ZeleniZub

Members
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

About ZeleniZub

 • Rank
  novajlija
 • Birthday 05/31/1984

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 1. Za koju konkretno državu pitaš? U CT na primer bi trebalo da može ali je potrebno priložiti pismo od SSA (Social Security Administration) da nemaš prava na (tj. da si "ineligible" za) SSN.
 2. ZeleniZub

  Albanija

  Ko ide kolima iz Srbije, najbrže je preko Kosova jer je osim par kraćih deonica sve autoput--mi smo išli pre koju nedelju NS-Tirana i trebalo nam je oko 8 sati uz pauzu za ručak u (na?) Kosovu Polju. Nismo imali nekih neprijatnosti, mada smo pazili da nam kola (s NS tablicama) budu u vidokrugu za svaki slučaj. Mislim, ljudi su ih primećivali al je to više izgledalo da se čude što su tu nego što je nešto maliciozno bilo u pitanju.
 3. Gde god da je vozila, ne može da vozi samo sa međunarodnom.
 4. Mislim da će mu trebati viza. Ja sam na doktorskim studijama u SAD i znam da bi mi trebala viza za Kanadu ako bih išao da je posetim. Jedina olakšavajuća okolnost je što bi američku vizu mogao (možda i trebao) da vadi u Kanadi.
 5. Svaka država ima svoje zakone o važnosti MVD, uglavnom je svuda prihvaćena ali zavisi koliko dugo možete voziti s njom (recimo, u Misisipiju je period godinu dana, u Konetikatu isto, s tim što je za studente sa F1 vizom taj period dok god su u statusu studenta). MVD sama po sebi nije dozvola već je manje-više samo prevod nacionalne dozvole i ne važi bez nje. U praksi, see above
 6. Da zna za ubuduće: ako leti iz Amerike, I-94 iz pasoša predaje službenicima avio kompanije na gejtu pre ulaska u avion (kad im daje bording pas).
 7. Samo da se ispravim: ukupna cenna AirTrain + LIRR od JFK-a do Penn Stationa je $11,25, tj. $5 za AirTrain i $6,25 za LIRR. Ako putuješ vikendom, možeš kupiti LIRR CityTicket na automatu za $3.75, mislim da se nađe pod special fares ili tako nekoj opciji, što je odlično pošto je LIRR dosta brži, a i udobniji od podzemne. Korisni sajtovi za planiranje puta: http://mta.info/ (za NYC podzemnu, autobuse i LIRR) http://www.njtransit.com/ (za NJ Transit vozove i autobuse) http://us.megabus.com/ (Megabus)
 8. Newark Liberty (EWR) će verovatno biti najjeftiniji, u kom slučaju pogledaj i JFK u Njujorku pošto su prilično blizu. Do lokacija u Nju Džersiju će sigurno biti jednostavnije, kraće i jeftinije s EWR-a, ali od JFK-a do Penn Stationa možeš doći za 20-ak do 60-ak minuta (AirTrain i LIRR s jedne, odnosno AirTrain i podzemna s druge strane) tj. $7,5+ (za najjeftiniju i najsporiju varijantu: $5 za AirTrain i $2.5 za podzemnu) odnosno $16.25 (za nešto skuplju ali dostra bržu LIRR varijantu: $5 za AirTrain i 11.25 za LIRR, mada ako ideš vikendom LIRR kartu možeš kupiti i za $3.50 ako znaš šta treba d
 9. Serbia Bins are the norm in Serbia, don't try and flush it. ?
 10. Pitam se zašto--bili su prilično popunjeni (2/3 BEG-PRG, puni PRG-BEG) kad sam leteo njima za Prag/iz Praga.
 11. Išao sam u Češku pre dve nedelje, ušao i izašao preko aerodroma u Pragu (Ruzyně) i nisu mi ništa tražili, samo su mi pogledali na prelet stranice u pasošu i udarili pečat. Što se tiče elektronskih karata, nisam nikada išao Wizzom, ali kad kupujem karte obično dobijem dva mejla od kojih je samo jedan zapravo elektronska karta i obično na njemu piše da je electronic ticket ili da je receipt (račun).
 12. Što se toga tiče, najmanja je provizija ako karticu koristiš za plaćanje (nešto prilično sitno). Pri podizanju novca za bankomata će ti proviziju naplatiti i naša banka (kod inteze je to 3-4 EUR za manje iznose, neki procenat za veće) a i banka čiji je bankomat (viđao sam sve od $1 do $5-6 na nekim bankomatima u Nju Orleansu: obrati pažnju, trebalo bi da te obavesti bankomat ili da piše na njemu). Takođe, nekad transakcija neće uspeti iz prvog, nekad ni iz drugog pokušaja, nema nekog pravila; koristio sam Intezine Visa Electron kartice oko dve godine u raznim delovima Amerike i nekad su radile
 13. Krajem maja smo ušli u Albaniju iz Crne Gore i sve je bilo ok: nema viza, redovno nam svima udarili pečat. U povratku preko Kosova su nas i s albanske i s kosovske strane samo propustili, bez pečatiranja.
 14. Evo, najosnovnije (nek ispravi neko ako grešim; izgovor u zagradi ako se razlikuje od srpskog): po : da jo : ne tungjatjeta (tunđatjeta) : zdravo mirëdita (mirdita) : dobar dan nuk flas Shqip (nuk fljas šćip) : ne govorim albanski flisni Anglisht/Serbisht? (fljisni anglišt/serbišt) : govoriš li engleski/srpski? nuk kuptoj : ne razumem faleminderit (faljeminderit) : hvala mirupafshim (mirupafšim) : doviđenja notën e mirë (notən e mir*) : laku noć *ə je poluglas, kao "e" u engleskom "taken" Bio sam nedavno poslovno u Tirani par dana pa sam toliko apsolvirao. Aj u zdravlje.