Followers 0

Posetio ja Bugarsku, turisticki.

2 posts in this topic

Bese ja pocetkom aprila meseca 2008 cetri dana do Koprivsice, gradic oko 130km istocno od Sofije. Samo mesto je sa arhitekturom od pocetka 19 veka i sve je vezano za pocetak oslobodjenja od Turaka, kuce, putevi u njemu.. Lepo je sve organizovano pravo turisticko mesto, plan grada pano-table sa detaljnim uputsvom za sve turisticke atrakcije (muzeji, okolni planinski vrhovi sa stazama, restorani, bitne ustanove..) ima na mnogo mesta sa prevodom na engleski. U centru je turisticki info centar gde uvek mozete dobiti sve potrebne informacije, dnevno ima osam autobusa koji direktno idu za Sofiju, plus ako neko zeli moze i zeleznicom :-)

U gradu imate na desetine malih privatnih hotela tako da mozete da birate, cene su kao kod nas pa cak i nesto nize. U hotelu kome sam ja bio je bilo prelepo, nasao sam ga na netu, rezervisao i kada sam stigao iznenadio se veoma pozitivno jer je mnogo lepsi nego na slikama, za odmor i opustanje je izuzetno!

Gradic se nalazi na 1000m nadmorske visine pa bese i malo prohladno ali nije smetalo, znaci sve u njemu je kada se gleda spolja u starinskom stilu, nema novogradnje, asfaltni putevi su samo u centru a sve okolne ulicice su kaldrme i to jako lepo sredjene.

Moja preporuka je onima koji zele da malo prouce balkansku istoriju iz tog doba a i da se odmore da svrate tamo :-)

Moje iskustvo sa Bugarima je dobro, ljubazni su, postuju turiste, sve je ok! Putovao sam vozom do Sofije, na granici od strane Bugara je sve bilo super, znaci 'dobro vece' ' imate li sta da prijavite' 'dovidjenja' niko od njih me nije ni pipnuo a i nasi pri ulasku u bugarsku su ok, kao pitaju gde putijem i tako to. Ali ljudi na izlasku je posebna prica, Bugari nista, samo prodju zbog pasosa i carinik pita ima li sta za carinjenje i to je to ali nasi.. aauuu drugari! Izuli su mi patike, jakna..! Ono je bilo stvarno sramota! Prvo jedan policajac me pretrise a onda dolazi i drugi, sve su mi preturili, sve! Razvalio je jedno sediste u kupeu trazeci pitaj boga sta! Sramota! Valjda im je cudno sto sam tamo isao..? Kao da covek ne sme da ide sam kao turista..? Ali i to je neko novo iskustvo :-) ne mogu oni meni da povare ono sto sam tamo doziveo ma koliko da se trude.

I kod nasih prijatelja Bugara ima sta da se vidi, mala promena okruzenja dobro dodje!

Veliki pozdrav svima!!

Treba otici na njihove planine...i obici manastire..preporucujem planinu Rila sa rilskim manastirom, kao i Shipka kod grada Plevena u srednjoj Bugarskoj stvarno ima sta da se vidi...a sad MALTA!