I evo poslednje prestonice... Lepi Stokholm koji vadi prosek do sad vidjenoj svedskoj arhitekturi. Posle ekstremno neljubaznih sluzbenika u tourist office-u i krajnje neefikasnih zeleznickih radnika na glavnoj stanici (od 15 saltera kontinualno rade samo 2!), spas nadjosmo u nasoj Knjizi.Ipak, only the Lonely (Planet)! Na obodu grada, neverovatan hotelcic, Formule 1! Sjajne sobice, sifrovane brave, automatska kupatila, vrhunac prakticnosti i ukusa, a jeftinoca! Jedino malo lenji recepcionari, koji stalno zure da zatvore i ponasaju se prema vama kao prema duhovima. Obracaju vam se sa 'Sorry, I am closing now...' :)
Tako istrazismo ulicice starog centra (Gamla Stan), gadnjikav moderan centar, savrsenstvo lepote i skupoce na ostrvcu Djurgardena, Nobelovo setaliste, velelepne ulice oko marine...Zvirnusmo i u gradsku kucu, gde se odrzava banket nakon dodele Nobelovih nagrada, gde se izdivanismo sa Matejom, Beogradjaninom, na koga nabasasmo i provedosmo ostatak dana... Ko ce kome ako ne svoj svome, srpski u Svedskoj, ipak je to egzotika... Osmotrismo Dalija i Klea u muzeju moderne, ekstremno skupim metroom projurismo kroz socijal-demokratska predgradja (soliterski kokosinjci), a tu je i, naravno, IKEA... Svedska primenjena umetnost!
I opet put pod noge, pardon, pardon sine pod tockove...Pa, Malme, opet kroz nezaboravni Kopenhagen, gde nabasasmo na grupu zbunjenih inerrailovaca iz Beograda koji su birali sledecu destinaciju... I opet Hamburg, ovog puta preko vode (ceo voz udje u trajekt!),ura, opet mi na brodu! Konacno Nemacka jeftinoca, da se opet najedemo kao ljudi za sitne pare! Tako napustismo Skandinaviju...