Ostanak duze od 3 meseca u Nemackoj...

57 posts in this topic

Nisu mi se novci osladili i to nije uopste bio razlog zasto sam ja htjela da ostanem.

Ne znas ni zasto sam zapravo i dosla ovde.

Otisla sam a tebi hvala u svakom slucaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozes ti ostati kao au pair, samo se prikljuci grupi nekoj na fb na kojoj pise au pair. Javi se i oni ce ti sve objasniti. Nije tesko ako imas vremena i volje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možeš ako te poslodavac prijavi a to Balkanci, kod kojih devojke rade, neće. Radije će da plati lizing za Mečku nego prijavu radnika.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/28/2017 at 9:52 AM, Voyageur said:

Možeš ako te poslodavac prijavi a to Balkanci, kod kojih devojke rade, neće. Radije će da plati lizing za Mečku nego prijavu radnika.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 

 

cao,meni je takodje potrebna vasa pomoc. moj momak je od avgusta u berlin,i dobio je radni ugovor na 9 mjeseci,samim tim i vizu. Drzavljani smo crne gore.Sa obrzirom da bih htjela icu kod njega, gledala sam neke opcije i jedine varijante za vizu su mi da upisem kurs njemackog jezika.. medjutim kada sam se posvetila tome,procedura je podrobna i pored kursa jezika koji za 3 mjeseca kosta 1,300 e ima jos dosta troskova. Smatrate li da vu lakse dobito vizu ako se uzmemo ovdje ? sa obzirom da nismo znali da ce sve ovo biti toliko komplikovano sad nam je i ta opcija aktuelna. samo me zanima zna li neko koliko bih cekala na te papire ? ne zelim ilegalno boraviti tamo i stvarati sebi problem a turistivka viza mo nije dovoljna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa sacekaj 9 meseci da zavrsi sa tim poslom,neces umreti za to vreme.

Ili budi onda npr. mesec dana kod njega u Berlinu,pa 2-3 meseca kuci,pa oet malo u Berlinu,pa opet malo kuci...ako mislis da ne mozes da zivis bez njega:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
cao,meni je takodje potrebna vasa pomoc. moj momak je od avgusta u berlin,i dobio je radni ugovor na 9 mjeseci,samim tim i vizu. Drzavljani smo crne gore.Sa obrzirom da bih htjela icu kod njega, gledala sam neke opcije i jedine varijante za vizu su mi da upisem kurs njemackog jezika.. medjutim kada sam se posvetila tome,procedura je podrobna i pored kursa jezika koji za 3 mjeseca kosta 1,300 e ima jos dosta troskova. Smatrate li da vu lakse dobito vizu ako se uzmemo ovdje ? sa obzirom da nismo znali da ce sve ovo biti toliko komplikovano sad nam je i ta opcija aktuelna. samo me zanima zna li neko koliko bih cekala na te papire ? ne zelim ilegalno boraviti tamo i stvarati sebi problem a turistivka viza mo nije dovoljna
Ne znam kako je u Nemačkoj ali skoro sam siguran da je nemoguće da na osnovu braka dobiješ vizu za duži boravak ukoliko suprug nema stalni radni ugovor i boravišnu vizu na min godinu dana. Tu postoji problem socijalnog osiguranja kao i poreska obaveza.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi izvinite molim Vas, treba pomoc, bilo kakva informacija. Naime imam potpisan ugovor o radu kao negovarelj, na godinu dana, rekli su mi poslodavci da dodjem na turisticku vizu, da ce me pustiti u proceduru za stalno, medjutim usput me ozbiljno odzepare, ostanem bez pasosa, ali to nije muka, na sve to oni meni kazu da ce mi srediti pasos kao i moj boravak tamo, bukvalno sam kao na crnom,a sa papirima o ugovoru, evo ga vec 5.mesec ja sam tamo neprijavljena, zelim da ostanem, mooram da ostanem, pomozite mi nekako, sta da radim, imam li izgleda, koje su mi mogucnosti ukoliko mi oni zapravo ne srede te papire, pritom da li uopste postoji ta mogucnost da dok sam tamo oni mene priznaju i zavedu kao svog radnika i srede to u ambasadi. Pomozite ako Boga znate. Unapred zahvalna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

Da li mi neko moze pomoci....suprug ima potpisan ugovor u jednoj nemackoj firmi i po novom su mu rekli da samo zakaze termin u Nemackoj Ambasadi....pomoc...kako ....?....i sta mu od papira treba?

Hvala....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazove Nemačku ambasadu i kaže o čemu se radi i oni mu daju sve potrebne instrukcije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam jedno pitanje... 

Devojka mi je vec osam meseci u nemačkoj  a tamo je stigla spajanjem porodice (u pitanju je srbin i u srbiji su venčani) 

MOJE pitanje je  koliko oni još moraju biti u bracnoj zajednici kako bi dobili papire za boravaklk u nemackoj?? Ustvari  cilj nam je da se ona razvede kako bih ja  kasnije    , kao njen bračni drug,    otišao u nemacku. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naopaka ti je misija Milane....a i sigurno moze da potraje.Nece neko sigurno za 8 meseci dobiti tzv. "papire".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre će biti 4-5 dok dobije stalni boravak.

Bolje traži drugu Nemicu da se ta tvoja ne predomisli u međuvremenu :smile:

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druga drzava,ali manje-vise isti primer - Svedska.

Poznanica se vencala za Svedjanina i vec par godina su u braku i misli da je time "u'vatila boga za muda",tj. sve se nada da ce jos malo pa moci da trazi (i dobije) njihovo drzavljanstvo.ALI...kaze mi drugar da Svedjani to vec znaju,na sta one ciljaju (ovaj lik je barem duplo stariji od nje,i on kapira da nije sa njim "iz ljubavi"),tako da koriste nase devojke jedno 4-5 godina,i onda pre pete godine ih oteraju/razvedu se.I one ostanu bez drzavljanstva,a Svedjanima lepo,uzivaju u njihovoj mladosti sve u 16 (garant nema te zelja koja mu ova nece ispuniti) :smile:

OK,ovo je sve "rekla-kazala",nemam informacije iz prve ruke,ali verujem da nije daleko od istine.Mislim da je 5 godinama braka minimum,ali mozda zavisi i od drzave do drzave (za Spaniju je cini mi se 10,nisam siguran).

Razmisli Milane sta ce tvoja devojka da radi tom liku nocima i da li je to vredno takvog cimanja (a morace godinama to da mu radi) :wink: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da malo preuvelicavas. Jasno je da je taj brak koji spominje Milan samo fiktivan i zbog papira, tako da nece nista da mu radi nocima, a to i nije tvoja briga :smile: Svakako, komplikovana je situacija da se njegova devojka udala za nekog zbog papira, a da potom on hoce da je ozeni zbog papira posle x godina :blink: 

I da pretpostavimo da je prica o Svedjanima tacna, to je win-win situacija i za fiktivnog matorog Svedjanina i za nasu fiktivnu mladu damu. Oboje uzivaju, s tim da ona na kraju ostane bez papira :smile: Ali, ni nasa fiktivna mlada dama nije od juce i zna da nije on jedini matori Svedjanin na svetu za kojeg se moze udati :biggrin:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Laza GNR said:

za Spaniju je cini mi se 10,nisam siguran.

U Spaniji je godinu dana braka za drzavljanstvo. Ubedljivo najbrzi nacin da se stigne do EU papira.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste 10 regularnom procedurom. Što se tiče državljanstva preko braka, u skoro svakoj zemlji postoji uslov da brak ne sme da se prekine X godina po dobijanju državljanstva.

Zato muljatori ne ulaze u tu priču nego se drže stalne boravišne dozvole. Kada to uhvate, ne može niko da ih izbaci sve i da se isti dan razvedu.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, Voyageur said:

... u skoro svakoj zemlji postoji uslov da brak ne sme da se prekine X godina po dobijanju državljanstva...
 

Da li bi mogao da mi pošalješ neke linkove ka izvorima ovih informacija (ili bar malo više detalja koje države, koliko godina)?

Pošto prvi put čujem za nešto ovako, a dosta sam se bavio zakonima o državljanstvu raznih država (sa pravne strane) i zvuči mi dosta čudno. Naravno, postoji uslov u svim državama da brak nije fiktivan (tj. da nije napravljen zbog državljanstva), ali to je dosta drukčije nego uslov da brak ne sme da se prekine određeni period posle dobijanja državljanstva.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedan članak iz švajcarskih novina.

https://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Schweiz-schafft-neue-Staatenlose/story/27596266

Za detalje treba čitati zakon svake zemlje, članove koji se odnose na gubitak državljanstva.

U Švajcarskoj je recimo rok u kom mogu da oduzmu državljanstvo čak 8 godina ali ne ide to automatski po razvodu nego sud o tome odlučuje.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/5/2018 at 12:36 AM, Pretender said:

U Spaniji je godinu dana braka za drzavljanstvo.

Godinu dana da se dobije spansko drzavljanstvo?Zar nije to...malo brzo?:blink:

Drugar,koji je odavde,se ozenio Spankinjom i zive tamo.Nije fiktivan brak,imaju i cerkicu.I znam da mi je rekao da ceka da prodje 10 godina,pa da moze da dobije spansko drzavljanstvo.

Sad,verujem da se on vec raspitao kako to ide,ne verujem da bi tako lupetao bezveze...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Laza GNR said:

Godinu dana da se dobije spansko drzavljanstvo?Zar nije to...malo brzo?:blink:

Jeste, to je izuzetno brzo. Zapravo, to je najkraći rok u EU da se dobije državljanstvo.

2 hours ago, Laza GNR said:

Drugar,koji je odavde,se ozenio Spankinjom i zive tamo.Nije fiktivan brak,imaju i cerkicu.I znam da mi je rekao da ceka da prodje 10 godina,pa da moze da dobije spansko drzavljanstvo.

Sad,verujem da se on vec raspitao kako to ide,ne verujem da bi tako lupetao bezveze...

10 godina je potrebno za običnu naturalizaciju, tj. ako nemaš nikakve druge veze sem života u Španiji. Čak je pravo produženo i na nekoga ko je udovac/ica španskog državljana.

Izvori:

Isečak o državljanstvu iz Građanskog zakonika španije (Articulo 22.2.D):

Quote

...

2. Bastará el tiempo de residencia de un año para:

a) El que haya nacido en territorio español.

b) El que no haya ejercitado oportunamente la facultad de optar.

c) El que haya estado sujeto legalmente a la tutela, guarda o acogimiento de un ciudadano o institución españoles durante dos años consecutivos, incluso si continuare en esta situación en el momento de la solicitud.

d) El que al tiempo de la solicitud llevare un año casado con español o española y no estuviere separado legalmente o de hecho.

e) El viudo o viuda de española o español, si a la muerte del cónyuge no existiera separación legal o de hecho.

f) El nacido fuera de España de padre o madre, abuelo o abuela, que originariamente hubieran sido españoles.

...

Izveštaj o španskom državljanstvu od EUDO (24. stranica)

Quote

Finally, there is a category for whom only one year of residence is required which includes several groups. This requirement applies to those born in Spain of foreign parents, which means that although no ius soli exists for second generation immigrants, one year of legal residence is sufficient for the children of immigrants born in Spain to apply for derivative nationality (legally represented by their parents) if they do not acquire it otherwise. One year of residence is also sufficient for those who had a right to option subject to a time limit but, for some reason, did not exercise it. Included in this fast track are also those who have been subject to the guardianship of a Spanish citizen or institution for at least two consecutive years. Those who at the time of application have been married for at least one year with a Spaniard are also covered. In the case that the person in question is somebody who has naturalised, he or she must have enjoyed Spanish citizenship for at least a year before his or her spouse applies for nationality. Not included in this possibility are partners in civil unions (regardless of their sexual orientation), something that the socialists’ proposals have unsuccessfully tried to amend. The widow/-er of a Spaniard, if they were not separated at the time of the death of the spouse, is also entitled to Spanish nationality through the one-year residence track. Finally those born outside of Spain whose father or mother, grandfather or grandmother was a Spaniard by origin are also included in this group

Wikipedia

 

Eto imaš nešto lepo da kažeš svom drugaru iz Španije kada ga vidiš sledeći put.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iako je teoretski to najbrzi nacin dolaska do EU papira, u praksi zna da se oduzi...@Laza GNR ako ti drugar zivi van Madrida, neka se prijavi u Madridu kad bude predavao papire, odobravaju brze. Trenutno razvlace sve sto je stiglo iz Katalonije npr. Poznajem mnogo ljudi koji cekaju 4+ godina od predaje papira.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda i to delom objasnjava...lik zivi na Ibici (ostrvu),boli ga dick,zeza se tamopijjj

Prenecu mu to,hvala na savetu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav , treba mi vaša pomoć . 

Zivim i radim u Njemačkoj 2 godine sa Hrvatskim papirima . Moj vjerenik ima Bosanske papire . Ubrzo želimo da se vjenčamo u Njemačkoj . Moje pitanje je da li on na osnovu toga braka sa mnom ima pravo u Njemačkoj tražiti dozvolu za rad i boravak tipa Aufenthalt ili nešto ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzmes i nazoves ambasadu i dobijes tacan odgovor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now