Turska kolima 2019

20 posts in this topic

Pozdrav društvo. 

Mislim da je krajnje vreme da počnemo sa pripremama za letovanje. Osim toga nekako je i toplije kada se samo pomisli na leto. Ove godine idemo u Tursku. Nismo nikada bili na toj strani sveta tako da nije bilo teško odlučiti. Ograničeni smo na samo dve nedelje. Za to vreme ćemo pokušati da obidjemo i opišemo sve što vidimo i doživimo.

Plan puta je sledeći: Iz Srbije idemo preko Bugarske pa onda skrećemo dole ka Grčkoj. Znamo da je bliže da idemo direktno iz BG u TR ali hoćemo da zakačimo malo i GR. Nije neka velika kilometraža u pitanju, a i hoćemo da taj dan iskoristimo za kupanje. U Kavali ćemo napraviti jednu dvosatnu pauzu za ručak i kupanjac. Posle toga pravac Kanakale gde planiramo spavanje. Ujutru nastavljamo do Kušadasija. Tu ostajemo 5 dana pa onda idemo do Fetija. Tu ćemo biti još 5 dana. Nakon toga idemo do Istambula gde ćemo biti 2 dana. I onda se vraćamo kući. 

Planramo da predjemo oko 4000km. i da pritom obidjemo skoro sve usputne gradove. Žao mi je što ove godine nećemo stići do Alanje. Ali nikako ne mogu da je uklopim u plan jer je dosta dalje. Nju ostavljamo za neku drugu godinu. 

Ovo je okviran plan a o detaljima ćemo naknadno. Svako je dobrodošao da se priključi temi, ali i da nam se priključi na putu. Svi su dobrodošli. Voleli bi da čujemo i vaša mišljenja.

 

Pozdrav

Edited by Mladen82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srećan put :)
Ja sam prošle godine išao sledeću relaciju:
Novi Pazar - Istanbul - spavao jednu noć
Istanbul - Goreme (Capadokia) - ovde smo spavali 3 noći
Posle toga Goreme - Antalija 7
Noći
Antalija - Istanbul 1 noć
I na kraju kući.
Sve ulupno 4200 km.

Što se tiče pita sve je bilo ok
Putevi su stvarno dobri, čak nisam ni putarinu plaćao a to sam tek kasnije shvatio.


A ove godine planiram sličnu rutu kao vaša.
Planiram od obiđem Fetije
Čuo sam da je tamo mnogo lepo.
Kakav smeštaj imate tamo?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promenili smo jedno odredište. Nećemo Kušadasi jer mi se nešto nije dopao gledajući po netu. Tu ćemo biti samo 2 sata na ručku i kupanju. Odatle idemo u Marmaris. Našao sam super ponudu za polupansion. Dalje se nastavlja po planu. U Fetijama imamo noćenje sa doručkom. Kažu da u Fetijama i nije nešto. Ali meni se mnogo više svidja nego Kušadasi. Blizu je Oludeniz koji ima jednu od najlepših plaža u Turskoj. 

A ako idemo u istom periodu možemo zajedno na put. Biće zanimljivije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze par preporuka za Goreme?

Planiram iz Istanbula da letim za Kapadokiju ili do Gaziantepa pa da idem ka Goreme, onda mozda Severni Kipar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo Andjo. Iskreno nisam bio u Kapadokiji ali na jednom drugom forumu jedan naš prijatelj je napravio lep putopis kroz te krajeve. Ne znam da li smem da stavim linkove zbog pravila, ali izguglaćeš lako. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plan puta: Sarajevo-Višegrad-Niš-Sofija-Plovdiv-Edirne-Istanbul-Antalija-Kemer (1.895 km)

Preko turističke agencije Fibula, rezervisali smo smještaj u hotelu Crystal Aura Beach Resort & Spa Kemer. Dakle rezervaciju smo izvršili samo za hotelski dio, bez avio karata. Cijena za rani booking iznosi 730 KM/osobi za 7 noći/8 dana. Na put ukupno ide pet odraslih osoba i jedno dijete od pet godina. Rezervacija u hotelu je od 08.06.2019. godine, a na put krećemo 06.06.2019. godine aBd, dakle odmah iza Bajrama. Na put planiramo ići vozilom Opel Zafira B 1.9 disel 2006. godina.

Kako sam već ranije naveo u naslovu na put krećemo u jutarnjim satima (ne previše rano), kojim idemo preko Višegrada na granični prijelaz Donje Vardište. Kako sam već išao ranije tim putem znam da se odmah po ulasku u Srbiju nalazi rampa gdje se plaća prolazak kroz nacionalni park Mokra Gora, cijena je 1,5 eura. Potom nastavljamo put preko Užica, Čačka, Kraljevo, Kruševac, Niš gdje dolazimo u Pirot (524 km). U Pirotu je rezervisano noćenje u Villa Lola & Nikola po cijeni od 50 eura za sve osobe na jednu noć sa doručkom.

Slijedeći dan nakon doručka krećemo dalje na put Dimitrovgrad pa na granični prelaz Gradina i ulazak u Bugarsku.  Koliko znam da Bugari naplaću neko pranje vozila od bakterija i sl. i to naplaćuju 2 eura. Tu po ulasku u Bugarsku planiramo odmah da kupimo vinjetu za autoput po cijeni od 15 eura za mjesec, te nastavljamo put dalje preko Sofije, Plovdiva i granice sa Turskom. Odmah po ulasku u Tursku i grad Edirne, planiramo da kupimo HGS kao elektronski sistem za plaćanje putarina u Turskoj. To je dio koji me najviše zanima, jer ako se ne kupi taj HGS velike su kazne ako se prolazi dijelovima puta i mostovima koji se naplaćuju, jer se iz Turske ne može izaći dok se to sve ne plati, a imaju uvezan elektronski sistem. Koliko sam uspio pročitati na internetu ta HGS naljepnica koja se lijepi ispod retrovizora na prednjem vjetrobranskom staklu se plaća 10 TL + minimalno dopuna od 30 TL. Kako se prolazi dijelovima koji se plaćaju, nema naplatne rampa, već samo kao neki semafor koji skenira vinjetu i skida iznos predviđen za plaćanje. Na web stranici je moguće izvršiti provjeru za vaše vozilo svih prolazaka i naplate po HGS sistemu. U polju "PLAKA" unesete broj registracijskih oznaka vozila bez crtica. Dalje nastavljamo put Istanbula (cijena putarine koliko sam uspio saznati je 5,5 TL) i tu su dva mosta preko kojih prelazimo i koji se dodatno plaćaju i to Fatih Sultan Mehmet Bridge i Osman Gazi Bridge. Odmah po prelasku ovog drugog mosta planiramo drugo noćenje u  mjesto Yalova (735 km od Pirota, a 1.250 km od Sarajeva), a koje još nismo rezervisali. U planu je vjerovatno Hersek otel Yalova.

08.06.2019. godine u jutarnjim satima nakon odjave iz hotela, krećemo daljim putem preko Burse i Antalije. Planirano vrijeme dolaska je oko 14-15 sati u Kemer (665 km od Yalova, a 1.895 km od Sarajeva).

Polazak nazad je planiran 15.06.2019. godine aBd u poslijepodnevnim satima na Istanbul. Moguće da bi se tada noćilo u Kartalu zbog obilaska familije, te sutradan nastavak istim putem kao u dolasku.

U daljem dijelu navodim neke od troškova puta koje sam uspio saznati i izračunati:

- Gorivo cca 300 eura;

- Prolazak nacionalni park Mokra Gora 3 eura (2 x 1,5 eura);

- Putarine kroz Srbiju cca 5 eura u oba pravca;

- Pranje vozila radi dezinfekcije na ulasku u Bugarsku 4 eura (2 x 2 eura);

- Vinjeta za auto put kroz Bugarsku na mjesec dana 15 eura;

- HGS sistem plaćanja putarina kroz Tursku cca 30 eura za oba pravca.

Eto to je otprilike to. Volio bi da čujem vaša iskustva ako imate, da me neko ispravi ako sam negdje pogriješio, i posebno me interesuje ovaj dio oko HGS sistem plaćanja. Koliko me to može para ukupno izaći? Koliko se ova dva mosta plaćaju i sl. Da li je potrebno po izlasku iz Turske negdje razdužiti ovaj HGS na nekoj rampi ili je dovoljno samo uredno platiti sve prelaze.

 

 

 

 

Edited by Ataturk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam upravo u Antaliji i dosao sam kolima preko Bugarske i Istanbula preko mosta kod Yalove.U Bugarskoj mi niko nije trazio 2e za pranje auta a euro moze da se menja na shellovim pumpama postoje menjacnice unutar pumpi.A prelazak mosta mi se cini da sam platio oko 13e nisam bas siguran,morao bi da potrazim racun u kolima,ako sam pogresio napisacu ispravku cene kad nadjem racun.....Znam da sam se neprijatno iznenadio kad sam presao most i ugledao naplatnu rampu pa jos kad sam cuo cenu.Inace nisam ni znao da se placa,nisam nasao taj podatak na netu.Most je veliki,dug i impresivan ,izgleda da je nov i verovatno  deru zbog odrzavanja,zato je i pust.osim mene samo sam jos 2 auta video prilikom prelaska.Za tu karticu HGS nisam ni cuo mada mi je neko rekao da postoji vinjeta i u Turskoj,kad sam presao granicu pitao sam na pumpi ali su mi rekli da nemaju.Na netu sam pre toga procitao da se putarina naplacuje na naplatnim rampama pa sam se vodio time.Posle mosta pre Yalove sam probao da sidjem sa autoputa da ne bi dalje placao ocigledno skupe putarine ali sam se zaglavio u nekom planinskom selu gore iznad autoputa zbog nekih radova na putu pa sam morao da se vracam na autoput.....dalje prema Antaliji sam platio putarini na naplatnoj rampi oko 8e ispred Burse....a dalje sam vozio preko Pamukkala do Antalije a da nisam video naplatnu rampu...sto sam ja smatrao gratis....nadam se da me nece cekati kazna na izlasku iz Turske.Putevi su super,bolji nego kod nas,cena benzina je oko 1.1e do 1.2e.Ima rucnih radara kao kod nas na putu a na radare na metalnim stubovima se turci ne obaziru..mozda su to samo kamere pa zato,ne znam.Na vecini pumpi hoce da zamene euro za benzin i kurs racunaju ne mnogo losije...npr u gradu u menjacnici placaju 5.6 do 5.72 a samo u Kaleicsi starom gradu Antalije sve menjacnice placaju 5.92 lira za 1 euro....a i na pumpama ce radnici zameniti po 5.6 do 5.7.Kemer je skuplji malo sto se tice samousluga i manje placaju za euro a od Kaleicsi do Kemera je oko 45km.Inace na Turskoj granici ce vam trebati zeleni karton,punomoc overena u Turskoj ambasadi ako nije auto na vase ime,medjunarodna dozvola,ja imam i zdravstveno osiguranje za Tursku koje sam prilozio ali ne znam da li je obavezno.Ok,nadam se da sam malo pomogao...ako vas nesto interesuje a mogu da vam dam informaciju slobodno pitajte,pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pozdrav svima. Ataturk najpre srećan put. mi ćemo malo kasnije ići tako da ćete vi nama preneti iskustva, ali sada mogu ti dati ja neke informacije. Putarine kroz Srbiju imaš od Pojata do Dimitrovgrada i ona je oko 4e u jednom pravcu. U Bugarskoj treba ti vinjeta i ona jeste 15e za mesec dana. Imaš i onu za 7 dana ali je isplativija ova za mesec. Ne plaća se nikakvo prskanje ili slično. Savet ti je da gorivo sipaš u Bosni, pa u Bugarskoj jer su ovde kod nas cene astronomske. Što se Turske tiče tačno je da imaju HGS i pametno bi bilo da je kupiš, mada iskustva naših ljudi je da Turci ne prave turistima problem na granici. Obično ti kažu na granici da si na primer prekoračio brzinu itd, ali ne naplaćuju kazne. Mnogi ne kupuju taj HGS, ali moja preporuka je da se ipak kupi. Nije skupa, a ne boli glava. Inače sa jednom dopunom možeš otići i vratiti se i da ti ostane kredita na njoj a važi ti za sve puteve u Turskoj. Ona ti je kao što si napisao 10+30lira. E sad ona ti ne važi za Osman-Gazi most. On ti se dodatno plaća i cena nije ni malo jeftina. Turci ga izbegavaju maksimalno. Inače ako spavate u Yalovi onda imate po meni mnogo bolju varijantu. Imate trajekt koji ide iz Istambula za Yalovu, ili čak još bolja varijanta vam je trajekt do Mudanye nadomak Burse. Odmoriš se malo od vožnje a što se cene tiče isto vam dodje kao da platite most i gorivo koje uštedite trajektom. Auto i 4 putnika je 170TL.

Što se tiče HGS-a ponoviću još jednom. To je katrica koju kupuješ na ulazu u Tursku na Shellovim pumpama. Plaćanje se automatski vrši sa nje samim prolaskom bez zaustavljanja. Sa jednom karticom i dopunom proći ćeš celu Tursku bez problema i ostaće ti kusur. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎2‎/‎25‎/‎2019 at 5:05 PM, Mladen82 said:

E pozdrav svima. Ataturk najpre srećan put. mi ćemo malo kasnije ići tako da ćete vi nama preneti iskustva, ali sada mogu ti dati ja neke informacije. Putarine kroz Srbiju imaš od Pojata do Dimitrovgrada i ona je oko 4e u jednom pravcu. U Bugarskoj treba ti vinjeta i ona jeste 15e za mesec dana. Imaš i onu za 7 dana ali je isplativija ova za mesec. Ne plaća se nikakvo prskanje ili slično. Savet ti je da gorivo sipaš u Bosni, pa u Bugarskoj jer su ovde kod nas cene astronomske. Što se Turske tiče tačno je da imaju HGS i pametno bi bilo da je kupiš, mada iskustva naših ljudi je da Turci ne prave turistima problem na granici. Obično ti kažu na granici da si na primer prekoračio brzinu itd, ali ne naplaćuju kazne. Mnogi ne kupuju taj HGS, ali moja preporuka je da se ipak kupi. Nije skupa, a ne boli glava. Inače sa jednom dopunom možeš otići i vratiti se i da ti ostane kredita na njoj a važi ti za sve puteve u Turskoj. Ona ti je kao što si napisao 10+30lira. E sad ona ti ne važi za Osman-Gazi most. On ti se dodatno plaća i cena nije ni malo jeftina. Turci ga izbegavaju maksimalno. Inače ako spavate u Yalovi onda imate po meni mnogo bolju varijantu. Imate trajekt koji ide iz Istambula za Yalovu, ili čak još bolja varijanta vam je trajekt do Mudanye nadomak Burse. Odmoriš se malo od vožnje a što se cene tiče isto vam dodje kao da platite most i gorivo koje uštedite trajektom. Auto i 4 putnika je 170TL.

Što se tiče HGS-a ponoviću još jednom. To je katrica koju kupuješ na ulazu u Tursku na Shellovim pumpama. Plaćanje se automatski vrši sa nje samim prolaskom bez zaustavljanja. Sa jednom karticom i dopunom proći ćeš celu Tursku bez problema i ostaće ti kusur. 

Mladene, Da li se gorivo u Bugarskoj i Turskoj može plaćati karticom ili moram gotovinom. Isto pitanje je i za vinjetu u Bugarskoj i HGS u Turskoj ako znate, da li mogu platiti karticom ili gotovinom. Ako ide gotovina može li u eurima ili mora u njihovoj valuti?

Ja sam imao predstavu da će mi HGS trebati više od te jedne dopune do Kemera i nazad.

Prelazak preko mosta mi odgovora na ruti puta, jer sam već rezervisao hotel odmah iza tog mosta, a i u povratku trebam svrartiti u Kartal.

Edited by Ataturk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorivo se može plaćati karticom. Ne znam za HGS, vinjetu mi nisu hteli prodati na granici sa karticom, ali verovatno i ima gde da se kupi. Za vinjetu su primali evre (po malo lošijem kursu naravno).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može kartica. I to bih čak i preporučio karticu. Samo pre nego što kreneš odi do svoje banke i prebaci pare na devizni račun kako bi mogao da plaćaš. Znaju oni u banci šta i kako. Što se vinjete tiče nisam siguran da li može karticom jer iskreno zaboravio sam. Ali ako je kupuješ na pumpi ne vidim zašto ne bi moglo. Ja sam od onih koji ništa ne plaća kešom ako ne mora. 

A u Turskoj isto gledaj da plaćaš sve karticom. Ako neće na jednoj pumpi da prodaju ti idi do druge. U glavnom budi uporan. Ne brini ako ne uzmeš odmah HGS. Možeš ga ti uzeti i kada izlaziš iz Turske na povratku kući. On će ti skinuti sve prolaze kao da si ga kupio kada si ušao. Turci daju na veresiju :)

Turci su maheri za uzimanje što više para. Koliko god mislio da si ga zeznuo znaj da je on odlično prošao. Oni na kursnim razlikama zaradjuju. I zato će na sve moguće načine da te navode da platiš u evrima. Ali budi uporan i insistiraj. Turska je to i bez cenkanja se tamo ništa ne trguje. 

Ako ipak moraš da platiš nešto kešom onda plaćaj u lirama. A evre menjaj u bankama. Nemoj u menjačnicama jer i tu ima fora. Oni istaknu kurs koji je povoljan, ali on važi ako menjaš veće svote novca. Naravno ti to ne znaš i zameniš 20e a ono kurs katastrofa. Uvek pre menjanja kaži koliko menjaš i pitaj koji je kurs.

To je to otprilike. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi,

I mi planiramo ovog leta ići u Turskoj sopstvenim vozilom, pa vas pitam da li je međunarodna dozvola neophodna? Baš kod nas to ne radi niko, ni Amk, pa ne bi bacio pare uzalud ako ne moram...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne treba ti, ja sam prošle gosine išao i niko mi to nije tražio.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav drustvo,

nikada nisam isao kolima u Tursku... elem mnogo korisnih stvari procitah od vas svetskih putnika i hvala vam na tome. Imam zamisao da sto manje vozim pa sam se pitao da li neko moze preciznije da mi pojasni gde iz istambula i dokle najdalje ide trajekt prema egeju. Normalno i cenu  i ako znate da li moze da se kupi karta putem neta. i da, imao sam svojevremeno neprijatno iskustvo sa visa karticom...pokusali su da me svuku sve pare, tako da turcima po tom pitanju ne bih verovao ovaj put. Hvala unapred 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvini što ranije ne odgovorih. Ne znam koliko ti je isplativa ta zamisao da ideš što više trajektom, ali ako si baš zapeo mislim da je najdalje od Istambula što možeš da dosegneš je Bandirma. Medjutim koliko znam trajekt ide jako retko. Mislim samo 2 puta dnevno. Ali nemoj me držati za reč. A što se cene tiče... ne znam. Preko neta mislim da mi ne možemo ništa kupiti jer je potrebna neka autorizacija kartice. Bar je tako bilo do sada. 

 

Ide li neko u periodu oko 1 jula???

Share this post


Link to post
Share on other sites

hvala ti u svakom slucaju.  mislio sam da skratim, jer dok se poplacaju sve putarine trebalo bi da dodje manje-vise ista cena a opet manje se vozi 8) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Putarina u Turskoj je jako jeftina. Moj predlog ti je da od Istanbula hvataš trajekt Yenikapi-Yalova. Ja ću ići tuda ove godine samo u obrnutom smeru. Tako ćeš izbeći prolazak preko mostova koji jesu skupi i malo ćeš odmoriti. Cena ovog trajekta je negde od 2000-3000 dinara. Nisam siguran koliko jer oni cenu formiraju na licu mesta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hvala puno na informacijama.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav svima, moze li mi neko dati tacne informacije treba li mi ovaj HGS (10+30 lira) ukoliko idem automobilom samo do Istanbula? Koliko sam ja nasao na netu, putarina se moze platiti na naplatnim rampama..hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi ti. Naravno nećeš potrošiti sve pare sa kartice, ali trebaće ti. Naplata na licu mesta mislim da je ukinuta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now