Followers 0

Turska kolima 2019

55 posts in this topic

U jbt. Ja planirao da menjam gume kad se vratim. Ja ću morati, hteo ne hteo, danju da vozim. Sad si me dao u razmišljanje... 

Ove godine planiram kolima ići u Sarimsakli. Interesuje me cena trajekta pošto sam video da je za putarine dovoljno 40TL.Neki savet za Bugarsku vinjetu mora 15€ ili 8€.Koja je cena goriva u Turskoj. 

Kobac izvini što nisam odmah odgovorio. Redje ulazim ovde na forum. Ja za par dana idem pa ću ovde napisati tačno šta i koliko.

Zahvaljujem za putokaz za "Ataturk" - veoma je koristan i detaljan.

Ovih dana krenemo na put do Alanye, sa spavanjem u Canakkaleu i u Pamukkale - a malopre sam proverio da li su važeći proširene osiguranje vozila tipa "Pomoć na putu", i konstatovao sam da NE, i nisam našao nijednu koji pokriva Tursku u celosti, već samo "evropski deo". Naravno: ne želim koristiti nikakav pomoć od te službe, ali ipak dobro znati da mogu računati na takvo nešto ako zatreba (a to neće biti na taj deo koji je najdalje od nas...) Malo sam nervozan zbog toga ali šta da radim.

1 hour ago, bszb1 said:

Zahvaljujem za putokaz za "Ataturk" - veoma je koristan i detaljan.

Ovih dana krenemo na put do Alanye, sa spavanjem u Canakkaleu i u Pamukkale - a malopre sam proverio da li su važeći proširene osiguranje vozila tipa "Pomoć na putu", i konstatovao sam da NE, i nisam našao nijednu koji pokriva Tursku u celosti, već samo "evropski deo". Naravno: ne želim koristiti nikakav pomoć od te službe, ali ipak dobro znati da mogu računati na takvo nešto ako zatreba (a to neće biti na taj deo koji je najdalje od nas...) Malo sam nervozan zbog toga ali šta da radim.

Da, ovo sam i ja provjerio prije nego sam krenuo iz BiH. Sve ove pomoći na cesti pokrivaju samo Tursku do Bosfora, odnosno evropski dio države, dalje je već problem

Pozdrav svima iz Kušadasija. 

Krenuo sam 29.juna u 06:15 sa suprugom i troje dece iz Beograda do Kušadasija (VW Caddy 2015. 1,6 tdi) Standardno preko Nisa na prelaz Gradina sa Bugarskom-sveukupno cekanje 1h i 15min. Vinjeta 8e vazi 7 dana,pa cu u povratku opet isto postupiti. Cim se udje u Bugarsku neki put se radi nov pa se ide nekom lošom kaldrmom nekih 20-ak minuta sporo (tipa oko 40km/h prosek). Na tursku granicu smo stigli oko 16h po nasem vremenu a po njihovom 17h. (Znaci 10sati putovanja sa sve zadrzavanjima 700 kilometara). Za divno cudo na turskoj granici smo se zadrzali SAMO pola sata i to sa sve njihovom dodatnom proverom auta koja nije bila detaljna mnogo. Videli ljudi da smo klasicni turisti. Prvi put u Tursku idemo inace. :) Cim smo usli u Tursku pozitivno iznenadjenje-em extra putevi em gradovi,naselja,sela totalno novije da ne kazem nove zgrade fasade,uz put dosta firmi sredjenih. Put nas vodi ka Čanakaleu gde jos imamo 240 km do njega od granice. Dolazimo do mesta Ecebat i tu cekamo dobrih 1h i 30min. da udjemo na trajekt (guzva bila) do Čanakalea ukrcavamo se po njihovom vremenu u 21h na trajekt (20minuta plovidbe) za auto i sve nas u autu 61 lira ili 10eura. Kurs vam je 1e vredi 6 lira. Tako mi na pumpi racunali a i svuda dalje. Znaci dizel gorivo koji ovde zovu motorin kosta 1e u proseku litra. U Čanakeluu smo prespavali,ujutro oko 9h krecemo put Izmira do kog imamo 340km jos pa od Izmira do Kusadasija jos 98km. Na putu do Izmira od Canakalea na oko 30km obavezno posetiti istorijski lokalitet Troja,vezano za drevni Trojanski rat,Trojanskog Konja i lepu Helenu ;)

Izmir,ogroman grad,ali brzo se prolazi obilaznicom oko njega pa se prati Aydin grad,i vozi se 44km autoputem do iskljucenja za mesto Selcuk i Kusadasi (tu se prvi put spominje uopste na putu nase mesto gde idemo).

Prolazimo kroz HGS pišti on samo tako,jer nismo uzeli HGS,kazu na Shell pumpi ne radi im sistem. Nadamo se da necemo imati problema nekih kasnije u vezi toga. Ili cemo ga ovde Kusadasiju negde dopuniti pa kazu retroaktivno ce nam skinuti to sto smo duzni. :) U Kusadasi smo stigli posle 6 i po sati voznje od Canakalea. Ukupno od Beograda do Kusadasija preko Canakale i Izmira oko 1380 km.Kome sta treba neka slobodno pita. Tu smo do 08.jula. :)

Edited by Shor

ljudi, jer moguće da na relaciji Gr.prelaz-Eceabat-Canakkale-Edremit-Belikesir-Akhisar-Denizli-Antalya-Alanya nismo putovali auto putem tj. da nije potrebno uzeti čuvenu HGS karticu. Uvek smo putovali na lep asfalt 2x2 smer brzinom do 90, 70, 50 nikad preko toga (legalno) pa mi se čini na pravim autoputem nismo prešli. potvrdite ako znate!

put1

put 2

put3

Za Edirne ti sigurno ne treba HGS, pošto ćeš od granice se voziti nekih 4-5km i isključiti desno sa autoputa...

Pozdrav ljudi , putujemo za Tursku tacnije za Alanju kolima iz Beograda ,  za 7 dana , planirali smo ici preko Istanbula , pa dalje na Bursu , Kutahya , Isparta Antalija i Alanja ,  jel ima neko da je isao ovim putem za Antaliju ili  Alanju da mi priblizno kaze kakva je ovo deonica , i sta da ocekujem ... Posebno me interesuje od Burse do Alanje koliko treba vremenski da se vozi , posto mi nije nesto logicno sto navigacija pokazuje . Hvala 

On ‎7‎/‎15‎/‎2019 at 6:09 PM, Vlada1234 said:

Pozdrav ljudi , putujemo za Tursku tacnije za Alanju kolima iz Beograda ,  za 7 dana , planirali smo ici preko Istanbula , pa dalje na Bursu , Kutahya , Isparta Antalija i Alanja ,  jel ima neko da je isao ovim putem za Antaliju ili  Alanju da mi priblizno kaze kakva je ovo deonica , i sta da ocekujem ... Posebno me interesuje od Burse do Alanje koliko treba vremenski da se vozi , posto mi nije nesto logicno sto navigacija pokazuje . Hvala 

Imaš detaljan i svjež osvrt sa mog putovanja od prošlog mjeseca a odnosi se na put tom dionicom. Vrati se na ovoj temi malo unazad

Pozdrav,

I mi se spremamo na put u Tursku od 2 do 18.8. kamperom i pokušavajući da prikupim što više korisnih informacija naletih na ovaj izuzetno koristan forum. Nakon što sam više puta pročitao sve postove i dalje mi nije potpuno jasan sistem naplata autoputa kroz Tursku. Naš plan puta je Sarajevo-Višegrad-Niš-Solun-Plovdiv-Edrine-Canakkale-Pamukkale i onda bi krenuli polako nazad preko Kusadasija, Foca, Izmir i opet prema BiH. Kroz Bugarsku sam kupio preko interneta neku novu vikend vinjetu koja vrijedi od petka 12:00 do nedelje 24:00 i košta 10 Leva (5EUR) ali ostaje misterija treba li na ovom mom putu famozni HGS. Neki kažu samo se naplaćuje od Istanbula dole a vidim nekima je pištalo i oko Izmira pa vas molim ko zna pojedinosti da me malo bolje uputi.

Unapred hvala svima koji se jave.

Edited by Kamper1967

bili videli i odusevljeni se vratili. Ataturk je bas dobro dao opis, hvala svima na pomoci vrlo ste korisne informacije dali. inace putarine su i dalje enigma kako se placaju. put je bio Beograd-istambl-sarimsakli-Jedrene-Beograd....gde god su trazili platio sam ali sam par puta prosao i nisam platio putarinu, postoji sajt na kome se moze videti da li te duze za ne placene putarine, ima me. ne znam da li ce me sledeci put duziti ali ...videcu. zao mi je sto ranie nisam dao neki savet ali svima koji se razmisljaju da li da idu kolima ,DA! sramota je sto turska nije u EU a sto je bugarska uopste u Evropi. nace vise sam pricao srpski u Turskoj nego bilo koji drugi jezi...kako mi je jedan nas rekao, ima nasih koliko hoces i sto je najbitnije svi su tu da pomognu. 

8 minutes ago, avantura1 said:

bili videli i odusevljeni se vratili. Ataturk je bas dobro dao opis, hvala svima na pomoci vrlo ste korisne informacije dali. inace putarine su i dalje enigma kako se placaju. put je bio Beograd-istanbl-sarimsakli-Jedrene-Beograd....gde god su trazili platio sam ali sam par puta prosao i nisam platio putarinu, postoji sajt na kome se moze videti da li te duze za ne placene putarine, ima me. ne znam da li ce me sledeci put duziti ali ...videcu. zao mi je sto ranie nisam dao neki savet ali svima koji se razmisljaju da li da idu kolima ,DA! sramota je sto turska nije u EU a sto je bugarska uopste u Evropi. nace vise sam pricao srpski u Turskoj nego bilo koji drugi jezi...kako mi je jedan nas rekao, ima nasih koliko hoces i sto je najbitnije svi su tu da pomognu. 

Istambul-Morava za kupovinu koznih jakni. 50e zenska -60e muska. ostrvo princeva obavezno videti u svojoj reziji, klopa standardne cene ali itu postoji jedna caka u gradu postoje klasicne menze, kuvana klopa (odlicna) za 2-3 e po osobi  , sarimsakli- hladnija voda ali vredi videti-obavezno krstarenje 8e sa ruckom...cene vise nego povoljne, sto rece jedan Sarajlija -jarane 2 puta za iste pare,  nego da me Hrvati deru....trajekt cankale 10e ali su guzve, mi smo bili u koloni od 2,5 km ali kamiondzije iz Novog  pazara su kraljevi, skratili nam cekanje za 2 sata . ako nekog jos nesto zanima pitajte dgligoric@gmail.com

Pozdrav od novog člana

Prvi put planiramo da se upustimo u nesto ovako..dva para i troje djece (2, 3 i 9 godina)..rentamo kombi i gas...istina isli smo jednom do Lida Di Jesolo-a na taj nacin ali to je vise nego duplo kraci put

Ruta je Sarajevo - Marmaris ili Antalya ili Kemer ili Bodrum..zavisno gdje nadjemo smještaj koji nam odgovara

Planiramo nocenja, 1 u Sofiji, 2 u Istanbulu na putu prema tamo...a u povratku samo jedno..mozda Edirne

Ali pitanje svih pitanja..da li se uopste moze to izvesti zbog prokletog Covida??

Da li se moze uci u Bugarsku, u Tursku bez problema...sta kako??

I sta treba od papira za voznju tuđeg vozila??

Ako neko ima neke savjete, bio bih jako zahvalan

Ide li ko ove godine (kraj jula,august) do Antalije/Alanje vlastitim vozilom iz BiH?

Kako ce se situacija odvijati zbog ove korone, kakvo je stanje u Turskoj, da li trebaju testovi dole? Kako će ići tranzit preko SRB/Bugarska? 

Edited by Eldex

Pozdrav svima! 

Ne planiram bas kolima za Tusku ali planiram da uzmemo rent a car tamo. Pa rekoh mozda imate neke savete. 😁

Isli bismo do aerodroma Dalaman pa za Fetiye i Oludeniz. 

Imate li neku preporuku za rent a car agenciju, da li da uzmemo direktno na aerodromu? Da li i tu postoji opcija za cenkanje ili samo da napravimo online rezervaciju odmah? 

Da li su se turci malo kultivisali sto se tice voznje i saobracaja? 😁 

Ljudi, ako je prevelika gužva na granici BG-TR, da li je pametno ići kod Svilengrada ka GR pa kod Kastani-Pazarkule ući u TR ili je to namenjen samo lokalnom stanovništvu - a možda i nije otvoren 24/7? Ili možda nije ni u funkciji otkad bila incident zbog migranata u toku proleće?

Edited by bszb1

Pozdrav od novog forumaša, Bogu hvala dočekasmo i ovu 2021, vakcinisanje, malo rasterećenje po pitanju COVID19, i koliku toliku stabilnost po pitanju letovanja. Plan za ovo leto je 10 dana u Sarimsakliju (Cinar hotel) u periodu od 28.08. do 07.09. Plan puta je sledeći: 27.08. polazak iz Šapca (rani jutarnji časovi), put kroz Srbiju do Bugarske, kroz Bugarski do Svilengrada, ulazak u Tursku i noćenje u Jedrenama (Hilly hotel). 28.08. Polazak iz Jedrena (u ranim jutarnjim časovima), put ka Galipolju (radi trajekta) i nastavak ka Sarimsakliju. Konkretno me interesuje iz kog mesta je najbolje preći Dardanele (nije bitna razlika u ceni trajekta) više me zanima gde je manja gužva? S poštovanjem

O počelo je počelo. Ove godine bogme ću i ja opet put Turske da se brčkam. Nadam se samo da neće biti problema na granicama zbog virusa i testova. Mi ćemo malo ranije ići. Planiramo da krećemo 26.06. i da se vratimo 07.07. Iako mi je Marmaris nekako prirastao srcu, nisam uspeo da nadjem povoljan smeštaj tamo pa ćemo ići u Didim ove godine. Tamo još nismo bili pa je red i tu banderu da zapljunemo. Idemo kolima preko Istambula. Spavaćemo u Bursi, a u povratku u Istambulu. 

E sad što se trajekta tiče, niko neće moći da ti da neku tačnu informaciju jer sve zavisi od trenutka. To ti je isto kao sa granicama. Nekad se desi da prodješ za 10 min  a nekad čekaš 4 sata. Trajekti idu jako često, tako da gde god da staneš u red nećeš pogrešiti jer vrlo brzo ide sve. 

Aj pa srećan put svima

Zdravo svima! Nadam se da cemo ove godine moci da putujemo!!! :)
Bila sam par puta preko agencije u Sarimsakliju a sad bih preko agencije samo uplatila hotel (do sada bila 3 puta u Kalifu, ako neko ima drugi predlog javite) a isla kolima - tacnije 6 osoba i 2 automobila.

Pokusavam da nadjem informacije koliko kostaju putarine Beograd - Sarimsakli (ne znam da li taj HGS vazi za neke dalje destinacije ili se i ova bliza uracunava?) kao i trajekt. Da vidim dal je uopste ok upustiti se u avanturu kolima ili cekati 2022. i autobus :D

Takodje, sta je od dokumenata potrebno za Bugarsku i Tursku - samo zeleni karton ili mora i medjunarodna dozvola?
Znam da se potrebna "oprema" razlikuje u Makedoniji i Grckoj, da li pored prsluka, aparata za gasenje pozara, prve pomoci i sl. treba jos nesto za BG i TR?

Imate li savet da li i gde nociti na ovoj relaciji? Beograd - Sarimsakli je nekih 1.115km i mislim da bi mozda trrebalo negde prespavati jer nemamo mogucnost menjanja vozaca u oba automobila. Sa druge strane nemam pojma koliki bi to bio trosak za 3 sobe...

Hvala unapred za svaki info!

E ćao. Retko ovde ulazim pa nisam video poruku. Najveće pitanje koje je sada aktuelno je da li možemo bez PCR da udjemo. Trenutno to nije moguće za državljane Srbije. A testiranje je 9000 po osobi. Tako da te jeftinije izadje smeštaj nego testiranje. 

E sad prvo što mi upada u oči u tvom postu je uplata preko agencije. Ja sam alergičan na agencije i ja NIKADA ne idem preko njih. Bukiraj sama hotel koji želiš i proćićeš mnoooogo jeftinije. 

Što se tiče putarina, jedino kroz bugarsku kupuješ vinjetu. Kroz Tursku do Sarimsaklija ti ne treba ništa osim trajekta. On ti je negde oko 50 lira. 

Od dokumenata samo zeleni karton (i PCR testovi za sada). Što se spavanja tiče, Možda vam je najbolje u Jedrenu da spavate. To vam je otprilike na polovini puta. A sobe možete naći od 1500-4000 din (ali opet preko bukinga)

Hvala puno Mladene :)

Pa kad smo prvi put isli (2009.) nije jos krenulo kod nas sve sa online bookingom. Kasnijih godina kad smo isli za Grcku bukvalno smo direkt kontaktirali vlasnike i dobijali jos bolje cene nego na Bookingu i slicnim sajtovima. Uplatis rezervaciju oko 100e i resto iskesiras na licu mesta, biras tacno sta hoces ili neces i imas mnogo bolju komunikaciju.

E sad za Tursku i konkretno Kalif kad sam gledala - deluje mi da je online skuplje. Agencije bih naravno rado zaobisla al ako se ispostavi da je cenovnik za 2021. povoljniji preko njih onda bih mozda i uplatila tako. Prevoz i organizacija preko agencija - nikad vise ni pod kojim okolnostima! 😂

Dobro je da ne mora i medjunarodna vozacka - imamo onda ponekad sansu da menjamo vozace u 1 od automobila! Good to know ;)

50 lira je oko 10e jel da?

Jos jednom, hvala puno na odgovorima i dobar vetar ako putujete ove godine!! :)