Followers 0

Turska kolima 2019

55 posts in this topic

Pozdrav društvo. 

Mislim da je krajnje vreme da počnemo sa pripremama za letovanje. Osim toga nekako je i toplije kada se samo pomisli na leto. Ove godine idemo u Tursku. Nismo nikada bili na toj strani sveta tako da nije bilo teško odlučiti. Ograničeni smo na samo dve nedelje. Za to vreme ćemo pokušati da obidjemo i opišemo sve što vidimo i doživimo.

Plan puta je sledeći: Iz Srbije idemo preko Bugarske pa onda skrećemo dole ka Grčkoj. Znamo da je bliže da idemo direktno iz BG u TR ali hoćemo da zakačimo malo i GR. Nije neka velika kilometraža u pitanju, a i hoćemo da taj dan iskoristimo za kupanje. U Kavali ćemo napraviti jednu dvosatnu pauzu za ručak i kupanjac. Posle toga pravac Kanakale gde planiramo spavanje. Ujutru nastavljamo do Kušadasija. Tu ostajemo 5 dana pa onda idemo do Fetija. Tu ćemo biti još 5 dana. Nakon toga idemo do Istambula gde ćemo biti 2 dana. I onda se vraćamo kući. 

Planramo da predjemo oko 4000km. i da pritom obidjemo skoro sve usputne gradove. Žao mi je što ove godine nećemo stići do Alanje. Ali nikako ne mogu da je uklopim u plan jer je dosta dalje. Nju ostavljamo za neku drugu godinu. 

Ovo je okviran plan a o detaljima ćemo naknadno. Svako je dobrodošao da se priključi temi, ali i da nam se priključi na putu. Svi su dobrodošli. Voleli bi da čujemo i vaša mišljenja.

 

Pozdrav

Edited by Mladen82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srećan put :)
Ja sam prošle godine išao sledeću relaciju:
Novi Pazar - Istanbul - spavao jednu noć
Istanbul - Goreme (Capadokia) - ovde smo spavali 3 noći
Posle toga Goreme - Antalija 7
Noći
Antalija - Istanbul 1 noć
I na kraju kući.
Sve ulupno 4200 km.

Što se tiče pita sve je bilo ok
Putevi su stvarno dobri, čak nisam ni putarinu plaćao a to sam tek kasnije shvatio.


A ove godine planiram sličnu rutu kao vaša.
Planiram od obiđem Fetije
Čuo sam da je tamo mnogo lepo.
Kakav smeštaj imate tamo?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promenili smo jedno odredište. Nećemo Kušadasi jer mi se nešto nije dopao gledajući po netu. Tu ćemo biti samo 2 sata na ručku i kupanju. Odatle idemo u Marmaris. Našao sam super ponudu za polupansion. Dalje se nastavlja po planu. U Fetijama imamo noćenje sa doručkom. Kažu da u Fetijama i nije nešto. Ali meni se mnogo više svidja nego Kušadasi. Blizu je Oludeniz koji ima jednu od najlepših plaža u Turskoj. 

A ako idemo u istom periodu možemo zajedno na put. Biće zanimljivije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze par preporuka za Goreme?

Planiram iz Istanbula da letim za Kapadokiju ili do Gaziantepa pa da idem ka Goreme, onda mozda Severni Kipar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo Andjo. Iskreno nisam bio u Kapadokiji ali na jednom drugom forumu jedan naš prijatelj je napravio lep putopis kroz te krajeve. Ne znam da li smem da stavim linkove zbog pravila, ali izguglaćeš lako. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plan puta: Sarajevo-Višegrad-Niš-Sofija-Plovdiv-Edirne-Istanbul-Antalija-Kemer (1.895 km)

Preko turističke agencije Fibula, rezervisali smo smještaj u hotelu Crystal Aura Beach Resort & Spa Kemer. Dakle rezervaciju smo izvršili samo za hotelski dio, bez avio karata. Cijena za rani booking iznosi 730 KM/osobi za 7 noći/8 dana. Na put ukupno ide pet odraslih osoba i jedno dijete od pet godina. Rezervacija u hotelu je od 08.06.2019. godine, a na put krećemo 06.06.2019. godine aBd, dakle odmah iza Bajrama. Na put planiramo ići vozilom Opel Zafira B 1.9 disel 2006. godina.

Kako sam već ranije naveo u naslovu na put krećemo u jutarnjim satima (ne previše rano), kojim idemo preko Višegrada na granični prijelaz Donje Vardište. Kako sam već išao ranije tim putem znam da se odmah po ulasku u Srbiju nalazi rampa gdje se plaća prolazak kroz nacionalni park Mokra Gora, cijena je 1,5 eura. Potom nastavljamo put preko Užica, Čačka, Kraljevo, Kruševac, Niš gdje dolazimo u Pirot (524 km). U Pirotu je rezervisano noćenje u Villa Lola & Nikola po cijeni od 50 eura za sve osobe na jednu noć sa doručkom.

Slijedeći dan nakon doručka krećemo dalje na put Dimitrovgrad pa na granični prelaz Gradina i ulazak u Bugarsku.  Koliko znam da Bugari naplaću neko pranje vozila od bakterija i sl. i to naplaćuju 2 eura. Tu po ulasku u Bugarsku planiramo odmah da kupimo vinjetu za autoput po cijeni od 15 eura za mjesec, te nastavljamo put dalje preko Sofije, Plovdiva i granice sa Turskom. Odmah po ulasku u Tursku i grad Edirne, planiramo da kupimo HGS kao elektronski sistem za plaćanje putarina u Turskoj. To je dio koji me najviše zanima, jer ako se ne kupi taj HGS velike su kazne ako se prolazi dijelovima puta i mostovima koji se naplaćuju, jer se iz Turske ne može izaći dok se to sve ne plati, a imaju uvezan elektronski sistem. Koliko sam uspio pročitati na internetu ta HGS naljepnica koja se lijepi ispod retrovizora na prednjem vjetrobranskom staklu se plaća 10 TL + minimalno dopuna od 30 TL. Kako se prolazi dijelovima koji se plaćaju, nema naplatne rampa, već samo kao neki semafor koji skenira vinjetu i skida iznos predviđen za plaćanje. Na web stranici je moguće izvršiti provjeru za vaše vozilo svih prolazaka i naplate po HGS sistemu. U polju "PLAKA" unesete broj registracijskih oznaka vozila bez crtica. Dalje nastavljamo put Istanbula (cijena putarine koliko sam uspio saznati je 5,5 TL) i tu su dva mosta preko kojih prelazimo i koji se dodatno plaćaju i to Fatih Sultan Mehmet Bridge i Osman Gazi Bridge. Odmah po prelasku ovog drugog mosta planiramo drugo noćenje u  mjesto Yalova (735 km od Pirota, a 1.250 km od Sarajeva), a koje još nismo rezervisali. U planu je vjerovatno Hersek otel Yalova.

08.06.2019. godine u jutarnjim satima nakon odjave iz hotela, krećemo daljim putem preko Burse i Antalije. Planirano vrijeme dolaska je oko 14-15 sati u Kemer (665 km od Yalova, a 1.895 km od Sarajeva).

Polazak nazad je planiran 15.06.2019. godine aBd u poslijepodnevnim satima na Istanbul. Moguće da bi se tada noćilo u Kartalu zbog obilaska familije, te sutradan nastavak istim putem kao u dolasku.

U daljem dijelu navodim neke od troškova puta koje sam uspio saznati i izračunati:

- Gorivo cca 300 eura;

- Prolazak nacionalni park Mokra Gora 3 eura (2 x 1,5 eura);

- Putarine kroz Srbiju cca 5 eura u oba pravca;

- Pranje vozila radi dezinfekcije na ulasku u Bugarsku 4 eura (2 x 2 eura);

- Vinjeta za auto put kroz Bugarsku na mjesec dana 15 eura;

- HGS sistem plaćanja putarina kroz Tursku cca 30 eura za oba pravca.

Eto to je otprilike to. Volio bi da čujem vaša iskustva ako imate, da me neko ispravi ako sam negdje pogriješio, i posebno me interesuje ovaj dio oko HGS sistem plaćanja. Koliko me to može para ukupno izaći? Koliko se ova dva mosta plaćaju i sl. Da li je potrebno po izlasku iz Turske negdje razdužiti ovaj HGS na nekoj rampi ili je dovoljno samo uredno platiti sve prelaze.

 

 

 

 

Edited by Ataturk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam upravo u Antaliji i dosao sam kolima preko Bugarske i Istanbula preko mosta kod Yalove.U Bugarskoj mi niko nije trazio 2e za pranje auta a euro moze da se menja na shellovim pumpama postoje menjacnice unutar pumpi.A prelazak mosta mi se cini da sam platio oko 13e nisam bas siguran,morao bi da potrazim racun u kolima,ako sam pogresio napisacu ispravku cene kad nadjem racun.....Znam da sam se neprijatno iznenadio kad sam presao most i ugledao naplatnu rampu pa jos kad sam cuo cenu.Inace nisam ni znao da se placa,nisam nasao taj podatak na netu.Most je veliki,dug i impresivan ,izgleda da je nov i verovatno  deru zbog odrzavanja,zato je i pust.osim mene samo sam jos 2 auta video prilikom prelaska.Za tu karticu HGS nisam ni cuo mada mi je neko rekao da postoji vinjeta i u Turskoj,kad sam presao granicu pitao sam na pumpi ali su mi rekli da nemaju.Na netu sam pre toga procitao da se putarina naplacuje na naplatnim rampama pa sam se vodio time.Posle mosta pre Yalove sam probao da sidjem sa autoputa da ne bi dalje placao ocigledno skupe putarine ali sam se zaglavio u nekom planinskom selu gore iznad autoputa zbog nekih radova na putu pa sam morao da se vracam na autoput.....dalje prema Antaliji sam platio putarini na naplatnoj rampi oko 8e ispred Burse....a dalje sam vozio preko Pamukkala do Antalije a da nisam video naplatnu rampu...sto sam ja smatrao gratis....nadam se da me nece cekati kazna na izlasku iz Turske.Putevi su super,bolji nego kod nas,cena benzina je oko 1.1e do 1.2e.Ima rucnih radara kao kod nas na putu a na radare na metalnim stubovima se turci ne obaziru..mozda su to samo kamere pa zato,ne znam.Na vecini pumpi hoce da zamene euro za benzin i kurs racunaju ne mnogo losije...npr u gradu u menjacnici placaju 5.6 do 5.72 a samo u Kaleicsi starom gradu Antalije sve menjacnice placaju 5.92 lira za 1 euro....a i na pumpama ce radnici zameniti po 5.6 do 5.7.Kemer je skuplji malo sto se tice samousluga i manje placaju za euro a od Kaleicsi do Kemera je oko 45km.Inace na Turskoj granici ce vam trebati zeleni karton,punomoc overena u Turskoj ambasadi ako nije auto na vase ime,medjunarodna dozvola,ja imam i zdravstveno osiguranje za Tursku koje sam prilozio ali ne znam da li je obavezno.Ok,nadam se da sam malo pomogao...ako vas nesto interesuje a mogu da vam dam informaciju slobodno pitajte,pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pozdrav svima. Ataturk najpre srećan put. mi ćemo malo kasnije ići tako da ćete vi nama preneti iskustva, ali sada mogu ti dati ja neke informacije. Putarine kroz Srbiju imaš od Pojata do Dimitrovgrada i ona je oko 4e u jednom pravcu. U Bugarskoj treba ti vinjeta i ona jeste 15e za mesec dana. Imaš i onu za 7 dana ali je isplativija ova za mesec. Ne plaća se nikakvo prskanje ili slično. Savet ti je da gorivo sipaš u Bosni, pa u Bugarskoj jer su ovde kod nas cene astronomske. Što se Turske tiče tačno je da imaju HGS i pametno bi bilo da je kupiš, mada iskustva naših ljudi je da Turci ne prave turistima problem na granici. Obično ti kažu na granici da si na primer prekoračio brzinu itd, ali ne naplaćuju kazne. Mnogi ne kupuju taj HGS, ali moja preporuka je da se ipak kupi. Nije skupa, a ne boli glava. Inače sa jednom dopunom možeš otići i vratiti se i da ti ostane kredita na njoj a važi ti za sve puteve u Turskoj. Ona ti je kao što si napisao 10+30lira. E sad ona ti ne važi za Osman-Gazi most. On ti se dodatno plaća i cena nije ni malo jeftina. Turci ga izbegavaju maksimalno. Inače ako spavate u Yalovi onda imate po meni mnogo bolju varijantu. Imate trajekt koji ide iz Istambula za Yalovu, ili čak još bolja varijanta vam je trajekt do Mudanye nadomak Burse. Odmoriš se malo od vožnje a što se cene tiče isto vam dodje kao da platite most i gorivo koje uštedite trajektom. Auto i 4 putnika je 170TL.

Što se tiče HGS-a ponoviću još jednom. To je katrica koju kupuješ na ulazu u Tursku na Shellovim pumpama. Plaćanje se automatski vrši sa nje samim prolaskom bez zaustavljanja. Sa jednom karticom i dopunom proći ćeš celu Tursku bez problema i ostaće ti kusur. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎2‎/‎25‎/‎2019 at 5:05 PM, Mladen82 said:

E pozdrav svima. Ataturk najpre srećan put. mi ćemo malo kasnije ići tako da ćete vi nama preneti iskustva, ali sada mogu ti dati ja neke informacije. Putarine kroz Srbiju imaš od Pojata do Dimitrovgrada i ona je oko 4e u jednom pravcu. U Bugarskoj treba ti vinjeta i ona jeste 15e za mesec dana. Imaš i onu za 7 dana ali je isplativija ova za mesec. Ne plaća se nikakvo prskanje ili slično. Savet ti je da gorivo sipaš u Bosni, pa u Bugarskoj jer su ovde kod nas cene astronomske. Što se Turske tiče tačno je da imaju HGS i pametno bi bilo da je kupiš, mada iskustva naših ljudi je da Turci ne prave turistima problem na granici. Obično ti kažu na granici da si na primer prekoračio brzinu itd, ali ne naplaćuju kazne. Mnogi ne kupuju taj HGS, ali moja preporuka je da se ipak kupi. Nije skupa, a ne boli glava. Inače sa jednom dopunom možeš otići i vratiti se i da ti ostane kredita na njoj a važi ti za sve puteve u Turskoj. Ona ti je kao što si napisao 10+30lira. E sad ona ti ne važi za Osman-Gazi most. On ti se dodatno plaća i cena nije ni malo jeftina. Turci ga izbegavaju maksimalno. Inače ako spavate u Yalovi onda imate po meni mnogo bolju varijantu. Imate trajekt koji ide iz Istambula za Yalovu, ili čak još bolja varijanta vam je trajekt do Mudanye nadomak Burse. Odmoriš se malo od vožnje a što se cene tiče isto vam dodje kao da platite most i gorivo koje uštedite trajektom. Auto i 4 putnika je 170TL.

Što se tiče HGS-a ponoviću još jednom. To je katrica koju kupuješ na ulazu u Tursku na Shellovim pumpama. Plaćanje se automatski vrši sa nje samim prolaskom bez zaustavljanja. Sa jednom karticom i dopunom proći ćeš celu Tursku bez problema i ostaće ti kusur. 

Mladene, Da li se gorivo u Bugarskoj i Turskoj može plaćati karticom ili moram gotovinom. Isto pitanje je i za vinjetu u Bugarskoj i HGS u Turskoj ako znate, da li mogu platiti karticom ili gotovinom. Ako ide gotovina može li u eurima ili mora u njihovoj valuti?

Ja sam imao predstavu da će mi HGS trebati više od te jedne dopune do Kemera i nazad.

Prelazak preko mosta mi odgovora na ruti puta, jer sam već rezervisao hotel odmah iza tog mosta, a i u povratku trebam svrartiti u Kartal.

Edited by Ataturk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorivo se može plaćati karticom. Ne znam za HGS, vinjetu mi nisu hteli prodati na granici sa karticom, ali verovatno i ima gde da se kupi. Za vinjetu su primali evre (po malo lošijem kursu naravno).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može kartica. I to bih čak i preporučio karticu. Samo pre nego što kreneš odi do svoje banke i prebaci pare na devizni račun kako bi mogao da plaćaš. Znaju oni u banci šta i kako. Što se vinjete tiče nisam siguran da li može karticom jer iskreno zaboravio sam. Ali ako je kupuješ na pumpi ne vidim zašto ne bi moglo. Ja sam od onih koji ništa ne plaća kešom ako ne mora. 

A u Turskoj isto gledaj da plaćaš sve karticom. Ako neće na jednoj pumpi da prodaju ti idi do druge. U glavnom budi uporan. Ne brini ako ne uzmeš odmah HGS. Možeš ga ti uzeti i kada izlaziš iz Turske na povratku kući. On će ti skinuti sve prolaze kao da si ga kupio kada si ušao. Turci daju na veresiju :)

Turci su maheri za uzimanje što više para. Koliko god mislio da si ga zeznuo znaj da je on odlično prošao. Oni na kursnim razlikama zaradjuju. I zato će na sve moguće načine da te navode da platiš u evrima. Ali budi uporan i insistiraj. Turska je to i bez cenkanja se tamo ništa ne trguje. 

Ako ipak moraš da platiš nešto kešom onda plaćaj u lirama. A evre menjaj u bankama. Nemoj u menjačnicama jer i tu ima fora. Oni istaknu kurs koji je povoljan, ali on važi ako menjaš veće svote novca. Naravno ti to ne znaš i zameniš 20e a ono kurs katastrofa. Uvek pre menjanja kaži koliko menjaš i pitaj koji je kurs.

To je to otprilike. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi,

I mi planiramo ovog leta ići u Turskoj sopstvenim vozilom, pa vas pitam da li je međunarodna dozvola neophodna? Baš kod nas to ne radi niko, ni Amk, pa ne bi bacio pare uzalud ako ne moram...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav drustvo,

nikada nisam isao kolima u Tursku... elem mnogo korisnih stvari procitah od vas svetskih putnika i hvala vam na tome. Imam zamisao da sto manje vozim pa sam se pitao da li neko moze preciznije da mi pojasni gde iz istambula i dokle najdalje ide trajekt prema egeju. Normalno i cenu  i ako znate da li moze da se kupi karta putem neta. i da, imao sam svojevremeno neprijatno iskustvo sa visa karticom...pokusali su da me svuku sve pare, tako da turcima po tom pitanju ne bih verovao ovaj put. Hvala unapred 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvini što ranije ne odgovorih. Ne znam koliko ti je isplativa ta zamisao da ideš što više trajektom, ali ako si baš zapeo mislim da je najdalje od Istambula što možeš da dosegneš je Bandirma. Medjutim koliko znam trajekt ide jako retko. Mislim samo 2 puta dnevno. Ali nemoj me držati za reč. A što se cene tiče... ne znam. Preko neta mislim da mi ne možemo ništa kupiti jer je potrebna neka autorizacija kartice. Bar je tako bilo do sada. 

 

Ide li neko u periodu oko 1 jula???

Share this post


Link to post
Share on other sites

hvala ti u svakom slucaju.  mislio sam da skratim, jer dok se poplacaju sve putarine trebalo bi da dodje manje-vise ista cena a opet manje se vozi 8) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Putarina u Turskoj je jako jeftina. Moj predlog ti je da od Istanbula hvataš trajekt Yenikapi-Yalova. Ja ću ići tuda ove godine samo u obrnutom smeru. Tako ćeš izbeći prolazak preko mostova koji jesu skupi i malo ćeš odmoriti. Cena ovog trajekta je negde od 2000-3000 dinara. Nisam siguran koliko jer oni cenu formiraju na licu mesta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav svima, moze li mi neko dati tacne informacije treba li mi ovaj HGS (10+30 lira) ukoliko idem automobilom samo do Istanbula? Koliko sam ja nasao na netu, putarina se moze platiti na naplatnim rampama..hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi ti. Naravno nećeš potrošiti sve pare sa kartice, ali trebaće ti. Naplata na licu mesta mislim da je ukinuta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

U daljem dijelu teksta dostavljam izvještaj sa našeg putovanja u periodu 06.06.-17.06.2019. godine na relaciji Sarajevo-Višegrad-Pirot-Sofija-Edirne-Istanbul-Antalija-Kemer i nazad. Ukupna dužina puta je 4.000 km.

Na put smo krenuli 06.06.2019. godine iz Sarajeva u 08:00 sati ujutro. Nije bilo gužve do granice sa Srbijom na prijelazu Vardište. Na ganici samo dva vozila ispred nas. Čim se pređe granica, stoji rampa na kojoj se plaća taksa za prolazak kroz Nacionalni park Moga Gora. Cijena takse je 150 dinara, a možete platiti i u markama 2,5 KM, a plaća se u gotovini. Nakon toga slijedi put kroz Užice i Požegu. Put o Požege je katastroffalan, bruka neravnina i rupa po putu, kao po makadamu. Dosta ima radova na putu sa zastojima i semaforima. Put smo nastavili preko Čačka, Kraljeva, Kruševca, Trstenika i uključili smo se u Pojatama konačno na auto put prema Nišu. Ograničenje kroz Srbiju na auto putu je 130 km/h. Cijena putarine od Pojata do Niša je 210 dinara (3,47 KM), možete platiti i karticom. Nakon naplatnih kućica u Nisu nastavlja se auto put dvadesetak kilometara, te se zbog njegove izgradnje dalje petnaestak kilometara vozi magistralnim putem i opet pred Pirotom se uključujete na novoizgrađeni dio auto puta. Mi smo noćili kako sam već ranije naveo u Pirotu, Vila Lola i Nikola, jako srrdačni i susretljivi ljudi u selu Gradašnica, sve je bilo čisto i uedno. Noćenje sa doručkom za nas šest smo platili 50 eura. Gorivo nipošto nemojte sipati u Srbiji, najskuplje je na ovoj ruti. Cijena dizela je preko 2,60 KM/litru.

Odmah ujutro slijedeći dan 07.06.2019. godine smo nakon doručka nastavili put prema Dimitrovgradu i Granici sa Bugarskom. U Dimitrovgradu se plaća opet putarina 190 dinara (3,14 KM). Dolazimo do granice, ukupno zadržavanje na oba granična prijelaza oko 30 minuta.

Kroz Srbiju ovom dionicom nismo nigdje sreli policiju niti vidjeli radar. Po prelasku graničnog prijelaza sa Bugarskom, odmah sa lijeve strane postoji kiosk na kojem se kupuju obavezne elektronske vinjete. Mi smo uzeli vinjetu za mjesec dana i platili je 16 eura. Iako piše da je 15 eura, naplatili su 16 eura u kešu, možda radi konverzije ne znam, nisam ni pitao. Od granice do Sofije ima nekih 50 km, i bilo je jako mnogo policijskih kontrola. Auta su bila parkirana sa strane i imala su na krovu neke kamere, zato preporučujem da se držite ograničenja, cesta nije auto put do Sofije, ali vrlo dobra, široka i u oba smjera po dvije trake. Na ulasku u Sofiju ima veliki kružni tok, gdje skrećemo lijevo i idemo velikom zaobilaznicom oko Sofije. Oko Sofije na autoputu ima dosta fiksnih kamera iznad ceste. Ograničenje na auto putu je 120 km/h, ali ima dosta naglih obaranja ograničenja, ćim naletite na most odmah vam obori na 70, pa na 50 km/h usred auto puta i tu obično stave kameru iznad ceste. Auto putem kroz Bugarsku ima dosta policijskih vozila presretača. Prvo sipanje goriva smo imali kod Plovdiva na Lukoil pumpi, gdje je cijena goriva bila 2,35 KM/litru (2,33 leva/litru). Dalje put nastavljamo prema Svilengradu i granici sa Turskom. Ukupno zadržavanje na oba granična prijelaza je oko sat vremena bilo. Odmah po ulasku u Tursku gledali smo gdje možemo da kupimo HGS sistem naplate putarine kroz Tursku. Stao sam na prvoj pumpi Schell sa desne strane, i nije im radio sistem. Vozim ddo drugog odmorišta par kilometara i nađem poštu, odem do šaltera i pita me djevojka gdje sve idem i prolazim i naplati mi HGS 80 TL (23,52 KM). Dalje nastavljamo put Istanbula. Sam prolazak kroz Istanbul je impresivan, grad ogroman, ima se voziti kroz njega auto putem oko 150 km. Autocesta je kroz grad sa pet traka + zaustavna traka. Turci voze ko luđaci, ja vozio 120 km/h kroz Isstanbul, a turčin va se prilijepi uz auto, ne da suporiti nego samo gai što brže, pretiću sa svih strana, čak i zaustavnom trakom. Čak sam jednom vidio da vozi čovjek kontra smjerom kroz zaustavnu traku. Posebno se čuvajte kada se Turci uključuju na autocestu, ne obaziru se na prvenstvo prolaza i ne čekaju već se odmah ubacuju. Zato ako vidite da se neko uključuje na put, odmah idite u sijedeću lijevu traku dok ga ne prođete jer nisu sigurni nikako. Ja sam više puta prilikom preticanj čovjeka doživio da krene lijevo u mene, svi su mahniti. U životu nisam vidio više kamera, ima ih na hiljade sve su iznad ceste, i svako malo snimaju. Ja sam se kod kamera držao ograničenja i uvijek bi kod njih usporio, mada Turci su me preticali na kamerama, i oni se ne obaziru na te kamere. Dolazimo do mjesta Gebze u Istanbulu i idemo na most Osman Gazi za Yalovu. Međutim, prije mosta ima ogromna novoizgrađena petlja, i tu nas navigacija zeza dva puta i vodi u krivom smjeru, te smo par kilometara kružili dok se nismo uključili na most. Most je ogroman, veći je 3-4 puta nego onaj preko Bosfora. Odaah po prelasku mosta naplatne kućice. Može se platiti i putem HGS-a ako imate dovoljno para. Mi plaćamo karticom 103,05 TL (31,21 KM). Odmah po izlasku s mosta skrećemo u Altinovu i spavmo u hotelu Hersek. Nismo bili oduševljeni smještajem, pa smo samo prenoćili i krenuli dalje na put u 05:30 sati ujutro prema Antaliji i Kemeru.

Tu prolazimo kroz mjesta Orhangazi i Gemlik. Gemlik je fasccinantan, sva polja i brda su pod maslinama. Kažu Turci kad vam kažu za Gemlik, iz tog kraja su najbolje masline. Dalje nastavljamo prema Bursi i idemo zaobilaznicom. Auto put prema Bursi je odličan i nov. Ima po tri trake i zaustavnu, sve izgleda novo. Po izlazu iz Burse prestaje i auto put, i dalje se vozite njihovim kao magistralnim putem koji je odličan. Ima po dvije trake u oba smjera + zaustavnu traku. Izgleda isto kao auto put, samo što je razlika što na svvakih 10ak kilometara imte pješački prelaz pa vam tu smanji brzinu, ili kada idete kroz naseljena mjesta naiđete na semafor ili raskrsnicu. Promet je tim putem bio slab, ja sam uglavnom vozio 140 km/h. Dalje smo se vozili na Inegol, Eskisehir, Kutahya. Moja je preporuka da gorivo sipate u Turskoj, najjeftinije je. Cijene su sve ispod 2 KM (1 eura), negdje idu i oko 1,60 KM. Po izlasku iz mjesta Kutahya sipamo gorivo. Ne može se platiti kartico, pa plaćamo kešom. Cijena gorriva je 5,82 TL/litru (1,73 KM/litru). Dalje put nastavljamo pema Afyonkarahisaru, Isparti, Burduru i stižemo u Antaliju, gdje zaobilaznicom idemo prema Kemeru, te oko 14 sati stižemo u naš hotel Crystal Aura Bech, gdje odsjedamo 8 dana.

15.06.2019. godine nakon što smo ručali oko 13:15 sati krećemo nazad. Bilo je jako vrruće u povratku. Kada se izlazi iz Antalije ima jedan veliki uspon na neku planinu, put je zaista odličan i širok, svi su vozili oko 80 km/h, a ja sam malo preforsirao auto i vozio oko 110 km/h uzbrdo. Rdila klima, nas šesti krovni kofer veliki pun stvari. Odmah po dolasku na vrh uspona pprema Burduru nam je prokuhalo auto i stajemo sa strane. Neki Turčin staje da vidi šta je i govori nije ništa, samo gasi klimu kad ideš uzbrdo. Uglavnom dosta je bilo vozila koja su prokuhala. Dosipamo vodu i nakon 10ak minuta nastavljamo put. Odmah od Burdura, preko Isparte i sve prema Istanbulu jako nevrijeme nas hvata, jaka kiša je padala u više navrata. Sutradan smo vidjeli na TV-u da su u tim krajevima bile poplave. Treće sipanje gorica smo imali u Isparti gdje smo plaćali najjeftinije gorivo, a i među najjeftinijim što smo midjeli tokom puta. Cijena goriva je bila 5,53 TL (1,63 KM/litru), koje smo platili karticom. U povratku nismo išli na Bursu i Gemlik, pa u Yalovi na onaj most Osman Gazi što se skupo plaća, već smo okrenuli na Bilecik i Kocaeli do Istanbula, gdje smo spavali u Kartalu u hotelu Zengin, koji je bio jako dobar sa dobrim doručkom. Cijena za nas 6 bila je 68 eura.

16.06.2019. godine krećemo nazad u 11:00 sati. U ovratku svraćamo malo u Edirne, obilazimo onu veliku džamiju i njihovu čaršiju. Sjedamo u neki kafić. Popili smo 5 čajeva i uzeli dvije kugle sladoleda i  platili sve 6,5 TL (oko 2 KM). Na izlazu iz Edirnea, sipamo četvrti i zadnji put gorivo po cijeni 6,29 TL (1,85 KM/litru). Na izlazu iz Turske i ulasku u Bugarsku prelazimo preko nekih prskalica za dezinfekciju, i na anplatnoj kućici nam to naplaćuju 4 eura (na računu piše 3 eura), nisam se zajebavao i platio sam 4 eura. Na Bugarskoj su nas detaljnije pregledali i odvarali auto i kofer i gledali stvari. Dalje put nastavljamo istim putem kroz Bugarsku kako smo i došli, bilo je jako puno policije sa mobilnim radarima. Po ulasku u Srbiju najdetaljnija kontrola u putu, sve žibo otvaraju, auto, kofer, vade torbe i pregledaju. Po ukljućenju u Dimitrovgradu opet plaćamo  putarinu u kešu 2 eura. Spavanje u Pirotu isto kao i u dolasku.

17.05.2019 godine nakon doručka oko 07:30 krećemo nazad za Sarajevom istim putem kao i u dolasku. Plaćamo putarinu Niš-Pojate karticom 240 dinara, kao i Nacionalni park Mokra Gora u kešu, nisam  imao dinara, pa sam im dao 3 KM. Na granici smo bili sami i bez problema prošli.

Ukupno smo prešli 2.000 km.

Potrošili smo 242,50 litara goriva.

Platili smo ukupno za gorivo 467,70 KM.

Na putarine, vinjete i ostale takse smo potrošili ukupno 112,14 KM.

Na usputna spavanja smo potrošili 374,92 KM.

Na osiguranje smo potrošili 50 KM/6 osoba.

Hotel u Kemeru na bazi all inc 8 dana 730 KM/osobi.

Sveukupno je put po osobi koštao 932,00 KM.

Edited by Ataturk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na detaljnom izveštaju. Nadam se da si uživao. Samo mi nije jasno kako si uspeo da predješ samo 2000km.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E to je već nešto drugo. Mi planiramo oko 5000 da predjemo. Nadam se da neće biti problem izdržati toliku vožnju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onaj HGS sistem putarinu naplaćuje do Burse, te ga poslije više nema. Nama su u povratku bile velike vrućine oko 38 stepeni u Edirneu. Preporuka moja ako se može da se noću vozi, prži asfalt, raji su masovno pucale gume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0