Dokumenta

Korak 1: Dobiti lični identifikacioni broj (PIN) od bilo kog ogranka Reiffeisen banke u Srbiji. Ovaj broj će vam omogućiti da pristupite telefonskom broju za informacije o zakazivanju razgovora u ambasadi. Ovo košta oko 10$, a plaća se u dinarima.

Korak 2: Kada ste dobili PIN, nazovite 011/3050-550 (radnim danom 9:00-18:00). Tako ćete dobiti sve informacije o vrstama viza koje postoje, i usmeriće vas na kategoriju koja je vama potrebna. Ovo je dobra prilika da pitate sve što vam nije jasno u vezi vize. Takođe, na ovom broju ćete zakazati razgovor u ambasadi. Koristeći jedan PIN broj, do 5 članova porodice može zakazati razgovor.

Korak 3: Skinite sa internet sajta američke ambasade potrebne formulare i popunite ih. Ukoliko to niste u mogućnosti, iste te formulare možete dobiti i u ambasadi.

Korak 4: Odlazak u ambasadu. Otidite u ambasadu, u terminu koji ste zakazali telefonom na opisani način. Ponesite:

Pasoš koji je validan još najmanje šest meseci od trenutka kada planirate da napustite SAD.
Popunjen elektronski formular - Electronic Visa Application Form – EVAF (DS-156), koji se nalazi na adresi: evisaforms.state.gov/ (ovaj formular je na engleskom i MORA se popuniti direktno na internetu i odmah odštampati i doneti u ambasadu; formular sadrži barkod koji služi za unos podataka o podnosiocu u sistem) Ručno ili kucaćom mašinom popunjen ovaj formular, neće se priznavati.
Muškarci između 16 i 45 godina starosti moraju da podnesu i popunjen obrazac DS-157. Svi podnosioci zahteva za vize F, J i M, kao i strani državljani moraju da popune tri obrasca: DS-156 (EVAF), DS-157 i DS-158 (dva poslednja uzmite u ambasadi ili skinite sa interneta: belgrade.usembassy.gov/consular/forms_ser.html - ovde se nalazi i primer ispravno popunjenog EVAF formulara). U formularima morate popuniti sva polja; ništa ne sme ostati prazno.
Uplatiti nepovratnu taksu od 160 $ na žiro-račun američke ambasade u Reiffeisen banci.
Studenti moraju podneti dokaz o tome da su studenti - indeks, studentsku karticu, potvrdu o redovnom studiranju - ukratko, sve što imaju.
Fotografiju, staru najviše 6 meseci, dobro pričvršćenu za formular. Fotografija je kvadratna, dimenzija 5x5 cm, može biti crno-bela ili u boji, na beloj ili drugoj vrlo svetloj pozadini. Lice na fotografiji ne sme biti veće od 3 cm, od vrha glave do brade, i mora gledati direktno u kameru. Moraju se videti oba uha. Podnosilac na fotografiji ne sme nositi zatamnjene naočare niti maramu, kapu ili šešir (osim iz verskih razloga).
Podnosioci zahteva moraju dostaviti dokumentaciju koja dokazuje da imaju obaveze zbog kojih će, po isticanju odobrenog privremenog boravka, napustiti SAD. Prema zakonu, podnosilac zahteva mora da pruži dokaz o pomenutim obavezama. Neki primeri obaveza su: posao, kuća, porodica, stanje na računu u banci, tj. različiti aspekti Vašeg života kojima ste vezani za zemlju stalnog boravka: Vaša imovina, zaposlenje, društveni i porodični odnosi.
Korak 5: Rezultati. U najvećem broju slučajeva, odmah ćete saznati da li je vaš zahtev odobren. Postoji mogućnost da vam zatraže neke dodatne papire - za čije podnošenje nije potrebno ponovo zakazivati razgovor. Ukoliko vam je zahtev odobren, vaša viza će biti gotova narednog radnog dana, do 4 popodne. U protivnom, dobićete dokument u kome će biti naveden razlog zašto ste odbijeni. Preporučuje se da sačekate bar godinu dana pre nego što ponovo pokušate.

Za pojašnjenje posetite: belgrade.usembassy.gov/consular/nv/apply_ser.html

-

-

-

Trošak

160 $

-

-

-

Trajanje

Do 10 godina

-

-

-

Adresa

Ambasada SAD

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92
11040 Beograd

tel.: 011/706-4000 - centrala ili 011/30-50-550 - vize ili na usvisaserbia preko Skype

sajt: belgrade.usembassy.gov

Radno vreme: ponedeljak - petak, 8:30-17:00 (konzularno odeljenje 9:00 - 12:00 i 14:00 - 16:00) (osim američkim i srpskim praznicima)

Ulica Thomasa Jeffersona 2
Zagreb

Tel: +385 1 66 12 200
Konzularni odjel: +385 1 66 12 300

zagreb.usembassy.gov/hr/

Roberta C. Frasurea 1
Sarajevo

Tel: + (387 33) 704 000

bosnian.sarajevo.usembassy.gov


Za izdavanje vize nadležna je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Adresa: Ljubljanska bb, Podgorica

Tel: +382 20 410 500

E-mail: PodgoricaACS@state.gov

Radno vrijeme ambasade: 8:30-17:00, ponedjeljak-petak (ne uključuje crnogorske i američke praznike)

Produženje

Ne

-

-

-

Napomena

Pozivna pisma iz SAD nisu neophodna.

-

-

Državljani Crne Gore moraju posjedovati vizu.

Za izdavanje vize nadležna je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.


Pogledajte istoriju popravki

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 22. 5. 2014
Adresa: Ambasada SAD u Beogradu Bulevar kneza Aleksandra Karađorđeviđa 92 (Dedinje), 11040 Beograd; Tel. 011/306-4650; Fax: 011/361-5497 (non-immigrant), 361-5989 (immigrant) sajt: http://belgrade.usembassy.gov Radno vreme: ponedeljak-petak 8:30-17:00 (konzularno odeljenje 9:00-12:00 i 14:00-16:00) (osim američkim i srpskim praznicima)

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Nema istorije popravki podataka za ovu zemlju.

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Nema istorije popravki podataka za ovu zemlju.

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 19. 8. 2014
Adresa: -
Napomena: -

Doprineli: Slobodan, Miljana, Marina, Bojan, Ana, Oozoo, slobo665, Sonja, Caca, Mirjana, Dušan

(08. april 2008.) Bojan: Viza koja se dobija u ambasadi SAD nije ista kao vize za evropske zemlje. Prava viza dobija se tek prilikom ulaska u SAD. Postoji mogućnost da budete vraćeni ukoliko niste dali tačne podatke prilikom podnošenja dokumentacije.

(08. april 2008.) Bojan: Pošto je u toku zamena pasoša,  zanimljivo je da ukoliko menjate pasoš, a viza vam još važi, potrebno je da prilikom menjanja pasoša sačuvate stari pasoš, neoštećen, što treba naglasiti u MUP-u pošto znaju da ga izumbaju.

(20. maj 2008.) Ana: Putujem relativno često u Ameriku i ne znam odakle informacija da ambasada u Beogradu ne daje "pravu" vizu?! Važno je da imate pored pasoša sa vizom i prateću dokumentaciju...npr. za J-1 vizu morate imati sa sobom SEVIS (DS 2019) formular.
Pre ulaska u SAD (obično u avionu ili na tranzitnom aerodromu) dobijate formular (plave boje), na kome je potrebno uneti, između ostalog, vašu adresu gde ćete odsesti.
Takođe, dobijate I-94 formular, čiji deo dobijate od službenog lica i dajete pasoškoj kontroli na izlasku iz zemlje.

(14. novembar 2008.) Oozoo: Obrazac I-94 obavezno čuvajte kao oči u glavi. To vam je najbitniji papir koji imate dok ste u poseti SAD ;)

(09. jul 2009.) slobo665: PIN je moguće kupiti i direktno preko telefona ako posedujete MASTER ili VISA karticu, ovaj način je malo skuplji (5usd) ali značajno brži jer odmah vam postaje aktivan broj i odmah razgovarate sa operaterom call centra.

(12. april 2010.) Sonja: Od 15.3.2010. na snazi je novi formular D160 koji se popunjava online na adresi ceac.state.gov/genniv/ u koji se ucitava i slika u elektronskom obliku. Papirna verzija slike se nosi na razgovor.

(14. maj 2012.) Mirjana: Sasvim dovoljno je doći 15 minuta pre zakazanog termina. Uzmu od vas sve papire, vrate vam za minut odvojeno pasoš i online popunjen njihov papir. Dobijate broj, koji prozivaju na šalterima. Na šalteru predate pasoš i formular, potom ostale papire koje ste spremili, (ja sam ponela rešenje o GO, potvrdu da sam stalno zaposlena, tromesečni obračun, potvrdu iz banke da imam ušteđevinu, imala sam i već dobijenu vizu za Kanadu). Postave vam par pitanja gde radite, koliko dugo radite, zašto idete u USA... Sledece je davanje otisaka prstiju. Potom ponovo prozivanje, još par pitanja i odmah su mi saopštili da dobijam vizu (ali ne i na koliko - dobila sam na 10 godina). Pasoš vam dostavljaju DHL, prvo vas pozovu da vide da li ste kuci, ukoliko ste na poslu a nema ko da primi donose i tamo gde radite.

(06. decembar 2012.) Dušan: Najava zamenice konzula u Srbiji, Melani Rubenstajn, koja će važiti od petka 7.12.2012: "Do sada su podnosioci vize plaćali taksu za obradu vize, PIN broj da bi zakazali razgovor i troškove isporuke DHL-om, a od sada će plaćati samo taksu za obradu vize".