deleter

Moderators
 • Content Count

  616
 • Joined

 • Last visited

About deleter

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

1,674 profile views
 1. deleter

  Kanadska viza

  Ako bi hteli da povećate šanse da dobijete multi vizu, ja bih napisao i izjavu u kojoj bih rekao da bih voleo da posetim više puta Kanadu u narednih par godina i da ih moliš da ti izdaju vizu na duži period (to sam ja uradio prilikom poslednje predaje).
 2. deleter

  Ulasci, izlasci i dozvoljen ostanak

  http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2016/3200-16 lat.pdf Ovo ti je sporazum koji je na snazi između R Srbije i NR Kine o ukidanje viza za obične pasoše. Ovaj koji je BIH potpisala ne mogu trenutno naći. U teoriji si u pravu, u praksi svašta se događa i po pitanju poštovanja međunarodnih ugovora i po pitanju reciprociteta.
 3. deleter

  Kanadska viza

  To je i standardna procedura pošto između ostalog je jedan od traženih dokumenata istorija prošlih putovanja (pa između ostalog jedna od opcija šta se tu može uploadovati skenovi prethodnih pasoša). Lično sam 3 puta (uspešno) u poslednjih 5 god. aplicirao za vizu, bez ikakvih pozivnih ili garantnih pisma i bez ikakve familije ili prijatelja u Kanadi. Rezervacija karte nije potrebna. E sad ovde ćeš imati malo logističkih problema oko smeštaja, pošto ako se sećam moraš neku adresu upisati, a ako planiraš da upišeš od svoje rodbine ne bi bilo loše da i oni to znaju da ih ne iznenadi neki poziv od imigracionog. Nije problem toliko ranije aplicirati, pošto sada mogu da izdaju vizu u dužini od trajanja pasoša (npr. ako pasoš ističe 2026 i viza bi isticala tada). Ali se i dalje događa da izdaju kraće vize ili singl vize (moje su bile prvo jedan ulazak 6 meseci, pa više ulaska godinu dana i poslednja više ulaska 8 godina, do kraja trajanja pasoša). U tvojoj situaciji bi bili uzeo neki smeštaj na booking-u koji se može otkazati i priložio ga u aplikaciji i rekao da planirate da iznenadite rodbinu ili stavio njihovu adresu i javio im da se ne iznenade. Isto tako obavezno bi spomenuo da imam rodbinu u Kanadi, da slučajno nemaš problema zbog prethodnih viza.
 4. deleter

  Viza za SAD

  Kao što rekoh nisam siguran da su izbačena, nego da nikad nisu bila tamo 😀 Ali sam siguran da su me manje više sve ostale ozbiljnije aplikacije pitale takvo pitanje. I da li su me odbijali za neke druge vize. Ta dva su standardna.
 5. deleter

  Viza za SAD

  ja sam isto sad skoro pogledao formular (ds 160) i nisam mogao da nađem to pitanje. Da li bi mogao neki link ili sliku da pošalješ? Inače bio sam ubeđen da postoji, ali su me za bukvalno svaku drugu vizu to pitali tako da je moguće da sam ga umislio. Inače, moram dodati da je impresivno na koliko načina te pitaju da li si terorista u aplikaciji 😀
 6. Može ako je crnogorske nacionalnosti...
 7. deleter

  Viza za Australiju

  Online se predaje, ja (i ostatak moje familije) nismo imali intervjue. Ali su me kada sam prvi put predavao pre 5 godina pozvali na telefon da me pitaju gde ću putovati i da li znam nekog (nisam bio u aplikaciji stavio odredište u Australiji, tj. Nije bila opcija da se doda, ali su to promenili, pa sad ima). Jedno od pitanja u aplikaciji je, koje vam je najbliže diplomatsko predstavništvo ako bude trebao da se odradi intervju. I iskreno bio bih iznenađen ako te ne pozovu, pošto imaš još jednu vizu u procesu...
 8. deleter

  Dobijanje hrvatskog državljanstva

  Nisu iseljenici, ako su se selili u druge države koje su tada bile u sastavu iste države kao i Hrvatska (prostim rečima ako su se selili unutar Jugoslavije neće se računati kao iseljenici). Više detalja imaš u njihovom Zakonu o državljanstvu.
 9. Dokle god možeš da ga uguraš u kalup, sve može...
 10. deleter

  Viza za Maleziju

  A je l' ima razlog da se ne uzmu fully-refundable smeštaj ili smeštaji na booking.com (koji nemaju prepayment) i da se otkažu kada se dobije viza. To je moja uobičajna praksa za 20+ različitih viza koje sam vadio Obavezno ih pitaj u ambasadi oko ulaska pošto je u pravu @bam-bam i ima neka dodatna procedura za ulazak (Sabah i Sarawak), a mi oduvek imamo izuzetno zategnute odnose sa maležanima pa to može vrlo lako da se pretvori u noćnu moru ako se rešava u hodu (posebno sa tako knap vremenom).
 11. Ovde su sve informacije oko prtljaga https://wizzair.com/sr-cyrl-cs/informacije-i-usluge/informacije-o-putovanju/prtljag#/ Ono samo što bih dodao je da oni mere zapreminu kabinskog (i malog i velikog) tako što ga stave u metalni kalup/kutiju koja je navedenih dimenzija (u teoriji) i prtljag koji nosiš mora da stane u njega )(može da bude u štagod ti hoćeš, ruksako, kofer, džak, kesa... dokle god staje u te dimenzije), ako ne može naplatiće ti penale kao da si kupio torbu na aerodromu (iliti najskuplja opcija). Što se tiče čekiranog prtljaga, ja lično ne bih savetovao čekiranje ruksake ili neke mekše torbe ako ne moram, pošto nisu baš nežni sa torbama, ali to ne znači da ljudi ne rade takve stvari i generalno prolazi bez problema.
 12. deleter

  Nedoumice oko vize za UAE

  Izgleda da su to učinili jedan dan pre tvog posta (moguće da je bila nepotpuna vest pošto se spominju neki sporazumi sa Srbijom.), stupio na snagu 7 dana kasnije, tj. juče 13. maja. Timatic nije još uvek ažurirao informacije, tako da ako se bude putovalo kompanija koje nisu iz UAE, postoji šansa za potecijalne probleme prilikom check-in-a još neko vreme. http://www.abudhabi.mfa.gov.rs/lat/newstext.php?subaction=showfull&id=1557820439
 13. Nemam zvaničan dopis, ali da potvrdim da je ovo tačno i da ako se zezate sa tim onda ste na (ne)milosti graničnih policajaca. Jedini "praktičan" način da se koristi taj prelaz, je da osobe koje nisu u mogućnosti da ga koriste pređu peške na običnom (to mogu da urade preko reda bez većih problema), a da vozač i ostali EU državljani pređu kolima.
 14. deleter

  Kanadska viza

  Prilikom predaje aplikacije i/ili pasoša u VAC-u. Ne, sada mora da se sašlje preko VAC-a. Šalju i preuzimaju pasoš iz Beča i uzimaju biometrijske podatke (otiske i sl.) a možeš i preko njih poslati aplikaciju (umesto online).
 15. deleter

  Moguća oštećenja pasoša

  Ili, kažeš da su ti pravili problem prilikom prelaska granice zbog izgleda (možete kompletno identično izgledati kao i na slici koja je u pasošu), ovo im je prihvatljivo pošto oni moraju da ga pravdaju u sistemu zašto podnosite zahtev za izdavanje novog. Ovo su me savetovali u SUPu, posle što su prvobitno odbili moju majku i očuha kada su hteli da izvade pasoš kome je ostalo manje od godinu dana važnosti (a više od 6) i imali slobodnih stranica. I dobili su pasoš bez problema. Prijaviti da je pasoš izgubljen je dosta loša opcija, pošto pored toga što moraš da oglasiš da je ne važeći, povećava se šansa za dodatnu kontrolu prilikom prelaska granica pošto imaju u evidenciji da je neko sa tvojim imenom izgubio pasoš pa se zna dogoditi da vrše dodatne kontrole zbog toga.