Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovo se nastavlja na temu o Markovoj fotografiji koju je ukrao Travel Magazin, ali mislim da zaslužuje posebnu temu.

Primetio sam da nam još jedan sajt redovno krade tekstove + fotografije. Očigledno vrlo veliki i komercijalan sajt koji živi od oglasa.

Suština: kada neko ukuca recimo ključnu reč "pingvin" u google, postoji verovatnoća da će doći na naš sajt ako na njemu imamo tekst o pingvinima. Međutim, ako neko ukrade taj tekst i stavi ga na svoj sajt, onda ga google isto tako može odvesti i na taj sajt.

Drugim rečima, ljudi prave sajtove koje pune kradenim tekstovima i fotkama, kako bi privukli što veći broj posetilaca. Zatim tu veliku posećenost unovče stavljajući na sajt oglase, prodajući neku robu ili usluge itd. Tako zarađuju na našem trudu i radu.

Od krađe tekstova ne možemo se zaštititi, ali možda bi trebalo da udarimo watermark na sve fotografije na sajtu. Onda nek kradu tekstove do mile volje, ali ako kradu i fotografije to će biti veoma uočljivo i na svakoj će pisati naša www adresa.  Pa onda nek kradu ili tekstove bez fotografija, ili tekstove sa fotografija na kojima piše da su ukradene.

Na sajtu ima gomila fotki, i velik je posao na svaku udariti watermark, al može da se napiše PHP skripta koja bi prošla kroz ceo folder sa fotkama i na svaku zalepila watermark... naravno, fotke bez watermarka su lepše nego sa njim, ali dolazimo u opasnost da nam sve pokradu.

Šta mislite? Watermark ili ne?

ja sam za watermark. ako neko zeli da upotrebi fotografiju zna gde i kako moze da nas nadje...

Mislim da to nema veze sa poentom i  porukom koju zelimo da posaljemo. Nas je cilj promovisanje putovanja i razmena iskustava, a ne prodaja fotografija itd.... takvih stvari ce uvek biti i mislim da ne bi trebalo time da se zamaramo.

p.s. Ja nikako da dodjem do slika iz BACA bez watermarka  :cry22:

Вотермарк по сваку цену!

Нарафски, пре тога направити бекап фотки да не би оригинали били испечатирани. Ако се воде већ скупљају волонтери - ентузијасти, који пристају да раде нешто добро без накнаде, не значи д анеко мора да зарађује на њиховој муци. Поготову неки бедни комерцијални сајтови из Америке и осталих непролетерских земаља. ;D

ja sam protiv watermarkova. po meni, poenta nije u zastiti fotografija na sajtu niti da li ce ko da ih upotrebi bez dozvole, jer toga ce uvek da bude (a pogotovo sto ce tekstovi da se kradu, kao i do sada..). poenta je u samim fotografijama, i sta one znace ljudima koji su dosli na ovaj sajt da ih vide. a i uvek su me nervirale fotografije sa watermarkom.

U nekoj prethodnoj diskusiji o fotkama smo pomenuli da su one vlasništvo autora, a ne Kluba, zar ne?

Ako je tako, onda bi na autorima bilo da stave watermark, ako žele. Ili, da obaveste administratora galerije da to žele, pa da on(a) potera tu PHP skriptu preko svih fotografija tih autora?

• Author
Ako je tako, onda bi na autorima bilo da stave watermark, ako žele. Ili, da obaveste administratora galerije da to žele, pa da on(a) potera tu PHP skriptu preko svih fotografija tih autora?

Da, ali onda bi se dogodilo nesto posebno glupavo, a to je da bi neke fotke imale watermark, a neke ne.

Da, ali onda bi se dogodilo nesto posebno glupavo, a to je da bi neke fotke imale watermark, a neke ne.

Pa šta? To je ionako odluka autora, a ne Kluba. Ili misliš da ne bi bilo estetski?  ::artist:

• Author
Pa šta? To je ionako odluka autora, a ne Kluba. Ili misliš da ne bi bilo estetski?

Prekaljeni NGO aktivista se bez razloga zabrinuo za demokratsku vladavinu sajtom :) Mislio sam da ne bi bilo estetski, da.

Na sajtu moraju postojati izvesna pravila - kako u pogledu toga sta se objavljuje, tako i u pogledu nacina na koji se sadrzaj formatira i prezentuje - inace bi nastao estetski haos. Na autorima je da odluce da li im sajt odgovara. Uopste ne vidim otkud se sad tu uplice pitanje vlasnistva...

• 4 weeks later...

Postoji jos jedna opcija, ovi sto su pokradeni, kontaktirajte advokata Dušana Sojkovića, 063 / 347 560  , covek nije izgubio ni jedan jedini slucaj kada su pokradene fotografije u pitanju.

I oderite dobro sve te koji su vas pokrali!