Sign in to follow this  
Followers 0

Музика инспирисана традицијом Србије и Балкана

3 posts in this topic

Слободан Тркуља (рођен 29. маја 1977. у Оџацима) је српски музичар, мулти-инструменталиста, композитор и певач грленог и византијског стила. Тркуља са својим саставом „Балканополис“ изводи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана али на нов и модеран начин. Њихов звук на западу третирају као нови правац у музици звани „Модерна традиција Балкана“. За последњих 10 година, под утицајем звука „Балканополиса“, настали су многи музички састави који иду њиховим стопама.

...

„Једна од карактеристика традиционалне музике је да је сентимент песама толико препознатљив да уопште није потребно знати језик да бисте разумели песму. Ова музика комуницира на нивоу емоција, на неком пра језику, Божијем језику, блиском сваком људском бићу. Зато је толико цењена. Песме које певам и свирам су подједнако доживели људи у Холандији, Француској, Немачкој и многим другим земљама у којима су их слушали.“

(Слободан Тркуља)

https://www.facebook.com/slobodan.trkulja/info?tab=page_info

Цела плејлиста:

https://www.youtube.com/watch?v=_JslrM_kfZM&list=PLSel_EJ8l-pBPWz7ekGhvDdf1lgvihDrz

Edited by раноранилац

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super je Trkulja. Nije to baš moja muzika, ali je dobra.

Nedostaje mi više domaće muzike koja će koristiti tradicionalno nasleđe (srpsko, balkansko, raznorazno) i mešati ga s novim žanrovima. Mislim, postoje takve stvari, ali nema ih dovoljno. I dalje su narodnjaci (cajke) tabu teba za urbane muzikofile. Voleo bih da vidim, recimo, džez i bluz obrade Crnih kosa Hanke Paldum i Halidove Miljacke.

Poznijeg Šabana Bajramovića dohvatili su ozbiljni muzičari i napravili nekoliko remek-dela. Meni je tako Romano raj jedan od najvećih balkanskih, srpskih, ciganskih i jugoslovenskih albuma svih vremena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odličan je :dance: Meni su i Sanja Ilić i Balkanika odlični.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0