Lazar

Administrators
 • Content count

  3,998
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About Lazar

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  China
 1. Ako svi kažu tako, onda uradi tako I instaliraj wechat. Mogu ti dati kontakte 5-6 agenata, onda te oni vode po školicama dok te negde ne prodaju. Nemam pojma koliko uzimaju, zavisi kako se dogovoriš. Neki uzmu od tebe jednokratno (deo prve plate), neki uzmu od škole, a kažu da ih ima i koji ti uzimaju svaki mesec (škola plaća njima pa oni tebi) ali ne znam zašto bi neko pristao na tu varijantu, osim ako jedva natuca engleski pa nema izbora. Pored toga, na wechat grupama stalno izlaze novi oglasi da traže teachere. Ima oglasa i na echinacities.com.
 2. I ja imam taj takozvani "master" zbog promene programa Najbolje bi bilo da dođeš i počneš da predaješ engleski, da pokriješ startne troškove i vidiš koliko ti okruženje odgovara. A onda usput tražiš neki posao koji bi ti bio prijatniji, recimo kao nastavnica likovnog. Mnogi dođu sa engleskim a posle nađu redovan (i legalan) posao kao predavači matematike, fizike, biologije, muzike, treneri košarke ili fudbala itd. Da, sva pomenuta nastava je na engleskom. Ima mnogo "international schools" u kojima su svi predmeti na engleskom, a još više mešovitih, u kojima su neki predmeti na engleskom a neki na kineskom.
 3. Upoznao sam par relativno uspešnih travel blogera, u tom smislu da mogu da finansiraju svoje neprekidno putovanje uz pomoć blogovanja, novinarstva ili pisanja knjiga. Ali to su uglavnom bili low-budget putnici koji putuju izuzetno skromno. I pišu na velikim jezicima (engleski, kineski, španski, ruski). Pisanje na velikom jeziku nije nužno (svakako da ima izuzetaka, neki su i na ovom forumu) ali dramatično povećava šanse. Takođe sam ih upoznao i par koji predaju engleski onlajn, ali to smanjuje fleksibilnost, a čest problem je i razlika u časovnim zonama (ne možeš držati časove kada učenici spavaju) itd. Što se mene tiče, od freelance prevođenja bih mogao da živim i putujem po siromašnijim zemljama (otprilike balkanskog standarda ili ispod - dakle pomenuti Tajland, Indonezija i Vijetnam sasvim dolaze u obzir) i posao je dosta fleksibilan, ali kao i kod blogera, zbog toga što je posao vezan za naš jezik (i samim tim naše tržište) to bi opet bilo prilično skromno. IT sektor je tu svakako u najboljoj poziciji. Bottomline: sasvim je moguće, i dosta ljudi to radi, ali na kraju se sve svodi na pitanje kolike su nečije potrebe. Rekao bih da je najteža stavka Ivanove zamisli pronalaženje (prihvatljivih) saputnika Izvinjavam se zbog offtopica, zanimljiva tema pa me ponelo Srećno sa traženjem saputnika!
 4. Ako si nastavnica likovnog, to ti je u Kini plus Ima ovde dosta umetničkih školica, mnogo dece ide na časove crtanja/slikanja itd. Viđao sam par puta i oglase da traže full time art teachers. Za to možeš dobiti radnu dozvolu, ukoliko imaš diplomu.
 5. U Indoneziji, Grab je mnogo povoljniji i dostupniji od Ubera. Jedino je problem što u nekim mestima (veći deo Balija, ali dešavalo mi se i na Javi) vozači ne smeju da dođu da ih taksisti ne bi prebili, kao što mi je više puta objašnjeno. Jedan je čak i mene hteo da bije jer mi je video na telefonu da pozivam Grab.
 6. Zanimljivi članci

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kimberley_Plan
 7. Kakva besmislica. Meni je jednom rumunski policajac na granici rekao isto to, pre nekoliko godina. Ja reko okej i krenuo da izađem iz voza, a on kaže, ma daj, nema veze, samo znaj za ubuduće. Imala je tu nesreću da naiđe na idiota.
 8. U kom vremenu živite?

  Mislim da se mapa odnosi uglavnom na infrastrukturu. Naravno da je generalizacija
 9. Zanimljivi članci

  Zoran Ilić, autostoper, penzioner i filantrop. Kaže, inspirisala ga @Snezana011
 10. Zanimljivi članci

  Why Don't Country Flags Use The Color Purple?
 11. Rim

  Imamo nešto u naftalinu, objavljeno davne 2007. Ovaj drugi je i u knjižici "Neutabanim stazama" http://www.klubputnika.org/zbirka/putoskop/25-dva-lica-fasistickog-rima http://www.klubputnika.org/zbirka/putopisi/185-na-grobu-pesnika
 12. Zivot i rad u Kini

  Poslao sam ti poruku, dodaj me na fb pa ću ti objasniti.
 13. Zivot i rad u Kini

  Kada sam ja počeo da razmatram odlazak u Kinu, krajem 2015, isto se tako pričalo kako je "dosad bilo lako ali sada postaje sve teže", "više nije bezbedno", "upravo su sada doneli novi zakon i više neće biti moguće raditi", "hapse sve redom" itd. Te priče su evergreen Batalite scaremongering i slušajte šta vam Snežana kaže