Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

Moze li neko da mi informacije kako se najlakse mogu dobiti vize za ove zemlje. Ja i djevojka bismo htjeli poci u pivatnom aranzmanu u navedene zemlje, pa me interesuje sljedece:

1. da li se neka od ovih viza moze dobiti na gran. prelazu (iskljucujem aerodrome)

2. u slucaju da se mora vaditi unaprijed, moze li mi neko reci proceduru za svaku ponaosob...

Dosta sam se informisao sa interneta, ali vidim da ste vi dobro upuceni  i nadam se da je neko vec imao slicna iskustva sa ovim -STANOVIMA :spot:

Za ove zemlje viza ne moze da se dobije na granicnom prelazu, vec mora da se ima unapred.

Uzbekistanska viza moze da se dobije na aerodromu, ali tebe to ne interesuje.

Vize je verovatno najbolje da se uzmu negde na teritoriji ZND.

Sam proces je kao i za vecinu drugih zemalja, popunjavanje obrazaca, fotografije, placanje, itd.

Samo je problem sto za vecinu ovih zemalja moras da imas pozivno pismo sto je malo komplikovano da se nabavi.

Najlakse se dobija viza za Kirgiziju a najteze za Turkmenistan (zbog njihovog predsednika koji ima naviku da recimo povremeno totalno zabrani ulaz stranaca u zemlju).

Ako mislis na iznajmljivanje stana tokom boravka u nekoj od ovih zemalja to je skupa varijanta. U njihovim glavnim gradovima mogu da se iznajme stanovi po ceni od 40$-150$ dnevno sto zavisi od lokacije i luksuza.

Ja imam neku ideju da tokom ove godine idem Kazahstan-Kirgizija-Tadzikistan i nazad.

To mi je najlaksa ruta sto se tice viza i posle provere nekih ambasada resio sam da vadim vize u Minsku jer su ostavili bolji utisak nego njihove ambasade u Moskvi.

Ako ti trebaju linkovi njihovih MIP-ova sa informacijom o vizama reci da ih postavim.

• Author

gosn.shofershajbna je u pravu.. mislio sam na drzave a ne na  stanove :spot: ali nije ni lose znati i ove informacije

ja sam planirao da idem besarabija, ukraina, jug rusije, kazahstan, pa onda da vadim vize redom:

- u Alma Ati za Kirgihstan ( nazalost sad nam trebaju, procitao sam da nije neka komplikovana procedura)

- u Biskeku za Tadzikistan ( e tu izgleda treba pozivo pismo i potrebno je izvaditi tzv. GBAO Permit za odlazak u planinski dio PAMIRA)

- Dusambe ( e tu se mogu dobiti i vize za UZB i TURKM) Na jednom forumu sam nasao da je bolje traziti tranzitne vize za obje zemlje i to prvo za Turkmenistan ( Dobija se relativno lako. Procedura traje 3 dana i pasos se ne mora ostavljati u ambasadi. Potrebno je imati vizu naredne zemlje, u mom slucaju je to Iran jer planiram tako da idem.) Na osnovu ove tranzitne vize "kazu" da je lako dobiti i uzbekistansku tranzitnu...

E to je ono sto znam, ako jos neko ima neke informacije dobro su dosle...

I naravno hvala geoplans-u  8-)

OK Mashoni razumemo se.

Samo mi nije jasno kazes ides Besarabija (znaci Moldavija i jug Ukrajine), znaci treba ti moldavska viza sto je malo komplikovano ako planiras tamo. Dalje kazahstanska viza opet je problem jer ti treba pozivno pismo ali mozes da dobijes tranzitnu na osnovu vize za Kirgiziju. To verovatno sve moras da vadis u Kijevu. Kirgizska viza nije problem dobijes multi koja kosta 50 funti. Opet prvo moras da dobijes vizu za Kirgiziju pa na osnovu nje da trazis tranzit kroz Kazahstan (traje 5 dana).

Za Tadzikistan nije sve jasno da li treba pozivno pismo ali informacija glasi "za vecinu drzava nije potrebno" mada to verovatno znaci da je potrebno. U svakom slucaju mozes da probas sa tranzitnom vizom ali nju daju na 2 ili 3 dana sto je verovatno nedovoljno.

Uzbekistanski zakon kaze da viza moze da se dobije na granici ukoliko se dolazi iz zemlje koja nema njihovu ambasadu ali to znaci da je potrebno ubedjivanje i drndanje tako da je bolje da se viza uzme unapred.

Turkenistan je najveca nepoznanica sa njima se nikad ne zna kako daju vize, sve zavisi kako je u tom trenutku raspolozen predsednik. Ne zaboravi - 21. vek je vek Turkmena. :)

Izgleda da njih pojam tranzitna viza ne postoji vec je to viza koja traje 10 dana.

Dalje imas vizu od 20 dana, pa 30 dana pa posle svaki naredni mesec koji se dodaje.

Ta turkmenska viza od 10 dana kosta 35$ a vreme izdavanja je 10 dana. To sto ti kazes 3 dana je ubrzani proces koji mora da se plati verovatno duplo ako ne i vise.

Геопланс,

стварно не видим зашто би то био неки проблем, односно хтео бих да кажем да мислим да није тако тешко као што изгледа. Постоји више агенција које се баве слањем позивних писама за све ове земље, од којих је најпознатија www.stantours.com, то јест најсигурнија.

Доста је о свему томе писано на Thorn Tree форуму. По мени је највећи проблем представља количина времена која је неопходна да би се дошло до виза за поменуте земље јер процедуру за сваку од њих треба започети бар неколико недеља пре одласка у амбасаду како би позивно писмо било одобрено и послато, као и новац јер тa услуга у просеку кошта од 20 до 50 $ + још толико у амбасади за трошкове издавања саме визе.

Туркменистан јесте мало проблематчан, али колико сам читао многи путници релативно лако добијају транзитну визу у трајању од 3 до 5  дана, што је сасвим довољно да се виде знаменитости ове земље. Преко агенције www.ayan-travel.com се може доћи и до туристичке визе, али није баш јефтино.

• Author

Sto se tice Besarabije... U pocetku sam planirao da idem u Moldaviju, medjutim predomislio sam se i ne planiram da im dam 50 eur za vizu, jednostavno ne zasluzuju  8-) U tom slucaju idem direktno u Ukrajinu preko Rumunije. Vidim da rumunska tranzitna nije neki veliki problem, jedino cu se vjerovatno morati natezati sa njima u ambasadi da mi ne treba viza za Ukrajinu (imam CG pasos)...

Za Kazahstan nece biti problema, jer mi drug zivi u Alma Ati i poslace mi garantno pismo. Moram da se dobro raspitam da li Kazaski konzulat u Astrahkanu izdaje vize za strance... U suprotnom mi preostaje Zagreb ili Kijev  ;)

Sto se tice Kirgihstana i Tadzikistana iskreno ne ocekujem velike probleme, ali sam spreman da stantoursu platim za garantno pismo za Tajik... jer mi ne odgovara tranzit...

Za Uzbekistan se jos raspitujem... A za Turkmenistan je 100% provjereno da se moze dobiti tranzitna u Dusambeu i da procedura traje 3 dana. Naravno bez placanja dodatne takse za ubrzan postupak...

Kostan je u pravu, ako stvarno imas volje da odradis ovu (i sve druge slicne ture), vadjenje silnih viza ti nece pokvariti dozivljaj :music:

Kostan nije problem ko hoce da plati i da ceka. Za ceo bivsi SSSR postoje agencije koje salju pozivna pisma

i naravno na tome dobro zaradjuju.

Kada sam isao u Tadzikistan pozivno pismo nisam nista platio a takodje u ambasadi nisam cekao skoro nista.

Pozivno pismo bilo je poslato faksom a viza izdata posle dva dana. Doduse viza je bila na 10 dana.

To je bilo 2002. godine a ambasada u Minsku, oni su odradili bez problema dok su u Moskvi bili nesto problematicni.

Mashoni ako hoces u Besarabiju tj. skroz juzni deo Ukrajine znaci planiras da predjes iz Rumunije u Ukrajinu preko Dunava. Osim ako ne planiras skroz na sever Rumunije pa tu u Ukrajinu. Ako planiras u Ukrajinu preko Dunava prvo proveri da li je ta granica (Galati na rumunskoj strani - Reni na ukrajinskoj) uopste za prelazak. Mene su tu 2006. zezali ceo dan i jedva me pustili da prodjem.

• Author

Geoplans tek sad vidim koliki je problem preci iz Rumunije u Ukrajinu na jugu zemlje :psuje: Ja sam mislio da se ladno moze putovati iz Tulcae do Izmayila, ali sad vidim da ni ferry-a nema...Pogledao sam na net-u za Galati/Reni gran. prelaz i tek onda vidim da se izmedju ta dva grada usekala Moldavija sa svojim 500 m puta  :death: Tu je neko selo Giurgiulesti gdje se mora platiti 20 eur za prolazak... Ovi Moldavci su stvarno hostapleri...

Pa neko je cini mi se pisao na nekoj temi da voz iz Ukrajine ka Rumuniji bez problema prodje taj mali deo Moldavije bez zaustavljanja i bez ikakvih granicnih smaranja i da ne treba moldavska viza ako se tako ide. Ili sam ja to sanjao.

Voz iz Ukrajine ka Rumuniji i obrnuto ide pravcem Bukurest-Suceava-Cernivci-Ternopil-Kijev.Ne prolazi kroz Moldaviju niti jedan jedini metar,a neko je pricao da postoji prelaz koji nekad radi nekad ne kod Tulcee kod delte Dunava samo ne  vidim sto bi neko u Ukrajinu isao tim putem kad mu je ovim regularnim kojim i voz ide blize,osim ako se planira ici u Odesu.

Nisam bio tamo,ali na leto planiram da [rodjem tim putem pa sam se dobro raspitao.  :)

• Author

Pa meni je i bio plan da idem Odesa, Krim, Rostov na Donu, Volgograd, Astrakhan pa onda Centralna Azija. Ali ovako moram da se raspitam malo vise za sve opcije prelaska granice izmedju ROM-UKR na Dunavu...naravno bez Moldavije

Do Odese mozes doci i preko Bugarske. Dodjes do SIlistre na dunavu, a odatle imas brodic koji vozi dunavom do Izmaila u Ukrajini. Dakle prolazi se kroz rumuniju ali ti ne treba rumunska viza jer ides rekom. Iz Izmaila idu mini busevi do odese na svakih pola sata, put kojim idu mini busevi prolazi nekih 2km kroz Moldaviju ali ti ne treba Moldavska viza jer busevi ne staju na toj deonici. Ja sam letos iz Odese dosao kuci ovim putem!

Mashoni o tome se radi. Samo ne znam kako je sada. Malo istorije.... Avgusta 1968. godine zbog situacije u tadasnjoj Cehoslovackoj Breznjev je naredio da se zatvori granica izmedju SSSR-a i Rumunije zato sto Causesku nije poslao rumunsku vojsku u Cehoslovacku. Takva situacija je ostala sve do raspada SSSR-a a Ukrajina kao nezavisna drzava je i dalje drzala zatvorenu granicu. Tamo negde 1993. Rumunija je tuzila Ukrajinu zbog zatvorene granice medjunarodnom sudu pa se to vucaralo tamo. Sud je doneo odluku da granica treba da se otvori pa je valjda februara 2007. i otvorena. Ja sam maja 2006. isao u Ukrajinu, mahom juzni deo pa mi je bilo daleko da idem rutom Cernovci-Kijev pa onda za Odesu. U Bukurestu sam krenuo vozom do Galatija a odatle marsrutkom za Reni u Ukrajinu.

Tu je tacno tromedja Rumunija-Moldavija-Ukrajina, odnosno usce reke Prut u Dunav. Preko mosta je taj Giurgiulesti i tu je granica. E sada koliko se secam tu nije bilo ni M od Moldavije vec rumunska carina i jedan mladi naostreni carinik mi nije dao da predjem uz obrazlozenje da je granica zatvorena i da nema medjunarodnih prelazaka vec samo lokalni malogranicni saobracaj. Tako da sam ja tu cekao pola dana dok se nije promenila smena i onda je dosao jedan stariji carinik koji mi je rekao da mu je zena Rumunka iz okoline Vrsca pa me je bez problema pustio. Odatle sam stopom stigao u Reni pa odatle marsrutka do Izmaila. Iz Izmaila mozes do Odese autobusom/vozom/marrutkom ili do vecine drugih vecih ukrajinskih gradova (recimo Kirovograd, Nikolaev, Harkov) direktno autobusom.

Posle sam se i vratio istim putem bez problema.

Ja sam pitao ukrajinsku ambasadu o toj granici na Dunavu ali oni o tome pojma nemaju.

Takodje na zvanicnom sajtu Carinske sluzbe Ukrajine nigde se ne pominju prelazi na Dunavu.

Mashoni tih 20 evra koje trazi Moldavija to je nesto novo izgleda. Mislim da granica izmedju Ukrajine i Moldavije nije regulisana kako treba pa sada to koriste. U svakom slucaju moze da im se da i tih 20 evra, bolje i to nego da se cima sa njihovom vizom. Verovatno moze da se prodje i sa manje kada se podmiti neko tamo. Znaci raspitaj se malo bolje o tome eto i mene to interesuje jer bih ja ponovo u Ukrajinu tim putem posto opet idem na jug Ukrajine.

Jeste ima taj prelaz Rumunija-Ukrajina izmedju gradova Tulcea i Izmail. To je motorna skela i tacno to vise ne radi nego sto ne radi, valjda je to bilo samo vikendom.

Mashoni imas jos jednu varijantu. Odes do Braile u Rumuniji, odatle juzno imas neko selo na obali Dunava Isacea a odatle brodicem preko Dunava do ukrajinskog sela Novoselske. Imam ukrajinsku auto kartu koja pokazuje tu rutu samo sve je to neprovereno.

Mashoni tebi ova rutu sasvim odgovara zbog kraceg puta ali eto ima nekih nepoznanica. Necu da kazem problema jer i nije neki problem. Cak i ako moras tih 500 m kroz Moldaviju 20 evrica ce da resi problem. Ili eventualno da trazis moldavsku tranzitnu vizu koja traje 48 sati.

Od Izmaila do Odese postoje dva puta. Severni deo koji prolazi kroz moldavsku teritoriju i zaobilazi Dnjestrovski liman.

Juzni koji ide kroz grad Belgorod-Dnjestrovski i prelazi most preko Dnjestrovskog limana. Ja sam isao ovim drugim jer sam hteo da posetim Belgorodsku tvrdjavu i malo se skvasim u tom Dnjestrovskom limanu.

• Author

Hvala Geoplans na iscrpnom odgovoru... clap

U pravu si, meni nije u interesu toliko da kruzim i da idem na Kijev, jer sam ionako mislio da idem u Odesu, bilo to preko Moldavije ili ne. Doduse i Kijev je u jednoj opciji, ali samo ako kazaski konzulat u Astrakhanu ili u Zagrebu ne odrade svoj posao. Cekam mail da mi stigne iz Astrakhana da bih znao sta mi je cinjeti :comp:

No bez obzira na to, pokusacu da prikupim informacije iz Tulcae, da vidim kakvo je sad stanje tamo, jer mi iskreno ne ide u glavu, kako moze postojati brodska linija izmedju izmedju rumunskih i (i cak bugarskih) gradica i ukraine, a ne izmedju Tulcae i Ismayila... Nadam se da je situacija sad drugacija...

Geoplans bas si me zaintrigirao za Belgorod-Dnjestrovski, tako da ce i on biti ukljucen u itinerer :spot:

Proveri kako je stanje pa javi.

Prosta logika kaze ako neko iz Odese krene u Rumuniju najblize mu je preko Dunava tako da mora nekako da se predje.

Ako te zanimaju sredjovekovne tvrdjave onda svako treba da posetis Belgorod-Dnjestrovski i Akkerman tvrdjavu.

A kada si vec tamo mozes da posetis i gradic Shabo i probas njihova vina i vidis mesto u Ukrajini gde vecina stanovnistva ima francusko poreklo.

• 3 weeks later...

I opet nije niko ništa rekao za Uzbekistan, ja bih eventualno otišao u Samarkand, Buharu itd...?

Na aerodromu moze i sada pod uslovom da se dolazi iz zemlje koja nema ambasadu Uzbekistanu.

Pitanje je da li to znaci samo direktni let ili bio kako? Za dobijanje vize obicnim putem treba pozivno pismo, 10 dana cekanja i cena vize.

Evo zvanicnog linka koji sve to objasnjava:

http://mfa.uz/eng/consular_issues/

pa da, to je shit... na aerodromu može, a ovako ako nećeš preko aerodroma, suck it ;)

• Author

pa da, to je shit... na aerodromu može, a ovako ako nećeš preko aerodroma, suck it ;)

Pa i nije bas tako mozes da dobijes tranzitnu od 7 dana u Dusanbeu i to ti je sasvim dovoljno da vidis ono sto je bitno (barem za mene) a to je Samarkand i Bukhara....

Inace iz koje drzave si mislio da udjes u Uzbekistan?