Lilienthal

Members
 • Content Count

  84
 • Joined

 • Last visited

About Lilienthal

 • Rank
  putnik kratkoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. MSP Srbije jeste nadležno za vizni režim ali Srbije. Obaveštavanje koliko vidim isto nije obaveza ni po jednoj od 27 tačaka iz Zakona o spoljnim poslovima koje se tiču poslova koje Ministarstvo obavlja u okviru svoje nadležnosti. Pritom čak i da jeste na takvim informativnim sajtovima drugih država uvek stoji upozorenje da za najnovije informacije treba kontaktirati predstavništvo zemlje u koju se putuje. Podaci na sajtu druge države za sopstvene državljane su samo informativnog karaktera, na njih se ne možete pozivati, oni se ne ažuriraju tako često, ima dosta grešaka kako zbog aljkavosti službenika tako i zbog nedorečenih ili često menjanih politika drugih država. Sve te države upućuju na informisanje u ambasadi zemlje u koju se putuje, nije tu ništa čudno. Ovakav disclaimer daju Kanađani - https://travel.gc.ca/destinations/peru : The content on this page is provided for information only. While we make every effort to give you correct information, it is provided on an "as is" basis without warranty of any kind, express or implied. The Government of Canada does not assume responsibility and will not be liable for any damages in connection to the information provided. Ovako Britanci - https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/peru/entry-requirements : The information on this page covers the most common types of travel and reflects the UK government’s understanding of the rules currently in place. Unless otherwise stated, this information is for travellers using a full ‘British Citizen’ passport.The authorities in the country or territory you’re travelling to are responsible for setting and enforcing the rules for entry. If you’re unclear about any aspect of the entry requirements, or you need further reassurance, you’ll need to contact the embassy, high commission or consulate of the country or territory you’re travelling to. Australija ovako - https://www.smartraveller.gov.au/destinations/americas/peru : Entry and exit conditions can change at short notice. You can contact the nearest embassy or consulate of Peru for the latest details. They'll tell you about visas, currency, customs and other travel requirements. Novi Zeland npr. uopšte ne izlistava ono što nije do njih a to su interpretacije lokalnih zakona već samo ističe upozorenja na osnovu informacija koje poseduje u pogledu opasnosti - https://www.safetravel.govt.nz/peru
 2. Nisam siguran zašto neko smatra srpsko ministarstvo spoljnih poslova kao telo relevantno za određivanje zakona u nekoj drugoj zemlji? Dakle potraži se izvor iz Perua, odnosno njihovo ministarstvo spoljnih poslova. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/337769/Requerimientos_de_visa_para_ciudadanos_extranjeros.pdf Pod poljem Srbija jasno piše da viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Za neke zemlje postoji upis 90/180 koji za državljane Srbije ne važi te je zato i moguće ono što je neko opisao da se na 90 dana izlazi i vraća u Peru. Za različite države postoje različite politike pa tako imaju 183 dana, 180/365, 90/365. Jedino ograničenje u pogledu državljana Srbije jeste da bezvizni režim važi samo za turističke a ne i poslovne posete.
 3. Lilienthal

  Rusija - ostanak po isteku vize

  Radi se o očiglednom kršenju sporazuma (a nije ni prvo) od strane Rusije. Postavlja se pitanje da li će vlasti Srbije odreagovati na bilo koji način, recipročnim merama, konzularnim konsultacijama. Lično sumnjam. Niti će državljani Rusije prestati da žive u Srbiji na taj način, niti će se MSP angažovati oko toga da se popravi položaj državljana Srbije u Rusiji. Srpski zakon nije takav, to niste dobro istražili. U njemu jasno piše da se primenjuje kada međunarodnim sporazumom nije drugačije određeno. Samo sporazum sa Ukrajinom predviđa ograničenje. Da ne pričam da se u praksi 90/180 praktično i ne primenjuje ni tamo gde može.
 4. Evo odgovora koji sam ja dobio
 5. Ja sam dobio upravo suprotnu informaciju. Ne-EU državljani mogu da koriste traku za EU državljane ako su u vozilu sa EU državljaninom.
 6. Lilienthal

  Moguća oštećenja pasoša

  U nekim stranim pasošima piše da ih ne treba izlagati vodi, ekstremnim temperaturama, savijati i sl. jer može da se ošteti elektronika. Ali dobro valjda kod nas u MUP-u bolje znaju. Ipak i pored čipa koji navodno nije oštećen pranjem u veš mašini valjda bi se razlili pečati? Ako ni to nije dovoljno onda sigurno može biti slučajno pocepana ili polomljena stranica?
 7. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Iako državljani Srbije nemaju bezvizni pristup anglo-saksonskim zemljama mislim da je za ostatak sveta situacija veoma dobra, uz dosta značajnih destinacija gde je bezvizni režim po pravilu nepostojeći za bilo koga sa zapada - Rusija i Kina za početak. Ako govorimo o sporazumima koji su nastali nakon ukidanja viza za Šengen zonu - Izrael (2009), Brazil, Kazahstan i Turska (2010), Albanija, Hong Kong, Japan, Ukrajina, Urugvaj (2011), Makau (2013), Mongolija (2014), Moldavija (2015), Kina (2017), Kirgistan (2018). Od jednostranih tu su Indonezija (2016), Oman i Kuvajt (2017), Katar, Kolumbija i Surinam (2018) i stavljanje na listu za elektronske vize za Indiju, Tadžikistan, Vijetnam, Mjanmar, Azerbejdžan, Etiopiju, Maleziju. Ukidano i uvođeno sa Iranom i Malezijom. Uvedene su i američke vize na 10 godina. Uskoro počinje primena sporazuma sa UAE. Ako govorimo o tome šta je trebalo još uraditi da bismo bili zadovoljni? Jasno je da VB, Irska, Kanada, SAD i Australija ne žele da ukinu vize državljanima Srbije, da to nije do nas. Ako izuzmemo te destinacije, ostaje od velikih država gde npr. Hrvatima ne trebaju vize a nama trebaju Meksiko i verovatno je moglo nešto da se uradi da na svoje spiskove bezviznih Srbiju stave Maroko, Tajland i Filipini s obzirom da generalno imaju liberalnu politiku. Isto tako politika jednostranog ukidanja viza čitavom nizu država od Indije do karipskih država nije doprinela nijednoj recipročnoj akciji osim sa Surinamom a i tu nije potpuni bezvizni režim nego se kupuje tourist card na aerodromu.
 8. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Skupština je ratifikovala sporazum sa UAE za obične pasoše tako da uskoro možemo da očekujemo primenu :) Takođe je ratifikovan sporazum sa Gruzijom no on nam i ne ide baš u korist jer ograničava boravak državljana Srbije na 90 u 180 dana. Ranije je u jednostranom režimu Gruzija ukinula vize za državljane Srbije na 360 dana. Još uvek nije poslat u proceduru sporazum sa Ukrajinom koji produžava dozvoljen boravak u jednoj poseti na 90 dana.
 9. Ne postoji zakonski uslov da se koristi pasoš Srbije, možete ući sa kojim god hoćete. Ali ako ostanete duže od 90 dana, ili ako ste ušli sa srpskim a pokušavate da izađete sa stranim koji u sistemu pokazuje da ste u zemlji boravili duže od 90 dana ili kog nema u sistemu tu nastaje komplikacija. I ne, to ne znači da se na vas primenjuju odredbe Zakona o strancima, da će vas deportovati i sl. jer ste vi državljanin Srbije. Dakle u nekom konačnom ishodu bi sve bilo OK ali možete da propustite let ili da vas drže satima na granici dok ne dokažete da niste samo državljanin te strane države već i Srbije. Jer vi se pred policijom u tom slučaju identifikujete kao stranac koji ne ispunjava zakonske uslove za napuštanje zemlje, tj. da ste samo stranac bili biste u prekršaju. A da vam veruju na reč da ste državljanin Srbije ne mogu, morate dokazati onako kako zakon predviđa. Najlakši način je da date srpski pasoš na pregled, eventualno ličnu kartu. Eventualno ako se baš zainatite da im ne dokažete ništa nego da pokušavate da izađete samo sa stranim pasošem sa kojim niste ušli ili ste ušli pre više od 90 dana mogu da vam napišu prekršajnu prijavu za stranca po članu 84 i da vas pošalju kući pa vi na sudu da dokazujete da se na vas to ne odnosi jer ste državljanin Srbije. Naravno ako je situacija takva da morate negde hitno da putujete a npr. istekao vam je pasoš Srbije da će vas pustiti ali ćete u tom slučaju svakako dati neki dokaz da ste državljanin, bilo taj istekli pasoš, bilo ličnu kartu.
 10. To je neko nakaradno tumačenje, 500 evra se nigde ne spominje kao iznos za prelazak granice već iznos za dobijanje rumunske vize ali koji oni po analogiji primenjuju i na ovo https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/e-library/documents/policies/borders-and-visas/schengen/docs/handbook-annex_25.pdf
 11. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Došlo je do nekih promena pa evo nove komparacije: Prednost Hrvatske su Velika Britanija, Irska, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Bahami, Barbados, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Grenada*, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, El Salvador, Belize, Venecuela, Bolivija*, Paragvaj, Bocvana, Senegal, Maroko, Jermenija*, Filipini, Malezija, Brunej, UAE, Katar, Tajvan, Mauricijus*, Palau*, Maršalska Ostrva, Solomonska Ostrva, Kiribati, Tuvalu*, Tonga, Istočni Timor*, Kirgistan*, Sao Tome i Principe i sve pomorske teritorije Velike Britanije plus eVisitor za Australiju i vize na granici za Papuu Novu Gvineju i Bahrein i elektronske vize za Angolu. Komparativna prednost Srbije su Kina, Rusija, Belorusija*, Mongolija, Iran*, Kuba*, Zambija*, Fidži, Surinam i Turska*. Zvezdica * označava države gde srpski odnosno hrvatski državljani mogu ipak da borave bez vize ali pod lošijim uslovima ili uz dobijanje vize na graničnom prelazu. U poređenju sa BiH, komparativna prednost BiH pasoša su Malezija, Bahami i Sveta Lucija. Prednost srpskog pasoša ogleda se u mogućnosti putovanja bez vize u sledeće države Kosta Rika, Peru, Argentina, Urugvaj, Izrael, Kazahstan, Belorusija, Kina, Mongolija, Iran, Zambija, Fidži i Japan kao i pojednostavljen režim za Egipat i vize na granici za Oman, Surinam i Kuvajt. Na kraju kada pričamo o Crnoj Gori komparativna prednost su UAE, Jermenija i Sveta Lucija i elektronska viza za Tajvan. Na strani Srbije su Kina, Belorusija, Mongolija, Iran, Fidži, Japan, Dominikanska Republika, Indonezija i vize na granici za Oman, Surinam i Kuvajt kao i elektronske vize za Mjanmar.
 12. Lilienthal

  Viza za Tadzikistan

  Prošlog četvrtka je stupio na snagu dekret kojim se državljanima Srbije, BiH i Crne Gore omogućava da vizu dobiju online preko https://www.evisa.tj/
 13. Lilienthal

  Viza za Katar

  U članku od sredine januara Međutim februar prođe a ova odluka očigledno nije stupila na snagu.
 14. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Nije baš najjasnije za Zambiju, kada se pretraže svi .gov.zm domeni za reč Serbia od originalnog sadržaja izlazi samo stranica migracionog koja se zove "Nationals who do not require visas to enter Zambia" http://www.zambiaimmigration.gov.zm/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=117 Problem je što je izlistana kao Serbia-Montenegro. Međutim to je i jedino mesto gde se spominje, postoji i spisak "Nationals requiring Visas issued on Arrival or at Zambian Missions Abroad" i "Nationals requiring visas Prior to Travel" i tu Srbije nema. Srbija se spominje još jedino na "Nationals eligible for KAZA UNIVISA" ali to je viza koja pokriva i Zimbabve, ne znači da je potrebna i viza za Zambiju ako se samo tamo ide. Na sajtu našeg MSP stoji da se viza pribavlja na granici, ali kao što rekoh na spisku "Nationals requiring Visas issued on Arrival" nema Srbije. Na sajtu ambasade Srbije u Zambiji poslednja vest je iz 2015.
 15. Lilienthal

  Srpski pasoš

  Državljanima EU nije potrebna viza za Palau po bilateralnom sporazumu do 90 dana. Za državljane Srbije važi sledeći režim - 30-days Tourist Visa will be issued upon arrival and may be extended within 7 days in advance with approval of the Chief of Immigration for a fee of US$50.00 before expiration date of the visa. (Note: Maximum of 90 days: 30 days upon arrival plus 2 extensions at US$50.00 fee per extension. After which visitors must exit the country). Nešto slično je i za Mikroneziju 90 dana za državljane EU, 30 dana za ostale, ali tamo se ne izdaje viza na granici već nikome i ne traže, samo je razlika koliko se dobija boravka bez vize. Isto je i za Singapur 90/30 EU/Srbija.