Jump to content

Featured Replies

Posted

Od nase putnicke trojke smo naucili dosta o istocnom delu kontinenta, dok za zapadni imamo manje informacija na forumu...

Trenutno se interesujem za vize za okolinu Gane (Benin, Burkina Faso, Togo, Obala Slonovace...), pa me zanima da li neko od vas ima iskustva za njima.

Ono sto sam saznao je da je za pobrojane zaduzena Francuska ambasada i da je procedura kao za sengen vize...deluje da je najveci problem povratna karta, jer bih ja isao sve iz Gane tj sredjivao to na licu mesta. Cekam odgovor od konzula i njegovo misljenje...

Bilo bi sjajno kada bi neko znao, da li mogu racunati na neku vizu na granici tj na licu mesta?

Ako ima jos nesto sto bi dodali na zadati naslov - slobodno  ;)

• 4 weeks later...
  • Author

Udobno smesten u Gani, pa mogu da krenem da punim ovaj topik  :roll:

Prvo, viza...uzeo sam single u Sogiji (50e), mada sam imao ponudu za multi (100e)...vrlo moguce je da ce se ispostaviti kao greska, jer mi ovde za izdavanje re-entry traze 100$ (80e) i u tom slucaju bih bio u minusu 30e...po mene bitnija informacija je da je moguce promeniti vizu ovde na licu mesta (cak nije potrebno resavati u Akri nego cu zavrsiti sve u manjem mestu i samim tim mnogo brze). Postoji jos opcija da uz odlazak sa nekim "ko poznaje nekog" i uz malo vise insistiranja dobijem vizu za manje novca, ali o tome ako se desi...

Drugo, o drugim vizama...Benin i Togo je veoma lako dobiti i nisu ni skupe, pa svakako preporucujem da se ne rade u Srbiji...Burkina Faso takodje, mada cu za nju tacno znati od nedelje, jer je to jedina ambasada od koje cu traziti vizu u Gani...problem je Obala Slonovace za koju je potrebno platiti 100e ovde na licu mesta, pa eto to mozda treba probati zavrsiti u Beogradu gde su meni trazili 35e (mada cete opet morati da se bavite nemogucom misijom nabavljanja avio-karte, jer je to nesto sto traze iz Francuske ambasade).

Ono sto dosta pomaze novcano i organizaciono zbog dokumenata, jeste VTE...viza koja vazi za 5 zemalja (Obala Slonovace, Burkina, Togo, Benin i Niger) i koja kosta samo 50$...problem je sto se ova vrsta vize vise ne izdaje u svim pomenutim zemljama, nego se trenutno moze dobiti samo u Burkini Faso...tako da bi trebalo nabaviti Burkina vizu (sto je izuzetno lako, jer nije potrebno nista osim pasosa i slika) i naravno za prvu destinaciju imati upravo ovu zemlju i onda nakon toga krenuti u ostatak...

• Author

Nazalost, temu prebacise ovde, a hteo sam da pisem o svemu za region iz naslova...  :'(

O vizama bih samo dodao da sam danas bio u amabasadi Burkine Faso i da je ona za single nesto malo manje od 30e (sto je sjajno, s obzirom na par vec napisanih stvari)...postoji cak i tranzit koji vazi 3dana i toj vizi je cena 15e (takodje nije lose, ali se treba tacno organizovati zbog cinjenice da se VTE viza u Burkini ceka 24h)...

Un I.Q. ue,

Najbolje bi bilo da otvoris novu temu za zapadnu Afriku i nastavi tamo da pises i hvala na informacijama, veoma su korisne.

Hm.

Ne znam kako je tebi do sada tamo?

Ali se secam sta mi je pricao neki Nemac,koji je tad bio odseo kod mene (sada zivi u Peruu ili Boliviji,zaboravio sam),a koji je proputovao skoro ceo svet (valjda mu "fali" jos manje od 10 zemalja clanica UN u kojima jos nije bio;uglavnom su neka udaljena pacificka ostrva).

Sve u svemu,pricao mi je za iskustva iz raznih delova sveta,i bas pogotovo za zapadnu Afriku.Samo je rekao "Uhhh...it's a bad,bad place.Don't go there"."Bad" ne u smislu siromasno,vec "bad" u smislu zlo.Razne probleme je imao tamo sa lokalnim stanovnistvom.Valjda zato sto je tipican Nemac (beo ko alabaster,a oni svi ugljenisani).Pljacka,dobacivanja,provociranja...

Ispricao mi je i jedan slucaj (zaboravio sam koja je to zemlja bila u pitanju),kad je normalno prisao prodavcu da kupi nesto (da li sladoled ili sok ili tako neko osvezenje) i pruzio mu novac,a ovaj ga pljunuo u lice (!) i sa mrkim pogledom nesto promrmljao.Osvezenje nije dobio,a ni novac nazad.Posle toga je rekao "Fuck that money,after that I just wanted to get back to hotel and get the hell out of there as soon as I can"...

Ne zelim da te obeshrabrim (kad si vec tamo),ali samo prenosim kako mi je taj nemac to ispricao...