deleter

Moderators
 • Content count

  476
 • Joined

 • Last visited

About deleter

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

1,137 profile views
 1. Amerike - svasta

  Nisam imao priliku da putujem do sada po centralnoj americi, ali u južnoj nisam imao probleba sa korišćenjem srpske debitne kartice (osim sitnih problema u Argentini zbog PIN-a na POS terminalima, ali je radila na bankomatu), tako da mislim da ćeš u najgorem slučaju naći neki bankomat koji će ti dati pare ako ne možeš da platiš karticom. Ako imaš i dalje važeću vizu za SAD, onda neće biti problema sa vizama u Centralnoj Americi, pošto se može koristiti za ulazak u SVAKU od država (od Meksika do Paname). https://en.wikipedia.org/wiki/B_visa#Use_for_other_countries Moram pitati kojih to 10 vakcina se preporučuje (iako verujem da je hiperbola u pitanju ). Pored vakcine protiv žute groznice, ona koja se još savetuje za te krajeve su protiv hepatitisa A i B. Ja sam lično samo vakcinisao protiv žute groznice, i planiram i protiv hepatitisa, samo nikako ne stižem da budem dovoljno dugo kući da to rešim. Sve u svemu vakcinacija protiv hepatitisa A ne bi bila na odmet pošto se prenosi dosta lagano (hrana/voda + neoprane ruke) i ima ga dosta u Centralnoj Americi.
 2. Jeftine avio karte

  Onda verovatno neće dobiti kompenzaciju, ali mi je malo čudno da je to jedini avion koji je otkazan za večeras. Svakako moraju da joj pruže jednu od te tri opcije i u slučaju da su pomerili na kasniji let moraju da joj obezbede smeštaj i hranu do istog (kao što rekoh SVE ovo piše na linku koji sam okačio )
 3. Jeftine avio karte

  Zašto ne može da dođe do aerodroma? Ovo je samo bitno vezano za dodatnu kompenzaciju, što se tiče prava ona su apsolutno ista, nezavisno od razloga otkazivanja. I to su one tri opcije koje se spominju (reimbursement, re-routing or return), da ponovim, ovo su opcije koje se nude čak i da je let otkazan bez krivice/odogovrnosti avio kompanije.
 4. Jeftine avio karte

  https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_en.htm Ovde je sve detaljno objašnjeno, za sve moguće situacije
 5. Kada uđeš u EU, pogledaš koliko si dana proveo u njoj u prethodnih 180, razlika između ta dva broja je koliko još dana možeš biti u Šengenu. Period od 180 dana je "klizni", što najprostije rečeno znači da ne možeš ostati duže od 90 dana u bilo kojih 180 dana. Ako ti i dalje nije jasno, samo upiši datume ulaska i izlaska u kalkulator i reći će ti da li možeš i koliko tačno možeš da ostaneš u Šengenu.
 6. Viza za SAD

  U Atlanti ćeš morati uradi i graničnu i carinsku kontrolu (moraćeš pokupiti svoj prtljag pa ga re-check-ovati posle prolaska carinske kontrole).
 7. Bugarska nije u Šengenu i ne računa se i 90 dana provedenih u Šengenu.
 8. Kanadska viza

  Trebalo bi da možeš, ali moraš proveriti sa tvojom bankom... Koja banka/kartica je u pitanju (možda neko na forumu zna)?
 9. Viza za Australiju

  Zavisi za koliko je tražiš. Obično se dobija da sa trajanjem od 6 meseci (u tom periodu moraš ući), jednim ulaskom do 30 dana. Maksimalno se može dobiti sa trajanjem do 1 godine, više ulazaka po 30 dana. Ako želiš sa više ulazaka mora se eksplicitno tražiti takva boza u suprotnom ćeš dobiti ovu sa jednim ulaskom.
 10. Jeftine avio karte

  Ne verujem pošto je to vreme kada su najskuplje avio karte, pošto je glavna sezona putovanja.
 11. AirSERBIA

  U poslednjih 5 dana je stizao relativno na vreme (+/-15min) osim jednog kašnjenja od 25 min. https://www.flightradar24.com/data/flights/ju544 E sad uračunaj pored toga da moraš proći pasošku kontrolu i da pokupiš prtljag (ako si ga check-in-ovao). U teoriji bi sat vremena trebalo da bude dovoljno za to, međutim dosta lako može to da se oduži sa gužvama kakve znaju da budu na pasoškim kontrolama i kašnjenjem.
 12. AIRBNB iskustva

  Ako ti je pre-approve-ovao rezervaciju onda imaš 24h da je završiš. Ako nije onda moraš da prvo platiš pa da čekaš do 24h da ti potvrdi (ako ne potvrdi onda se vraćaju pare u relativno kratkom roku) Imaj na umu, ako te je pre-approve-ovao da i dalje može neko drugi da rezerviše u tih 24h dok ne završiš rezervaciju.
 13. Može i tako. A može da uđe i u Tursku sa srpskim...
 14. Ne treba viza i baš sam hteo da postavim isto pitanje.
 15. Ne možeš biti u tom prekršaju ako si državljanin Srbije, pošto imaš pravo neograničenog i bezuslovnog boravka u svojoj državi (nevezano sa kojim si dokumentima ušao).