petrovna

Members
 • Content Count

  81
 • Joined

 • Last visited

About petrovna

 • Rank
  putnik kratkoprugaš

Recent Profile Visitors

8,176 profile views
 1. petrovna

  Izrael

  U Izrael sam ušla preko mosta Kralj Hussein, postavili mi par pitanja, 2x da li imam prijatelje ili rodbinu u Izraelu, nasmejali se i ćao. Na Ovdi radi aplikacija. Na sigurnosnoj proveri pitali me da im rastumačim adresu stanovanja, a kada su videli da sam bila u Jordanu, pitali me kada ima let, došla druga službenica i počelo ispitivanje. Listala je moj pasoš, pitala: kada sam bila u Egiptu, koliko puta, ko su mi bili saputnici, koga znam tamo, da li sam išla kod nekoga u goste ili ih primala u hotel, da li znam nekog da je iz E. bio u I. i da li planiram ponovo da idem tamo. Isto to i za Maroko. Viza za Tursku joj nije bila zanimljiva, ali me pitala zašto je imam za Maroko. Gde sam sve bila u J. koliko dana, na koji granični prelaz sam ušla i zašto kad je Akaba preko puta, da li sam primala poklone ili ostavila negde torbu bez nadzora. Upoznala lokalce, pila kod njih čaj ili kafu. Ne znam kako je zaboravila da pita za nargilu:) Da sam samo spomenula da sam bila hit na plaži i da su sva deca tražila da se slikamo, pozdravljali me i mladi i stari.... Posle su usledila pitanja lične prirode uz izvinjenje: bračni status, gde živim, šta radim, ko mi plaća putovanje. Upisa ona nešto gore broj 3 i pored obrnuto T, a ispod 6 i obrnuto T (tako smo obeležavali tačno i netačno u školi, šta njima znači ne znam), stavi fluorescentnu roze traku na prtljag, a drugi su imali plavu i ode. Pregled prtljaga uz otvaranje torbe, ali su druge drndali više, meni samo uzeli "briseve" koferčeta, pasoša, japanki (juče opranih u Crvenom moru) i čizmi. Nisam morala da vadim stvari, a sve puno ušuškanih školjki i korala sa plaže. Posle me odveli do check-in, neki Bugari imali veću torbu, traže doplatu. Bugarin objašnjava da su u Sofiji prošli, njih ne zanima, ja odoh ne znam šta je bilo. Službenik me sprovede dalje, držao je moj pasoš, pita koja je ovo zemlja, mislio garant Rusija, objasnih mu i ćao dođoh do završne provere srećna što ne mora da se skida kaiš:) Malo sam umorna, ali da napišem svežu info, jer sam se osećala posle izgubljeno, pa čisto da znate šta vas čeka.
 2. Boki, i drugi put! Često postavim pitanje, odgovor dobijem još ređe, znam šta znači kada ti je potrebna info. Bila sam tačno pre godinu dana na M. Imala sam besplatna sedišta, a mogla sam da se čekiram tada i za povratak. Možda su nešto promenili, ne znam, probaj. Mene čeka Ovda 16. februara, ne znam da li radi aplikacija, a nekada ne možeš da se osloniš na smeštajni objekat - sad ti samo pošalju kod uđeš i ćao, unapred plaćeno ili smeštaj tipa kao u Portugalu, još im samo štampač fali za svu sirotinju. U Sofiji radi app, a još da dodam da su mi tražili štampani bording pass i lupili visa stamp za let kod Rajanka. Odoh u off!
 3. Radi aplikacija. E, sad ako pitaju za povratak pri ulasku (nekoga znaju da drndaju) možda je bolje da imati štampani primerak.
 4. Hvala na info! Dobro je da nisam kupila kartu iz Budimpešte, već iz Sofije. E, do kada će trajati radovi, naravno da se ne zna.
 5. Da, samo u formularu unosite podatke o prvoj vizi. Napišite nešto na temi, neki savet ili preporuku za smeštaj, restoran itd. Ovde samo pojedinci svrate, postave pitanje ili se pohvale i ćao.
 6. petrovna

  Maroko-prakticni saveti

  Idete u marokanski Majami van sezone. Možda da odete do Esauire.
 7. petrovna

  Izrael

  Hvala! Ostala su mi samo 4 dana u Izraelu, kocka je pala na Jordan 11 dana, pa možda neki drugi put opet posetim Izrael. Šišaju sa cenama, a gledam da putujem negde i u aprilu, nešto mora da se žrtvuje. Kroz Jerusalim ću protrčati, ne liči na mene, baš lupaju cene za rupčage, to me iznerviralo. Lakše je do Mrtvog iz I. nego sa jordanske strane i jeftinije. Da li na Ovdi radi aplikacija? Još mi samo fali da jurim internet kafe. Dobiću kod za ulazak u smeštaj, vlasnike neću videti, pa ta varijanta za štampu otpada.
 8. petrovna

  Izrael

  Može li preporuka za dobru i jeftinu klopu u Jerusalumu. 4 dana u Izraelu, valjda tabanati, neću da se bacam na dijetu:) U Eliat stižem u petak popodne, ako sve bude zatvoreno, izdržaću do subote:) Da li je bolje poraniti pa na putu do Eliata svratiti do Mrtvog; izbunariti besplatnu plažu, plutati 1 min. pronaći grumen soli i sačekati sledeći bus ili možda da zapucam iz Jerusalima, pa da se vratim? Sad zbog stvari, ne znam šta mi je pametnije.
 9. Druže, hvala. Opet to nije neka suma recimo 500 e, ne trošim 5000 e, ali opet svako gleda da ga što manje banka zavuče. Služe se mojim parama, a onda to znaju baš dobro da naplate:)
 10. Ok, hvala. Razmišljam kojom karticom da plaćam u Jordanu. Da ponesem deviznu, mada mislim da prvo skida evre iako na njoj ima i dolara.
 11. Evo, opet moram da pitam experte za bankarske transakcije, jer ne dobijam nikakve izveštaje. Ako kupim kartu u valuti zemlje iz koje putujem, šta mi se više isplati da platim karticom u dinarima ili već pomenutom Intesa deviznom, koji samo koristim ako plaćam nešto u evrima? Možda jeste glupo pitanje, a pošto nemam otvoren tekući u banci kod koje imam Visa karticu vezanu za dinare, onda dobijam samo SMS za iznos koji sam platila i to u datoj valuti, recimo 10 USD i ništa više.
 12. petrovna

  Beograd-Vroclav

  Verovatno mora da se promeni datum, jer za izabrani nema polazak iz Bgd-a.
 13. petrovna

  Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

  Ne mogu da se setim. Vodič mi je rekao da mogu i da prošetam, a da se vratim tramvajem. Joj, Aveiro! Nisam uspela da uživam na čuvenoj plaži, jer je bio vikend, bus čekala oko 1 h, a posle je na autoputu bio zastoj, pa moram jedne godine obnoviti gradivo. Išla sam do Univerziteta, bila u baštu, baš mi se svidela, a pošto je bila nedelja, lokalci su ručali. Da li je svake nedelje sajam starina ili ne? Svašta može da se nađe, baš volim da razgledam. Malo bazdi kanal kod Mercada, a ovales su bzvz. Imala sam mapu iz Info centra, šteta što je tabla u istorijskoj četvrti u lošem stanju, a htela sam da vidim sve mapirane značajne istorijske zgrade, a ne samo manastir i sl.
 14. petrovna

  Beograd-Vroclav

  E, sad sve zavisi. Kada budeš uzimao kartu imaćeš više opcija, presedanje uz čekanje recimo u Krakovu (Krakov-Vroclav još oko 3 h), pa izaberi ono što ti odgovara ili najjeftiniji noćni bus. Putovala sam Bgd-Bud vozom, krenula jutarnjim, oko 16 h bila tamo, malo kulirala po gradu, a onda uhvatila bus u 23 h, a u 5 h stigla u Krakov. Ako ne želiš da gubiš vreme, onda uklopi polaske voza i busa.
 15. petrovna

  Beograd-Vroclav

  Iz Bgd-a moguće je samo uz presedanje, a dok se plati manja kabinska dođe skoro ko povratna busom iz Budimpešte. Najjeftinije - voz do B. pa Flix. Predivan grad, uživajte!