Posted February 26, 2009 Drugar hoce da putuje u Schengeniju, ali niti je zaposlen zvanicno, niti je student. Ne znam sta bi bilo najbolje da pokusa - konkretno, ide u Nemacku, e sad da li da proba s Nemcima i rezervacijom hostela ili npr. Madjarskom. Ne znam da li su u madjarskom konzulatu u Subotici i dalje onako kul kao pre? On bi mogao tamo da vadi vizu jer je iz Vojvodine. Ili ima neko drugi predlog? Zemlja ulaska u Shengen bi mu bila Nemacka, avionom. Ko ima iskustva u vadjenju schengen vize za nezaposlene?, dajte da cujem pa da smislimo sta da pokusamo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Tesko jeste, ali sam cula da su ljudi uspevali da dobiju vizu. Procackaj po forumu, pise nesto i o tome. Ako ima nekretnine na svoje ime, lakse ce dobiti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Tesko jeste ali nije nemoguce. Ja sam dobio za Norvesku kao zvanicno "nezaposlen". Ali to je bilo zahvaljujuci vezama u ambasadi, bez toga sumnjam da bih prosao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Pa da, zato razmisljam koja bi varijanta i koja ambasada bili "najpovoljniji" za ovako nesto ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Moze na foru da si "izdrzavano lice" sto bi trebalo da znaci da si nezaposlen i da nemas svoju imovinu. Odnosno stanujes kod roditelja i oni te izdrzavaju. Mislim da moze tako u madjarskoj ambasadi, na njihovom sajtu postoji uputstvo za dobijanje vize u pdf formatu gde je to objasnjeno. To znaci da treba da im se odnesu dokazi o primanju roditelja (plate/penzije), dokaz da su roditelji vlasnici stana u kome stanujes i jos toga. Znaci ako se to nudi kao mogucnost onda i moze da se ostvari. Ali verovatno malo teze nego druge mogucnosti. Dalje ako je u pitanju Nemacka, moze verovatno da se sredi preko garancije? Taj kod koga se ide garantuje za tebe i da on ima dovoljno finasija da te izdrzava kao svog gost za vreme boravka tamo. Mislim da o tome vec pricano ovde samo treba da se nadje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 E da, s obzirom da je iz Vojvodine, suboticki konzulat se podrazumeva, u beogradskom najbolje da ne pokusava jer je najverovatnije da bi bio odbijen. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2009 ja sam dobila francusku vizu turistichku kao nezaposlena jedan nachin je da donesesh izvod stanja bankovnog rachuna roditelja/dechka/devojke/ ili nekog ko bi se tako predstavio, sa pismom te osobe kojim potvrdjuje da te izdrzhava. drugi nachin je da otvorish rachun u banci ako ga vecc nemash, uplatish neke pare i u ambasadi kazhesh da si freelancer, npr babysitter, ili drzhish privatne chasove nechega. to su poslovi koji se placcaju u keshu, ne mogu da trazhe ugovor, jer ne postoji za takva zanimanja to na zhalost im samo dokazuje novchana sredstva, ali ne i "drushtveno utemeljenje u domovini" ili kako to oni vecc zovu (garancija da imash neshto shto te drzhi vezanog za ovu nashu zemlju), te je opet pitanje "velikodushnosti" suzhbenika da l cce dalje da te z Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2009 Mislim da imam informaciju za tebe iz prve ruke, i najsveziju... Prosle nedelje sam dobila holandsku vizu kao nezaposlena Svi su mi rekli da ni ne pokusavam, ali sreca pa sam tvrdoglava Uglavnom, fakultet sam zavrsila, jos nemam posao, imala sam neko mrsavo pozivno pismo za 6 dana... I to pozivno, ne garantno... Predala sam papire da me izdrzava otac (koji radi u drzavnoj firmi na izdisaju), a majka mi je nezaposlena! Koje su mi bile sanse? Ali caka je sledeca - naravno, izvod sa tvog bankovnog racuna sa nekom pristojnom svotom na njemu, izjava roditelja (ili nekog vec ko te kao izdrzava) da garantuje tvoj povratak u vizom predvidjenom vremenu (sve to overeno u sudu ili opstini) i propratano pismo! Propratno pismo je najvaznije u svemu tome... Holandjani zahtevaju na engleskom, tako da pocnes sa Dear Sir/Madam.. Pa redom... Kako si dobio jedinstvenu priliku da posetis njihovu zemlju, ali igrom slucaja trenutno se vodis kao nezaposlen, bla bla, jedini problem je dobijanje njihove vize, pa ih molis da ipak uzmu u obzir tvoju aplikaciju... Na kraju obavezno naglasis da im prilazes potvrdu i izjavu roditelja da ce snositi troskove puta i da garantuju tvoj povratak... Za propratno pismo mi je rekla veoma ljubazna sluzbenica u ambasadi koja se javila na telefon, rekla mi otprilike kako to treba da izgleda. A jedna poznanica je zvala par dana ranije istu ambasadu, i njoj su rekli - ko nema papire da je student ili zaposlen, neka ne gubi vreme! Zbog toga sam se dvoumila da li da predam, ali predala sam i - upalilo je! I da, dobila sam vizu na 27 dana, koliko sam i trazila, iako je to kobajagi pozivno pismo bilo za 6 dana! Uglavnom - moj savet ti je da ne pokusavas da im mazes oci sa tim pricama da ti ustvari radis nesto, ali nemas ugovor i sta-ti-ja-znam, nego da im lepo priznas da si nezaposlen i u propratnom pismu zamolis da 'tvoji papiri ne zavrse u kanti za smece' samo zbog toga Pa, srecno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites