Lucia

Members
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

  Never

About Lucia

 • Rank
  putnik-pripravnik

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Lucia

  Najjeftinije do Pariza

  Lepe vesti, ali meni treba info samo za relaciju od Beča do Pariza i to noću - da se usput uštedi jedno noćenje a osvane u Parizu Očigledno sam promašila topic.
 2. Lucia

  Najjeftinije do Pariza

  Da li je neko išao Eurolines bus-om od Beča do Pariza. Cena 71e, ali na www.eurolines.at ne može online booking ove relacije, kao ni na www.eurolines.fr. Sva iskustva i saveti u vezi eurolines noćnih buseva su dobrodošli
 3. Lucia

  Kuvajt

  Da li zaista postoji ambasada Kuvajta u Beogradu? Ovo su izguglani podaci: Sremska 1, Beograd tel. +381-11/3626-017 fax: +381-11/3626-117 e-mail: fu012@hotmail.com radno vreme: Ponedeljak - Petak 09.00h - 15.00h Jedna prijateljica kaže da se niko ne javlja na telefon. Treba joj informacija o vizi za Kuvajt. Da li je neko išao tamo? Ona bi htela posetiti prijatelja koji tamo privremeno radi. Nisu ni u kakvoj rodjačkoj ili emotivnoj vezi, samo prijatelji. Želela bi da poseti Kuvajt pa bi joj odgovaralo da se smesti kod njega. Da li bi to značilo da je on taj "sponzor" koji se pominje na linku koji je dao markoristic http://www.sky-team.org/about/travelhelp/travelinfo.html Visa required. Visa Issuance: - On arrival: if required, for vacation or leisure for a max. stay of 1 month and having sponsor in Kuwait, who holds the original visa, and holding confirmation from the transporting carrier that visa is available upon arrival (at a fee of max. KWD 5.-). Additional Information: - Visitors are required to hold onward/return tickets. - According to purpose of entry, the form of a visa differs For details, click here Warning: - Passengers will be refused entry/transit and returned on the same flight or responsible carrier, if arriving in Kuwait without documents/visa required for entry into or transit via Kuwait and entry into the country of onward or final destination. Additional Information: - According to purpose of entry, the form of a visa differs as stated below: 1. Visit sponsored by a Kuwaiti resident-form in duplicate validated by Ministry of Interior; 2. Visit at own expense without a sponsor-visit permit in duplicate obtained from a Kuwaiti consulate; 3. No Objection Certificate issued by Ministry of Interior Da li je njen prijatelj time što na odredjeno radi u Kuvajtu taj Kuwaiti resident? Imam predstavu da u arapskom svetu problem može biti da ona poseti prijatelja (čovek je inače oženjen, žena nije sa njim u Kuvajtu). Najgore bi bilo da je sa aerodroma vrate. Ili to ja imam negativne predrasude?
 4. Lucia

  svercovanje u prevozu u metropolama

  Jel i ovde treba smajli?
 5. Lucia

  svercovanje u prevozu u metropolama

  To ne bih nikad uradio i ne smatram da to moze da se poredi sa svercovanjem. Misliš kradja je ako postoji opipljivi predmet (čija je proizvodnja itd. nekog koštala) a ako nema šta da se turi u džep (već te neko preveze od tačke A do tačke B, što takodje nekoga košta) to nije kradja?
 6. Lucia

  svercovanje u prevozu u metropolama

  Ako kreneš da kradeš i po samoposlugama (dakle robu a ne samo usluge) "uštedećeš" još više Ponavljam:
 7. Lucia

  svercovanje u prevozu u metropolama

  Švercovanje je eufemizam za kradju (usluge). Da li se neko na ovom sajtu hvalio za kradju robe po prodavnicama i takvu "uštedu" putnih troškova? Začudilo me je da se neki hvale svojim kradjama (po inostranstvu ili kod kuće svejedno) i da na to (osim Lazara, blago) niko ne reaguje. Bar mogu reći da su mi prethodni postovi zvučali žalosno i bedno ali ne baš iznenadjujuće kad bolje razmislim. A još se neko hvali kako to radi iz hobija!? Asocijalno ponašanje, stil "za mene to ne važi", nedostatak svesti o društvu, zajednici, pravima i obavezama, posledicama... jeste da su odlike ovdašnjeg mentaliteta ali zar da preovladjuje kod putnika koji su valjda videli i nešto drugačije!? Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba.
 8. Lucia

  Padova

  I još samo jedna ideja u vezi jeftinog smeštaja. Padova je prilično "studentski" grad (tamo je inače jedan od najstarijih univerziteta u Italiji), pa možda tokom letnjeg raspusta ispražnjeni studentski domovi izdaju sobe. Ne znam kada si planirao put ni da li ta praksa uopšte postoji u Italiji (u Nemačkoj postoji) - to je samo moj predlog za dalje istraživanje. Inače mi je utisak da što je manji grad i ne baš turistički atraktivan, skromni hotelčići su sve skuplji. O hostelima u Padovi ne znam ništa. U poslednje vreme obično potragu za smeštajem počinjem (a često i završavam) na www.tripadvisor.com - preporučujem (Padova = Padua ).
 9. Lucia

  Poslovna viza za Italiju

  Naravno da možeš, izmedju šengenskih zemalja nema granica. Samo naravno u okviru perioda/broja dana koji pišu na vizu. Zavisi šta piše u pozivnom pismu italijanske firme. Ako navode da ćeš im u odredjenom periodu (napr. 6 meseci) biti potreban više puta (s tim što napr. prvi put u junu od tad do tad) onda ćeš naravno tražiti više ulazaka u tom periodu. Tvoj zahtev u formularu treba da odgovara njihovom pozivnom pismu. Ako te traže samo jednom i to tačno od-do, a tebi je to prvi poslovni šengen, ne verujem da imaju osnove da ti daju vizu na duže i to višeulaznu. Nemam iskustvo sa italijanskom ambasadom, već sa austrijskom, ali sam primetila da pri predaji dokumenata jedino obrate pažnju na pozivno pismo (i druga dokumenta od firme koja me poziva). U mom slučaju to je austrijska firma - partner firme u kojoj radim - ali ne verujem da ćeš imati problem jer će te u pozivnom pismu direktno imenovati. Ako se dodatno referišu na bosansku firmu, onda bih ti preporučila da priložiš kopiju svog ugovora po kojem ti isplaćuju honorar. Naravno, i dokaz o zaposlenju u tvojoj firmi uz sve ostalo što inače treba za poslovnu vizu. Ovo su samo moje pretpostavke i predlozi, ali bi najbolje bilo da sve informacije potražiš u italijanskoj ambasadi.
 10. Lucia

  Rim - Sikstinska kapela

  Do Sikstinske kapele se može samo u sklopu Vatikanskih muzeja. Mislim da ulaznica košta oko 10evra (bez popusta). Ne sećam se tačno jer sam iskoristila poslednju nedelju u mesecu kada je ulaz besplatan (cene se sećam samo sa plakata, od dugog čekanja) ali je tada red, rekla bih, bar duplo duži nego inače. Ako želiš da izbegneš dugo čekanje, karte možeš kupiti online ali je moguće da će ti naplatiti 4 evra više (bar se to meni desilo za Uffizi i za Cappella degli Scrovegni u Padovi).
 11. Lucia

  Padova

  Kraljevački Autotransport vozi dvaput nedeljno (a možda će uskoro i češće). Krajnja destinacija je Milano, a po potrebi staje u Veneciji (Mestre), Padovi, Vićenci, Veroni, Breši i Bergamu. Uglavnom staju van autobuskih stanica (osim u Milanu i mislim Veroni), kod naplatnih rampi i nekih udaljenih parkinga. U Padovi staju kod hotela Šeraton, pa ako te niko ne čeka, a imaš teži prljag (moj slučaj od pre mesec dana) onda ti je taksi najbolja opcija. Iako sam unapred odštamapala plan grada i mislila da ću moći dalje lokalnim busom (ako se dobro sećam br. 18 koji ide ka železničkoj stanici) zbog prometnih saobraćajnica do najbliže bus stanice nije bilo lako stići, pa sam podlegla umoru i šarmu italijanskog taksiste da me vozi do hotela Iz Beograda bus polazi sredom i subotom, iz Milana petkom i utorkom, putuje se noću. Možda uskoro povećaju broj polazaka i ostalim danima. Sve informacije možeš dobiti na 036 321 006. Za Padovu možeš i Lastom, ali to iskustvo nemam. Autotransport je ok, samo smo u odlasku imali nepotrebno dugo čekanje (i pretres! - ne dozvoljavaju više od jednog boksa cigareta) na hrvatskoj granici, a u povratku su nam "naši" priredili slično dugo čekanje (ali bez pretresa i jasnog razloga). Na osnovu reakcije nekih putnika, mislim da su to bili slučajni baksuzluci i da se obično to ne dešava. Gubi se vreme jer pri odlasku idu u Novi Sad, a po povratku prvo u NS. Busevi su bili ok, nisu pravili nepotrebno duge pauze, nije bilo smaranje muzikom, jedino što su u odlasku vozači puštali "Ranjenog orla" a zatim "Kursadžije" - za mene je ta vrsta prizemnog humora bila informativna, jer nemam tv, pa sam tek tad shvatila na šta asociraju kada ih pominju, a "Orao" mi je isto ostao zagonetan zašto je to navodno popularna serija. Srećom sve to nije dugo trajalo, a u povratku su nas poštedeli "bioskopa". Meni je u Padovi trebao jeftin smeštaj za samo jednu noć i to blizu železničke stanice, ali tripadvisor, venere i booking nisu imali dobru ponudu. Ali kako je to bila samo jedna noć nije bili baš bitno - u svakom slučaju hotelčić "Alla Fiera" ne mogu da preporučim: skupo (čak i bez doručka), ne tako blizu stanici kao što tvrde (iako na walking distance), čisto i ofucano, ali im je osoblje baš predusretljivo. Nadam se da ćeš ti imati više sreće.
 12. Lucia

  Izlozba KPS-a u Beogradu, otvaranje 29.01. u 18h

  Izvinjavam se što me nema neko vreme, bila sam u priličnoj gužvi - da ne ispadne da sam pobegla od teme. Pažljivo sam pročitala šta su napisali rayuela i sirijus, razumem vaše pozicije (nisam htela da vas naljutim), a volela bih da i vi bolje razumete moju (nisu uopšte toliko udaljene). Prvo bih da se odbranim od pripisanog mi političarenja i da "ponavljam neku priču koja se stalno ponavlja po televiziji i medijima u sklopu kojekakvih političkih kampanja". Ako sam ja „uskočila u neke zaključke“ u vezi destinacija članova Kluba, ovim je rayuela učila isto meni. Činjenica je da nemam pojma šta se vrti po medijima ili političkim kampanjama jer TV nemam, dakle televiziju ne gledam, niti čitam štampu (samo Travel Magazine), zaobilazim domaće sajtove... Sve skupa potpuno sam neobaveštena (namerno, već nekoliko godina) pa mi pripisano „političarenje“ stvarno ne pripada. Jednostavno, češem se gde mene svrbi („beli šengen“) ali izgleda da ovde nemam „sapatnike“ – ok, još bolje. Od pobrojanih pet EU zemalja predstavljenih na izložbi, mislim da se možemo složiti da su Grčka, Španija i Portugal standardne turističke destinacije – objašnjenje zašto mi te fotografije nisu ostavile utisak. Od četiri fotografije iz Nemačke začudilo me je što je Neuschwanstein predstavljen fotosom iz dvorca, kada putnik sigurno ima mnogo spektakularnije fotografije – napr. pogled na dvorac sa mostića Marienbrücke, kao iz bajke (ili Diznijevog crtaća). Sećam se i jedne „evropske“ fotografije iz nekog parka sa vevericom, ali kako bi takva mogla biti bilo gde uslikana, ne sećam se koju je zemlju reprezentivala. Moj izbor bi bile fotografije iz udaljenih evropskih ćoškova: skandinavski i baltičkih zemalja, Islanda... svih onih do kojih je običnim putnicima teže da stignu. Što se evropske raznovrsnosti tiče, nisam mislila samo na sadržaje muzeja. Prvenstveno sam mislila na „ljudski šareniš“ iz svih krajeva sveta. Možda se upravo u tome Evropa toliko promenila od vremena kada je sirijus putovala. Na ulicama velikih EU gradova možete sresti ljude svih boja i oblika, u najrazličitijim odećama: od (ultra)tradicionalnih do globalizovanih – crnkinje u upadljivo sjajnim šarenim haljinama ili crnac u besprekornom odelu poslovnog čoveka. Možete zaći u četvrti koje kao da su prenete iz dalekih zemalja iz kojih stanovnici potiču. U arapskom kraju, verovatno ćete u lokalnoj džamiji zateći propovednike kao sa jedne fotografije sa izložbe, možda vatrenije od onih u matici. U glavnim trgovačkim ulicama čest prizor biće arapin koga prati pokriveni tročlani harem. Varijante ženskih pokrivala (čadora, burki) mogu biti najrazličitije: od prozračnih kao iz bajki, do potpuno zatamljenih gde su i po najvećoj vrućini žene prisiljene na dugačke rukavice i čizme, a tešku tkaninu iznad lica im ispod pridržava nekakva metalna „brnjica“. Poznavaoci arapskog sveta znaće da protumače upadljive razlike. Nekoliko kilometara dalje naićićete na jevrejski kraj, gde opet imate lepezu tradicionalne odeće. Meni je uvek upadalo u oči koliko su mlade te žene koje zakopčane do grla guraju u kolicima i vode već nekoliko male dece. Naravno, svi se pridržavaju svojih običaja (ne bi me čudilo i strože nego u dalekoj duhovnoj domovini, za ortodoksni jevrejski svet znam iz druge ruke) pa kao turista možete u toku istog dana napr. gastronomski prošetati od arapskih specijaliteta do jevrejskih pekara u ponoć. U medjuvremenu, tu su vam azijski centri gde ste okruženi tezgicama jugoistočne Azije. U poslednjih par godina primetila sam priliv slovenskih naroda u Zapadnoj Evropi (naročito Poljaka u Londonu i Rusa u Nemačkoj). A tek raznih „naših“... Na taj šareniš ljudi, običaja, mirisa i boja, mislim kada govorim o raznovrsnosti i bogatstvu Evrope. Neću više da dosadjujem na ovoj temi, obećavam Ali kako nisam bila online neko vreme nadam se da mi se oprašta preopširnost! Inače bih zamolila "evropske" putnike da bace pogled na topik "Italija" - postavila sam gomilu pitanja ali je tema brzo potonula - dobila sam samo jedan odgovor (Hvala!) a očekujem da je Italija dobro protabana destinacija...
 13. Gea počinje od 1.3. kombi prevoz za Temišvar. U jednom smeru 25e, povratna 40e. Isto kao za Budimpeštu i Zagreb, svaki dan kad ima putnika.
 14. Lucia

  Izlozba KPS-a u Beogradu, otvaranje 29.01. u 18h

  @rayuela Možeš li molim te da napišeš kojih je to 8-10 evropskih zemalja predstavljeno na izložbi? Shvatam na osnovu tvog poslednjeg post da si učestvovala u izboru fotografija, pa ti se zato obraćam. Da li planirate da okačite negde na Internet fotografije sa izložbe?