deleter

Moderators
 • Content count

  437
 • Joined

 • Last visited

About deleter

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

1,031 profile views
 1. Finland-Sweden-Norway

  Uf, što si i sam rekao skupe ko đavo zemlje što i objašnjava zašto nema mnogo naših turista (osim seminara i rodbina). Iako sam bio u 2 od 3 (sem Norveške), moj razlog putovanja su bili seminari tako da ne mogu mnogo pomoći sa većinom pitanja. Ali ima jedna interesantna činjenica u vezi sa kampovanjem u Skandinaviji, to je tzv. Freedom to Roam. U praksi to znači da je dozvoljeno kampovanje manje više bilo gde u prirodi (naravno u granici razuma, npr ne u tuđoj bašti ili dvorištu ). E sad ima nekih razlika u svakoj pojedinčanoj državi, ali više informacija možeš naći na stranici Wikipedije.
 2. Kanadska viza

  Nema ti druge nego da ih pozoveš. Donekle mi je jasno kako mogu da nađu problem za slanje pasoša, ali za podizanje oni daju papir sa kojim možeš da ovlastiš nekoga da pokupi pasoše. Jedina opcija za vraćanje je običnim preporučenim pismom za oko 500 din po pasošu (piše u cenovniku kao kurirska dostava...)
 3. Viza za SAD

  Ako su u pitanju rođena braća ili sestre (ili polu), NIKAKO NEMOJ PREĆUTKIVATI TU INFORMACIJU. Ako nisu, onda je to ono što se zove engleskom cousin, a to apsolutno možeš da izostaviš pošto nemaju oni načina da znaju sa kim ste u srodstvu (osim ako ne misliš da su te oni spominjali u nekim prethodnim vizama ili komunikacijama sa imigracionim službama SAD-a) Slažem se da je jako loše ako te uhvate u laži, ali isto tako ne bih se složio da treba uvek biti iskren. Moj stav je da aplikacija za vizu treba da bude što prostija (straightforward), što znači npr. da odeš tamo sa rezervacijom hotela, razumnim objašnjenjem za odlazak. Ako je u pitanju turistički odlazak, onda i razumnim vremenom (tipa ne reći da se ide na mesec dana a ima 2.000€ na računu i neku malu platu). A što se tiče vize za SAD, mislim da moraš imati MNOGO jake veze sa domovinom ako planiraš da ideš kod rodbine i to im kažeš kao razlog aplikacije. Pošto i oni sami kažu da što se njih tiče svi smo mi imigranti dok ne dokažemo suprotno. A mnogo je lakše imigrirati ako imaš nekog da te udomi i da ti pomogne tamo.
 4. Ne znam odakle ti ova informacija, ali obični kupovni brijači su dozvoljeni. Potvrđeno iz više puta iz ličnog iskustva.
 5. Parking na Temišvarskom aerodromu je sve samo ne jeftin, osim ako se ne uzimaju kartice na duže period... Isto 2h do aerodroma je dosta optimistična procena, ipak je to 155km (u najkraćoj opciji) na putu koji prolazi kroz dosta sela, pa treba još da se prođe i ceo Temišvar (ako se ide preko Jaše Tomića).
 6. US viza u ponistenom pasosu?

  Meni su bušili info stranicu i korice. Ovo je bilo 2009. kada sam uzimao prvi "crveni pasoš". Za SFRJ ne znam, pošto je to bilo pre mog vremena
 7. US viza u ponistenom pasosu?

  Meni su na prvom bušili samo korice i plastičnu (nisam ništa naglašavao) circa 2013, a na drugom 2016 su bušili samo korice i ostavili sve ostale strane čitave (u ovom mi je viza za SAD) i tu sam ih zamolio da obrate pažnju. Nikada mi nisu bušili stranice, čak ni na SRJ pasošu.
 8. Kanadska viza

  Izuzetno su neprijatni, kao što sam rekao u svom prethodnom postu. Nemoj te se bojati da im objasnite gde im je mesto, pošto nisu ništa više nego PRECENJENA KURIRSKA SLUŽBA, i ne mogu ni na kakav negativan način da utiču na aplikaciju... Što se tiče preuzimanja, kao što sam rekao, praktikovao sam da mi prijatelj pokupi pasoš kada se završi. A ako to ne možeš, mislim da je jeftinije i sigurnije doći po pasoše lično, nego davati 485 dinara po pasošu da ih šalju poštom. Srećno ti bilo, nisam stekao utisak da prave ikakve izuzetke. Imaš mail u prošlim postovima na kojerelativno brzo odgovaraju, a što se tiče VAC-a isti savet kao malopre, jako su neprijatni i trude se da razgovor skrate što je više moguće (i često zbog toga daju netačne/polovične informacije) tako da sa srećom.
 9. Kanadska viza

  Mislim da možeš poštom, ali ćeš onda morati da im plaćaš preko banke, a ne verujem da će provizije biti jeftine, pošto su nerezident. Pored toga je to još jedan nivo komplikacije. Ja sam obično predavao lično i kada predam na papiru za kupljenje pasoša ima deo za punomoć (samo se upiše ime ko će uzimati pasoš), ali nažalost ne znam koja je procedura kada neko predaje za tebe, nešto se kao sećam da je bio samo neki formular da se popuni, ali ti je bolje da ih nazoveš i proveriš. Isto ne bih preporuričio da ti vraćaju tzv. "kurirskom službom" pasoš, pošto kao što sam rekao to je slanje najobičnijom preporučenom poštom za 3x veću cenu, a nije da imam baš mnogo poverenja za Poštu Srbije (gubili su mi mnogo manje vredne pakete na kraju krajeva). @Ana019 Jesi uspela da saznaš koliko će koštati slanje?
 10. Kanadska viza

  Sve informacije imaš u mom postu (izvukao sam ti pasus koji ti je bitan). Na linku koji se nalazi u ovom pasusu imaš cene njihovih usluga, a sve dodatne informacije (tipa koliko će ti naplatiti za vas 4, tj. da li je to jedno slanje ili 4 komada) najbolje je da se obratiš na broj telefona koji je na dnu te iste stranice. http://www.vfsglobal.ca/Canada/Serbia/Service_and_Service_Charge.html
 11. Kanadska viza

  Da i da
 12. Sankt Peterburg ili Amsterdam

  Za Amsterdam iz Beograda imaš i Transaviu takođe. Malo je skuplja id Wizz-a za Ajndhoven ali pošto sleće na Schipol ispadne isto na kraju samo sa pristojnom uštedom vremena (prevoz u Holandiji nikako nije jeftin). Ppred toga, moje iskustvo sa couchsurfingom u Holandiji je malo problematično, posebno u Amsterdamu. Pošto je smeštaj izuzetno skup, a ima značajno više ljudi koji traže hosta nego oni koji hostuju. Zbog toga ti nije loše da pogledaš i obližnje gradove (tipa Utreht) pa da se vozaš do Amsterdama.
 13. Britanske vize

  Ne znam kako TLSContact Serbia i drugi u ovom slučaju rade, ali moje iskustvo sa drugim sličnim institucijama koje predstavljaju strane države je da praznuju sve praznike (i svoje i tuđe). Pasoš je apsolutno mogao da ode do Londona i nazad za tako kratko vreme. Moj pasoš je imao slično povratno vreme kada sam vizirao za Kanadsku vizu u Beču preko njihove agencije, pored toga znam iz iskustva kada se šalju paketi kurirskim službama (npr. DHL-om) da im treba 2 dana da dođe Hong Kong-a, a 3 dana do SAD-a, tako da šta je jedan London naspram toga Isto tako čisto sumnjam da bi jedna država koja ima tako paranoični imigracioni sistem kao UK, dozvolila da neko drugi štampa i lepi vize u njeno ime, posebno kada pogledam koji nivo cepidlačenja ima u njihovoj aplikaciji (od finansijskih podataka do kompletne istorije putovanja sa datumima). Opet, ako su imalo slični kao ostali servisi onda imaju 0 (nula) uticaja na celu situaciju, i još manje interesa da se direktno petljaju sa tim. Na žalost, to je posledica outsource-ovanja ovakvih usluga agencijama, pre u doba kada se ovo radilo u direktno u konzularnim odeljenjima od ambasada bi ovako nešto možda i imalo smisla. Možda sam u krivu ovde, ali lično ne vidim zašto bi bili drugačiji. Ako se i odlučiš da pokušaš, javi ovde kako je prošlo da i drugi znaju.
 14. Britanske vize

  Ambasade praznuju i praznike zemlje domaćina i zemlje koje predstavljaju. Pored toga ako se dobro sećam svi pasoši idu na viziranje u Varšavu, tako da ovi naši nemaju nikakve veze sa time, nažalost nemam odgovor na pitanje da li i kako mogu da se kontaktiraju.