Jump to content

Featured Replies

Posted

Mogu samo da zamislim koliko se ljudi osecaju lose zbog toga, posebno ako znaju da "tamo negde u svetu" to funkcionise sasvim drugacije. Istrazivanje seksualnosti se cak i podstice. To je jos jedan nivo vise u nerazumevanju izmedju Istoka i Zapada.

Sve te zabrane su u stvari pogodan teren za nemoral. Ako sve te "nesrecno" udate zene imaju tako buran vanbracni zivot, cija su uopste deca koja se rode u tim brakovima? :?

Najpričljivi domaćin kojeg smo imali bio je Nidžad, mršavi visoki mladić od 25 godina. Došao je u Alepo iz malog grada u provinciji da studira i živi u tipičnoj studentskoj četvrti uskih ulica...

Autor: Dejan AčanskiPročitajte ceo tekst

Prica je za mene manje vise vanvremenska i mogla bi se preneti gotovo na sve meridijane, ali posebno je interesantno to sto u Siriji za takvo ponasanje mozete platiti glavom (kao i u nekim drugim zemljama), sto po meni samo jos vise govori o zudnji koja aktere ovakvih dogadjaja ipak nagoni da uprkos svemu to i ucine.

Uvek kada sam boravila u nekoj od konzervativnijih zemalja (Sirija, Turska, Liban, Egipat) pitala sam se kako bih se nosila sa drustvenim pritiscima, laznim moralom i dvostrukim arsinima da sam kojim nesretnim slucajem rodjena tamo i dolazila do toga da sve to samo malo "modernije" postoji i u nasem drustvu. Buduci da se i ovde vec 25 godina borim protiv tih (po meni)zala, cak iako se cesto zbog toga osecam ponekad usamljeno kao i svi koji idu protivu struje, verujem da bih neki svoj licni put uspela da pronadjem i tamo. Istina bila bih sasvim sigurno dozivotno sama, sa buljukom dece, ali zadovoljna...

66 do 12 meseci za ubstvo zeninog ljubavnika je normalna stvar u islamskim i arapskim zemljama. Cesto se i zloupotrebljava na sledeci nacin.

Muz pozajmi velike pare on nekog zajmodavca i nema nameru da vrati. U dogovoru sa zenom, napravi se plan da zajmodavac postane ljubavnik zene. onako u teoriji. A zatim muz napravi "sacekusu" ljubavniku i ubije ga, izvuce se sa malom robijom i osatu mu pare.. Mnogi su tako od bednika postali veliki bogatasi. U nekim arapskim zemljama je prosto nemoguce dobiti pare na pozajmicu cak i vrlo male sume.

Dobra priča. Odlično se uklapa sa prethodnim pričama, i govori o nečemu o čemu se u putopisima izuzetno retko piše - možda zato što putnik najčešće nema ni vremena ni volje da zadire ispod površine. Možda ovaj blog podstakne još nekoga da porazmisli o mogućim načinima da pisanja o iskustvima sa putovanja :)

Vratio sam se iz Sirije pre nekih malo vise od mesec dana gde sam boravio opet nekih tri nedelje u Latakiji, radeci na fakultetu sa studentima... Alepo inace vazi za jedan od najkonzervativnijih gradova u Siriji, dok Latakija opet sasvim suprotno vazi za najliberalniji posto je na moru, pri tom najveca luka u Siriji, otvorenija za uticaje koji pristizu sa Zapada, sto se i oseca kada se ide ulicom. Obisao sam Homs i Damask i zaista mi se cini da je tako. U Latakiji gotovo da i nema potpuno pokrivenih zena, sto je u Damasku bio cest slucaj narocito na bazaru, verovatno zbog blizine dzamije ili ko zna. Ima sam brojne razgovore na temu seksa u braku tj. pre braka i malo mi je bilo neverovatno da pomislim da su svi oni studenti bez ikakvog seksualnog iskustva! Od jednog Egipatskog studenta sam cuo da je Sirija posebno poznata kao zemlja prostitucije i da fakticki u svakoj stambenoj zgradi mozes naci javnu kucu, tj. vise kao stan, a prositutke cesto idu od vrata do vrata i nude same svoje usluge. Takodje sam cuo sa vise strana da problem resavaju prosto praktikujuci analni seks umesto regularnog (hehe) ili ako se vec okuraze na to pravac doktor i himenoplastika. Ne treba mnogo da se skapira da je i homoseksualizam jako prisutan, sto mi je jedan kolega sa faksa bez ustezanja potvrdio dok je opet jedan egipcanin negirao sa sada vec kultnom recenicom "We have no gay men in Arabic world" ubeđujući me da je ok da se on i ja držimo za ruke dok se slikamo i da nema zbog čega da mi bude neprijatno jerbo to ništa ne znači jer naravno, oni ne poznaju fenomen intimnih kontakata između muškaraca!!!! haha... koja zabluda! Posebno je bilo zabavno gledati egipatske studente kako se preznojavaju pored moje simpatične koleginice, plašeći da je dodirnu kao da je natopljena otrovom! Što se tiče Turske stvar je ipak drugačija, mada opet zavisi od regiona... Interesantan je podatak recimo da muskarci u Turskoj imaju najveci prosecan broj seksualnih partnera na svetu... 14,6! Opet malo nelogican podatak. Mislim da ima toga dosta sto nama, putnicima iz dekadentne Evrope ostaje tajna i da možda i necemo dobiti iskren odgovor od samih domaćina, već samo dužim boravkom i asimilacijom ako uopšte to neko od nas može, pošto ja nisam imao živaca... jedva sam dočekao Bugarsku i prepoznatljivi treš-folk " Aziz decadence" style Sofije... teško je ići ulicom i proći pored zgodne devojke kojih ipak ima u Siriji, i osećati se krajnje nelagodno osvrnuti se! To prosto izludi čoveka kada znaš da neće biti ničega u samom startu, da bar ima onog neobaveznog flerta da te frustracija mine ali ništa, a možda ni ja nisam imao dobar pristup! Ko zna!

@HeyDog - I mi smo primetili (a i drugi) da je Alepo konzervativniji od Damaska. Verovatno je u pitanju blizina Saudijske Arabije, kao sto je Acketa ranije primetio, mada ih mozda i blizina Kurdistana "tera" da budu nesto tvrdji u svojim stavovima.

Potpuno se slažem sa tobom da za pravo upoznavanje zemlje moraš živeti tamo duže vreme, možda i ceo život... Ovo što mi saznajemo su samo delići stvarnosti pojedinaca koje usput srećemo, prelomljeni kroz njihov lični pogled na svet i distancu koju imaju prema dragom i uvaženom gostu koji je na kraju krajeva, ipak, stranac. Međutim, nisam mogao da se otmem utisku da su se neki od naših sagovornika, baš zbog toga što smo u njihovom gradu bili samo u prolazu, usuđivali da budu iskreni. No, to je samo moj intuitivni osećaj i ne mogu ga potkrepiti nikakvim opipljivim dokazima.

Cuvena recenica "We have no gay men in Arabic world" se moze cuti i ovde u verziji "Kod nas u [ime grada/opstine/regije] nema pedera", a jednom me i jedan Albanac ubeđivao da u Albaniji nema homoseksualaca. :) O mom ličnom iskustvu u držanju za ruke biće par reči u narednom tekstu.

P.S. A to da Turci imaju najviše partnerki meni se najpre čini kao naznaka balkanskog mentaliteta koji muškarcima ne dozvoljava da budu iskreni u vezi sa seksom ni pri popunjavanju anonimnih upitnika... Al, dobro sad. Ja sa svojih dosadašnjih 57 seksualnih partnerki ne mogu da komentarišem statistiku.

• 1 month later...

potpuno se slazem da arpaskom svetu najvise fali flert i da je to mozda veci problem od seksualnih dogmi. jer seks je intima cin, a flert je odlika drustvene bliskosti, i samim time polovi su daleko udaljeni.

ja sam neko vreme proveo u egiptu i mogu reci da drzanje muskaraca za ruku nema konotaciju kao kod nas tj gay. ali nisam upoznao nikoga ko bi strancu tako nesto trazio. To cine samo veliki prijatelji ponekad, kao kumovi kod nas recimo. U svakom slucaju, ne dajte ruke nikome, tako sve pocinje