meelosh

Members
 • Content Count

  439
 • Joined

 • Last visited

About meelosh

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

2,015 profile views
 1. Samo jedna kratka info - čudno je da nemaš nikakav papir o tome da je proces traženja boravišne dozvole započet, a kažeš da ćeš je imati za 2-3 nedelje. Moje iskustvo iz Italije je da i bez važeće boravišne dozvole, tzv. ricevuta, odnosno potvrda o prijemu dokumenata za boravišnu dozvolu ima snagu boravišne dozvole (makar na italijanskim granicama). Kod njih proces izrade same dozvole (kartice) traje mesecima... Dakle, ako imaš potvrdu da si predala dokumentaciju, to bi trebalo da bude dovoljno.
 2. U junu će postojati. China Eastern uvodi direktan let.
 3. Na samoj granici sam imao samo tri neobična i pozitivna iskustva. Dva u Evropi, na prelazima gde generalno nema puno naših ljudi i dok je crveni pasoš još bio svež. Francuska pasoška kontrola u Londonu (Eurostar za Brisel) i Helsinki (aerodrom, ulaz posle leta iz Kine) - na oba mesta su nešto čudno gledali pasoš i zaključili da je to EU zemlja i da šta ja uopšte tražim u All Passports redu, vratili su mi pasoš bez pečata i bilo kakvih pitanja i posle se jako čudili kada sam im objašnjavao da nismo u EU ("ma mora da jeste", "da li ste sigurni?"). Čak je Finac bio neki mladić na obuci sa nekim "
 4. Radio sam ovo pre tri-četiri godine. Ako imaš bilo koji biometrijski dokument (LK u obliku kartice, sa ili bez čipa ILI crveni pasoš), istekao ili važeći svejedno, jedino što ti treba su popunjene uplatnice i stari pasoš. Završe novi za oko 3 dana u stanici policije, ili 2 dana ako ideš u Ljermontovljevu. Ovo važi za BG - moguće da su vremena isporuke van BG duža. U svakom slučaju, stari pasoš ostaje kod tebe dok ne podigneš novi. Čak i ukoliko nešto pođe naopako, nećeš ostati bez pasoša.
 5. Problem je, izgleda, što ti nisu uračunali da si izašao od 24.9. do 16.10. Razlika je 22 dana, tačno kao i između 47 i 25, koliko si dobio. Verovatno nisu videli pečate kada su pregledali na brzinu, ili nemaš izlazni pečat 24.9. uopšte.
 6. https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/minor-children-travelling-canada.html Inače, neće mu biti ništa teže da dobije vizu bez vas. U zavisnosti od toga kako zna jezik i koliko je putovao ranije, treba da razmislite i o tome da li ćete koristiti uslugu unaccompanied minor - a to zavisi i od kompanije kojom će leteti.
 7. Možda se nisam precizno izrazio. Sudska praksa je da kvar svakako ne ispunjava uslove za vis maior ukoliko se radi o nečemu što se proverava tokom redovnog pregleda (i tu ne mislim na C, D check i takve stvari, nego na pregled pred svaki let) - a ne da svaki kvar ustanovljen tokom vanrednog pregleda jeste viša sila. Međutim, takođe je praksa da su kvarovi koji se utvrde van redovnih pregleda uglavnom tretiraju kao viša sila u smislu Propisa 261/04 i zapravo nema evropski prihvaćene definicije okolnosti "van kontrole avioprevoznika" kada se radi o tehničkim problemima na letelici. Sudska praksa
 8. Ključno pitanje je da li je kvar ustanovljen tokom redovne kontrole, ili je to bilo nešto vanredno. Sudska praksa Suda pravde EU je ustanovila pravilo da ukoliko je ovo prvo u pitanju, ne može se tako nešto smatrati višom silom, jer su redovni pregledi upravo zamišljeni da se kvarovi otkriju i da aviokompanija to mora da očekuje. U tom slučaju, imate prava na nadoknadu, s obzirom na vreme kašnjenja, kao da se radilo o otkazanom letu, 250 EUR po osobi. Ako Wizzair neće da da tu informaciju ili odbije zahtev za naknadu, onda možete kontaktirati nemački ekvivalent Direktoratu za civilno vazduhopl
 9. Nikakav problem, make sure samo da ti je kanadska viza za više ulazaka. Pretpostavljam da ćeš avionom, ono što je karakteristično je da US Immigration prolaziš na aerodromu u Kanadi, a u SAD avion sleće kao domaći let i nema nikakve kontrole više.
 10. Apsolutno ne. Ne treba da vadiš novi pasoš čak ni ako zaista promeniš adresu (a ne samo dođe do promene imena ulice). Zapravo, puno zemalja uopšte ne stavlja adresu stanovanja u pasoše baš zato što je to beznačajan podatak kada prelaziš granicu...
 11. Misli na preko 2h, i da, ukinuli su, odnosno ograničili su ponudu. Ali, to ne važi za JFK, a verujem da je to zapravo bilo pitanje... Doduše, onaj jutarnji let za JFK je meni oduvek problematičan jer u 7.30 dobiješ vrlo težak i obilan doručak, što meni nikako ne prija, u roku od tri sata ogladniš, e ali onda do Njujorka nema ništa osim nekog krš sendviča pred sletanje (što je već posle ručka po srpskom vremenu).
 12. Ako je baš veliki problem, policajac će te zamoliti da skineš korice.
 13. Bez brige, isti slučaj, nema skeniranja, pečata, ništa. Uglavnom stoji van kućice, pogleda naslovnu stranu pasoša i mahne. Veruj mi, često se to dešava, svake nedelje sam preko, nije ništa neobično.
 14. Imam najmanje 15-tak ulaznih pečata na Roszkeu koji nemaju odgovarajuće izlazne pečate. Tamo se to najčešće dešava, mada i na drugim mestima... Nikakav problem zbog toga, niko te ništa neće ni pitati.