u Santa Klari, jedno u Trinidadu, jedno u Sjenfuegosu, jedno u Plaja Largi, jedno u Soroi, jedno u La Bahadi na samom zapadu ostrva (išli smo u obilazak Nacionalnog parka Gvanaakabibes), jedno u Pinar del Riju i, na kraju, dva noćenja u Havani. Ukoliko budeš imao auto, nije problem stići bilo gde (naši drugari koji su bili u isto vreme su imali problema sa nalaženjem prevoza između mesta, uglavnom zbog popunjenosti). Naravno, sve zavisi od toga koji ti ritam odgovara, ovaj naš put je išao prilično brzo, nismo jurili kao muve bez glave, ali nije bilo ni opušteno. 4. Svuda smo spavali u privatnim kućama, odnosno kasa partikular. Što se privođenja tiče, u kući u Havani gazdarica često iznajmljuje sobu jednom Kubancu koji tu dovodi svoje klijentkinje, pretpostavljam da obrnuta situacija nije problem, ko će ga znati. 5. Nismo nigde plaćali karticama, bankomata ima u solidnom broju, drugari su bez problema podigli novac. U suštini, najjednostavnije i najjeftinije ti je da nosiš evre (za promenu dolara naplaćuju proviziju od 10%), a kartice da imaš sa sobom za svaki slučaj. Obrati pažnju da ti ne ostane mnogo pezosa na kraju putovanja, jer je kurs viši kad se kupuju evri (na primer, mi smo za 100 evra dobijali 103 konvertibilna pezosa, a za 103 pezosa si mogao da kupiš 93 evra). 6. S obzirom na to da je na Kubi trenutno zima :), komaraca nema kao u letnjem periodu, uglavnom ih ima u sumrak, posle je svežije, pa ih nema. Naravno, poneki nađe put do žrtve, ali ozbiljnijih problema nismo imali, čak ni u ruralnim područjima. Svakako preporučujem da poneseš neki repelent. Sa drugim insektima nismo imali nikakvih problema, u toku dana ima dosta muva koje znaju da budu malo dosadne, ali ništa strašno. Lep provod želim na Kubi!
 5. Svratite u San Sebastián (Donostia na baskijskom), grad je lep, popnite se na Monte Igueldo i uživajte u fenomenalnom pogledu na grad. Ako ste voljni da se zadržite u Baskiji i okolini, možete da svratite do simpatičnog sela Hondarribia i/ili da se popnete u Francusku i posetite selo Bayonne i grad Bijaric koji se nalazi u blizini. U Portugalu možete da svratite do Gimaraeša, simpatičnog mesta koje je bilo Evropski grad kulture 2012. godine. Zapadno od Lisabona se nalazi Cabo da Roca, najzapadnija tačka Starog kontinenta. U blizini Lisabona je i Sintra, interesantan gradić u kome se nalazi veliki broj spomenika i pod zaštitom je Unesko-a. U Lisabonu posetite park Nacija (Parque das Nações) gde je održana Svetska izložba 1998. godine. Neizostavna je šetnja starim delom grada (Bairro alto) u kome se nalazi veliki broj kafića, restorana i fado barova. U neposrednoj blizini kule Belem se nalazi poslastičarnica koja pravi nadaleko poznati kremasti kolač pod nazivom Pastéis de Belém. U Valensiji posetite Grad umetnosti i nauka u kome se nalazi i najveći akvarijum u Evropi. Na putu kroz Francusku preporučujem Arl (Arles na francuskom) koji je poznat po spomenicima iz rimskog vremena. Ako imate vremena, možete da se spustite i do Marselja i prošetate starim gradom i popnete na tvrđavu, samo obratite pažnju gde parkirate automobil, nekim prijateljima su obijali automobile. Ukoliko budete svraćali u Nicu, popnite se na brdo Le château de Nice i uživajte u pogledu na grad i azurno plavo more. U podnožju postoji besplatan lift koji vozi do gore, a možete da se spustite stepenicama i vijugavim stazama na kojima se nalazi još nekoliko vidikovaca sa pogledom na grad i more. Srećan put!
 6. mnikola

  Od Madridskog aerodroma do zeljeznicke...

  Kada se vratiš podeli informaciju sa nama. Možda će nekom koristiti... Cena metro karte i dodatka za aerodrom koji je obavezan je 2,50 evra. Vreme putovanja je relativno, ali ide i do sat vremena jer se menjaju 3 linije metroa (ako govorimo o železničkoj stanici Atocha, do stanice Chamartín se stiže brže, za oko pola sata). Karta važi i za presedanja sa linije na liniju.
 7. Pre dve-tri nedelje smo platili 6 karata transferom u u evrima u Unicredit banci . Možda je problem bio u tome što ste pri kupovini karte izabrali opciju za plaćanje u dinarima, a hteli da platite u evrima mada je to banalno jer bi vam u banci skrenuli pažnju na to i uplatili na pravi račun...u svakom slučaju, račun koji Wizz ima kod nas je nerezidentni račun.
 8. mnikola

  Madrid

  Metro radi do 2 sata posle ponoći, a od nedavno postoji i autobus koji i noću ide do aerodroma, u pitanju je gradski bus, a karta je 2 evra. Ovde se nalaze informacije na španskom i engleskom: http://www.emtmadrid.es/web_emt_babel/files/1a/1adb02c5-836d-4151-a2ff-13e1b1e929bf.pdf A ova Plaza de cibelis je u centru Madrida? Jeste, Plaza de Cibeles je u centru Madrida, između trga Puerta del Sol i parka Retiro, trg Cibeles ćeš prepoznati po fontani koja se nalazi na sredini i prikazuje rimsku boginju plodnosti u kočiji koju vuku dva lava.
 9. mnikola

  Madrid

  Metro radi do 2 sata posle ponoći, a od nedavno postoji i autobus koji i noću ide do aerodroma, u pitanju je gradski bus, a karta je 2 evra. Ovde se nalaze informacije na španskom i engleskom: http://www.emtmadrid.es/web_emt_babel/files/1a/1adb02c5-836d-4151-a2ff-13e1b1e929bf.pdf
 10. mnikola

  Madrid

  Metro radi do 2 sata iza ponoći, poslednji voz je negde oko pola dva, na aerodrom bi stigao negde oko dvojke...
 11. mnikola

  Madrid

  ALSA, a i RENFE (španska železnička kompanija) su iz nekog razloga onemogućili kupovinu stranim platnim karticama preko interneta, pre mesec dana drugari iz Estonije, Nemačke, a ni ja nismo mogli da kupimo kartu za ALSA autobuse preko interneta dok su španske kartice prolazile bez problema. Cene autobusa se ne menjaju što je bliži datum polaska, osim ukoliko se ne radi o popustima za kupovinu 15 ili više dana unapred ili drugim promocijama, što će reći da nije problem da kupiš kartu na licu mesta ukoliko ima mesta u autobusu.
 12. mnikola

  Madrid

  Karta za madridski metro je poskupela na 1,50 evra, a dodatak za aerodrom, odnosno suplemento je i dalje 1 evro, što će reći da putovanje metroom do i od aerodroma sada košta 2,50 evra. Ukoliko se koristi abono turistico, odnosno dnevna karta, ne plaća se dodatak.
 13. Na wizz-ovom sajtu se uloguješ i kod stavke my bookings postoji opcija "Add services", tu možeš da dokupiš prtljag.
 14. Izvinjavam se na kasnom odgovoru, bio sam na putu...da, kupovao sam karte po web tarifi bez problema...doduše, tada je kupovina preko interneta bila moguća samo na španskoj verziji sajta...
 15. U više navrata sam kupovao karte za špansku železnicu preko interneta i prolazilo je bez problema sa vizom virtuon Rajfajzen banke i vizom elektron banke Inteza. Okreni banku čijom karticom pokušavaš da platiš i pitaj da li se kod njih u sistemu vidi zašto se transakcija odbija.