HOBAK

Members
 • Content Count

  43
 • Joined

 • Last visited

About HOBAK

 • Rank
  putnik-pripravnik
 • Birthday 11/14/1983

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

825 profile views
 1. HOBAK

  Ukrajina

  Hehe.. ne hvalim se, nego kažem kako jeste bilo. Od nas 10torice u grupi niko nije nosio masku. Gledao sam naknadno dokumentarce u kojima su neki prisutni Britanci na istim lokacijama na kojima sam bio obavezno nosili maske i paničili, valjda da bi bolje prodali dokumentarac. Znao sam da sam bio u minimalnom riziku, ali sam se ipak psole proverio na jednom aparatu, zove se whole body counter i meri stepen interne radijacije. To sam uradio u JP Nuklearni objekti Srbije, tada, 2014. bilo je besplatno za civile koji su bili u nekom riziku i zatražili proveru. Bio sam skroz čist, tako da je sve prošlo dobro.
 2. HOBAK

  Ukrajina

  Ako pod napušteni grad iznad Kijeva misliš na Pripjat u zoni koja je pogođena nuklearnom katastrofom, tamo možeš ući samo uz prethodno odobrenje ukrajinskih vlasti, koje ti pribavlja neka od agencija koja organizuje ture po Černobilu. Za dozvolu se čeka minimum 10 dana. Na ulazu u zonu će proverati pasoš i dozvolu za ulazak. Ja sam proveo u Zoni 2 dana, prespavao sam tamo. Imali smo sreću sa vodičem jer nas je momak vodio na sva moguća mesta u kojima je zvanično zabranjen ulaz. Zabranjen je ulaz u bilo koju od preostalih građavina. Mi smo išli i po krovovima stambenih zgrada. Svuda bez maske. Nagutao sam se radioaktivne prašine kao nikad To je najuzbudljivije iskustvo koje sam imao u životu.
 3. HOBAK

  Moskva - samostalno

  Ma samo im je čudno.. nisu ništa dodatno proveravali nas, nego Rusi nisu znali da li je Srbija na listi zemalja sa kojom imaju bezvizni režim.. pa su proverili kod nadređenih kolega.. A Finac nas je samo pitao kako smo stigli i vratio pasoše.. I to je sve bilo dok je voz išao ka Sankt Peterburgu tako da ništa nismo izgubili u vremenu od bilo kog drugog putnika..
 4. HOBAK

  Moskva - samostalno

  Ah, moram da podelim taj osećaj bitnosti i ekskluziviteta, kad sa pasošem Srbije možeš i u EU i u Rusiju bez vize. Ja sam prešao granicu iz Finske, vozom sam išao iz Kouvole, mali grad na jugoistoku Finske, mada ima i direktan voz iz Helsinkija za Sankt Peterburg.. U vozu se pregledaju pasoši i sad finski graničar gleda pasoš gde se vidi bledo utisnuto Kelebia, i to je sve... i onako pomalo zbunjen pita, How did you get here? Ja mu objašnjavam vozom iz Beograda do Budimpešte, onda avionom do Rige, pa do Helsinkija i naravno nigde ne pregledaju pasoše sem na Kelebiji... A Rusi isto nisu znali da nam ne treba viza jer nije baš česta ova severna ruta za ulazak u Rusiju, pa su proverili kod nekog šefa da li nam treba viza i kad su videli još da pomalo i znamo ruski bili su veoma prijateljski nastrojeni... Dobili smo tu neku potvrdu koju smo čuvali do izlaska u pasošu, a što se prijavljivanja boravka tiče, valjda su nas u hotelima prijavljivali, to nisam ni pratio, niti znao da mi treba...
 5. HOBAK

  Rusija - informacije o gradovima

  Kod dinara oscilacije danas srećom idu daleko sporije, pa plate i cene stignu da se prilagode, tako da ti poređenje ni u kom slučaju ne stoji. Mogu čak reći i da je maliciozno sem ako nemaš baš nikakvo predznanje iz ekonomije u kom slučaju ti je oprošteno.. U Rusiji se zbog krize u kojoj se zemlja našla, i u roku od nekoliko dana drastično menjao kurs, o nedeljama i mesecima da ne govorim, pri tom cene ostaju uglavnom iste, jer se plate ne menjaju, a to nama strancima i te kako odgovara ako rublja pada.. a znaš za Ukrajinu je l'? Tu si bio.. Tačno je da je benzin bio jeftiniji.. i siguran sam da je i gas jeftiniji.. i verovatno još ponešto što Rusija ne uvozi.. Hrana pre svega, flaširana voda, sokovi, nema te vode koja je bila ni približna po cenama u Srbiji i to po ovako povoljnom kursu od oko 70, a nije im uvek takav kurs, pa postaje malo besmisleno i dosadno raspravljati šta je kome bilo jeftino ili skupo u određenom trenutku u ovoj nestabilnoj zemlji.. Dakle prva polovina jula, sva voda i svi sokovi koje sam kupovao, pecivo za doručak, brza hrana kupljena na ulici, kafa, voće, povrće, osnovne namirnice, sve što sam nabrojao i sve za šta sam se uhvatio u ta dva grada bilo je skuplje nego u Beogradu i u gore pomenutim državama, sem Finske.. a kao istočnoevropski gradovi, čak i uz sve ograde o kursu, svakako prednjače kao najskuplji.. i to je prosto stvar činjenica, a ne polemike i slaganja.. Govorim iz ugla turiste, a ne nekoga ko tamo živi, plaća komunalije i kupuje tehniku.. Govorim o cenama u restoranima i trgovinama i to ne samo u centru grada, od čokolade do piva, skuplje je.. Samo u Volgogradu nisu želeli da zamene novčanice sa mikro oštećenjem od jednog milimetra na ivici novčanice i to je bilo polovinom jula ove godine, u ulici u kojoj idu trole, onako lagano uzbrdo se penje posle nadvožnjaka od gl. železničke stanice, ne znam joj naziv, jedna je od glavnih ulica i banaka u njoj ima koliko želiš.. Kakve druge države? Naravno da menjaju u svim državama.. U Moskvi sam istu tu novčanicu zamenio bez ikakvih problema, zagledanja ili bilo čega nekoliko dana kasnije, kad sam se vratio iz Volgograda. Dakle nisu u pitanju banke koje inače ne menjaju, već službenica uzme pogleda i kaže da ne može zbog "oštećenja".. Ja sam svoje objasnio kako bih upozorio druge ako bi im slučajno nestao novac na kartici kao nama, da se ne nađu u problemu, mada sam predosećao, da će (kako to inače po forumima ide) da se nađe neki pametnjaković kome se eto baš nikada i to baš u Volgogradu gde redovno menja svoj novac ništa slićno nije desilo Tebi nije, meni jeste. Tebi jeftino, meni skupo. I gotovo priča. Pojavi se i napiši bre nešto svoje nezavisno od mog posta, nisam ovde da bih pomelemisao sa tobom od ekonomije pa nadalje Za Volgograd sam sve do detalja tačno preneo i pozvaću jednog drugog korisnika, drugara koji je putovao sa mnom da kad bude imao vremena to i potvrdi.. O skupoći i jeftinoći, relativna stvar, zavisi ko, kada i sa čim poredi..
 6. HOBAK

  Rusija - informacije o gradovima

  Sad je euro oko 70 rubalja, a bio je 35 pre svih kriza u kojima se Rusija našla, a u februaru ove godine je npr. bio 90.. Tad je za strance bilo najpovoljnije boraviti u Rusiji.. Ipak i sa ovim daleko slabijim kursom je sve skuplje nego u Beogradu (ili Ukrajini, Belorusiji, Latviji, Mađarskoj, jedino je Finska skuplja), pa mogu misliti kako je tek bilo kad je kurs bio 35 rub za 1 euro Dakle, skupo je.
 7. HOBAK

  Rusija - informacije o gradovima

  Thirsty, možda su sve to bile banke jer i one iskazuju kurs na tabli ispred i naznače "obmen valuti", a ne samo menjačnice.. ali ako si ti baš u svaku od njih 7 - 19 ušao i uverio se da su u pitanju menjačnice, plašim se da ti nije mnogo vremena ostalo za razgledanje važnijih znamenitosti St. Peterburga.. u ta dva dana koja si imao na raspolaganju Šalim se malo.. Ja sam proveo malo više dana i samo kažem da je moj utisak takav, da je daleko više banaka i ne ograničavam se samo na Piter, ali moguće da grešim.. Pored toga što sam recimo oko Finlandskog vokzala naišao na 4 banke i ni jednu menjačnicu, treba napomenuti i da su sve bile zatvorene u subotu, jer su im i subota i nedelja bili "vihodnie dni" tj. neradni dani. Za metro koji smo iscrpno koristili najbolje su se isplatile karte za ceo dan ili za 3 dana.. Inače na većini metro stanica proveravaju velike torbe i kofere. Ne znam kakva je bila situacija ranije u Moskvi, ali pretpostavljam da je to sad pojačano zbog terorističkih pretnji, a i primetno je povećano prisustvo policije na ulicama.. U voz je nemoguće ući bez pokazivanja pasoša, kao i kupiti voznu ili autobusku kartu, pa čak i za minibus nam je traženo da pokažemo pasoš, a zanimljivo je i da se u toku puta autobusom od Volgograda ka Moskvi staje na unutrašnji kontrolni punkt koji je nešto poput administrativnog prelaza, na kome svi putnici pokazuju pasoše, a ne ličnu kartu, pa makar bili i građani Rusije, iz toga sam zaključio da Rusi na put po svojoj zemlji kreću sa pasošem.. Severac imao sam vrlo slična iskustva tvojim.. Jeo sam i ja u Meku i Sabveju između ostalog Kafa i sladoled su trenutno na akciji za 99 rubalja, što je u skupoj Moskvi ponuda koja se teško odbija a pileća ili juneća pljeskavica u grčkoj tortilji 79. Mada bih svakako za jeftin obrok preporučio kantine poput Stolovaje 57 u Univermagu, kao i svuda gde vidite istaknuto "stolovaja" ili "poslovni ručak".. U takvim kantinama se obično za male pare može pojesti pristojan kuvani obrok.. Jeo sam i u jednom srpskom restoranu, ali ne ćevape zapravo ne znam ko je vlasnik, ali su svi konobari i kuvari Srbi, muzika sa Jadrana, a hrana mediteranska.. Takođe sam primetio da Rusi od roštilja preferiraju ražnjiće.. Sve u svemu, jeo sam u Meku ali i u najboljim restoranima, vozio se plackartnim ali i brzim vozovima, spavao u shared room ali i u veoma dobrim hotelima.. Tako je i najbolje na jednom putovanju koje sam planiraš, malo jedno, malo drugo, da zemlju u kompletu osetiš
 8. HOBAK

  rusija- prijava boravka turista

  Procedura je kako je Bane opisao.. Meni su u vozu iz Helsinkija za St. Petersburg dali taj beli papir koji je trebalo popunuti, zatim ga čuvati u pasošu za sve vreme boravka u Rusiji i to je sve. Prvi graničar nije bio siguran da li državljanima Srbije treba viza, pa je konsultovao nadređenog kolegu koji je prišao i pitao nas neka osnovna pitanja, koliko ćemo dana boraviti, gde ćemo biti smešteni, kao i svrhu boravka.. Kada smo mu rekli da imamo ištampane rezervacije dva hotela, zatražio je da ih pokažemo.. (pokazati rezervaciju nije obaveza, već samo jedan od načina da ih uveriš da putuješ kao turista) To je bila čitava procedura.. Voz se sve vreme kreće ka Peterburgu, tako da se ne gubi vreme na granici.. U povratku na Vnukovu nam nisu tražili prijave boravka, iako smo ih imali..
 9. HOBAK

  Rusija - informacije o gradovima

  U Volgogradu, ni u jednoj banci, ne menjaju eure za rublje, sem ako je novčanica u perfektnom stanju, što znači nova iz štamparije.. Milimetar oštećenja na ivici novčanice i odbiće zamenu u svakoj od banaka. Besmisleno, sumanuto, bezobrazluk i te kako sam se raspravljao sa svim službenicama/ima koji ne umeju engleski ni da beknu, ali nije bilo pomoći.. Jedna od službenica u nekoj 8. banci po redu u koju sam ušao mi reče da probam da zamenim u centrali Sberbanke u Komunističkoj 40, kaže da tamo "možda menjaju eure".. Nisam otišao do tamo, ali mi je bilo jako smešno, možda menjaju eure u komunističkoj 40.. Eto, da budete upozoreni ako planirate da posetite Volgograd Ovo nije situacija u bilo kom od drugih gradova evropske Rusije koje sam posetio, Peter, Moskva, Rostov. Tamo su normalno menjali novčanice ne zagledajući u mikro oštećenja. Što se tiče cena javnog prevoza, hrane i pića najviše su u Peteru, pa Moskvi, pa Rostovu, pa Volgogradu.. Kako se više udaljavate od metropola i idete u manje gradove, tako i cene padaju.. Pa je recimo u Vogogradu cena karte u javnom prevozu samo 15 rubalja, a giros 100 Iako ne može da se plaća u eurima, jedna baka nam je izašla u susret i prodala šaurme za eure, kad videla da smo gladni i bez prebijene rublje u čepu.. Nije čak znala ni koliki je odnos euro rublja, niti je postavljala bilo kakva pitanja.. Još smo joj platili u kovanicama što tek neće moći da zameni za rublje, ni u Komunističkoj 40.. Hteo sam da se vratim i da je častim jednom kad sam došao do rublji, ali nas je put odveo dalje.. Ima tih svetlih primera, Rusa koje kapitalizam nije iskvario.. Što se jezika tiče, Rusi, čak i mladi prilično loše govore engleski za "domaće standarde" i kako naši mladi sa zapadnog Balkana govore.. Ruski jeste sličan za osnovno sporazumevanje, ali je moj utisak da neki ne cene dovoljno trud stranaca da se govori njihov jezik, kao da pretpostavljaju da se treba znati, kao da smo iz neke od mnogobrojnih ruskih oblasti i republika, krajeva, a ne iz Srbije u kojoj se ruski ne govori i ne uče ga svi.. Novac se menja u bankama. Ja na menjačnicu nisam naišao za sve vreme boravka u Rusiji.. Ne tvrdim da ih nema, ali ako ih ima onda su daleko ređe nego u Srbiji.. Bude ponegde u okviru neke prodavnice i sl. da rade i menjačke poslove, ali treba paziti na kurs.. Ubedljivo najgori sa najvećom provizijom je u banci u samom Univermagu kod Crvenog trga, što je i za očekivati jer je najviše turista baš tu..
 10. HOBAK

  Ukrajina (vozom)

  Da, to znači to.. ili će ti dati jednu kartu ili dve odvojene, u svakom slučaju sva kupovina karata je obavljena na jednom mestu bez obzira na broj presedanja.. Ja sam sve karte kupio u Kelebiji (Mađarska).. i dobio sam 4 odvojene karte do Zahonja (3 presedanja), za ukupno za 20tak eura, tj. za isto onoliko koliko ćeš ti platiti iz Budimpešte do Zahonja. Trenutno je najjeftinija karta na ovoj releciji (dakle put kroz celu Mađarsku, od Kelebie do Zahonja sa zaobilaskom Budimpešte - 5590ft. tj. 17,88 eura) Uličnih dilera je bilo na stanici u Čopu i u gluvo doba noći kad sam pristizao, a i kada sam se vraćao.. Nude da te prevezu preko granice ili razmene novac.. Sumnjam da ti iko ovde može pouzdano reći, ali vrlo je verovatno da će nekog biti na stanici kad pristigneš i da ćeš uspeti da razmeniš novac..
 11. HOBAK

  Ukrajina (vozom)

  te tri jedinice podrazumevaju promenu voza, tj. označavaju br. presedanja.. recimo, taj u 9.23 te vozi do Njiređihaze (Mađarska), a onda odatle hvataš voz za Zahonj. ja sam na svom putu do Ukrajine zaobišao Budimpeštu, tako je najjeftinije i najbrže. mada i preko Budimpešte nije lose, ali tako iseckano, kako si planirao da bude..
 12. Ne znam može li se prekidati vožnja, ali voz ne ide preko Segedina.. Ranije je saobracao voz Subotica -Segedin, međutim više ga ne vidim na sajtu MAV, a ni na domaćem, što će reći da je ukinut..
 13. HOBAK

  Ukrajina

  Prošlo je nešto više od pola godine od kako sam putovao za Kijev.. ali evo da prenesem utiske sa puta i cene karata koje sam tada platio, možda će nekom koristiti ko planira da putuje: Beograd - Subotica = 760 din. IC vozom, jedan smer (mada sam ja platio 532 din kao korisnik railplus kartice) Subotica - Kelebija = 131 din. '' Tako razdeljeno je povoljnije nego karta direktno Beograd - Kelebija, a u Subotici imate sasvim dovoljno vremena da izađete iz voza i kupite kartu za do Kelebije.. Ako slučajno krene granična kontrola, sačekaćete ispred voza dok policajci pregledaju ostale putnike, a onda će i vama pregledati pasoše, na samom ulazu u voz i pustiti vas unutra, bez ikakvog problema) Kelebija (preko Kiskunhalas - Kiskunfelegyhaza - Cegled) - Zahony = 18,19 eura (zabilaženjem Budimpešte uštedi se 10+ eura i brže se stigne do granice sa Ukrajinom.. Moguće je i da ćete platiti malenu doplatu od par eura za IC voz i rezervaciju mesta od Cegleda do Zahonja u zavisnosti koji voz birate.. Karte se kupuju na licu mesta u Kelebiji, plaća se isključivo u forintama) Mađarski vozovi su tačni. Vodite računa da recimo u Kiskunhalasu nisu obeleženi brojevi koloseka, a madjarski železničari po malim mestima ne vladaju engleskim baš dobro (najblaže rečeno). Ako imate kratko vreme presedanja između 2 voza, to može biti problem.. U jedan voz smo drugar i ja ušli bukvalno u poslednjoj sekundi, jer smo imali smo svega 4 minuta između dva voza.. Zahony - Chop = 2,70 eura Chop - Lviv = 3,27 eura, plackart Lviv - Kyiv = 5,53 eura, plackart Za ravno 36 eura ja stigoh do Kijeva.. Jeftinije može samo biciklom ili pešaka.. Ili možda preko Rumunije, nisam siguran.. U povratku nije bilo potrebe kupovati kartu Kelebija - Subotica, jer nije bilo koga da ih pregleda.. Mađarski kondukteri izlaze iz voza pre granične kontrole, a naši ulaze u Subotici posle naše granične kontrole.. Ne garantujem da je uvek tako, da se posle neko ne naljuti na mene ako ga uhvate bez karte, karta je i onako jeftina.. U Subotici nisam izlazio iz voza, kad je kondukter prišao, objasnio sam mu da nije bilo vremena da se izađe i tražio da kupim kartu po redovnoj ceni + sam mu pokazao rail plus legitimaciju, a on mi je predložio da mu dam samo 300 din, ali bez karte.. kako mi to ovde kažemo, dogovorili smo se I tako sam od Kelebije do Beograda prošao sa oko 500 din, a mogao sam i za 300. Situacija na ukrajinskoj granici je sledeca.. Granicu im drži vojska, za sve vreme tamo nisam video ni jednog policajca.. Zadržali su nas oko sat i po vremena.. Tako da imajte to u vidu, ako kupujete karte preko interneta, da ne bude sve vremenski knap, pa da vam propadnu karte.. (kao nama dvojici, mada smo mi i promašili vagon pre toga koji se odvajao u Debrecenu) Hteli smo da idemo na drumski granični, 2km udaljen od železničkog prelaza u Zahonju, jer smo čitali ovde na forumu da je nekog lika povezao neki Letonac Ali džaba smo se iscimali.. Prvo bila je noć, drugo situacija je sada komplikovanija, nego u mirnodopsko vreme, a na granici su bile samo kamiondžije, koje su sve redom okretale glavu kako bi videli da im se približavamo sa koferima.. Tako da smo se vratili na železnički prelaz i tamo prešli granicu.. Ispitivali su nas prvo zajedno, pa zatim odvojeno, u posebim prostorijama, sa uključenom kamerom.. Gde idemo, zašto idemo, gde nam je rezervacija hotela, koliko ostajemo, koliko imamo novca, platnih kartica.. Poželjno je ištampati, zapisati br. tel. hotela u kome odsedate, adresu, ištampati kupljene vozne karte.. sve što ih može uveriti u vaše prave namere putovanja.. Zatim, koje smo škole završili, čime se bavimo, da li smo odslužili vojni rok, volimo li ekstremna putovanja, da nemamo u planu možda do Donbasa kasnije? Rekao sam da volim ekstremna putovanja do odredjene mere, s obzirom da smo im rekli da ćemo posetiti i Černobil, ali da svakako ne idemo na istok Ukrajine.. To "istok Ukrajine" mu se dopalo.. Svakako pazite da ne kažete - ne idemo u Novorusiju..To bi vam verovatno zapečatilo dalji put kroz Ukrajinu.. U principu sa ove vremenske distance mi sva desavanja sa granice deluju smešno, ali tad je sve vreme izgledalo kao da smo drugar i ja na ivici da nas vrate nazad.. Jos drugar ima rusko ime i prezime, tek izvađen pasos.. Ja sam im bio manje sumnjiv.. a neki mlad, nadobudan graničar, u jednom trenutku mi je zamerio što mu pričam ruski.. Rekao mi je nešto "Ti govoriš ruski u menja, bla, bla.." Mislim se u sebi, pa pričao bih ti ja engleski da razmeš nešto, ovako gledam da se koliko toliko sporazumemo.. Ja ni ne znam ruski, pričao sam mu neki pokušaj ruskog.. Posle sat i po vremena i puno nepotrebnog cimanja i čekanja, udjosmo preko prelaza "Čop - Družba narodiv" u Sovjetski sav.. hoću reći Ukrajinu.. Gluvo doba noći, 40 praznih šaltera, nigde zivde duše, gigantski WW2 murali, sa porukom ziveo radni narod i ubi nazi gada.. Osecao sam se kao kod kuce i znao sam da ću ubrzo zavoleti ovu zemlju.. Da ne dužim, fenomenalno, najbolje ikada putovanje, najjeftije putovanje, smestaj, hrana u Kijevu, gradski prevoz, metro, sve je jeftino.. Metro karta, tj. žeton je oko 15 dinara, i sa tim jednim žetonom možete da idete gde god i da menjate više linija, sve vreme dok ste ispod zemlje.. Troje ljudi sam morao da pitam jel to sve što mi treba, jer nisam verovao.. Mislio sam da je taj žeton samo da se uđe na stanicu i da mi treba plus karta Verovatno je dodatni pad kursa odradio svoje u međuvremenu, pa je sad sve još jeftinije.. Puno toga da se vidi, obiđe, da ne navodim sad sve znamenitosti koje smo obišli.. Ako nekog nešto zanima nek pita, rado ću odgovoriti.. Devojke su im apsolutno prelepe.. Ja sam oduševljen tom zemljom, ljudima, svime što sam video, obišao, pojeo.. i jedva čekam ponovo.
 14. HOBAK

  Beograd - Moskva vozom

  Pa da, putovao sam do Kijeva u drugoj polovini prošle godine, za 36 eura sam stigao, onako razdeljeno kako si ti predložio i rat tu nije ništa promenio.. E sad jedino od Kijeva do Moskve, ne znam tačno kako, možda i tu može razdeljeno, iz Kijeva do nekog poslednjeg mesta u Ukrajini, a onda medjunarodna tarifa na cenu karte samo da se pređe granica, pa onda u Rusiji opet su povoljne cene karata za do Moskve.. To ne znam, tu drugu polovinu puta kako odraditi, ali ova prva, za do Kijeva je bila u najboljem redu kad sam putovao.. i mislim da je sad ta trasa najjeftinija ikada, zbog slabe grivne.. a tebi hvala na savetu za razdeljeno putovanje vozovima, sa zabilaženjem Budimpešte, kao i predlog da se poseti pelepi Lavov.. zaista je vrhunski lep grad
 15. HOBAK

  Beograd - Moskva vozom

  Šta je tačno rat poremetio, nema voza od Kijeva do Moskve ili šta?