Šta krije naličje gradova? Iza geometrije fasada prostiru se lavirinti divljine. Šta vreba iza fasada prolaznika, iza miliona lica u mimohodu? Svaki korak docrtava sliku, svaki je dodir stapanje slojeva, proboj granica, eksplozija značenja. Svaki je grad beskrajna biblioteka priča, nevidljivih i neispričanih. Hodamo i otkrivamo priče, stvaramo ih doživljavanjem, u večitoj potrazi za onom tankom crvenom niti koja ih – koja nas – sve povezuje.

Divlji gradovi su treća knjiga Kluba putnika. Prethodile su joj Neutabanim stazama (2009) i Bantustan (2015). Ova knjiga zajednički je projekat Kluba putnika i izdavačke kuće Imprimatur.

Divlji gradovi imaju 234 stranice, sedam autora, jedanaest priča i isto toliko mapa.

Divlji gradovi vode vas od narkofantastike do emigrantskih borbi za opstanak, od kontemplativnih tišina do ratnih eksplozija, od ledenih vrhova Aljaske, preko razrušenih kvartova Bliskog istoka, do novorođenih azijskih megalopolisa. Ušli smo u gradove i pustili ih da nam pričaju svoje laži, dok su nas polagano drobili, mleli i ugrađivali u sebe. Postali smo deo njihovih priča.

I one su postale deo nas.

divlji gradovi ebook

Penjem se u sobu, izlazim na terasu. Gledam u izmučeni golemi grad, u desetine hiljada zbrčkanih, nedovršenih i oštećenih zgrada, u nebo koje je ovdje češće obojano žutim eksplozijama, crnim dimom i tragovima raketa nego li što takve slike ljudi vani vide u filmovima. Gledam djecu kojoj Ibrahim svaki dan odlazi predavati, u školu u kojoj nema papira ni olovaka. Zamišljam kako navečer dolazi kući i vješa jaknu. Pomiluje ženu po glavi, potom legne kraj nje i nijemo – sasvim nijemo – plače. Čitav moj život tek je razmaženi klaun, lakomi hir u praznini. Potraga za spektaklom.

Gaza, Jerko Bakotin

*

Gazda restorana je tipična balkanska jajara. Onaj što se najviše namučio u životu, ali i pored toga je uspeo, pa je sad postao izvor mudrosti. Podrazumeva se da mi je učinio ne samo uslugu nego i milostinju time što mi je dao posao i što me uopšte plaća. Daje mi polovinu zakonskog minimalca, na crno, a prve dve nedelje radim besplatno. To je probni rad. U restoranu sa četrdeset stolova radi troje zaposlenih: sedamdesetogodišnja meksička kuvarica, ukrajinska konobarica i ja, general kuhinje. To znači da radim na pripremi namirnica, seckam, aranžiram predjela, salate, supe i dezerte, pomažem kuvarici po potrebi, nosim led, služim goste, skupljam prljave sudove, perem ih, ribam kuhinju i salu na kraju smene, a svaki drugi dan perem prozore. Šta bi bilo da sam dobio niži čin?

Čikago, Filip Mitričević

mapa chicago

I taj isti zvuk, poznati zvuk, prati me čitavog života u svim melanholičnim trenucima sveobuhvatne sirove nostalgije, umotane između nekakve stomačne želje za budućnošću i tuge u ramenima, za nezaustavljivim krajem. Zvuk auto-puta, zvuk groblja, zvuk Velikog kanjona i Aljaske, zvuk letnje terase na Čukarici. Kada pomislim na smrt, uvek pomislim na te trenutke, jer smrt mora biti sve ono što taj zvuk nije. Te trenutke uvek osećam kao nešto što je prirodno i lako zagrliti, prihvatiti i osvojiti, udaviti u sebi, gnjaviti, razmaziti. Kao da sam štene, a ove planine, i ova brda, ova zimzelena, snegom ukaljana brda u središtu ostrva, u fjordovima jugoistoka, guše i dave moju slobodu, dozivajući me poput stare uspavanke iz detinjstva. I ne mogu im ništa. Otvorim šake, puštam sve da klizi kroz njih, a onda ih sklopim i ništa nije drugačije. Još je tu, svuda okolo, a najmanje u šakama.

Sitka, Pavle Aleksić

 mapa istanbul 1

Knjigu možete poručiti preko ove stranice. Šaljemo jednom nedeljno, pa je očekujte za između dva i devet dana. Kao i uvek od osnivanja Kluba putnika, sav prihod od knjige koristi se za unapređivanje rada udruženja, i/li donira u dobrotvorne svrhe.

Cena knjige (sa uračunatim troškovima slanja):

Srbija: 880 dinara
Hrvatska: 70 kuna

Bosna: 13 maraka

E-knjiga: 2.8 eur

Divlji gradovi