Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovo je inace jedna od republika Ruske Federacije.Tamo zivi jedina autohtona budisticka zajednica u Evropi.Osim toga republika je poznata i kao svetska sahovska prestonica.

Stanovnici ove republike "kalmici" u oktobarskoj revoluciji stali su na stranu Cara i dobar deo ih je proteran jos tada.Jedan deo njih je dosao u Beograd zajedno sa brojnim ruskim emigrantima.U Beogradu su napravili prvi budisticki  hram.

Na wikitravelu,wikipediji...pise da je Kalmikija bezbedna destinacija i da u zadnje vreme zbog svoje specificnosti sve vise putnika odlazi tamo.Doduse meni su na forumu ruskih bekpekera rekli da to i nije bas bezbedna destinacija kad sam ih pitao da mi malo pojasne tvrdnju rekli su mi da su zabelezene neke otmice turista i da tamo zivi stepski narod koji je specifican u neku ruku.Ovo objasnjenje mi bas i nije bilo jasno tako da i dalje svrstavam Kalmikiju u bezbedne destinacije za razliku od obliznjih kavkaskih republika (Cecenije,Dagestana...)

Planirali smo da posetimo glavni grad ove republike Elistu tako da ako je neko bio tamo ili ima bilo kakve informacije o ovoj destinaciji neka napise.

Ovo je link za Kalmikiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalmykia

A ovo za beogradski budisticki hram:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC_%D1%83_%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83

Unapred hvala na odgovorima.

Shofershajbno nisam bio tamo ali sam imao u planu.

Iz Volgograda tamo ali je doslo do neke promene plana tako da nisam ni isao.

Prvo dolazak tamo je malo zeznut. Mozes avionom recimo od Moskve ali problem je aerodrom u Elisti koji cas zatvaraju cas otvaraju. Avionom bi trebalo do Volgograda ili do Rostova na Donu. Od Rostova moze vozom ali iz

Volgograda moze samo autobusom koji ide oko 6 sati. Moze da te vozi i taksi ako hoces da platis. U Kalmikiji su putevi katastrofa. Po Volgogradu sam sakupio neke informacije o Elisti. Oko 100 000 stanovnika, tipican sovjetski stil us dodatak budisticke arhitekture. Saobracaj po gradu su mahom marsrutke, izgleda da nema gradskog saobracaja.

Da li je bezbedno ili nije? U Volgogradu su mi rekli da je Elista bezbedan grad ali nije bezbedno dok se dodje do tamo.

Na putevima postoje kao neke bande koje presrecu kamione i autobuse i pljackaju teret i putnike. U Volgograd obicno vikendom dolaze Kalmici iz Eliste i dzepare po pijacama i onda se opijaju posto izgleda da u Elisti postoji problem nabavke alkohola. Sada da li ici ili ne - pa ja bih isao jer mu Elista dodje kao neka egzoticna destinacija. Mene budzam bas nesto i ne interesuje ali hteo sam da vidim tamo krda sto divljih sto pitomih kamila kao i sajga antilope.

Imaj na umu da u mnogim ruskim mapama (cak i novijeg datuma) umesto Elista pise staro ime grada "Stepnoj".

Znaci ima veze sa stepom tamo. Elista se prvo zvala Elsita naravno, pa onda Stepnoj a od 1957. godine opet se zove Elista. Zasto se i mnogo kasnije koristilo ime Stepnoj ne znam.