marica

Members
 • Content Count

  140
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About marica

 • Rank
  putnik srednjeprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Singapore

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. marica

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Moja sestra je vodila gosta (Rus je) u Torlak na testiranje. Stranci se valjda samo tamo testiraju, ali mogu i domaći. Pokušavala je da zakaže u toku utorka i srede ali nije uspela. Ne znam da li se nisu javljali ili nije bilo termina. U četvrtak su samo popunili uplatnicu i platili za test (ona je pročitala da mora fizička uplatnica da se ponese) i s njom otišli do Torlaka. Tamo je bila nenormalna gužva ali su ih pustili preko reda. Ne znam koliko se zaista čeka. Rekli su im da će Rusu poslati rezultate za dan-dva. Rezultati još nisu stigli (nedelja). Čovek je zato promenio karte i umesto za Kipar, odleteo za Grčku danas. Dakle, u Srbiji čovek ne može da uradi testove 72h pre poletanja. To je, sudeći po slučaju ovog lika neizvodljivo. 😌
 2. marica

  Putopisi u stripu

  Dva dokumentarno istorijska. Jedan o Brazilu u 17. veku, drugi o Kambodži 70tih. Angola Janga: Kingdom of runaway slaves - Marcelo D'Salete Priča o prvoj i najvećoj naseobini koju su robovi iz Afrike osnovali u Brazilu i njihovoj borbi u toku 17.veka. Ovaj strip dramatizuje istorijske događaje, te je izuzetno edukativan. Crtež, tj. stil je fantastičan. Radnja je doduše malo konfuzna, tako da priložene mape, predgovor, pogovor i galerija likova izuzetno pomažu. Year of the Rabbit - Tian Veasna Veasna prikazuje život svoje familije u Kambodži od dolaska Crvenih Kmera na vlast, do njihovog pada. Strip je fokusiran na svakodnevni život u selu u koje su bili primirani da se presele nakon napuštanja Prom Pena. Preživljavanja u uslovima na koje nisu navikli, kao i susrete sa ljudima. S obzirom na prirodu tih naseobina, i opšteg stanja stvari on se dotiče i Crvenih Kmera. Ali ovo nije politički strip, niti su preterano u fokusu istorijski događaji, no i dalje fantastično dokumentuje uslove i način života ljudi u tom istorijskom periodu. Strip je pravljen na osnovu svedočenja članova njegove familije. On sam je rođen par dana nakon uspostavljanja nove vlasti, a Kambodžu su napustili nakon njenog pada.
 3. Možda nekome ko planira preseljenje u Singapur ovaj članak može biti zanimljiv https://vulcanpost.com/700507/singapore-salary-guide-2020-top-paying-jobs/ Ja sam rendom pogledala par cifara za par pozicija za čije podatke imam informacije i deluje mi realna ova lista.
 4. marica

  AIRBNB iskustva

  Sad sam proveravala i u pravu si za Superhost sad gledaju samo otkazivanje, ne odbijene booking request-e. To je za mene novost, jer sam se s njima pre par meseci dopisivala o tome, kad sam bila obaveštena da sam odbila previše request-a i da će mi skinuti Superhost status. Nisam nikad otkazala booking. Doduše, odmah su reagovali kad su čuli moja obrazloženja, tj. sve se završilo u moju korist. Možda su jednostavno imali puno pritužbi na tu stavku, pa su je ukinuli. Slažem se sa ovim uglavnom. Ali ima dosta stanova koji nisu dovoljno dugo na tržištu da bi stekli superhost status, te pravim često izuzetke. Tj. nije mi to jedini kriterijum.
 5. @devis123 Regarding money: You can just print (or show them through your bank app) a bank statement with visible date in case custom officers ask for it. But this is not common practice anyway, especially if you have a hotel reservation. You can find an ATM and Exchange machine, located at international arrivals area, next to baggage reclaim carousels. And you will probably need cash for taxi, so be sure you have some Serbian dinars before you leave the airport. If you are taking taxi from the airport, please order one from the TAXI INFO desk, located at the exit. Do not talk directly to taxi drivers. The price to the city center is 1800 RSD if you order taxi from the taxi info desk. Unfortunately, taxi drivers in Belgrade are champions of rudeness and way too many of them will try to earn extra money once they realise you are a tourist. That is probably the only scam you could be exposed to in Serbia. So, always call taxi associations to order your ride. Do not take taxi at taxi stations around tourist areas. If you want to pay with a card order Naxis Taxi. All vehicles have credit card readers. This is not typical for Belgrade. Pink Taxi advertise the same, but I experienced opposite too many times. For public transport rout suggestions you can use google maps or https://moovitapp.com You can check walking tours websites. I don't have any experience with them, but you can visit websites to get some ideas: http://www.belgradewalkingtours.com https://belgradefreetour.com http://www.belgradealtguide.com You can also check these websites for travel ideas: https://www.spottedbylocals.com/belgrade https://theculturetrip.com/europe/serbia/travel-misc Please also note: The most of cafes and restaurants allow smoking. Even if they have separate parts for non-smokers, usually they are not properly separated, so you will feel smoke around you. As they usually have outdoor sitting as well, you should be OK. Some good soul made a map with non smoking places in Belgrade, so you may find it useful https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1qkPRUNRiCqA-uFugbcuVy9INXgw&ll=44.81601345502995%2C20.4492096243896&z=12 Enjoy your stay!
 6. marica

  AIRBNB iskustva

  Nejasno mi je da li je depozit tražen kroz AirBnB aplikaciju ili host očekuje da mu ti daš te pare na ruke, prebaciš pare van AirBnB sistema? Ako je kroz AirBnB aplikaciju, onda na ovom linku možeš naći više informacija kako to funkcioniše: https://www.airbnb.com.sg/help/article/140/how-does-airbnb-handle-security-deposits Meni deluje prilično bezazleno. Mada savetujem ti da u tom slučaju prijavljuješ vlasniku svaku sitnicu koju nađeš u stanu dok u njemu budeš boravila. Uostalom pročitaj review-e, ako niko nije pomenuo negativna iskustva s depozitom, verovatno je host OK. tj. neće to zloupotrebljavati. Ličnih iskustava nemam. Niti kao host tražim depozit, niti sam kao gost odsedala u stanovima koji traže depozit. Ako ti pare za depozit traži van aplikacije, a noćenja plaćaš kroz aplikaciju, onda meni to baš nisu čista posla. Doduše, ja sam previše striktna, sve transakcije vršim isključivo preko AirBnB-a, bilo kao gost ili kao host. Po broju upita koje kao host dobijam od potencijalnih gostiju, posebno onih koji bi da ostaju duže, za ovo plaćanje van sistema, predpostavljam da to nije retka pojava. Tako da, nisam sigurna da je moje mišljenje/iskustvo relevantno. To što host ne živi u gradu/zemlji u kojoj izdaje stan zapravo i nije čudno. Ogroman procenat stanova na AirBnB je takav. Booking bez booking request-a je moguće samo ako vlasnik omogući sa svoje strane instant booking. Pored standardnih zahteva od strane AirBnB, vlasnik može da podesi u sistemu da gost za instant booking mora da ima i: skeniran lični dokument, preporuke prethodnih hostova kod kojih si odsedao, 0 negativnih review-a. Ako sve ovo nije zadovoljeno, onda se selektovanje datuma tretira kao booking request. Ni za jedn od ova dva ti ne treba lična poruka... Predpostavljam da si ti mislio na booking request, a ne instant booking, ali između ova dva zapravo ima razlike, pa iskoristih priliku da naglasim. Ja mislim da ti kao gost, ne možeš da vidiš koliko je host odbio ovih booking request-a. Nego samo ako je booking prošao, pa naknadno otkazan. Nisam sigurna ni da možeš da pišeš review ako zapravo nisi odseo u stanu, ali oko toga već nisam sigurna... Na status hosta, s druge strane utiče i odbijanje zahteva kao i otkazivanje već prihvaćenih bookinga. Zbog toga se može izgubiti status super hosta.
 7. marica

  Da li je bolje emigrirati?

  Da.... i onda pogledaš ovu listu sa istog sajta: https://www.internations.org/expat-insider/2019/quality-of-life-index-39831 i sve ostale sa sajta... I onda možda (ako imaš pameti) doneseš i smisleniju odluku gde i zašto ići.
 8. Ovaj mi se baš dopao. Odličan!
 9. marica

  AIRBNB iskustva

  Nakaradno sam se izrazila. Htela sam da kažem da način na koji Booking funkcioniše nije po mojoj meri, tera me da podešavam oglas i poslujem na način na koji meni ne odgovara. Npr. mi naplaćujemo svakog gosta preko 2 dodatno, a Booking očekuje da dajem popust na količinu. AirBnB model je nekako logičniji za nekog ko rentira stan na kratko i ne bavi se profesionalno ugostiteljstvom, neko drugi mu brine o stanu, itd. Booking je očigledno pravljen za hotelski model.
 10. marica

  AIRBNB iskustva

  USD preko International Wire Transfer - otvoriš devizni račun u nekoj banci. Piše na sajtu da će ti pare leći između 5-7 radnih dana i imaćeš bankarske troškove. EUR preko Payoneer Prepaid Debit MasterCard - Već odgovorio ThirstyTraveler. Mada na AirBnB sajtu piše da mogu biti korišćeni i postojeći nalozi za Payoneer. Ne znam šta to tačno znači, nisam nikada koristila njihove usluge. Piše na sajtu da će ti pare leći za 3-4 sata. I da može biti troškova. Ne piše da će ih sigurno biti. Najbolje proveri na sajtu Payoneer-a direktno. BAM preko Western Union - Pare ti ležu sledećeg radnog dana. 10USD plaćaš po transakciji. Ti na sajtu AirBnB možeš da limitiraš da ti ne šalje pare nakon svake uplate, nego recimo kad zaradiš preko 200 eur. Ove sve informacije sam ti prepisala sa AirBnB sajta. Ja ne koristim ni jedan od ovih servisa. Meni prebacuju na moj regularni račun u Singapuru u SGD bez ikakvih provizija. Jedna od dobrih stvari kod AirBnBa je da te ne uslovljava gde i kako ćeš da primaš pare. Booking npr. te tera da ako izdaješ stan u Srbiji i račun mora da bude u Srbiji. Više informacija možeš naći na njihovom sajtu: https://www.airbnb.com.sg/help/topic/1052/how-payouts-work
 11. marica

  AIRBNB iskustva

  Nije isto. AirBnB razdvaja te troškove samo kad ti prikaže cenu, da ti znaš kome ide koji deo. Ali svi filteri, sortiranja itd. na sajtu su bazirani na toj ukupnoj (pravoj) ceni, ne na ceni noćenja. Cena ne zavisi uvek od potražnje. Ti kao stanodavac biraš da li hoćeš da to bude uključeno ili ne. Nema to veze sa AirBnB-om, meni niko ne brani da ja kažem da je noćenje uvek 20eur. I te promene nisu tako drastične za Beograd. Mada, oko NG jeste ludnica. Kao stanodavcu, meni je AirBnB idealan za izdavanje. Mnogo praktičniji, manje ograničavajući od Bookinga. Booking mi zapravo uopšte ne dozvoljava da rentiram stan, postavljam cenu ili organizujem posao kako želim. Zato se i ne oglašavam na njima, mada sam pročitala ovde komentare ljudi da im donosi mnogo više gostiju od AirBnBa. Već odgovorio ThirstyTraveler.
 12. marica

  Da li je bolje emigrirati?

  Što si u stanju da zaradiš više para, manje si izložen lokalnoj kulturi, načinu života i potrebi za socijalnom, penzionom, zdravstvenom i ostalim humanim fondovima. Ako si ekspert u nekoj oblasti, deficitarnom zanimanju i sl., sam se staraš o sebi i svojim potrebama tj. ne treba ti podrška države, što tamnija plava to bolje. Za neki srednje staleški život, podizanje dece u zdravoj, humanoj sredini i obezbeđivanje istoj neke bolje i pravednije uslove odrastanja, ja bih rekla druga plava (ali samo u Evropi), svetlo plava, svetlo narandžaste. Tu već naravno tvoj život postaje mnogo izloženiji uticajima tog lokalnog područja pa će ti trebati dobar stomak za neke zemlje, za druge avanturistički duh ili potreba za egzotikom. Za tamnije narandžaste verovatno će ti biti gore nego na Balkanu. Ove boje, tj. GDP pokazuju koliko su neke zemlje fensi, sređene, nalickane, ali je pitanje koji deo populacije može u tome da uživa.
 13. marica

  AIRBNB iskustva

  Kad budeš kreirao nalog, ponudiće ti različite opcije. To je drugačije od zemlje do zemlje. Za BiH i Srbiju npr. sve opcije imaju proviziju. Za Singapur npr. ja imam opciju bez provizije. Dakle, zavisi u kojoj zemlji je taj račun i koju valutu izabereš. Za Srbiju npr. možeš da primaš samo u USD preko International Wire Transfer ili Payoneer Prepaid Debit MC. Za BiH: USD preko International Wire Transfer, EUR preko Payoneer Prepaid Debit MC ili BAM preko Western Union. AirBnB na cenu noćenja, doda i cenu čišćenja i svoje provizije kao i lokalne takse. Tvoja cena noćenja takođe može varirati, ako izabereš opciju za setovanje cene na osnovu potražnje ili dodatnu cenu za preko 2 gosta npr. Ja ne vidim više tu opciju, nekad je bilo.
 14. marica

  Da li je bolje emigrirati?

  Na linku koji je mixy123 ostavio imaš sumirane podatke za Nemačku socijalu. Na linku doduše ne piše, ako ti istekne boravišna, prekinuće ti socijalu, bez obzira što bi možda na nju imao pravo. Mene je iznenadilo da je visina iste samo 60% (za one bez dece), bila sam ubeđena da je 80%. U svakom slučaju, dok primaš socijalu ne možeš da izlaziš iz Nemačke. Možeš da tražiš specijalnu dozvolu u slučaju nekih ekstremnih situacija, ali ne možeš da se brčkaš na Tajlandu dok ti država šalje pare. Kad si korisnik socijale, moraš da ideš na intervjue i socijalni radnik će ti slati neke oglase. Ali imaš pravo da odbiješ ako je plata ispod one koju si imao ranije, posao nije po tvojoj želji, meri, ako moraš da se seliš. Nije baš da te teraju da radiš bilo kakav posao. I da moraš da prihvatiš bilo šta i po bilo koju cenu. Takođe, ako želiš da se specijalizuješ za nešto drugo ili unaprediš svoja znanja i veštine, socijalno će pokriti sve troškove tvog doškolovavanja. Imaš besplatan prevoz, pokrivaju ti troškove odlaska na intervjue (ako je drugi grad), itd. Imaš i neke dodatne materijalne pomoći koje možeš da tražiš. Ako si se zaista našao u škripcu, nećeš ostati na ulici, i moći ćeš izvesno vreme normalno da živiš, tj. onako kako si navikao do tada. Mada teško da ćeš se ikada naći u takvoj situaciji. Ne može firma tek tako da te otpusti. Čak i da zabušavaš do besvesti, prvo te šalju na komisiju, daju ti preporuke kako da se popraviš, postavljaju ciljeve, ti imaš onda vreme da ih ispuniš ili ne, pa druga opomena, pa... ne sećam se kako tačno ide, ali se sećam da je mojoj šefici trebalo 6 meseci da se oslobodi jednog lika iz našeg tima. Nemačka ima i druge benefite, i za one koji nisu na socijali, tj. normalno rade i zarađuju. Pokriva sve troškove usavršavanja, doškolovavanja, itd. Moj muž je završio za džabe faks u UK, dok smo živeli u Nemačkoj. Niko ga nije pitao zašto ne studira u Nemačkoj npr. Pokrivaju troškove gradskog prevoza, benzina, amortizacije kola, zavisi kako već ideš na posao. Troškove za kupovinu kompjutera, mobilnih, ostalih tehničkih stvari koje definišeš kao neophodna sredstva za rad. To ide dotle da će ti pokriti i račune za hemijsko čišćenje košulja npr. Sve ovo ti vraćaju od poreza. Treba samo da popuniš obrazac na kraju godine i čuvaš sve te račune. U Nemačkoj npr. kad si bolestan, ako ostaneš kući jedan ili dva dana, ne moraš da donosiš lekarsko uverenje. Samo javiš da si bolestan. Ja sam bila šokirana koliko se ljudi razboljeva petkom i ponedeljkom. Moj šok je trajao dok nije počela nova godina i moja šefica došla na naš redovan nedeljni sastanak da "sredimo kalendar" za dolazeću godinu, što je značilo da se dogovorimo ko će za one produžene, savršene vikende u kombinaciji s praznicima da uzme odmor, ko da bude bolestan i ko da se žrtvuje da ostane u kancelariji. Malo je reći da sam bila skandalizovana manirima "radnih" i "vrednih" Nemaca. U Nemačkoj se svaki prekovremeni rad plaća i ta satnica je mnogo skuplja od normalne satnice, 30 dana plaćenog godišnjeg je već standard, Itd., itd., da ne razglabam više. Zaključak je: I ako si radnik i ako si neradnik, prilično ćeš dobro proći u Nemačkoj.
 15. marica

  Da li je bolje emigrirati?

  Kad sam pominjala frustracije zbog jezika zapravo nisam mislila na aspekat druženja sa ljudima. Definitivno stoji sve što su drugi navodili, ali meni lično to nikada nije predstavljalo problem. Jezik mi je bio problem jer sam bila ograničena u konzumiranju pre svega kulturnih sadržaja. Npr. u Nemačkoj sinhronizuju sve filmove na nemački i sem par specijalnih projekcija ili američkih sranja malo šta čovek može pogledati u bioskopima ako ne zna dobro nemački. A gde su pozorišta, književne večeri, kojekakve tribine, protesti, bilo kakva druga okupljanja... 😌 Ogroman, frustrirajući, kulturni promašaj - tako ja volim da opišem svoj bivši život u Nemačkoj. S tim svim nemam problem u Singapuru jer je sve na engleskom. Ne pogađa me što nije na srpskom. Tj. nije mi bitno na kom je jeziku dok god taj jezik mogu dobro da razumem - nemam neku posebnu potrebu da to bude moj maternji jezik. U mom slučaju definitivno jeste tako. Tj. mislim da nam je lakše zato što smo zajedno. I definitivno nam je bilo lakše da prelomimo i odemo iz Srbije zato što smo imali jedno drugo. Ali znam podjednako mnogo parova koji su se razišli nakon odlaska u inostranstvo ili se vratili u Srbiju zato što jedan od partnera nije mogao da se uklopi u novu sredinu. Sem što ti partner može biti snaga i podrška može ti biti i društvo za hejtovanje kulture u kojoj si se našao a koju ne razumeš. Te možete oboje postati još mizerniji. Tako da ne znam koliko je zaista lakše. 🤔 Zavisi valjda koliko dobro biraš svoju bolju polovinu. Sigurno! Ja recimo kad god se negde doselimo upišem neki kurs ili se aktiviram u nekakvoj organizaciji pa dosta ljudi upoznam na taj način. Takva poznanstva mi obično najviše prijaju jer su koncentrisana oko neke specifične tematike, tj. specifičnog interesovanja. Izbegavam da se previše zbližavam s kolegama, sem naravno ako baš ne naletim na neku srodnu dušu. Dešavalo se i to. 😊