Duya

Moderators
 • Content Count

  1,358
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Duya

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Duya

  Život u predgrađu / periferiji Novog Sada.

  Mislim da bi Ledinci, Rakovac ili Bukovac mogli biti neki kompromis između pristupačnosti i cene. Ko voli Frušku kao ja, naravno. Ima i tamo koječega da se kupi, od luksuznih vila do poluzavršenih kuća po čukama, a i cene su šarolike. Sremska strana postaje problematična zbog gustine saobraćaja, put ka Beočinu već biva redovno zagušen vikendašima, Kamenica je usko grlo, a zamišljena biciklistička staza trasom stare pruge nije ni u najavi da će se skoro graditi, a mnogo bi značila. S bačke strane, Kovilj je dosta zanimljiv izbor, lepo veliko mesto oslonjeno na veliki rit, dobro je povezan s gradom i ne bi trebalo da je preskup. Futog i Veternik su praktično deo grada, prilično su i skupi, meni se to ne dopada ali YMMV. Novi Sad je sve manje miran, a i "kulturan" je relativan pojam. Ovde je prilična ludnica, non-stop se gradi, porastao je za 100,000 stanovnika u zadnjih 25 godina. Još uvek je to bolje od Beograda, koji je tek ludnica.
 2. Duya

  Island

  Teško je i utvrditi razliku između "kreditne" i "debitne" kod dosta naših kartica. Ja imam Vizu elektron (Raiffeisen), koja je teoretski "debitna" i primarna mi je kartica za sve i pokriva odvojene dinarske i evro podračune, te kreditnu Vizu, koju sam poslednji put koristio pre 100 godina. Sa "debitnog" elektrona mi prolaze sve transakcije za koje inače treba kreditna (rentakar, strani hoteli, benzinske pumpe u Francuskoj), s tim što se dosta transakcija vodi kao "rezervisana sredstva". Dakle, ako rentakar hoće da rezerviše 1000€ s mog računa, ja na deviznom podračunu moram imati bar toliko da bi inicijalno prošlo, i ne mogu da ih koristim dok ih ne oslobode. Tako da ih ne mogu baš lako preveslati...
 3. Duya

  Malta-plaze, smestaj, iskustva

  @sencci Spojio sam ti poruku s postojećom temom (koju, usput, uopšte nije bilo teško naći), a u kojoj ćeš naći mnogo informacija, uključujući i Hermesin detaljan putopis od pre nekoliko godina.
 4. Duya

  Gea tours - iskustva

  Alo bre, травелом ili тоурсом? Ne znam jesi li u toku, ali razlika je bitna -- tours su oni pravi, originalni, jedini i naj bolji, dok su travel falsifikatori, fejk, zločinci, ubice, bar prema toursu (koji je doskora mesecima držao frendli popap na svom sajtu da objasni razliku).
 5. Duya

  Island

  Samo par reči upozorenja, ukoliko se niste dovoljno informisali: 1) Island je brutalno skup. Smeštaj je generalno skroman i veoma skup, mora se unapred rezervisati i računajte na suvi minimum od 50€ po glavi za noć. Samo bacite oko na booking. 2) Sve što vredi obići na Islandu je priroda, do koje ne možete doći javnim prevozom. Morate ili rentirati kola (vidi tačku 1) ili neku turu kod lokalne agencije (videti tačku 1 i pomnožiti sa dva). 3) Najbolje vreme za obilazak je Juni-Septembar, kada je tamo leto, a temperature su kao kod nas u martu. Zima počinje krajem septembra, a vreme je veoma nepredvidivo tokom cele godine. Iako temperature zimi nisu nominalno tako niske, vetar i oluje umeju biti ekstremno surovi, te se ne preporučuje samostalna vožnja zimi ukoliko niste izuzetno iskusni (a ni onda).
 6. Duya

  Zanimljivi članci

  https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/07/work-peak-professional-decline/590650/
 7. Evo jedna lepa vest: (Izvor: 021) Dali u ručnoj torbi 40x30x20 možete poneti električnu mašinicu za brijanje (na baterije), nisam video da piše o tome. Da. Dali može u istoj brijač al bez žileta (onaj što se razšravi za stare žilete) Da. Dali u istoj mogu proći par pakli cigareta. Da. Dalli sa free shopa u kabinu mogu uneti box cigara i koja je cena npr box l.strike red na Beogradskom aerodromu. Da. Pojma nemam za cenu, uglavnom je sve skuplje nego u gradu. Dali na BG aeorodromu pitaju koliko novca imate kod sebe. Gotovo nikad, ali mogu da pitaju na odredišnom aerodromu. Dali se u Wizzair avionu može koristiti laptop posle poletanja i dali ima internet u avionu. Laptop može, internet nema i/ili se masno plaća. Dali se za laptop popunjava neko papirče zbog povratka. U teoriji da, u praksi je neverovatno da će te cimati zbog toga, pogotovo ako se vidi da je laptop korišten. Nisam tu papirologiju radio 10+ godina. Dali ima WC u avionu i njegovo korišćenje Ima, uđeš u njega kad imaš potrebu a isti nije zauzet.
 8. Duya

  Zanimljivi članci

  https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/17/recycled-plastic-america-global-crisis
 9. Duya

  Mesoreznica

  Putopis spašen! 👌
 10. Duya

  Malo pitanja u vezi sa Iranom

  Pospajao sam teme o Iranu s raznoraznih podforuma. Verujem da će oni koji traže saputnika svakako naći ovu temu (a nadam se, i saputnika).
 11. Duya

  Zanimljivi članci

  @Lazar Greškom ti obrisah post, i to nepovratno (osim Chivitlijeve magije). Možeš li da ga ponovo postuješ?
 12. Duya

  Preporuke za putopise?

  Kako ne znaš superperu?
 13. Duya

  Preporuke za putopise?

  Superpera? Nisam sasvim neozbiljan.
 14. Poznanica mi je imala vrlo sličnu dogodovštinu. Bila je negde u Evropi, zaboravio sam gde, izgubila je pasoš i dobila je putni list od našeg konzulata. Koliko traje izdavanje zaista ne znam. Povratni let joj je bio preko Temišvara. Bilo je i tamo malo ubeđivanja s Rumunskom graničnom policijom, ali su je na kraju pustili da se uputi u Srbiju, sad ne znam detalje da li Gea tursom da li svojim autom. Dakle, s putnim listom treba da možeš da se vratiš, uz malo natezanja. Na kraju krajeva, ti iz Gruzije ne možeš da se direktno vratiš u Srbiju sve i da hoćeš.
 15. Duya

  Zanimljivi članci

  Rasprava koja se razvila na ovu temu izdvojena: http://www.klubputnika.org/forum/topic/13311-zemlje-s-najlakšom-boravišnom-dozvolom/