Lilienthal

Members
 • Content Count

  82
 • Joined

 • Last visited

About Lilienthal

 • Rank
  putnik kratkoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Lilienthal

  Rusija - ostanak po isteku vize

  Radi se o očiglednom kršenju sporazuma (a nije ni prvo) od strane Rusije. Postavlja se pitanje da li će vlasti Srbije odreagovati na bilo koji način, recipročnim merama, konzularnim konsultacijama. Lično sumnjam. Niti će državljani Rusije prestati da žive u Srbiji na taj način, niti će se MSP angažovati oko toga da se popravi položaj državljana Srbije u Rusiji. Srpski zakon nije takav, to niste dobro istražili. U njemu jasno piše da se primenjuje kada međunarodnim sporazumom nije drugačije određeno. Samo sporazum sa Ukrajinom predviđa ograničenje. Da ne pričam da se u praksi 90/180 praktično i ne primenjuje ni tamo gde može.
 2. Evo odgovora koji sam ja dobio
 3. Ja sam dobio upravo suprotnu informaciju. Ne-EU državljani mogu da koriste traku za EU državljane ako su u vozilu sa EU državljaninom.
 4. Lilienthal

  Moguća oštećenja pasoša

  U nekim stranim pasošima piše da ih ne treba izlagati vodi, ekstremnim temperaturama, savijati i sl. jer može da se ošteti elektronika. Ali dobro valjda kod nas u MUP-u bolje znaju. Ipak i pored čipa koji navodno nije oštećen pranjem u veš mašini valjda bi se razlili pečati? Ako ni to nije dovoljno onda sigurno može biti slučajno pocepana ili polomljena stranica?
 5. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Iako državljani Srbije nemaju bezvizni pristup anglo-saksonskim zemljama mislim da je za ostatak sveta situacija veoma dobra, uz dosta značajnih destinacija gde je bezvizni režim po pravilu nepostojeći za bilo koga sa zapada - Rusija i Kina za početak. Ako govorimo o sporazumima koji su nastali nakon ukidanja viza za Šengen zonu - Izrael (2009), Brazil, Kazahstan i Turska (2010), Albanija, Hong Kong, Japan, Ukrajina, Urugvaj (2011), Makau (2013), Mongolija (2014), Moldavija (2015), Kina (2017), Kirgistan (2018). Od jednostranih tu su Indonezija (2016), Oman i Kuvajt (2017), Katar, Kolumbija i Surinam (2018) i stavljanje na listu za elektronske vize za Indiju, Tadžikistan, Vijetnam, Mjanmar, Azerbejdžan, Etiopiju, Maleziju. Ukidano i uvođeno sa Iranom i Malezijom. Uvedene su i američke vize na 10 godina. Uskoro počinje primena sporazuma sa UAE. Ako govorimo o tome šta je trebalo još uraditi da bismo bili zadovoljni? Jasno je da VB, Irska, Kanada, SAD i Australija ne žele da ukinu vize državljanima Srbije, da to nije do nas. Ako izuzmemo te destinacije, ostaje od velikih država gde npr. Hrvatima ne trebaju vize a nama trebaju Meksiko i verovatno je moglo nešto da se uradi da na svoje spiskove bezviznih Srbiju stave Maroko, Tajland i Filipini s obzirom da generalno imaju liberalnu politiku. Isto tako politika jednostranog ukidanja viza čitavom nizu država od Indije do karipskih država nije doprinela nijednoj recipročnoj akciji osim sa Surinamom a i tu nije potpuni bezvizni režim nego se kupuje tourist card na aerodromu.
 6. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Skupština je ratifikovala sporazum sa UAE za obične pasoše tako da uskoro možemo da očekujemo primenu :) Takođe je ratifikovan sporazum sa Gruzijom no on nam i ne ide baš u korist jer ograničava boravak državljana Srbije na 90 u 180 dana. Ranije je u jednostranom režimu Gruzija ukinula vize za državljane Srbije na 360 dana. Još uvek nije poslat u proceduru sporazum sa Ukrajinom koji produžava dozvoljen boravak u jednoj poseti na 90 dana.
 7. Ne postoji zakonski uslov da se koristi pasoš Srbije, možete ući sa kojim god hoćete. Ali ako ostanete duže od 90 dana, ili ako ste ušli sa srpskim a pokušavate da izađete sa stranim koji u sistemu pokazuje da ste u zemlji boravili duže od 90 dana ili kog nema u sistemu tu nastaje komplikacija. I ne, to ne znači da se na vas primenjuju odredbe Zakona o strancima, da će vas deportovati i sl. jer ste vi državljanin Srbije. Dakle u nekom konačnom ishodu bi sve bilo OK ali možete da propustite let ili da vas drže satima na granici dok ne dokažete da niste samo državljanin te strane države već i Srbije. Jer vi se pred policijom u tom slučaju identifikujete kao stranac koji ne ispunjava zakonske uslove za napuštanje zemlje, tj. da ste samo stranac bili biste u prekršaju. A da vam veruju na reč da ste državljanin Srbije ne mogu, morate dokazati onako kako zakon predviđa. Najlakši način je da date srpski pasoš na pregled, eventualno ličnu kartu. Eventualno ako se baš zainatite da im ne dokažete ništa nego da pokušavate da izađete samo sa stranim pasošem sa kojim niste ušli ili ste ušli pre više od 90 dana mogu da vam napišu prekršajnu prijavu za stranca po članu 84 i da vas pošalju kući pa vi na sudu da dokazujete da se na vas to ne odnosi jer ste državljanin Srbije. Naravno ako je situacija takva da morate negde hitno da putujete a npr. istekao vam je pasoš Srbije da će vas pustiti ali ćete u tom slučaju svakako dati neki dokaz da ste državljanin, bilo taj istekli pasoš, bilo ličnu kartu.
 8. To je neko nakaradno tumačenje, 500 evra se nigde ne spominje kao iznos za prelazak granice već iznos za dobijanje rumunske vize ali koji oni po analogiji primenjuju i na ovo https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/e-library/documents/policies/borders-and-visas/schengen/docs/handbook-annex_25.pdf
 9. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Došlo je do nekih promena pa evo nove komparacije: Prednost Hrvatske su Velika Britanija, Irska, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Bahami, Barbados, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Grenada*, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, El Salvador, Belize, Venecuela, Bolivija*, Paragvaj, Bocvana, Senegal, Maroko, Jermenija*, Filipini, Malezija, Brunej, UAE, Katar, Tajvan, Mauricijus*, Palau*, Maršalska Ostrva, Solomonska Ostrva, Kiribati, Tuvalu*, Tonga, Istočni Timor*, Kirgistan*, Sao Tome i Principe i sve pomorske teritorije Velike Britanije plus eVisitor za Australiju i vize na granici za Papuu Novu Gvineju i Bahrein i elektronske vize za Angolu. Komparativna prednost Srbije su Kina, Rusija, Belorusija*, Mongolija, Iran*, Kuba*, Zambija*, Fidži, Surinam i Turska*. Zvezdica * označava države gde srpski odnosno hrvatski državljani mogu ipak da borave bez vize ali pod lošijim uslovima ili uz dobijanje vize na graničnom prelazu. U poređenju sa BiH, komparativna prednost BiH pasoša su Malezija, Bahami i Sveta Lucija. Prednost srpskog pasoša ogleda se u mogućnosti putovanja bez vize u sledeće države Kosta Rika, Peru, Argentina, Urugvaj, Izrael, Kazahstan, Belorusija, Kina, Mongolija, Iran, Zambija, Fidži i Japan kao i pojednostavljen režim za Egipat i vize na granici za Oman, Surinam i Kuvajt. Na kraju kada pričamo o Crnoj Gori komparativna prednost su UAE, Jermenija i Sveta Lucija i elektronska viza za Tajvan. Na strani Srbije su Kina, Belorusija, Mongolija, Iran, Fidži, Japan, Dominikanska Republika, Indonezija i vize na granici za Oman, Surinam i Kuvajt kao i elektronske vize za Mjanmar.
 10. Lilienthal

  Viza za Tadzikistan

  Prošlog četvrtka je stupio na snagu dekret kojim se državljanima Srbije, BiH i Crne Gore omogućava da vizu dobiju online preko https://www.evisa.tj/
 11. Lilienthal

  Viza za Katar

  U članku od sredine januara Međutim februar prođe a ova odluka očigledno nije stupila na snagu.
 12. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Nije baš najjasnije za Zambiju, kada se pretraže svi .gov.zm domeni za reč Serbia od originalnog sadržaja izlazi samo stranica migracionog koja se zove "Nationals who do not require visas to enter Zambia" http://www.zambiaimmigration.gov.zm/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=117 Problem je što je izlistana kao Serbia-Montenegro. Međutim to je i jedino mesto gde se spominje, postoji i spisak "Nationals requiring Visas issued on Arrival or at Zambian Missions Abroad" i "Nationals requiring visas Prior to Travel" i tu Srbije nema. Srbija se spominje još jedino na "Nationals eligible for KAZA UNIVISA" ali to je viza koja pokriva i Zimbabve, ne znači da je potrebna i viza za Zambiju ako se samo tamo ide. Na sajtu našeg MSP stoji da se viza pribavlja na granici, ali kao što rekoh na spisku "Nationals requiring Visas issued on Arrival" nema Srbije. Na sajtu ambasade Srbije u Zambiji poslednja vest je iz 2015.
 13. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Državljanima EU nije potrebna viza za Palau po bilateralnom sporazumu do 90 dana. Za državljane Srbije važi sledeći režim - 30-days Tourist Visa will be issued upon arrival and may be extended within 7 days in advance with approval of the Chief of Immigration for a fee of US$50.00 before expiration date of the visa. (Note: Maximum of 90 days: 30 days upon arrival plus 2 extensions at US$50.00 fee per extension. After which visitors must exit the country). Nešto slično je i za Mikroneziju 90 dana za državljane EU, 30 dana za ostale, ali tamo se ne izdaje viza na granici već nikome i ne traže, samo je razlika koliko se dobija boravka bez vize. Isto je i za Singapur 90/30 EU/Srbija.
 14. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Zanimljive novosti Пасош Србије на 41. месту, без виза у 119 земаља На ранг-листи пасоша, према броју земаља у које власник може да оде без виза, Србија је заузела 41. место у свету, јер можемо слободно да отпутујемо у 119 земаља. Од држава са простора бивше Југославије, Словенија дели 11. место са 167 земаља у које путујете без виза, док је Хрватска најлошије рангирана земља ЕУ и дели 21. место са 155 држава у које се може ићи слободно. Србија се налази на 41. месту и без визе можемо посетити 119 земаља, Македонија је 46. са 112 држава, Црна Гора 48. место дели са Русијом са 110 држава, БиХ је на 51. месту са 105 земља без виза. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2998269/pasos-srbije-na-41-mestu-bez-viza-u-119-zemalja.html Од 1. октобра у пасоше се уместо "српско" у рубрику "држављанство" уписује "држављанство Републике Србије". Ознака држављанства као "српско" није била супротна прописима, тако раде и друге државе, кажу у Министарству унутрашњих послова. Међутим, у Странци за Санџак су сматрали да се тиме крше права мањинских народа у Србији. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3009581/zasto-se-u-pasosu-menja-oznaka-drzavljanstva.html Što se tiče ranga, zanimljivo je da je Hrvatska čak 36 država ispred Srbije. To su Velika Britanija, Irska, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Bahami, Barbados, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Grenada, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, El Salvador, Belize, Kolumbija, Venecuela, Bolivija, Paragvaj, Bocvana, Senegal, Maroko, Jermenija, Filipini, Malezija, Brunej, UAE, Katar, Tajvan, Mauricijus, Palau, Maršalska Ostrva, Solomonska Ostrva, Kiribati, Tuvalu, Tonga, Istočni Timor, Kirgistan i sve pomorske teritorije Velike Britanije plus eVisitor za Australiju, elektronska viza za Tadžikistan i vize na granici za Papuu Novu Gvineju i Bahrein. Komparativna prednost Srbije su Kina, Rusija, Belorusija, Mongolija, Iran, Kuba, Zambija, Fidži i Turska. U poređenju sa BiH, komparativna prednost BiH pasoša su Malezija, Bahami i Sveta Lucija. Prednost srpskog pasoša ogleda se u mogućnosti putovanja bez vize u sledeće države Kosta Rika, Peru, Argentina, Urugvaj, Izrael, Kazahstan, Belorusija, Kina, Mongolija, Iran, Zambija, Fidži i Japan kao i pojednostavljen režim za Egipat i vize na granici za Oman i Kuvajt. Na kraju kada pričamo o Crnoj Gori komparativna prednost su Jermenija, Kolumbija i Sveta Lucija i elektronska viza za Tajvan. Na strani Srbije su Kina, Belorusija, Mongolija, Iran, Fidži, Japan, Urugvaj, Dominikanska Republika, Indonezija i vize na granici za Oman i Kuvajt. Što se tiče promene, može biti zanimljiva kod popunjavanja migracionih kartica, od sad umesto Serbian treba pisati Republic of Serbia pod državljanstvo kako bi odgovaralo napisanom u pasošu, naravno samo za one koji imaju pasoše izdate nakon 1. oktobra.
 15. Sporazum još nije ni prosleđen u Narodnu skupštinu na potvrđivanje. A tek ne znamo ništa o procesu ratifikacije u Kirgiziji. Verovatno će stupiti na snagu ove godine ali kada to je teško reći.