deleter

Moderators
 • Content Count

  551
 • Joined

 • Last visited

About deleter

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

1,409 profile views
 1. deleter

  Ryanair

  Ma koliko bilo logično da ne traže visa check za letove unutar Šengen zone, godinama je ovo bilo pravilo i Ryan je izuzetno insistirao na ovome (toliko da su moje poznanike poslali nazada za Boardinga da idu do check-in deska da dobiju pečat na letu od Barselone do Budimpešte, jedva su stigli). Jedini razlog koji mi pada na pamet zašto bi radili ovakve stvari je zbog toga što ima situacija kada se izdaju Šengen vize koje ne važe za specifične države (tipa za Kosovske pasoše se izdaje Šengen viza koja NE VAŽI u Grčkoj, Slovačkoj i Španiji) ili je nekom izadata viza samo za jednu državu Šengena (ovo se retko događa, ali se i dalje događa),
 2. Odštampaš i dostaviš sa aplikacijom,
 3. Ako si ih kupila zajedno (tj. na istom booking reference-u su ti odlazni i dolazni letovi) onda bi trebalo da mogu oba leta da se refundiraju.
 4. deleter

  Ryanair

  Jeste
 5. deleter

  Viza za Australiju

  Ne znam odakle ti ova informacija, ali je dokument u delu sa required a ne recommended dokumenatima. Tako da ne postoji opcija aplikacija bez nekog dokumenta uploadovano na tom mestu.
 6. deleter

  Viza za Australiju

  Ne, u pitanju je Visitor (subclass 600) viza. 17 dana nije fiskni period može da traje i preko 30 dana. Naši slučajevi su bili dosta standardni bez nekih većih problema (0 rizika za imigricaju, zaposleni sa ušteđevinom i sa punim pasošima od prošlih putovanja) tako da verujem da je zbog toga toliko brzo sve prošlo. BONUS pitanje za vas koji ste služili vojsku i predavali za vizu. Sada sam radio aplikicaju za očuha i vidim da mu traže između ostalog i MILITARY SERVICE, EVIDENCE OF, koju dokumentaciju ste predavali za ovo. Pretpostavljam da nam ne gine poseta vojnom odseku, samo nisam siguran šta da tražim od njih... 🤔 (Imao sam sreću da sam skroz izbegao ovu zajebanciju...)
 7. deleter

  Viza za Australiju

  Online je bila predaja, odvojeno smo predali (svako sa svog naloga), ali smo prethodno napravili grupu da spojimo aplikacije (ima opcija na prvoj strani aplikacije). Nismo videli ambasadu (nisam siguran, ali mislik da NE MOŽE više da se aplicira uživo nego samo online). Nismo bili u Australiji prilikom predaje. Kao što sam rekao u prethodnoj poruci, 17 (SEDAMNAEST) dana kasnije nam je odobrena viza, multi-entry sa važenjem od 1 godine.
 8. deleter

  Viza za Australiju

  Pre oko dva meseca sam aplicirao i čekao sam tačno 17 dana za odgovor (koliko je i pisalo da obrade 75% aplikacija), isto toliko je bilo potrebno i mojoj supruzi. Niko me nije zvao (ni nju), ali mi sami finansiramo svoj put i nismo navodoli ikoga u Australiji.
 9. deleter

  AIRBNB iskustva

  Ne znam zašto misliš ovako, AirBnB je više puta dokazao da ih apsolutno ne interesuju lokalni zakoni, i oni uvek prebacuju sve na izdavača (slično kao i drugi servisi koji uzimaju novac za posredovanje, npr. Uber). Pa koliko je samo drame bilo sa stanovima na Menhetenu (gde je kratkoročno izdavanje zabranjeno), pa i dalje mogu da se "iznajme" na njihovom sajtu...
 10. deleter

  Prekoracenje

  U zakonu o putnim ispravama piše da ko izgubi dva ili više pasoša u 5 godina dobija sa trajanjem od jedne godine (izgubiti ovde znači da se proglašavao nevažećim u službenom glasniku). Ako si profesionalni vozač (kamion/autobus) i te kako je lako popupiniti pasoš za kratak rok, ali to je neka druga tema. Moje iskustvo je da mi pasoši traju u proseku 2.5 god. (zavisi od koliko viza sam morao da lepim u pasoše, najduži je bio 5 god najkraći oko 2 god), tako da mi 96 strana u 5 god ne zvuči toliko nerealno (posebno ako se putuje u države koje imaju prevelike pečate, npr. Brazil ili UAE 😀 )
 11. deleter

  Prekoracenje

  Do pre par godina si MORAO menjati pasoš svaki put kada si menjao prebivalište. Tek su skoro uveli da ga MOŽEŠ (ali ne moraš) menjati kada promeniš prebivalište. Inače bio bi zgrožen kada bi znao koliko zavisi od tih istih službenika, pošto su meni govorili da je nešto kategorički nemoguće (tipa da se vadi pasoš i lična karta prilikom promene prezimena), tj da im program ne dozvoljava, a onda je par dana kasnije prijatelj uradio u ISTOM SUP-u baš to što je nemoguće... Originalna ideja je bila da i pasoš bude dokaz o prebivalištu (ili da bude jednak sa ličnom kartom), međutim vremenom se to promenilo i dosta mesta ne prihvataju ga kao dokaz prebivališta (tipa neke banke ili prilikom polaganja vozačkog ispita) iako bi morali, sada bi mogli lagano da ga uklone ili bar prebace na neku drugu stranicu (kao npr. hrvati).
 12. deleter

  Jeftine avio karte

  Ako ti oktažu let, a ima manje od dve nedelje do njega pored kompenzacije su dužni da ili srede hotel ili da refundiraju troškove istog (nevezano od razloga otkazivanja ili da li su dužni da vam daju kompenzaciju). E sad kompenzaciju će generalno gledati da izbegnu time što će tvrditi da su bile neke nepredviđene okolnosti ili da baš to što se dogodilo njima potpada pod izuzetke. I apsolutno će se truditi da izbegnu plaćanja. Hvala bogu zato postoje ove lešinarske kompanije koje će rado da za procenat se teraju sa njima po sudu (sa dosta velikim uspehom). Lično, uzimam karte sa što kraćim konekcijama bez preterane brige (ako ne moram da budem na baš specijalan datum tamo, tj. imam malo lufta), pošto ako i promašim vezani let vrlo verovatno me čeka umanjenje cene karte do 600€, naravno ako je vezani let sa EU kompanijom.
 13. deleter

  Britanske vize

  Ovo je prvi put da čujem da neka državna služba hoće da bude plaćena preko MoneyGrama. Još ako si aplicirao za posao kao srpski državljanin, onda sam skoro stopostotno siguran da je prevara.
 14. Nema penala. A za proveru ne znam.
 15. deleter

  Nedoumice oko vize za UAE

  Pošto su izgleda i crnogorci na isti način ukidali međusobno vize sa UAE (preko protokola o promeni postojećeg sporazuma), bacio sam pogled koliko je trebalo u njihovom slučaju da zaživi cela stvar. Oni su potpisali prokol 17. oktobra 2017, a vize su ukinute oko šest meseci kasnije (31. marta 2018.) nadam se da će u našem slučaju biti brže (ili bar da nije sporije...)