amstel

Members
 • Content Count

  185
 • Joined

 • Last visited

About amstel

 • Rank
  putnik srednjeprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @SonePFC Računaj da sam ovo više ostavio da ilustrujem kako se puno planira a malo se uradi... I ja bih voleo i ove nabrojane u planu i neke van plana ali sve je to kilavo, naročito sad sa pandemijom.
 2. OK tema, mada se malo prepliće sa temom Srpski pasoš. Pojedinačno za razne zemlje smo uglavnom pisali na pojedinačnim temama čim ima nekih najava - znam jer sam ja to dosta revnosno radio. Npr. za Gvatemalu vidim da sam još 2016. pisao o Dačićevoj najavi ukidanja viza... U više navrata se ovo završavalo rentovanjem na liniji da li MSP radi dobar posao ili ne a ja bih rekao ne. Ovde je poslednji plan vlade za ukidanje viza za ovu godinu: https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/370541/plan_rada_vlade_za_2021_cyr.pdf. Na stranama 542-547 sami procenite šta su postigli, i sa kovidom i bez kovid
 3. Ovo bi bila treća karipska zemlja koja nam ukida vize u poslednjih godinu dana: https://www.srbija.gov.rs/vest/446190/antigva-i-barbuda-uvazice-rezultate-dijaloga-o-kosmetu.php "Дачић је нагласио да је недопустиво за Србију, као наследницу Југославије, да нема односе са свим земљама у свету, и подсетио на то да је наша држава укинула визе за грађане Антигве и Барбуде, док су власти у тој земљи донели одлуку о укидању визе за држављане Србије, што ће бити финализирано у наредним данима."
 4. Sveže vesti: https://news.am/eng/news/557400.html YEREVAN. – At its session today, the government of Armenia decided to establish a visa-free regime for Serbian nationals.
 5. Ovde je plan Vlade za 2020. i, od 488. strane, planovi Ministarstva spoljnih poslova za sporazume o ukidanju viza za 2020: https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/439434/plan-rada-vlade-srbije-za-2020-cyr.pdf. Od zemalja koje nam sada traže vize, planiraju se sporazumi o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša sa ovim državama: Bolivija, Paragvaj, Azerbejdžan, Bahami, Mauricijus, Malezija, Venecuela, Brunej. Naravno, plan ne obavezuje ni vlade drugih država ni sledeću vladu Srbije, a rokovi i ciljevi iz prethodnog plana nisu poštovani. Npr. plan za prošlu godinu je uključivao neke od ov
 6. Za Tuvalu nigde ne nalazim tu informaciju, a Vanuatu nam nije tražio ni ranije, samo je to sad ozvaničeno sporazumom.
 7. Izgleda da nam je Grenada ukinula vize u nekom trenutku u poslednjih nekoliko meseci. Može da se nađe podatak na Timaticu, i nigde drugde za sada. Pre toga nam je bilo potrebno pre-clearance letter a viza se plaćala po dolasku i nije bila jeftina. Lepe vesti, kamo sreće da neko proveri i uživo. Ovo je jedna od onih karipskih država kojima je Srbija ukinula vize u poslednjiih godinu i po dana i koja je u međuvremenu otpriznala Kosovo.
 8. Uskoro e-vize za građane Srbije koji putuju u Bahrein: https://www.newsofbahrain.com/index.php
 9. Barbados nam je ukinuo vize, tako bar kaže Timatic od juče. To je za sada jedini izvor ove informacije: https://cms.olympicair.com/timatic/webdocsI/spdbmainv.html.
 10. Timatic kaže da građani Srbije mogu da dobiju vizu za Senegal po dolasku. Ovo je nova informacija i osim na Timaticu, nisam je našao nigde drugde. Proverite i sami i srećno ko se zaputi tamo: https://cms.olympicair.com/timatic/webdocsI/spdbmainv.html
 11. Izgleda da su braća iz Emirata ratifikovala sporazum sa Kolumbijom - potpisan pre manje od dva meseca - ali su preskočili protokol sa nama iz septembra prošle godine: https://www.thenational.ae/uae/dubai-ruler-encourages-philanthropy-during-ramadan-cabinet-meeting-1.858596. Moguće je i da je vest nepotpuna, vredi proveriti uskoro ponovo.
 12. Flixbus je najjeftiniji za deo Budimpešta-Krakov. Do Budimpešte više ne znam kako se ide - valjda funkcioniše voz bar od Novog Sada do BP. Osim toga, znam da neki likovi nude kombi prevoz, uključujući između NS-a i Krakova, ali nisam ih koristio a verovatno ni ne smem da ih reklamiram na forumu. Traži na Fejsbuku Balkan Polska ili Poljska Srbija i naći ćeš par grupa.
 13. Pakistan danas lansira novi vizni režim i za državljane Srbije će biti dostupna turistička elektronska viza kad se sistem zalaufa. Cena ima raznih, videćemo koliko će da košta. Po svoj prilici, važiće samo za ulazak u Pakistan preko aerodroma (dakle ništa kopnom iz Indije). https://visa.nadra.gov.pk/electronic-travel-authorization-eta/
 14. Taj podatak da je pasoš Srbije među 5 najboljih po napretku visi na Vikipediji i odavno nije aktuelan. Bili smo među top 5 kad su nam ukinute vize za celu šengen zonu, i isto tako su top napredak posle nas imali Bosna, Albanija, Moldavija, Gruzija, Ukrajina, i svi drugi kojima je EU ukidala vize. Ne možemo večno da budemo u top 5 po napretku, a posebno ne vidim kako ostajemo u top 5 ako nam 2 države godišnje ukidaju vize. U svakom slučaju, svi na ovom forumu putujemo i znamo kako izgledaju i pozitivne i negativne strane viznog režima, i verovatno možemo da uporedimo kako je i sa saputnicima ko