Duzina trajanja pasosa i vize

8 posts in this topic

Zdravo svima,

Imam jedno pitanje vezano za vizu i nov pasos. Dakle, imam pasos koji mogu da obnovim tek u martu mesecu a imam viziranje u februaru , s tim sto bi viza trebala da mi vazi do januara sledece godine a ovaj stari pasos mi istice u septembru mesecu. Da li je nekome situacija poznata mozda vezano za izdavanje vize, da li ce mi ovaj stari pasos ograniciti trajanje vize ili to nema veze ? Bila sam u sup-u i receno mi je da to ne bi trebalo da bude problem (mada nekada sumnjam u njihovu informisanost) Ambasada mi ne odgovara na mejl, jako ih je tesko dobiti, pokusavam i dalje. Agencija koja mi inace sredjuje papire mi cas kaze jedno cas drugo. 

Ako neko ima ikakvu slicnu situaciju da moze da mi se poistoveti sa ovim bilo bi super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve si rekla, osim onog najvaznijeg - za koju zemlju vadis vizu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretpostavljam da je misteriozna zemlja Nemacka, ma da lici malo i na Nambiju😁

Ono sto sigurno znam, to je da viza za SAD vazi onoliko na koliko je izdata, cak i ako istekne pasos. Samo postoji obaveza da se prilikom ulaska u SAD ponese/pokaze i stari pasos. Kako konkretno funkcionise za Nemacku, nazalost, ne znam. Ali znam da mozes da izvadis novi pasos za 2-3 dana, po hitnom postupku, pa ako si u mogucnosti da toliko vremena izdvojis pre dobijanja vize, to bi ti bilo najpametnije resenje.

Edited by Dragance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguće je vaditi pasoš pre 6 meseci do isteka njegovog trajanja. Potrebno je da se kaže da ste imali problema na granici zbog slike (nebitno je i ako kompletno isto izgledate) i prihvatiće vaš zahtev (provereno pre par dana iz prve ruke u Novom Sadu).

3 hours ago, Dragance said:

Ali znam da mozes da izvadis novi pasos za 2-3 dana, po hitnom postupku, pa ako si u mogucnosti da toliko vremena izdvojis pre dobijanja vize, to bi ti bilo najpametnije resenje.

Problem je što oni neće da ti dozvole da vadiš novi pasoš ako imaš više od 6 meseci važenja, bez nekog razloga. A, ako hoćeš da vadiš novi pasoš zbog vize, traže dokument od konzulata da neće da izdaju (što je generalno ili nemoguće dobiti ili nije vredno truda). Neki od razloga zbog kojih bi menjali pasoš ranije su pored problema na granici, promena prebivališta, promena fizičkog izgleda naspram slike (mislim da ovo navode službeno kao razlog za ono prethodno navedeno), oštećenje pasoša i gubitak istog.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U redu, ovo za izgled nisam znala. Mora se probati ovo ostalo posto dobiti bilo kakav zahtev iz konzulata nema sanse. Hvala vam puno... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U sustini, po starom dobrom srpskom obicaju, sve ce da zavisi od onog ko te doceka na salteru i tad vaze samo njegova/njena pravila. Ako si iz manjeg mesta i znas nekog ko radi tamo, sve ce da bude glatko i sve moze da se resi, to je svakako najbolja opcija. Ako ne, preostaje ti da se nadas da ces sresti neku razumnu osobu koja je spremna da pomogne. Poenta je samo kako ce da obrazlozi u svojim dokumentima vadjenje novog pasosa pre predvidjenog roka. Neki stave bilo sta i voze dalje, a neki zakeraju. Svakako, mozes da ides na pricu promene izgleda, a mozes i da operes pasos i eto resenja 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma da, to sam i ja shvatila da sve zavisi na koga naletis na salteru.. Pokusacu sve, imam jos 20-tak dana fore do prvog sledeceg putovanja, nesto cu zavrsiti do tad... Hvala u svakom slucaju svima na pomoci i idejama. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now