amstel

Members
 • Content Count

  183
 • Joined

 • Last visited

About amstel

 • Rank
  putnik srednjeprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. amstel

  Antigva i Barbuda

  Ovo bi bila treća karipska zemlja koja nam ukida vize u poslednjih godinu dana: https://www.srbija.gov.rs/vest/446190/antigva-i-barbuda-uvazice-rezultate-dijaloga-o-kosmetu.php "Дачић је нагласио да је недопустиво за Србију, као наследницу Југославије, да нема односе са свим земљама у свету, и подсетио на то да је наша држава укинула визе за грађане Антигве и Барбуде, док су власти у тој земљи донели одлуку о укидању визе за држављане Србије, што ће бити финализирано у наредним данима."
 2. amstel

  Jermenija

  Sveže vesti: https://news.am/eng/news/557400.html YEREVAN. – At its session today, the government of Armenia decided to establish a visa-free regime for Serbian nationals.
 3. amstel

  Srpski pasoš

  Ovde je plan Vlade za 2020. i, od 488. strane, planovi Ministarstva spoljnih poslova za sporazume o ukidanju viza za 2020: https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/439434/plan-rada-vlade-srbije-za-2020-cyr.pdf. Od zemalja koje nam sada traže vize, planiraju se sporazumi o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša sa ovim državama: Bolivija, Paragvaj, Azerbejdžan, Bahami, Mauricijus, Malezija, Venecuela, Brunej. Naravno, plan ne obavezuje ni vlade drugih država ni sledeću vladu Srbije, a rokovi i ciljevi iz prethodnog plana nisu poštovani. Npr. plan za prošlu godinu je uključivao neke od ovih država, ali i Jermeniju i Jamajku sa kojima vize nisu obostrano ukinute, a nema ih u ovogodišnjem planu. Svejedno, vredelo je baciti pogled.
 4. amstel

  Viza za Grenadu

  Za Tuvalu nigde ne nalazim tu informaciju, a Vanuatu nam nije tražio ni ranije, samo je to sad ozvaničeno sporazumom.
 5. amstel

  Viza za Grenadu

  Izgleda da nam je Grenada ukinula vize u nekom trenutku u poslednjih nekoliko meseci. Može da se nađe podatak na Timaticu, i nigde drugde za sada. Pre toga nam je bilo potrebno pre-clearance letter a viza se plaćala po dolasku i nije bila jeftina. Lepe vesti, kamo sreće da neko proveri i uživo. Ovo je jedna od onih karipskih država kojima je Srbija ukinula vize u poslednjiih godinu i po dana i koja je u međuvremenu otpriznala Kosovo.
 6. amstel

  viza za Bahrein

  Uskoro e-vize za građane Srbije koji putuju u Bahrein: https://www.newsofbahrain.com/index.php
 7. amstel

  Viza za Barbados

  Barbados nam je ukinuo vize, tako bar kaže Timatic od juče. To je za sada jedini izvor ove informacije: https://cms.olympicair.com/timatic/webdocsI/spdbmainv.html.
 8. amstel

  Viza za Senegal

  Timatic kaže da građani Srbije mogu da dobiju vizu za Senegal po dolasku. Ovo je nova informacija i osim na Timaticu, nisam je našao nigde drugde. Proverite i sami i srećno ko se zaputi tamo: https://cms.olympicair.com/timatic/webdocsI/spdbmainv.html
 9. amstel

  Nedoumice oko vize za UAE

  Super vesti!
 10. amstel

  Nedoumice oko vize za UAE

  Izgleda da su braća iz Emirata ratifikovala sporazum sa Kolumbijom - potpisan pre manje od dva meseca - ali su preskočili protokol sa nama iz septembra prošle godine: https://www.thenational.ae/uae/dubai-ruler-encourages-philanthropy-during-ramadan-cabinet-meeting-1.858596. Moguće je i da je vest nepotpuna, vredi proveriti uskoro ponovo.
 11. Flixbus je najjeftiniji za deo Budimpešta-Krakov. Do Budimpešte više ne znam kako se ide - valjda funkcioniše voz bar od Novog Sada do BP. Osim toga, znam da neki likovi nude kombi prevoz, uključujući između NS-a i Krakova, ali nisam ih koristio a verovatno ni ne smem da ih reklamiram na forumu. Traži na Fejsbuku Balkan Polska ili Poljska Srbija i naći ćeš par grupa.
 12. amstel

  Pakistanska viza

  Pakistan danas lansira novi vizni režim i za državljane Srbije će biti dostupna turistička elektronska viza kad se sistem zalaufa. Cena ima raznih, videćemo koliko će da košta. Po svoj prilici, važiće samo za ulazak u Pakistan preko aerodroma (dakle ništa kopnom iz Indije). https://visa.nadra.gov.pk/electronic-travel-authorization-eta/
 13. amstel

  Srpski pasoš

  Taj podatak da je pasoš Srbije među 5 najboljih po napretku visi na Vikipediji i odavno nije aktuelan. Bili smo među top 5 kad su nam ukinute vize za celu šengen zonu, i isto tako su top napredak posle nas imali Bosna, Albanija, Moldavija, Gruzija, Ukrajina, i svi drugi kojima je EU ukidala vize. Ne možemo večno da budemo u top 5 po napretku, a posebno ne vidim kako ostajemo u top 5 ako nam 2 države godišnje ukidaju vize. U svakom slučaju, svi na ovom forumu putujemo i znamo kako izgledaju i pozitivne i negativne strane viznog režima, i verovatno možemo da uporedimo kako je i sa saputnicima koji prelaze granice istim vozom/autobusom/avionom.
 14. amstel

  Srpski pasoš

  @noskich Pa nema neke korisne poruke jer o korisnoj poruci ne odlučuju noskich i amstel, niti potpisujemo sporazume niti glasamo o njima. Tekst je pregled sadašnjeg stanja i potencijalnih promena u viznom režimu. Što se tiče EU vizne politike, naša vizna politika se, uz prilične razlike, ravna prema njoj, više nego prema viznoj politici Rusije, Kine ili Amerike. U tekstu piše "ako [Srbija] želi da postane članica EU", ne piše da mora da postane niti da je članstvo iza ćoška (ja mislim da su veće šanse da ne uđemo nego da uđemo). Ali, uz sve izlete tipa ukidanje viza Burundiju, većina odluka o ukidanju (ili vraćanju) viza ipak ide uz politiku EU i tako će i da ostane u dogledno vreme. Zato mislim da je OK napisati koje su još zemlje u EU paketu i znati da su veće šanse da Srbija ukine vize npr. Maleziji i Gvatemali nego recimo Kambodži i Belizeu koji su u istim regionima. Što se tiče Malezije, @bam-bam, da, tačno je da smo jedni drugima ukidali vize. Prvo su oni ukinuli nama, pa mi njima, pa su oni vratili nama, pa mi njima. Iz jednog izvora sam čuo da je naša odgovornost što probni period nije obnovljen, ali ne mogu da tvrdim. Poredeći njihov, mnogo liberalniji vizni režim sa našim, ne bi me čudilo, baš kao što i izjava njihovog tadašnjeg zvaničnika (koju sam još ranije kačio na forumu) signalizira: https://www.thesundaily.my/archive/1948757-JSARCH390121. Naravno, tekst nije samo o Maleziji, pa ne ulaze sve stvari o Maleziji u priču o vizama.
 15. amstel

  Vijetnam

  Sad sam okačio na drugi topic, ovde piše da sad možemo da vadimo e-vize za Vijetnam: https://e.vnexpress.net/news/travel/places/vietnam-issues-e-visa-to-nationals-of-35-more-countries-3883673-p2.html. Koliko sam video, sajt e-viza nije ažuriran, pa vredi proveriti kakva je praksa.