Dokumenta

Korak 1: Popunite elektronsku aplikaciju za neuseljeničku vizu i odštampajte broj potvrde DS-160 (barkod) za svakog podnosioca zahteva za vizu. Kod sebe je potrebno imati pasoš, itinerer, datume prethodnih putovanja u SAD i podatke o obrazovanju i zaposlenju. Zahtev se popunjava na https://ceac.state.gov/genniv a potrebno je odštampati potvrdu

Korak 2: Platite taksu za obradu zahteva za vizu za svakog podnosioca zahteva. Ovo se vrši preko Službenog servisa za vize Sjedinjenih Američkih Država - https://usvisa-info.com/sr-RS/selfservice/ss_country_welcome ili ukoliko se odlučite da platite gotovinom (knjiženje traje 2 dana) u ekspozituri Banka Intese morate odštampati nalog za plaćanje takse u PDF formatu.

Korak 3: Zakažite razgovor preko sajta Službenog servisa za vize Sjedinjenih Američkih Država. Potrebni su broj potvrde DS-160 (barkod), broj priznanice o uplati takse za obradu zahteva za vizu (korak 2) i broj pasoša. Zakazivanje je moguće izvršiti i telefonom na +381 11 30-50-550 ili na skype usvisaserbia (od 27.12.2012. ukinuto je zakazivanje preko PIN koda). Podnosioci zahteva ispod 14 i iznad 80 godina izuzeti su od dolaska u konzulat i ne moraju da zakazuju razgovor za vizu.

Podnosioci zahteva moraju dostaviti dokumentaciju koja dokazuje da imaju obaveze zbog kojih će, po isticanju odobrenog privremenog boravka, napustiti SAD. Prema zakonu, podnosilac zahteva mora da pruži dokaz o pomenutim obavezama. Neki primeri obaveza su: posao, kuća, porodica, stanje na računu u banci, tj. različiti aspekti Vašeg života kojima ste vezani za zemlju stalnog boravka: Vaša imovina, zaposlenje, društveni i porodični odnosi. Potrebno je dokazati i da raspolažete sa dovoljno novca, kojim bi pokrili troškove puta i boravka u SAD.
Pozivna pisma iz SAD nisu potrebna, po pravilu se očekuje da svaki aplikant dokaže da se samostalno kvalifikovao za vizu.

Kod poslovnih viza preporučuje se da se prilože -Pozivno pismo od firme ili škole iz SAD u kojem je navedeno ime osobe koja se poziva, svrha putovanja i datum posete; -Izjavu od institucije/kompanije iz Srbije ili iz Crne Gore koja finansira put; izjava treba da bude napisana na memorandumu i da sadrži poziciju zaposlenog, visinu zarade, dužinu staža, razlog za putovanje i dokaz da će pomenuta institucija-kompanija da pokrije troškove putovanja; -Originalnu radnu knjižicu podnosioca zahteva.

Studentima univerziteta se preporučuje da donesu dokaze svog studentskog statusa. U to spadaju potvrda sa fakulteta, indeks i spisak položenih ispita.

Na uvid je potrebno doneti sve nevažeće pasoše.

Uz zahtev mora se predati i fotografija, stara najviše 6 meseci. Fotografija je kvadratna, dimenzija 5x5 cm, u boji, na beloj ili drugoj vrlo svetloj pozadini. Lice na fotografiji ne sme biti veće od 3 cm, od vrha glave do brade, i mora gledati direktno u kameru. Moraju se videti oba uha. Podnosilac na fotografiji ne sme nositi zatamnjene naočare niti maramu, kapu ili šešir.

Dokumantacija koja se prilaže kao dodatak podacima koji su dati u zahtevu za vizu pregleda se pre nego što se podnosilac zahteva pozove na šalter za intervjue. Konzul koji vrši intervju proverava propratnu dokumentaciju i u vezi s njom postavlja pitanja ukoliko se dovedu u pitanje informacije date na formularu ili na samom intervjuu.

U najvećem broju slučajeva, odmah ćete saznati da li je vaš zahtev odobren. Postoji mogućnost da vam zatraže neke dodatne papire - za čije podnošenje nije potrebno ponovo zakazivati razgovor. Ukoliko vam je zahtev odobren, vaša viza će biti gotova narednog radnog dana, do 4 popodne. U protivnom, dobićete dokument u kome će biti naveden razlog zašto ste odbijeni. Preporučuje se da sačekate bar godinu dana pre nego što ponovo pokušate.

Od 23 .10. 2021, hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u SAD ili tranzitiranje preko SAD-a.

-

-

Trošak

160 $

14,00 USD.

-

-

Trajanje

Do 10 godina

-

-

-

Adresa

Ambasada SAD

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92
11040 Beograd

tel.: 011/706-4000 - centrala ili 011/30-50-550 - vize ili na usvisaserbia preko Skype ili mailom na consbelgrade@state.gov

sajt: https://rs.usembassy.gov/

Radno vreme: ponedeljak - petak, 8:30-17:00 (konzularno odeljenje 9:00 - 12:00 i 14:00 - 16:00) (osim američkim i srpskim praznicima)

Thomasa Jeffersona 2
10010 Zagreb
Hrvatska

Telefon: +385 1 661 2200

https://hr.usembassy.gov/hr/

Roberta C. Frasurea 1
Sarajevo

Tel: + (387 33) 704 000

bosnian.sarajevo.usembassy.gov


Za izdavanje vize nadležna je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Adresa: Ljubljanska bb, Podgorica

Tel: +382 20 410 500

E-mail: PodgoricaACS@state.gov

Radno vrijeme ambasade: 8:30-17:00, ponedjeljak-petak (ne uključuje crnogorske i američke praznike)

Produženje

Ne.

Nakon isteka vizu je moguće produžiti u Beogradu bez ponovnog odlaska u ambasadu pod određenim uslovima (da se obnavlja ista kategorija vize, da je prethodna izdata nakon 1.1.2008. na maksimalan period važenja i da je istekla pre manje od godinu dana, da su prilikom prvobitne predaje dati otisci svih prstiju, da se radi o biometrijskom pasošu i da su svi podaci nepromenjeni).

-

-

-

Napomena

-

Hrvatski državljani nositelji obične putovnice koji putuju u SAD turistički ili poslovno, ili tranzitiraju preko državnog područja SAD-a, obvezni su ispuniti prijavu putem sustava ESTA (Electronic System for Travel Authorization) na internetskoj stranici https://esta.cbp.dhs.gov/ .

Preporučuje da se prijavite za ESTA u vrijeme rezervacije putovanja, ali ne manje od 72 sata prije ukrcaja. Prije putovanja navedena prijava mora biti pregledana i odobrena od strane nadležnih američkih tijela. Hrvatski državljani čiji su zahtjevi putem ESTA-e odbijeni, a koji i dalje žele otputovati u SAD, morat će ispuniti zahtjev za neuseljeničku vizu.

-

Državljani Crne Gore moraju posjedovati vizu.

Za izdavanje vize nadležna je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.


Pogledajte istoriju popravki

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 16. 6. 2023
Napomena: Nakon što vam istekne viza možete izvaditi novu bez odlaska na intervju. Potrebno je da popunite obrazac i da pasoš poašljete kurirskom službom. Viziran pasoš vam se za tri četiri dana vraća istom kurirskom službom. Važno je da morate da zatražite novu vizu ne kasnije od godinu dana od dana kada vam je istekla prethodna. Taksa se plaća u punom iznosu.
Datum unosa: 24. 10. 2017
Adresa: Ambasada SAD Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92 11040 Beograd tel.: 011/706-4000 - centrala ili 011/30-50-550 - vize ili na usvisaserbia preko Skype ili mailom na consbelgrade@state.gov sajt: http://belgrade.usembassy.gov Radno vreme: ponedeljak - petak, 8:30-17:00 (konzularno odeljenje 9:00 - 12:00 i 14:00 - 16:00) (osim američkim i srpskim praznicima)
Datum unosa: 20. 6. 2015
Adresa: Ambasada SAD Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92 11040 Beograd tel.: 011/706-4000 - centrala ili 011/30-50-550 - vize ili na usvisaserbia preko Skype sajt: http://belgrade.usembassy.gov Radno vreme: ponedeljak - petak, 8:30-17:00 (konzularno odeljenje 9:00 - 12:00 i 14:00 - 16:00) (osim američkim i srpskim praznicima)
Datum unosa: 20. 6. 2015
Dokumenta: Korak 1: Dobiti lični identifikacioni broj (PIN) od bilo kog ogranka Reiffeisen banke u Srbiji. Ovaj broj će vam omogućiti da pristupite telefonskom broju za informacije o zakazivanju razgovora u ambasadi. Ovo košta oko 10$, a plaća se u dinarima. Korak 2: Kada ste dobili PIN, nazovite 011/3050-550 (radnim danom 9:00-18:00). Tako ćete dobiti sve informacije o vrstama viza koje postoje, i usmeriće vas na kategoriju koja je vama potrebna. Ovo je dobra prilika da pitate sve što vam nije jasno u vezi vize. Takođe, na ovom broju ćete zakazati razgovor u ambasadi. Koristeći jedan PIN broj, do 5 članova porodice može zakazati razgovor. Korak 3: Skinite sa internet sajta američke ambasade potrebne formulare i popunite ih. Ukoliko to niste u mogućnosti, iste te formulare možete dobiti i u ambasadi. Korak 4: Odlazak u ambasadu. Otidite u ambasadu, u terminu koji ste zakazali telefonom na opisani način. Ponesite: Pasoš koji je validan još najmanje šest meseci od trenutka kada planirate da napustite SAD. Popunjen elektronski formular - Electronic Visa Application Form – EVAF (DS-156), koji se nalazi na adresi: http://evisaforms.state.gov/ (ovaj formular je na engleskom i MORA se popuniti direktno na internetu i odmah odštampati i doneti u ambasadu; formular sadrži barkod koji služi za unos podataka o podnosiocu u sistem) Ručno ili kucaćom mašinom popunjen ovaj formular, neće se priznavati. Muškarci između 16 i 45 godina starosti moraju da podnesu i popunjen obrazac DS-157. Svi podnosioci zahteva za vize F, J i M, kao i strani državljani moraju da popune tri obrasca: DS-156 (EVAF), DS-157 i DS-158 (dva poslednja uzmite u ambasadi ili skinite sa interneta: http://belgrade.usembassy.gov/consular/forms_ser.html - ovde se nalazi i primer ispravno popunjenog EVAF formulara). U formularima morate popuniti sva polja; ništa ne sme ostati prazno. Uplatiti nepovratnu taksu od 160 $ na žiro-račun američke ambasade u Reiffeisen banci. Studenti moraju podneti dokaz o tome da su studenti - indeks, studentsku karticu, potvrdu o redovnom studiranju - ukratko, sve što imaju. Fotografiju, staru najviše 6 meseci, dobro pričvršćenu za formular. Fotografija je kvadratna, dimenzija 5x5 cm, može biti crno-bela ili u boji, na beloj ili drugoj vrlo svetloj pozadini. Lice na fotografiji ne sme biti veće od 3 cm, od vrha glave do brade, i mora gledati direktno u kameru. Moraju se videti oba uha. Podnosilac na fotografiji ne sme nositi zatamnjene naočare niti maramu, kapu ili šešir (osim iz verskih razloga). Podnosioci zahteva moraju dostaviti dokumentaciju koja dokazuje da imaju obaveze zbog kojih će, po isticanju odobrenog privremenog boravka, napustiti SAD. Prema zakonu, podnosilac zahteva mora da pruži dokaz o pomenutim obavezama. Neki primeri obaveza su: posao, kuća, porodica, stanje na računu u banci, tj. različiti aspekti Vašeg života kojima ste vezani za zemlju stalnog boravka: Vaša imovina, zaposlenje, društveni i porodični odnosi. Korak 5: Rezultati. U najvećem broju slučajeva, odmah ćete saznati da li je vaš zahtev odobren. Postoji mogućnost da vam zatraže neke dodatne papire - za čije podnošenje nije potrebno ponovo zakazivati razgovor. Ukoliko vam je zahtev odobren, vaša viza će biti gotova narednog radnog dana, do 4 popodne. U protivnom, dobićete dokument u kome će biti naveden razlog zašto ste odbijeni. Preporučuje se da sačekate bar godinu dana pre nego što ponovo pokušate. Za pojašnjenje posetite: http://belgrade.usembassy.gov/consular/nv/apply_ser.html
Napomena: Pozivna pisma iz SAD nisu neophodna.
Datum unosa: 25. 8. 2014
Produženje: Ne
Datum unosa: 22. 5. 2014
Adresa: Ambasada SAD u Beogradu Bulevar kneza Aleksandra Karađorđeviđa 92 (Dedinje), 11040 Beograd; Tel. 011/306-4650; Fax: 011/361-5497 (non-immigrant), 361-5989 (immigrant) sajt: http://belgrade.usembassy.gov Radno vreme: ponedeljak-petak 8:30-17:00 (konzularno odeljenje 9:00-12:00 i 14:00-16:00) (osim američkim i srpskim praznicima)

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 22. 10. 2021
Dokumenta: Potrebno je prijaviti se: https://esta.cbp.dhs.gov Od decembra 2021, hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u SAD ili tranzitiranje preko SAD-a.
Trošak: -
Napomena: Od decembra 2021, hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u SAD ili tranzitiranje preko SAD-a. Potrebno je prijaviti se: https://esta.cbp.dhs.gov Izvor: https://hr.usembassy.gov/secretary-mayorkas-announces-designation-of-croatia-as-a-new-participant-in-the-visa-waiver-program/
Datum unosa: 4. 5. 2018
Dokumenta: -
Napomena: -
Datum unosa: 7. 2. 2017
Dokumenta: Dobro veče zanima me koje dukumente trebam za Americku turističku vizu
Trošak: Koliko je trošak turističke vize za Ameriku
Trajanje: Zanima me koliko najviše vremenski mogu dobiti vizu za Ameriku koliko dugo mogu biti tamo kao turista
Adresa: Ulica Thomasa Jeffersona 2 Zagreb Tel: +385 1 66 12 200 Konzularni odjel: +385 1 66 12 300 http://zagreb.usembassy.gov/hr/
Datum unosa: 3. 11. 2015
Dokumenta: -
Trošak: -

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Nema istorije popravki podataka za ovu zemlju.

Molimo vas da vodite računa o gramatici i koristite dijakritike (š umesto sh i sl.)

Datum unosa: 19. 8. 2014
Adresa: -
Napomena: -