marica

Members
 • Content Count

  86
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About marica

 • Rank
  putnik kratkoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Singapore

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. marica

  AIRBNB iskustva

  Koliko sam ja shvatila vesti iz Srbije, situacija se promenila u smislu da će kratkoročno rentiranje stanova biti na nivou seoskog turizma npr. Iz čega sam ja zaključila da ranije to nije bio slučaj. Da li jeste ili nije, pojma nemam. U tom smislu @sabandijilla123 situacija je baš kao što si navela, treba vršiti kategorizaciju, lekarska uverenja, itd. Kao svaka papirologija u Srbiji ja očekujem da će ovo biti bolno. Na ovom linku sam našla informacije o tome gde i kako se vršiti kategorizacija https://beoapartman.com/blog/sve-sto-ste-hteli-da-znate-o-kategorizaciji-apartmana-u-beogradu/ Takođe, samim tim što se tretira kako se tretira, plaćaće se paušalni porez. I ne bi trebao da bude više od 3500 din. Mada, na nekim izvorima sam nalazila u visini noćenja. I da cena ide po krevetu, ne po stanu. Ja se nadam da ne. Ne znam zašto bi inspekcija ikada dolazila? Ti plaćaš porez. Nije da možeš da ga plaćaš više/manje, jer ga ne plaćaš na ukupan prihod... Ali, ne znam. Ja nameravam da se ovim pozabavim u septembru, kad budem u Srbiji. Pa mogu onda da ostavim update o celoj proceduri, ako se za istu odlučim... Oko pojednostavljivanja procedure; Ja mislim da se to odnosi samo na prijavljivanje turista, ne na proceduru kategorizacije. Čeka se valjda taj neki web portal gde će sve to biti objedinjeno....
 2. marica

  Put za Santjago, Španija

  Stvarno Snežo svaka čast na iscrpnim informacijama! Čitala sam redovno izveštaje s puta. I svaka čast i za to svakodnevno pisanje. Verujem da ti je s vremena na vreme teško padalo. Ako je i malo satisfakcije u tome, s nestrpljenjem sam iščekivala nove putopise i s uživanjem ih čitala. Hvala! 😘
 3. marica

  AIRBNB iskustva

  Ne znam, time se u mejlu nisu bavili. Predpostavljam da se za te sitne pare ni ne tuže sa gostima, nego blokiraju profile. Ja nisam imala tih iskustava do ovog poslednjeg slučaja. Ja bih verovatno sačekala 24h pre nego što otkažem, ali iskreno uspaničila sam se jer mi je cela konverzacija sa njom bila jako čudna.
 4. U bilo kom supermarketu? 🤨
 5. marica

  AIRBNB iskustva

  Da, ljudi uglavnom ne čitaju emailove i predpostavljaju previše stvari. Ja sam skoro dobila email od AirBnB-a u kojem me obaveštavaju da nisu uspeli da rezervišu/naplate rezervaciju gosta. Sve je od početka smrdelo na prevaru, jer me je potencijalni gošća zatrpavala porukama. Pomerala je broj gostiju sa 1 na 4. Onda valjda shvatila da naplaćujemo dodatno po gostu, pa je vraćala na 3. I tražila da je refundiramo pare. S obzirom da tog momenta mi nismo ni prihvatili njen zahtev, njoj AirBnB još uvek nije ni uzeo ništa sa kartice. Tu se nama već pali crvena lampica, ali razmišljamo ako AirBnB rezerviše pare, ne može ona tu ništa da mulja. Pa kao, možda je samo cheap i pokušava da prošvercuje dodatnu osobu, Na kraju kad smo konačno prihvatili zahtev od AirBnBa je stigao email da ne uspevaju da skinu pare s njenog računa i da mi imamo pravo da otkažemo sve, bez posledica. Zbog takvih stvari obično oduzimaju superhost status. U tom emailu inače piše da ukoliko mi ne otkažemo, rezervacija ostaje i ukoliko oni ne uspeju da naplate od nje rezervaciju, AirBnB nije dužan ništa da nam nadoknadi. E taj deo recimo ja sam predpostavljala da je drugačiji, tj. da će AirBnB automatski otkazati njenu rezervaciju. Tj. da ne može da dođe do toga da neko bude u mom stanu, a da AirBnB nije to već naplatio. Ali eto, čovek pročita email i shvati da je u krivu. E sad, ukoliko je ona stvarno nedužna i banka bila nešto na kratko nedostupna, ili tako nešto. I zaista ta osoba broj 4 otkazala naprasno dolazak. I zaista se ona jadna zbunila, iako je uspela da promeni sa 1 na 4 gosta, a onda ne zna kako to da uradi ponovo da vrati na 3. I čak da je sve to bilo tako, iz perspektive hosta to je malo previše if-ova u algoritmu. I između toga da biram da li ću uništiti nekom odmor jer sam mu otkazala rezervaciju 2 dana pred dolazak (a inače od momenta njenog slanja zahteva, do našeg odbijanja je prošlo manje od 3 sata) ili ću zaštiti sebe, biram ovo drugo. Jer kao host očigleno, ni ja nemam nikakve garancije, sem da verujem ljudima. Što je malo naivno u ovom svetu i ovom vremenu. Naravoučenije: čitajte mejlove i kao gosti i kao hostovi, da vas manje boli glava. I ne očekujte da neko, negde, ko vas nikad nije video veruje u vaša opravdanja, niti da će sve biti bajno kad stignete u neki stan. Iskreno, mene su hotelske sobe razočaravale mnogo više od AirBnB stanova. I sa AirBnB nikada nisam imala problem sa rezervacijama, dok se sa hotelima to dešavalo. Ne kažem da možda neće u budućnosti, ali ne bih očekivala od AirBnB više nego od hotela.
 6. marica

  no show - propušten let

  I ja mislim da se nepotrebno opterećuješ detaljima. 😉 "no show fee" kao takav se pojavljuje i na mojoj trenutno aktivnoj karti (Qatar Airways) kupljenoj pre mesec dana, ali je iz opisa jasno da ako se ne pojavim na povratnom letu ili ga ne odložim unapred nemam pravo na povraćaj novca jer kartu nisam iskoristila. A ne, da će mi skinuti dodatne pare sa kartice. Btw. bilo kakvu novčanu transakciju ti moraš da autorizuješ. Ne može tek tako neko da skida dodatne pare sa tvog računa čak iako ima podatke za karticu. Pri kupovini avio karata ti ih autorizuješ na iznos koji je jednak ceni povratne karte. Ako bi hteli dodatne pare morali bi da ih traže od tebe, tj. da te tuže (slučaj sa Lufthansom). Za svaku bankovnu transakciju moja banka traži odobrenje od mene, u vidu specijalnog koda koji mi šalje sms-om. Ili ako je transakcija automatska (trajni nalog npr), dizanje para sa automata u inostranstvu, itd. nudi mi mogućnost otkazivanja transakcije.
 7. Ne znam da li imaš neka ograničenja sa Au pair -om, tipa ne smeš da tražiš posao? Ako ne, onda ne vidim razlog da ne odeš. :) Ja sam u Nemačkoj došla na osnovu spajanja porodice, i posle nekih mesec dana sam našla posao i firma mi je sredila radnu dozvolu u roku od 2 nedelje. Doduše, to je bilo 2008. I ja odavno ne živim u Nemačkoj, tako da verujem da su se stvari u međuvremenu izmenile. Ali, svi ti imigracioni zakoni imaju puno klauzula, izuzetaka, preporuka... I zavisi u kojoj si zemlji konzulat može da se ponaša drugačije. Npr. u vreme kada smo se mi selili za Nemačku, mi smo imali boravišne papire za Češku i živeli smo u Češkoj. Te smo za nemačke boravišne išli u nemački konzulat u Pragu. Moj muž je već imao obezbeđen posao i radnu dozvolu za Nemačku i na osnovu toga je dobio boravišnu, a ja na osnovu spajanja porodice. Papire su nam sredili odmah, u isto vreme. Bukvalno je sve bilo gotovo za par dana i na osnovu samo tog njegovog ugovora za posao smo oboje dobili boravišne dozvole. Kad smo stigli u Nemačku, ja sam išla s advokaticom (koju je ta firma plaćala) do tog njihovog imigracionog ureda po dozvole. Sećam se da je advokatica imala papire za još neke Srbe što su počinjali da rade u isto vreme i njihove žene nisu mogle odmah da dođu. Ta advokatica mi je objasnila da za spajanje porodice, bračni par mora da ima položen kurs nemačkog i da onaj ko je već u Nemačkoj mora da ima već obezbeđen smeštaj (stan koji rentira, hotel, i sl.). Ali nemačka vlada preporučuje, da ako onaj ko radi ima određeni nivo primanja, obavlja deficitarne poslove i onaj ko dolazi na osnovu spajanja porodice ima fakultetsku diplomu, onda se oboma može izdati boravišna istovremeno. Srpski konzulat očigledno nije primenjivao te preporuke. Te su tako ti Srbi, koji su dolazili iz Srbije direktno, imali mnogo teže uslove od nas iako smo bili u identičnoj situaciji. S te strane, verujem da će ti svakako biti mnogo lakše ako možeš bar deo da obaviš direktno u Nemačkoj. Upoznaš ljude, odeš na intervju, i sl. A ako se čeka godinu dana, taman će ti brže proći vreme ako si u Nemačkoj. :)
 8. marica

  Letenje sa zapaljenjem srednjeg uha

  Moj muž bar dvaput godišnje leti s upalom uveta. Još je živ i zdrav, a i dobro čuje.
 9. Jedini legalni način je da te neka firma zaposli i obezbedi ti radnu dozvolu. Probaj da nađeš posao u nekoj većoj firmi dok si tamo, kad već možeš da priuštiš da odeš na intervju. Onda oni mogu da ti srede dozvolu.
 10. marica

  Putovanje u juznu Ameriku

  Ako ne traži ta država, neće tražiti ni avio kompanija. Avio kompanije su pooštrile provere jer one sada snose troškove deportovanja. Tako su bar meni objasnili. Mi smo krajem 2017 (novembar i decembar) putovali po J. Americi. Imali smo karte Beograd - Bogota i Santjago - Beograd. Dakle ulaznu kartu u Kolumbiju i izlaznu iz Čilea. Pošto smo put planirali od danas za sutra, lokalne avionske karte smo kupovali dok smo bili tamo, ali smo od početka imali tu za Santjago - Beograd. Na aerodromu u Beogradu nas niko ništa nije pitao. Doduše, let je bio za Kolumbiju, ne Čile. Na prvoj avio relaciji Bogota - Kito su nam baš pravili problem, jer nismo imali kartu iz Ekvadora. Čak su i neke supervizore i konzulat zvali. Posle se taj supervizor izvinjavao zbog nekompetentnosti svojih zaposlenih, jer smo imali tu kartu iz Santjaga za Beograd. I iz Kita za Santjago su pitali za povratne karte takođe. Ali, pošto smo imali bukiran let do Beograda, to je bilo OK. Dakle, na svim aerodromima su nas pitali za povratne karte, sem beogradskog. Možda zato što imamo srpske pasoše? Predpostavljaju valjda da ćemo doći "kući".... Nekad. Pošto mi živimo u Singapuru, i često putujemo po regionu, ovde nam uvek traže povratne karte ili singapursku boravišnu dozvolu, sem kad letimo za Beograd. Opet, verovatno jer imamo srpski pasoš. Mada, prošle godine su nam tražili prvi put i iz Beograda, za Singapur. Ne mogu da kažem sa sigurnošću, jer nismo konkretno leteli iz Beograda za Santjago, ali iz mog generalnog iskustva sa avio kompanijama, meni se čini da su veće šanse da ti traže tu povratnu kartu nego da te puste bez nje.
 11. marica

  Putovanje u juznu Ameriku

  Maipo kanjon. Ima nekoliko mesta gde možeš lako kolima da priđeš vidikovcima i sl. Ima predivnih pešačkih staza, ali ti reče da to ne dolazi u obzir zbog deteta. Na putu do Valparaisa/Vinje del Mara put prolazi kraj nekoliko vinarija, možeš svratiti u neku od njih. Isto važi za ceo region oko Maipo. Što se tiče auta/vozila, savetujem ti da pročitaš ovaj post: https://www.tripadvisor.com.sg/ShowTopic-g303681-i11183-k9389312-Self_Driving_around_San_Pedro_de_Atacama-San_Pedro_de_Atacama_Antofagasta_Region.html biće ti od koristi. Pogledaj i ovu mapu http://www.ladatco.com/ATA-MAP%20.htm Buenos Ajres je velik i impresivan toliko da je meni ovih 2-3 noćenja već premalo, čak i bez Montevidea. Ali generalno nije problem logistički. Moj savet ti je možda da zaobiđeš Bariloče, i da se spustiš malo južnije do Valdes Peninsula ako su ti fokus životinje. To je pored Magelanovog moreuza najbolje mesto u Argentini za gledanje divljih životinja. Bariloče je opet super jer je baš lepo turističko mesto sa predivnim jezerima i brdima. Ima puno uređenih staza oko jezera. A za između, ne znam... mi smo uvek išli direktnim autobusima, bez stajanja između navedenih delova. Pored Punta Arenasas ima ostrvo Magdalena i na njemu je ogromna kolonija magelanovih pingvina. Tura traje par sati, poslepodne. Možeš je bukirati u bilo kojoj agenciji u gradu. Ima i tura za kitove, ali mi smo je preskočili. Za samu rutu već nemam pojma. Što se tiče preambicioznosti, zavisi od putnika. Tehnički, ovo je sve izvodljivo. Ja lično ne bih vozala taj krug Santjago - Buenos Ajres - Bariloče - Santjago. Radije bih letela od Santjaga do Buenos Ajresa. Videla BA, Montevideo, spustila se kolima do Valdes Peninsule i nazad do BA. U potpunosti preskočila Bariloče i umesto toga ostala duže na jugu oko Puenta Arenasa, pa možda otišla kolima do nekog od nacionalnih parkova severno od Punta Arenasa. Možda do glečera Moreno skroz.
 12. marica

  Tajland-Malezija-Indonezija

  Ne znam kad je bam-bam poslednji put bio na Gili ostrvima i na kojima je bio. Ali ta ostrva su se pretvorila u deponije. Nisam bila konkretno na Gili Meno, bila sam na Gili T i Gili Air i smeće bukvalno leži svuda po ostrvu. Gili Air smo bili april prošle godine jer su me ubeđivali da je u boljem stanju od Gili T. Međutim i to je bila noćna mora. 2 mini deponije otvorene, smeće svuda razbacano, u plićaku svuda građevinskog šuta, nekih betonskih ploča, gvožđa. Voda prljava, brodovi staju na svakoj plaži, gde im se svidi. Meni se plakalo kad sam videla u kakvom su stanju ta dva ostrva. Stvarno sumnjam da je Meno u boljem stanju. Googlaj malo o smrću na Giliima. Mi smo na Gili ostrva išli sa Lomboka i van samog grada i gužve oko aerodroma, put je uglavnom bio prazan. Na Baliju je zato uvek pakao od gužve. Ako nameravaš voziti po njemu, Lombok će ti bili pesma.😌 Za Bali Lombok cene proveri direktno na netu, to je realna cena koju ćeš dobiti i na terenu. Ja bih ti predložila da zapravo prvo proputuješ Indoneziju, iskusiš to ludilo, pretrpanost i gužvu a onda odeš u Maleziju da se odmoriš kao čovek pred polazak kući 😃 Nisam sigurna da sam dobro shvatila, ali ako ne ostaješ na Tajlandu, zašto letiš preko Bangkoka? Karte su obično jeftinije za KL iz Beograda i Zagreba.
 13. marica

  Putovanje u Nemačku

  Možeš jer tvoj pasoš ne može da služi svojoj nameni više. Tj. sputava te da odeš u Nemačku, zbog uslova koje nameće Nemačka. Treba samo da objasniš svoj problem kad budeš tražila novi pasoš. Ako te uopšte budu pitali. http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/putne isprave/biometrijski pasos/!ut/p/z1/fU1NT4NAEP0rGMPRzECU4JH0QKIlGjmIeyFTuuIAnd3uThv999LEi4nx9r4fGOjACJ15JGUntKz8zRT9031TZDXmj-UtZlgVVV3iXZljm0EbQ__S9tdbUoEHMP-n17k8NJtmBONJP25Y3h10_qRiE44-0NlCt2N3sBp4ijMnnqKLlx5Px6OpwAxO1H7qpbVbeOiHr8DLClL0brAqlOIYaD-RcIp7N58OVpSTH211f72l-Mebn-vX52119Q2u9fck/
 14. marica

  Putovanje u Nemačku

  Biće ti problem. Pasoš mora da ti važi 3meseca duže od dana povratka. http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10602-nemacka-konz?lang=lat
 15. marica

  Preporuke za putopise?

  @noskich onda si imigrant. Ja sam one koji putuju podelila na turiste i putnike samo na osnovu dužine puta. I opet samo da bih naglasila da putnik može duže negde ostati i na osnovu toga steći kompleksniju sliku sredine u kojoj živi. Imigrant samim tim dobija još kompleksniju sliku te iste sredine. Što si i sam primetio kasnije u svom komentaru. Upravo taj tekst o gubitnicima ne bi mogao biti napisan da on ne živi u Kini. Ja ne mislim da je jedini način da putuješ duže taj da komercijalizuješ putovanje, ali pošto su tema putopisi o tome sam pričala u tom kontekstu. Absolutno se slažem da putnike koji ne pišu o putovanjima, ne znam zato što nisu u javnosti. Htedoh da naglasim da ih nisam ni slučajno, nekim drugim putem srela. Možda je ispalo nespretno kako sam napisala. A što se tiče prodaje snova... Nekako mi se čini da si negativan u tom komentaru, da na neki način osuđuješ komercijalizaciju putovanja kroz pisanje i izdavanje knjiga, tj. osuđuješ pisce. Ja mislim ustvari da je jako logično ako si pisac i putuješ, da pišeš o svojim putovanjima i da te knjige prodaješ. Kao što mi je logično da fotograf koji putuje prodaje svoje fotke s putovanja... itd. Na kupcu je da odluči hoće li i sa kim će sanjati daleke krajeve. Kroz svoj orginalni komentar sam htela samo da naglasim da ako ćeš da finansiraš putovanje knjigama onda moraš puno knjiga da napišeš. A veći deo vremena na putu nije vredan pomena, pa ti putopisci primenjuju razne metode da animiraju čitaoce, jedna od tih je da prave priču od površnih stvari i time banalizuju neke druge stvari. Npr. ja sam čitala Tužne trope baš davno, ali se i dalje sećam kako je Stros doživljavao neke stvari. Dok sam u isto vreme pročitala pet-šest Brajsonovih knjiga i ne sećam se ničega vezanog za zemlje u kojima je bio. Sećam se samo da sam se na momente baš glasno smejala. Brajson živi od putopisnih knjiga i napisao ih je milion, Stros nije živeo od toga i ja ne znam da li je napisao još koju putopisnu knjigu sem Tužnih tropa. A opet, kao putopisac Brajson očigledno meni ne vredi ništa, tj. ne očekujem njega i njegove knjige na listi putopisa koje treba da pročitam. Kao komičar očigledno već može da prođe.